Какъв размер и ДОТ са ви зимните гуми?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
Какъв размер и ДОТ са ви зимните гуми?
Здравейте колеги!
За първа зима карам със задно и ми изникват някои въпроси. Гумите са ми 225/40/18 Dunlop Wintersport 3D Dot 07 или 08. Напомпани са на 2 бара. Грайфера е към 6мм. Шпер/ASC нямам.
И тук изникват въпросите:
1) 225 много широка гума ли е за зимата?
Супер много се пързаля, как стъпя на леко лед и нямам никакво сцепление. Understeer, Oversteer каквото си изберете- всичко има.
2) Като падне малко сняг/ дъжд и направи тънък слой върху пътя - вашите гуми пързалят ли се при 90 градуса завой и скорост от сорта на 40-50км/ч
Знам, че е малко субективно да обсъждаме гуми по този начин, обаче имам чувството, че нещо не е както трябва с тези гуми.
За първа зима карам със задно и ми изникват някои въпроси. Гумите са ми 225/40/18 Dunlop Wintersport 3D Dot 07 или 08. Напомпани са на 2 бара. Грайфера е към 6мм. Шпер/ASC нямам.
И тук изникват въпросите:
1) 225 много широка гума ли е за зимата?

2) Като падне малко сняг/ дъжд и направи тънък слой върху пътя - вашите гуми пързалят ли се при 90 градуса завой и скорост от сорта на 40-50км/ч

Знам, че е малко субективно да обсъждаме гуми по този начин, обаче имам чувството, че нещо не е както трябва с тези гуми.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Какъв размер и ДОТ са ви зимните гуми?
Ако си ги взел на старо и нямаш идея как са карани и съхранявани какво се чудиш..
Карал съм със същия размер 18'' Дънлоп СП01 зимни и мога да кажа, че са перфектни като размер.
Явно са опечени и не ги бива вече.
Карал съм със същия размер 18'' Дънлоп СП01 зимни и мога да кажа, че са перфектни като размер.
- u`F`o
- ентусиаст
-
- Кара: внимателно
- Мечтае да кара: самолет
bum_bum написа:Ако си ги взел на старо и нямаш идея как са карани и съхранявани какво се чудиш..
Има ли как да разбера дали са опечени с опипване? Т.е. като пипам гумата самия каучук какъв трябва ли да е мек?
И в багажника имам една камара простотии в момента - резервна 15ка, туба с вода 10л, усилвател, радиатор... смисъл не е като да е празен

- ProblemZ
-
-
- Кара: E36 318IS and E46 318I
- Детайли за колата: BMW E36 318IS ; BMW E46 318I
u`F`o написа:bum_bum написа:Ако си ги взел на старо и нямаш идея как са карани и съхранявани какво се чудиш..
Има ли как да разбера дали са опечени с опипване? Т.е. като пипам гумата самия каучук какъв трябва ли да е мек?
И в багажника имам една камара простотии в момента - резервна 15ка, туба с вода 10л, усилвател, радиатор... смисъл не е като да е празен
Трябва да е мек каучука,но пак зависи всеки какво разбира под мен,6мм. не са малко,така на сляпо едва ли ще може да се прецени

Най - ТочниЯ
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Грайфера на знимните седи мен и един вид "мазен". За това гуми се купуват нови за да си ги ползваш и съхраняваш както е най-добре, а не някой да ги сцепи от каране лятото и после да се чудиш кво става.
- Войводата
- младши ентусиаст
-
- Кара: на дядо си е30ската
- Мечтае да кара: подводница с шпер
За мен това е голяма глупост да караш с зимни 17ски или 18ски една зима опитах с 17ски и при това на дълъг път и не е много арно. А с 15ските няма ядове размерите са ми 195/60 с ДОТ 2009г.

- svilgg
- ентусиаст
-
- Кара: 97' E36 m43b18 sedan
- Мечтае да кара: E34
Карал съм със зимни и 15-ки и 17-ки
аз не намерих никаква разлика в начина по който карам колата
и 2-та комплекта бяха нови от магазина
и е абсолютно вярно че за да разчиташ на една гума трябва да си я вземеш чисто нова и да си я съхраняваш правилно
в момента съм с Ласа вече 3-ти сезон
изключително съм доволен
взех ги нови , качих си ги на джанти , като наближи 1-ви сняг си ги слагам
като дойде март месец и се постопи снега ги махам
в гаража , на тъмничко и хладничко си седят лятото
сега като ги извадя са така свежи както преди 3 години и грайфера им да е паднал най много с 2 милиметра
пп.даже тая зима ги сложих още края на октомври щото казаха сняг това онова , ама като видях че няма пак ги махнах и сложих летните ... абе табятлийска работа
така както ги поддържам предполагам че ще изкарам 5 зими с тях , а 5 зими за 400 лева си е по 80 лева на зима за сигурност и контрол на пътя.еми да абсолютно е оправдано
и пак казвам много е важно начина на съхранение
а , ако някой пита защо не карам с 17-ките като е толко шукар , ами не карам заради разхода на гориво , само заради това
.... ппппп ... и още нещо да допълня
, да караш 18-ки ,че и 17-ки на 2 бара си е лудост,първо гумата изобщо не заема формата която трябва да заеме за да стъпва правилно на асфалта (все пак това не е на дядо ти жигулито с размер гуми 175Р13 )
и другото , много е опасно както за гумата така и за джантата
гуми се цепят от недостатъчно атмосфери в нея
джанти се кривят от не напомпани гуми
аз не намерих никаква разлика в начина по който карам колата
и 2-та комплекта бяха нови от магазина
и е абсолютно вярно че за да разчиташ на една гума трябва да си я вземеш чисто нова и да си я съхраняваш правилно
в момента съм с Ласа вече 3-ти сезон
изключително съм доволен
взех ги нови , качих си ги на джанти , като наближи 1-ви сняг си ги слагам
като дойде март месец и се постопи снега ги махам
в гаража , на тъмничко и хладничко си седят лятото
сега като ги извадя са така свежи както преди 3 години и грайфера им да е паднал най много с 2 милиметра
пп.даже тая зима ги сложих още края на октомври щото казаха сняг това онова , ама като видях че няма пак ги махнах и сложих летните ... абе табятлийска работа

