Спирачки,накладки... Свирене?! Тропане на купето?! Гуми?!

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E60
Мечтае да кара: Lamborghini LP700-4
Детайли за колата: BMW 525 d E60 M-Packet 2005 г.

Спирачки,накладки... Свирене?! Тропане на купето?! Гуми?!

Мнение от Didaka_Madafaka » 22 Ное 2011, 12:24

Здравейте колеги, собственик съм на 525d E60 M-Paket 2005-та.. Предните 2 диска ми се виждат с ръб, но не чак толкова фрапиращ на пръв поглед.. а, накладките там са нови.. Със скорост над 120-130 км/ч, при натискане на спирачката, волана почва да бие ?! :| Отзад са заминали накладките, но пък дисковете са нови, обратната схема на отпред.. Да ми помогнете, идея нямам в ремонтите.. Мисля да взема 2 винтилирани диска отпред на Zimmerman със керамични накладки на АТЕ и съответно да сменя и задните с такива, понеже са заминали.. горе доло около 400-450 евро цялата история, живея в München за тука като че ли е добре ? Има и едно тресене в купето, чува се от както смених зимните със летните гуми + джанти? Ходих, на баланс .. нямаха проблеми а, тресе нещо? И се чува яката като я изпъна по аутобана със над 130... Ужас... Ще съм ви благодарен за някое мнение по въпроса :)

master of the force
Аватар

Re: Спирачки,накладки... Свирене?! Тропане на купето?! Гуми?!

Мнение от alx » 22 Ное 2011, 19:12

криви са ти предните дискове- затова тресе като спираш.

ръба на дисковете винаги го има- дори при чисто нови оем дискове.

за тресенето със 130- чуваш или усещаш? и къде го усещаш? във волана или в седалката ти?
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от Didaka_Madafaka » 22 Ное 2011, 23:05

Чува се откъм отзад.. а, се усеща в цялото купе вкючително и на волана.. Но пък на гумите нищо им нямало.. :dunno:

Потребител
Аватар

Мнение от Didaka_Madafaka » 23 Ное 2011, 11:33

На боард-компютъра показва за предните дискове още 7000 км. а, за задните още 9000... Предните ще ги сменям... Но това тресене на купето е отвратително :kuku: усеща се откъм отзадния край на колата бум-бум-бум и тресе цялата каросерия + волана , а на джантите нищо им нямало ? :kuku: Получи се след смяната на летните (джанти+гуми) със зимните .. А, баланс .. имат ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: LCI 530xd
Мечтае да кара: Alpina B7

Мнение от fefe » 23 Ное 2011, 22:49

А каква е целта на дупчените дискове? Както и на керамичните накладки..

Според мен излишни рубли на вятъра. На твойта 525-ца слагаш 4 стокови диска и 4 накладки (обикновено като се прави смяна на всички дискове и накладки хората съм чувал сменят и тези на ръчната) и си свиркаш. Цялата процедура в БГ се вмества в 1000лв. За мюнхен сигурно е повече.

Потребител
Аватар

Мнение от Didaka_Madafaka » 23 Ное 2011, 23:18

Целта е да спира по-добре.. и тук горе доло, толкова ми стъпва само че дискове само отпред със пълния комплект накладки (отпред+отзад) А, и ми бие предницата като спирам със висока скорост над 120-130, ама бие ЯКАТА.. Незнам 3ащо, но не ми се струва да е от това че били криви дисковете... Как се криви един диск? Нито са ми задържали спирачките, накладките отпреде са нови .. как се е изкривил този диск, че да бие във волана чак? От 2 месеца и нещо отпред спирачките свирят, при спиране на светофар или друго подобно спиране .. А. за това тропане, лопане което се чува ( и усеща ) в купето каква може да е причината ? Доста е некомфортно и неприятно като вдигне над 120 почва лопането.. Сякаш са криви джантите отзад но не са ? :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 24 Ное 2011, 8:36

Това стана като форум "лична драма". Хората ти казаха какво да провериш - криви дискове, баланс на джантите. Различни гумаджии са различно добри - ако едните казват че са ок джантите, иди при други. Ти обаче нищо не проверяваш, само продължаваш да се оплакваш.

И от всичките оплаквания така и не стана ясно при спиране ли "хлопа" задницата или като вдигнеш над 120 почва да "хлопа"? :dunno: И какво значи да ти "бие" волана? Тегли на една страна, или има някакви вибрации? :dunno:
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kopchev » 24 Ное 2011, 9:20

Според мен колегата се притеснява да не смени едни дискове ей така без да има нужда и предпочита да види другите възможности.
При мен го имаше същия проблем колега и аз също имам един ръб в края на диска и както казва колегата освен на нов диск всичко друго има някакъв. колкото и да е той се износва, но това не означана на 100% крив диск. Аз също бях с нови накладки отпред и въпреки това ги смених и проблема се оправи колкото и да е странно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kopchev » 24 Ное 2011, 9:20

Смени първо задните накладки . Така и така са ти за смяна !

