Какъв размер и ДОТ са ви зимните гуми?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Какъв размер и ДОТ са ви зимните гуми?

Мнение от u`F`o » 29 Дек 2011, 15:01

Здравейте колеги!

За първа зима карам със задно и ми изникват някои въпроси. Гумите са ми 225/40/18 Dunlop Wintersport 3D Dot 07 или 08. Напомпани са на 2 бара. Грайфера е към 6мм. Шпер/ASC нямам.
И тук изникват въпросите:
1) 225 много широка гума ли е за зимата? :dunno: Супер много се пързаля, как стъпя на леко лед и нямам никакво сцепление. Understeer, Oversteer каквото си изберете- всичко има. :mhihi:
2) Като падне малко сняг/ дъжд и направи тънък слой върху пътя - вашите гуми пързалят ли се при 90 градуса завой и скорост от сорта на 40-50км/ч :dunno:

Знам, че е малко субективно да обсъждаме гуми по този начин, обаче имам чувството, че нещо не е както трябва с тези гуми. :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Какъв размер и ДОТ са ви зимните гуми?

Мнение от bum_bum » 29 Дек 2011, 15:03

Ако си ги взел на старо и нямаш идея как са карани и съхранявани какво се чудиш..
Карал съм със същия размер 18'' Дънлоп СП01 зимни и мога да кажа, че са перфектни като размер.
Явно са опечени и не ги бива вече.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 29 Дек 2011, 15:07

bum_bum написа:Ако си ги взел на старо и нямаш идея как са карани и съхранявани какво се чудиш..
Карал съм със същия размер 18'' Дънлоп СП01 зимни и мога да кажа, че са перфектни като размер.

Има ли как да разбера дали са опечени с опипване? Т.е. като пипам гумата самия каучук какъв трябва ли да е мек?

И в багажника имам една камара простотии в момента - резервна 15ка, туба с вода 10л, усилвател, радиатор... смисъл не е като да е празен ;)

Аватар
Кара: E36 318IS and E46 318I
Детайли за колата: BMW E36 318IS ; BMW E46 318I

Мнение от ProblemZ » 29 Дек 2011, 15:12

u`F`o написа:
bum_bum написа:Ако си ги взел на старо и нямаш идея как са карани и съхранявани какво се чудиш..

Има ли как да разбера дали са опечени с опипване? Т.е. като пипам гумата самия каучук какъв трябва ли да е мек?

И в багажника имам една камара простотии в момента - резервна 15ка, туба с вода 10л, усилвател, радиатор... смисъл не е като да е празен ;)

Трябва да е мек каучука,но пак зависи всеки какво разбира под мен,6мм. не са малко,така на сляпо едва ли ще може да се прецени :dunno:
Най - ТочниЯ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Дек 2011, 15:32

Грайфера на знимните седи мен и един вид "мазен". За това гуми се купуват нови за да си ги ползваш и съхраняваш както е най-добре, а не някой да ги сцепи от каране лятото и после да се чудиш кво става.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на дядо си е30ската
Мечтае да кара: подводница с шпер

Мнение от Войводата » 29 Дек 2011, 15:34

За мен това е голяма глупост да караш с зимни 17ски или 18ски една зима опитах с 17ски и при това на дълъг път и не е много арно. А с 15ските няма ядове размерите са ми 195/60 с ДОТ 2009г.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 97' E36 m43b18 sedan
Мечтае да кара: E34

Мнение от svilgg » 29 Дек 2011, 15:42

Карал съм със зимни и 15-ки и 17-ки
аз не намерих никаква разлика в начина по който карам колата
и 2-та комплекта бяха нови от магазина
и е абсолютно вярно че за да разчиташ на една гума трябва да си я вземеш чисто нова и да си я съхраняваш правилно
в момента съм с Ласа вече 3-ти сезон
изключително съм доволен
взех ги нови , качих си ги на джанти , като наближи 1-ви сняг си ги слагам
като дойде март месец и се постопи снега ги махам
в гаража , на тъмничко и хладничко си седят лятото
сега като ги извадя са така свежи както преди 3 години и грайфера им да е паднал най много с 2 милиметра

пп.даже тая зима ги сложих още края на октомври щото казаха сняг това онова , ама като видях че няма пак ги махнах и сложих летните ... абе табятлийска работа :mhihi:

така както ги поддържам предполагам че ще изкарам 5 зими с тях , а 5 зими за 400 лева си е по 80 лева на зима за сигурност и контрол на пътя.еми да абсолютно е оправдано :yes:

и пак казвам много е важно начина на съхранение :yes:

