Смяна антифриз

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Смяна антифриз

Мнение от Делян » 22 Окт 2011, 10:41

Зависи и от двигателя, нали се сещаш, че едно е да поддържаш S мотор, друго м40. Аз, както и доста мои приятели си караме с най-обикновен антифриз концентрат 17лв. 4 литра -60, разрежда се естествено. За сега разпаднали се от вътрешна корозия двигатели няма :mhihi: Айде на моята, нямам кой знае кви км(40-50к), ама служебната по твоята логика,до сега трябваше да ми се разхвърчат буталата. Прекалено много се вживявате с тия антифризи...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Savy » 22 Окт 2011, 10:53

абе вие сте ненормални бе :lol: Няма кво да ядете, ще давате сумати пари за уж хубав антифриз за тия изморени коли :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 22 Окт 2011, 11:28

Да не изпадаме в полемика може или не да се кара с какво да е. :) Отговорът е: може! И с вода от чешмата само може!
И да нагъваш ежедневно мазни баничики и да не изминаваш и 2км пеш дневно - пак може - няма да дадеш фира за 3-4 години, че и за 10-15... Всеки сам избира как да постъпва, и няма кой да отсъди как трябва да се постъпва ;)
Това им е доброто на форумите - споделя се информация, по възможност по-систематизирана, изказват се мнения, споделя се опит, и човекът, който е влязъл във форума с цел да разбере как трябва да прави нещо, има възможност да прецени и да претегли вариантите и да реши за себе си как да действа.

:OT: Като стана въпрос за консумативи, какво ще кажете за интервала за смяна на маслото?! ;) Едно време за минералките средно препоръчителният период (от производителя) беше около 10к. На Е36, нищо, че е полусинтетика, е пак там -10-12к. Това обаче са коли, проектирани спокойно да надхвърлят 500-600к км и доста над 15 години живот. Така има смисъл да се харчат пари (и от производители, и от потребители) за производство за скъпи консумативи, каквото е двигателото масло, и то да се подменя редовно, с цел да се достигне проектният дълъг живот на мотора.

Последните години колите почват да ги правят едва ли не с проектен експлоатационен период 5-6 години, моторите след 200к съвсем не са същите като нови, да не говорим, че надали надживяват щастливо 400к км. То просто няма материал в тях... Същевременно всички възли в колата се проектират все по-икономично и целенасочено да изчерпят ресурса си в рамките на очаквания живот на изделието (автомобила) - при все по-нарастващите темпове на производство и потребление, и смяна на поколенията изделия, е безумие да се пилеят средства за производство на части, които ще надживеят цялото изделие и потенциалния им ресурс (за производството на който са вложени средства) след това ще бъде загубен на боклука.
Затова имам чувството, че се завишават умишлено и препоръчителните периоди за смяна на маслото (примерно). Да оставим настрана колко по-чисти са новите мотори и колко е по-супер-мега-хайтек е маслото им. Просто дори да страда мотора от остаряващото масло (сменяно на 25-40к), ще докрета някак до заветните 150-200к км. След това - колата се бракува (разбирай - отива при източноевропейския бедняк (болшинството тук сме такива по западните стандарти, факт), дето няма пари за нова кола и се радва на "младата" пенсионерка, дето вече всъщност е с единия крак...). И вълкът (производителят) сит, и агнето (клиентът - първият;)) цяло. Занижени разходи за консуматив (масло), екологията е поощрена ;)

Та така, извинявам се за дългия офтопик, нещо музата ми дойде да го напиша. Размисли в насока какво препоръчват производителите за консумативите и защо...

Пак подчертавам - изобщо нямам желание да налагам на когото и да било как и с какво да си поддържа автомобила. За себе си съм направил съответните изводи: не ям банички и се опитвам да спортувам редовно :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 22 Окт 2011, 12:04

Все повече "патрони" и журналисти из тоя форум :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е36
Мечтае да кара: E38 Alpina B12

Мнение от bmw318is4 » 22 Окт 2011, 12:18

Четох и четох и не съм на 100 процента сигурен какво да правя сам , колата си я взех скоро а пък съм я карал много малко(550 км за 4 дни) защото не съм в бг и погледнах тук там течностите , цвета на антифриза е буквално лайнян , като тъмно зелено или кафяво като цяло хич не беше бистро вътре в казана , след една седмица се пребирам ще я карам на сервиз за смяна на филтри масла , дайте съвет от кой тип антифриз да взема , прочетох че ако е различен новия тип антифриз може да се пресече , ще кажа на момчетата да промият все пак...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 22 Окт 2011, 14:02

Чшшшш,не се карайте бре,тва е просто един антифриз :) Всеки си носи глава на раменете и сам може да прецени как да постъпи със собствената си кола. Чете,отсява си инфо,анализира си положението и постъпва както реши ,че е добре за него.