Потребител
Аватар

Мнение от Didaka_Madafaka » 24 Ное 2011, 11:42

da6ip написа:Това стана като форум "лична драма". Хората ти казаха какво да провериш - криви дискове, баланс на джантите. Различни гумаджии са различно добри - ако едните казват че са ок джантите, иди при други. Ти обаче нищо не проверяваш, само продължаваш да се оплакваш.

И от всичките оплаквания така и не стана ясно при спиране ли "хлопа" задницата или като вдигнеш над 120 почва да "хлопа"? :dunno: И какво значи да ти "бие" волана? Тегли на една страна, или има някакви вибрации? :dunno:

Началник, работя.. Нямам времето да се занимавам кой,знае колко със колата.. И не ми се дават излишни пари, както казва колегата.. Неразбирам.. Затова питам :) При спиране от по висока скорост "бие" волана.. Вибрира.. (ляво,дясно) А, за хлопането в купето си хлопа винаги когато карам, особенно при по висока скорост, тогава се чува (усеща) доста повече.. Мерси за мненията предварително ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 24 Ное 2011, 22:58

Тресенето при спиране принципно е най-вече от криви дискове, а тресенето при движение - от баланс.
Според мен най-евтино ще ти излезе първо да провериш баланса на 4-те гуми в друга гумаджийница, а след това да смениш задните накладки както каза колегата.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 24 Ное 2011, 23:24

Аз имах подобни проблеми като си купих колата. Смених си гумите по които имаше балони и всичко се оправи.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от g.petrow » 25 Ное 2011, 9:47

Приятел, тук не сме врачки. :dunno: Възможностите за тресене на колата при движение са доста и трябва да се елиминират една по една:

1. Зле балансирани джанти
2. Криви джанти
3. Джанти, чийто централен отвор е по-широк от диаметъра на главината. Джантата се монтира, но поради луфта образно казано провисва надолу. В движение това води до вибрации. Джантите OEM ли са? Ако не, най-вероятно това е проблема. Решава се с т.нар. hubcentric rings или центриращи втулки.
4. Горните проблеми водят и до вибрации при спиране. Ако вибрацията при спиране е налице, а тази по време на движение изчезне, значи имаш криви дискове.
5. Дискове и накладки се сменят заедно, аз имам Zimermann с дупки и съм доволен.

Айде и умната! :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: M57TUD25

Мнение от @ndro » 25 Ное 2011, 10:03

ако нищо не помага, смени аутобана :mhihi:

по темата... колегите са ти отговорили перфектно.
тресенето при спиране може да е от дискове, джанти и гуми - и от трите взети заедно или поотделно.
тресенето по време на движение е от гуми и/или джанти.
ако проблема ти се появява и при спиране и в движение е най-вероятно е от гуми и/или джанти, тъй като споменаваш, че е станало след смяна със зимния комплект.
гумите ти рънфлат ли са?
зимния комплект джанти за Е60 ли са? да не би да имат нужда от втулки?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: bmw F 11 530 D
Мечтае да кара: BMW М6 Купе Кабрио

Мнение от badjo E60 » 26 Ное 2011, 10:56

Didaka_Madafaka написа:Целта е да спира по-добре.. и тук горе доло, толкова ми стъпва само че дискове само отпред със пълния комплект накладки (отпред+отзад) А, и ми бие предницата като спирам със висока скорост над 120-130, ама бие ЯКАТА.. Незнам 3ащо, но не ми се струва да е от това че били криви дисковете... Как се криви един диск? Нито са ми задържали спирачките, накладките отпреде са нови .. как се е изкривил този диск, че да бие във волана чак? От 2 месеца и нещо отпред спирачките свирят, при спиране на светофар или друго подобно спиране .. А. за това тропане, лопане което се чува ( и усеща ) в купето каква може да е причината ? Доста е некомфортно и неприятно като вдигне над 120 почва лопането.. Сякаш са криви джантите отзад но не са ? :kuku:

Колкото и странно да ти се струва аз смених дискове след няма и 1000 километра колата взе да тресе.Познай преден ляв диск беше вече крив. :shock: Майстора си ги смени пак за негова сметка,каза че диск може да се изкриви даже и от каране на газ\спирачка нагрее се едно хубаво ,в тоя момент минаваш примерно през няква локва и си готов. :shock:
ИМА ЛИ ЖЕЛАНИЕ ИМА И НАЧИН
http://aronmen.hit.bg/
http://www.vbox7.com/play:2e3dc271

Изображение

Изображение

Назад към Е60/Е61