Какъв размер и ДОТ са ви зимните гуми?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: Какъв размер и ДОТ са ви зимните гуми?
bum_bum написа:~Мишо~ написа:acho.rs написа:... Особено гадно е когато започнеш да недозавиваш на спускане по планински път, защото си с 4 годишни предни гуми на 4мм грайфер
А какво става на същия път, когато си отнел газта за да намалиш и задницата ти тръгне, защото си сложил 4 год гуми с 4мм грайфер отзад?!
Задницата се оправя с контриране на волана. В повечето случаи е лесно и за неопитни шофьори, ако скоростта е съобразена. А за корекция на предница, която си ходи направо, когато си навил волана аз оправия не знам.
Туй е причината да се слагат по-добрите гуми отпред.
И това което е по-важно - ако караш нормално , може да пазаиш задницата от танцуване , но когато някой набие спирачки пред тебе (нещо което става постоянно) рискуваш ПТП.
Недозавиване на задно се оправя с ръчна ама само на теория или от опитни дрифтъри .
vanka7a написа:И при предно и при задно хубавите гуми трябва да са винаги отпред... Задница занесе ли - овладява се, обаче предница тръгне ли - не можеш да я спреш![]()
По темата: Смятам, че зимата трябва да се кара с малко по-тесни гуми от 225(поне за нашите коли) 195 и 205 мисля, че е най-добре
Според мен палавата задница пречи повече на хората без АСЦ . Иначе когато е включена системата работи перфектно .
Аз тази зима минах на 225х55 Р16 (релно контактната площ по-голяма колкото на 225х45 Р17) и съм доволен . Качвах се на Витоша до онова хотелче на 1800 метра дет беше и нямах проблеми .
Като голям плюс на този размер е комфортната возия и предпазването на джантата от бордюри,релси други "пътни препятсвия" .
- danchoni.1
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: палава 16-ка
трета зима с 4бр hankook ice bear w440 дот 2009 185 65 15 проблеми до сега не са ми давали и не са ме оставали никаде вклучително и миналата година в северна българия като бях зимата

- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
bum_bum написа:~Мишо~ написа:acho.rs написа:... Особено гадно е когато започнеш да недозавиваш на спускане по планински път, защото си с 4 годишни предни гуми на 4мм грайфер
А какво става на същия път, когато си отнел газта за да намалиш и задницата ти тръгне, защото си сложил 4 год гуми с 4мм грайфер отзад?!
Задницата се оправя с контриране на волана. В повечето случаи е лесно и за неопитни шофьори, ако скоростта е съобразена. А за корекция на предница, която си ходи направо, когато си навил волана аз оправия не знам.
Явно повечето са градски шофьори... НЕзавиващата предница се оправя само с отнемане на газ (естествено ако не си превишил прекалено скороста) а с контриране на волана си стабилизирал задницата, но вече си в другото платно. Трябва да кажа също че недозавиване съм имал единствено при натисната спирачка.
- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- Тонката
- младши ентусиаст
-
- Кара: Volvo S60 ‘18, D4, e91 320dA
Аз карам Dunlop Wintersport 3D с размер 235/45/17 с ДОТ09 и съм много доволен. Просто няма база за сравнение с Пирели ДОТ07 и Американ ДОТ09(
), с които карах миналите зими на бирените капачки с размер 195/65/15 

е36 318is M pack 96` -> e39 530d M pack sedan 01` -> e38 740i M60 96` -> e46 318d 03`-> e46 320d 04`-> e39 530dA M pack touring 02`
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
~Мишо~ написа:bum_bum написа:~Мишо~ написа:acho.rs написа:... Особено гадно е когато започнеш да недозавиваш на спускане по планински път, защото си с 4 годишни предни гуми на 4мм грайфер
Явно повечето са градски шофьори... НЕзавиващата предница се оправя само с отнемане на газ (естествено ако не си превишил прекалено скороста) а с контриране на волана си стабилизирал задницата, но вече си в другото платно. Трябва да кажа също че недозавиване съм имал единствено при натисната спирачка.
На Витоша на спускане недозавих на един обратен завой , като бях с около 40 - нищо не помага

- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
~Мишо~ написа:bum_bum написа:~Мишо~ написа:acho.rs написа:... Особено гадно е когато започнеш да недозавиваш на спускане по планински път, защото си с 4 годишни предни гуми на 4мм грайфер
Точно така е. И на хлъзгава настилка ми се е случвало с предно с повече газ, оправя се като се достигне минималния праг на сцепление и тогава гумата "захапва".
- ayaks90
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 528xi
- Мечтае да кара: M10
- Детайли за колата: Panda
а някой можели дами даде и на мен едно съветче с какви гуми да карам зимата (е36 М52В28) сега съм с kormoran 195x65x15 и както сам си на втора в ниските (2000 об.) и задницата почва дасе мята като замаяна (това при леко намокрен път) или просто при М52В28 спасение няма ?
Вероятно по-големият проблем е от гумите, но все пак кажи дот и грайфер, да сме по-сигурни... 

Real.Eyes.Realize.Real.Lies
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
ayaks90 написа:а някой можели дами даде и на мен едно съветче с какви гуми да карам зимата (е36 М52В28) сега съм с kormoran 195x65x15 и както сам си на втора в ниските (2000 об.) и задницата почва дасе мята като замаяна (това при леко намокрен път) или просто при М52В28 спасение няма ?
Сигурно натискаш газта много остро . Пробвай по-мазно да ускоряваш ...
Миналия месец си взех чисто нови BF Goodrich g-force winter 205/55 r16 къде ли не се качвах, копат здраво и никаде не са ме оставяли .. ама то май като си с нов дот каквато и да е гумата, докато е мека драпа.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Почти всяка гума копа яко в сняг. Разликата се вижда в киша или на частично заснежен участък, както и при по-висока скорост.
В утъпкан сняг дори смешните китайски и тайвански марки се представят прилично.
В утъпкан сняг дори смешните китайски и тайвански марки се представят прилично.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-

Това става , защото е лесно да направиш гума която е добра само за сняг , но като се наложи да се съчатят противоположни качества като - сцепление на сняг със устойчивост на аквапланинг или спирачен път на сняг и спирачен път на 10 градуса асфалт - евтините се дънят с гръм и трясък . Имаше някаква гума Киото на сняг лудница , но на мокро губеше сцепление с 20 км/ч по-рано от нормалното а на сухо спирачния път го даваха с 15 метра отгоре

- ayaks90
- кандидат ентусиаст
-
uCnaHeTcA написа:Вероятно по-големият проблем е от гумите, но все пак кажи дот и грайфер, да сме по-сигурни...
грайфер около 6мм дота е 2008-ма
- ayaks90
- кандидат ентусиаст
-
acho.rs написа:ayaks90 написа:а някой можели дами даде и на мен едно съветче с какви гуми да карам зимата (е36 М52В28) сега съм с kormoran 195x65x15 и както сам си на втора в ниските (2000 об.) и задницата почва дасе мята като замаяна (това при леко намокрен път) или просто при М52В28 спасение няма ?
Сигурно натискаш газта много остро . Пробвай по-мазно да ускоряваш ...
ми под "мазно" върши работа само полусаединител (което на втора не е мн приятно) както си е на 1500 об пусна ли съединителя плавно след като отлепи и колата става парзалка
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Аз карах с Корморан (нови) на Вектрата и на е30-ката и бях много доволен.
Или не са гуми за 200 коня или не можеш да си караш колата добре.
Или не са гуми за 200 коня или не можеш да си караш колата добре.