Аз например М42-ката го карах с лонглайф антифриз до момента в който не текна радиатора преди година. Свалих го ,опитах се да го ремонтирам ,затворих го и си остана едно леко сълзене,което ми коства доливане от близо литър на месец и нещо. 400лв за читав радиатор няма да дам на тоя етап и от тогава си карам с евтин антифриз от метро,кауфланд или женския пазар :mhihi: и си доливам като пич.Нямам никакви притеснения нито за главата ,нито за радиатора на парното (нали щото големия е взел дал вече като се има предвид ,че е 15 годишен). Та когато си оправя генерлно проблема с течовете,зареждам отново "червен" антифриз и спирам да разсъджавам върху каквото и да било по тоя казус,поне до следващия теч :mhihi:

Не се филмирайте чак толкова с тия антифризи :winky:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от jdl » 22 Окт 2011, 14:17

plradev написа:Чшшшш,не се карайте бре,тва е просто един антифриз :) Всеки си носи глава на раменете и сам може да прецени как да постъпи със собствената си кола. Чете,отсява си инфо,анализира си положението и постъпва както реши ,че е добре за него.

Аз например М42-ката го карах с лонглайф антифриз до момента в който не текна радиатора преди година. Свалих го ,опитах се да го ремонтирам ,затворих го и си остана едно леко сълзене,което ми коства доливане от близо литър на месец и нещо. 400лв за читав радиатор няма да дам на тоя етап и от тогава си карам с евтин антифриз от метро,кауфланд или женския пазар :mhihi: и си доливам като пич.Нямам никакви притеснения нито за главата ,нито за радиатора на парното (нали щото големия е взел дал вече като се има предвид ,че е 15 годишен). Та когато си оправя генерлно проблема с течовете,зареждам отново "червен" антифриз и спирам да разсъджавам върху каквото и да било по тоя казус,поне до следващия теч :mhihi:

Не се филмирайте чак толкова с тия антифризи :winky:

:yes: :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от jdl » 22 Окт 2011, 20:42

Dpy написа:Все повече "патрони" и журналисти из тоя форум :mhihi:

Туй ще да е проблемът на тоя форум, да знаеш! :mhihi:
:bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: конджул

Мнение от Jim Beam » 22 Окт 2011, 21:03

Аз съм чувал, че ако караш с вода може да протечат някои уплатнения. В такъв случай промивката само с вода не е ли вредна? Или няма нищо вярно това за течовете?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 22 Окт 2011, 23:32

Jim Beam написа:Аз съм чувал, че ако караш с вода може да протечат някои уплатнения. В такъв случай промивката само с вода не е ли вредна? Или няма нищо вярно това за течовете?

Обратното явление е по-вероятно. Ако си карал само с вода и в един момент налееш антифриз,да текне системата.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Много коли
Мечтае да кара: M4

Мнение от kiky_7 » 25 Окт 2011, 15:45

А от къде да източа старя антифриз, смисъл каде е тапичката от където изтича? е36 м42б18
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 25 Окт 2011, 16:18

Под разширителното казанче, ще видиш един пластмасов голям винт, в повечето случаи е син.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe b20 sold, E85 Z4 Cabrio

Мнение от ////Alpine » 25 Окт 2011, 23:58

вече е сауна при мен за 3 мин. препоръчвам на всеки който не го е правил или има проблеми с топлото да изпразва старата чернилка... 3л. концентрат на 4л. вода кой знае като долея сигурно ще се стопят стелките
Изображение
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: конджул

Мнение от Jim Beam » 26 Окт 2011, 0:45

////Alpine написа:вече е сауна при мен за 3 мин. препоръчвам на всеки който не го е правил или има проблеми с топлото да изпразва старата чернилка... 3л. концентрат на 4л. вода кой знае като долея сигурно ще се стопят стелките

Я кажи какъв антифриз ползва?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe b20 sold, E85 Z4 Cabrio

Мнение от ////Alpine » 29 Окт 2011, 16:42

реклама: колегата laviatan има
Изображение
Изображение
Изображение

ПредишнаСледваща