а , ако някой пита защо не карам с 17-ките като е толко шукар , ами не карам заради разхода на гориво , само заради това

.... ппппп ... и още нещо да допълня :mhihi: , да караш 18-ки ,че и 17-ки на 2 бара си е лудост,първо гумата изобщо не заема формата която трябва да заеме за да стъпва правилно на асфалта (все пак това не е на дядо ти жигулито с размер гуми 175Р13 )
и другото , много е опасно както за гумата така и за джантата
гуми се цепят от недостатъчно атмосфери в нея
джанти се кривят от не напомпани гуми
Изображение
Изображение
АЗ ЖИВЕЯ ТУК :kuku:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Дек 2011, 15:48

80- те лева на зима ги остави. Един път да спреш или да завиеш когато имаш нужда от това с новите гуми така както не би успял да го направиш със старите и те ти се изплащат. Няма кола, ламарини, ядове, живот и т.н. които да струват колкото 4 нови гуми.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 29 Дек 2011, 15:50

svilgg написа:... така както ги поддържам предполагам че ще изкарам 5 зими с тях ...

както и да ги поддържаш на 3-тата година почват "да се усещат", пък дори и да нямат видимо износване

ентусиаст
Аватар
Кара: 97' E36 m43b18 sedan
Мечтае да кара: E34

Мнение от svilgg » 29 Дек 2011, 15:51

Абсолютно си прав.Това може би е най водещия критерий , за да решиш дали да си вземеш нови гуми или втора ръка ама "запазени"
Изображение
Изображение
АЗ ЖИВЕЯ ТУК :kuku:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 29 Дек 2011, 15:57

u`F`o написа:...2) Като падне малко сняг/ дъжд и направи тънък слой върху пътя - вашите гуми пързалят ли се при 90 градуса завой и скорост от сорта на 40-50км/ч :dunno:
Toва сериозно ли е? Направи и лятото на горещ асфалт с чисто нови гуми 90 градусовия завой от Драган Цанков към бензиностанцията и ми кажи дали се пързаля... а ти искаш на киша да не поднася...
По темата: 16" 205/55/16 DOT 2009

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 29 Дек 2011, 16:06

И на още много места е така ама се пързалят ако искам, ако не карам нормално и не се пързалят :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: й, и утре е ден.
Мечтае да кара: Active Autowerke.

Мнение от arr0gance » 29 Дек 2011, 16:23

Аз лично имам чисто нови 15" ,но с тях всеки легнал полицай е мой да не говорим ,че всеки път като излизам ми задира,явно съм невнимателен. Реших тая зима да доизкарам някакви с дот предни 99г :mhihi: и задни 2001-3 нещо от сорта.Предните са... пълно дърво каучука се е сговнясал до крайна степен.Задните макар стар дот ме поизненадаха,че се държат добре на пътя и явно са пазени като хората.Като цяло карам мноооого внимателно,като навали малко сняг и с 40-50 да караш и с чисто нови гуми ще поднесе като завъртиш волана.Мисля,че това е доста голяма скорост при зимни условия,камо ли рязко да завиваш.Миналата зима карах гуми 2010дот,но на един тесен завой,бяха се наредили да излизат,а аз влизах, та намалих си много и вече като завих реших,че трябва да намаля още малко.Да но чукнах спирачките,имаше само навалял лек сняг и колата си тръгна,тогава мойта предна броня срещна на едно момче задната, само ъглите,просто бяхме на по-малко от метър един от друг и ми трябваше много малко.Та колегата говори за 40-50км ,на мен ми се случи с по-малко от 10км,та зависи,зимата си е коварен сезон,аз все още съм млад и зелен,но гледам да внимавам.От цялото писание поуката, е че с каквито и гуми да е човек, никога не е застрахован,всичко се случва.
п.п аз съм с 225 гума отзад и за зимата мисля,че е големичка,по тясната гума поне според мен осигурява по-добро сцепление или поне така съм го усетил като бях с 185...
п.п.2 мойте задни гуми на скоро ги сложих на 2.8/9 атмосфери,като съм забелязал,че зимата спадат,може би от студа,та след месец са на 2.4/5 ,предните са ми на 2.5 и си ги гледам.
п.п.3 лятото карах една на 2 и издържа до след магистралата,след което се пръсна.Бях доста натоварен де. :)
Някой остаряхме, някой си станахте направо дърти.

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 29 Дек 2011, 16:30

2010 15ки
36436
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от uCnaHeTcA » 29 Дек 2011, 18:06

4бр Continental ContiWinterContact TS830 195/65/15 ДОТ 4711 :mhihi:
Real.Eyes.Realize.Real.Lies

Следваща

Назад към E36