така както ги поддържам предполагам че ще изкарам 5 зими с тях , а 5 зими за 400 лева си е по 80 лева на зима за сигурност и контрол на пътя.еми да абсолютно е оправдано

и пак казвам много е важно начина на съхранение

а , ако някой пита защо не карам с 17-ките като е толко шукар , ами не карам заради разхода на гориво , само заради това
.... ппппп ... и още нещо да допълня

и другото , много е опасно както за гумата така и за джантата
гуми се цепят от недостатъчно атмосфери в нея
джанти се кривят от не напомпани гуми
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
80- те лева на зима ги остави. Един път да спреш или да завиеш когато имаш нужда от това с новите гуми така както не би успял да го направиш със старите и те ти се изплащат. Няма кола, ламарини, ядове, живот и т.н. които да струват колкото 4 нови гуми.
svilgg написа:... така както ги поддържам предполагам че ще изкарам 5 зими с тях ...
както и да ги поддържаш на 3-тата година почват "да се усещат", пък дори и да нямат видимо износване
- svilgg
- ентусиаст
-
- Кара: 97' E36 m43b18 sedan
- Мечтае да кара: E34
Абсолютно си прав.Това може би е най водещия критерий , за да решиш дали да си вземеш нови гуми или втора ръка ама "запазени"
Toва сериозно ли е? Направи и лятото на горещ асфалт с чисто нови гуми 90 градусовия завой от Драган Цанков към бензиностанцията и ми кажи дали се пързаля... а ти искаш на киша да не поднася...u`F`o написа:...2) Като падне малко сняг/ дъжд и направи тънък слой върху пътя - вашите гуми пързалят ли се при 90 градуса завой и скорост от сорта на 40-50км/ч![]()
По темата: 16" 205/55/16 DOT 2009
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
И на още много места е така ама се пързалят ако искам, ако не карам нормално и не се пързалят 

- arr0gance
- младши ентусиаст
-
- Кара: й, и утре е ден.
- Мечтае да кара: Active Autowerke.
Аз лично имам чисто нови 15" ,но с тях всеки легнал полицай е мой да не говорим ,че всеки път като излизам ми задира,явно съм невнимателен. Реших тая зима да доизкарам някакви с дот предни 99г
и задни 2001-3 нещо от сорта.Предните са... пълно дърво каучука се е сговнясал до крайна степен.Задните макар стар дот ме поизненадаха,че се държат добре на пътя и явно са пазени като хората.Като цяло карам мноооого внимателно,като навали малко сняг и с 40-50 да караш и с чисто нови гуми ще поднесе като завъртиш волана.Мисля,че това е доста голяма скорост при зимни условия,камо ли рязко да завиваш.Миналата зима карах гуми 2010дот,но на един тесен завой,бяха се наредили да излизат,а аз влизах, та намалих си много и вече като завих реших,че трябва да намаля още малко.Да но чукнах спирачките,имаше само навалял лек сняг и колата си тръгна,тогава мойта предна броня срещна на едно момче задната, само ъглите,просто бяхме на по-малко от метър един от друг и ми трябваше много малко.Та колегата говори за 40-50км ,на мен ми се случи с по-малко от 10км,та зависи,зимата си е коварен сезон,аз все още съм млад и зелен,но гледам да внимавам.От цялото писание поуката, е че с каквито и гуми да е човек, никога не е застрахован,всичко се случва.
п.п аз съм с 225 гума отзад и за зимата мисля,че е големичка,по тясната гума поне според мен осигурява по-добро сцепление или поне така съм го усетил като бях с 185...
п.п.2 мойте задни гуми на скоро ги сложих на 2.8/9 атмосфери,като съм забелязал,че зимата спадат,може би от студа,та след месец са на 2.4/5 ,предните са ми на 2.5 и си ги гледам.
п.п.3 лятото карах една на 2 и издържа до след магистралата,след което се пръсна.Бях доста натоварен де.

п.п аз съм с 225 гума отзад и за зимата мисля,че е големичка,по тясната гума поне според мен осигурява по-добро сцепление или поне така съм го усетил като бях с 185...
п.п.2 мойте задни гуми на скоро ги сложих на 2.8/9 атмосфери,като съм забелязал,че зимата спадат,може би от студа,та след месец са на 2.4/5 ,предните са ми на 2.5 и си ги гледам.
п.п.3 лятото карах една на 2 и издържа до след магистралата,след което се пръсна.Бях доста натоварен де.

Някой остаряхме, някой си станахте направо дърти.
- vanci88
- ентусиаст
-
- Кара: 98 325 tds M пакет touring
- Мечтае да кара: M6
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
4бр Continental ContiWinterContact TS830 195/65/15 ДОТ 4711 

Real.Eyes.Realize.Real.Lies