въпрос относно смяна на масло
Модератор: Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
въпрос относно смяна на масло
Колеги, предстои ми смяна на масло на Е81. Първата ми смяна (колата купих от магазина нова) по показания на ВС -то беше на 14.08.2009г. на 15577 км. в М-Кар Пловдив. Нямам данни оригиналното масло, с което е пристигнала колата дали е било longlife. Нямам данни и какво са сипали на 14.08.2009г. в Пловдив, но вероятно е било longlife, защото следващата смяна по ВС беше на 30.04.2011г., пак в М-Кар Пловдив и на 48731 км. Този път си запазих фактурата, от която се вижда, че на 30.04.2011г. са ми сипали отново longlife. За моя голяма изненада следващата смяна според ВС-то трябвало да направя през м.08.2011г. след 11000 км. или на 59731 км. И сега съм в следното положение: километрите не съм ги минал още, но м.08.2011г. мина и надписа cervice свети в червено. И в двата случая обаче ми се струва невероятно при положение, че маслото е longlife и на предната смяна минах с такова масло около 30000 км. по ВС. Един познат ми казва да не сменям масло при това положение, а само да си нулирам компютъра за още един сервизен интервал. Дайте някакъв съвет: да сменям ли масло (и дали това да стане на време - 08.2011г. или на км. - 59731), или да я карам поне още 5-10 х. км., като преди това си нулирам сервизния интервал (все пак не ми се вярва в М-Кар да са ми сипали друго масло при положение, че на фактурата изрично си пише "...Моторно масло 5W30 Longlife-04 0,1...")
Ще Ви моля да ми посочите и свестен магазин за масло и др. консумативи, аз съм от Бургас, но това вече няма значение с куриерските доставки.
Предварително Благодаря!
Ще Ви моля да ми посочите и свестен магазин за масло и др. консумативи, аз съм от Бургас, но това вече няма значение с куриерските доставки.
Предварително Благодаря!
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Re: въпрос относно смяна на масло
Не са ти нулирали както трябва борд компа при предишната смяна... иначе не дръж толкова дълго време колата извън сервизните диапазони, да не ти откажат гаранцията после... отивай в БоваКар, те са за Бургас и им обясни казуса... ще ти свършат работа сигура...
Извинявай, не разбрах точно какво имаш предвид, дали Бова кар ще ми смени маслото, или ще ми нулира сервизния интервал? А също и за гаранцията, тя изтече преди 1 година, ама ако има някаква друга гаранция, за която не знам ...
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
A, ако не е в гаранция, нулирай си сам сервизният интервал... но трябва да помниш кога си го направил, че да смениш маслото по-рано от показанието... примерно след 10к километра да го смениш отново...
Иначе в Бова можеш да се консулитраш за казуса, ако искаш официално становище какво да правиш, дали да нулираш и т.н... те са официален дилър на BMW.
Иначе в Бова можеш да се консулитраш за казуса, ако искаш официално становище какво да правиш, дали да нулираш и т.н... те са официален дилър на BMW.
- choko77
- Потребител
-
- Кара: BMW 116i
- Детайли за колата: 1,6 122k.s.
Аз имам един подобен въпрос,защото за пръв път в живота си се качвам на нова кола.Та колата е 116i Е81,закупена нова от магазина,но не в България ,а от Гърция.В момента е на 4000км,борда започна да показва service 06.2012 А в същото време маслото ми дава смяна след 25000 или 2013г.Не съм минавал на никакви сервизи досега и въпросът ми е какво се прави на първо посещение в сервиз?Колата се кара вече само в страната така,че ще трябва тук да ходя. И естествено какво ще ми струва?
choko77 написа:Аз имам един подобен въпрос,защото за пръв път в живота си се качвам на нова кола.Та колата е 116i Е81,закупена нова от магазина,но не в България ,а от Гърция.В момента е на 4000км,борда започна да показва service 06.2012 А в същото време маслото ми дава смяна след 25000 или 2013г.Не съм минавал на никакви сервизи досега и въпросът ми е какво се прави на първо посещение в сервиз?Колата се кара вече само в страната така,че ще трябва тук да ходя. И естествено какво ще ми струва?
Колега, не съм от най-компетентните, но най-вероятно не става дума за масло. Възможно е да е някакъв филтър, на климатика или нещо подобно, например преглед. Аз, например, в моя случай се чух по телефона с приемчика в М-Кар и той каза, че най-вероятно се касае до един контролен технически преглед, който се минава на 60 000 хил. км. В борд компютъра с бутоните за навигация би следвало да се открие за какво става дума. Ако това те затруднява, избери си един оторизиран сервиз, който ти е най-удобен и отиди да я видят. Там ще ти погледнат индикацията и ще могат да ти кажат какво струва като пари, а ти съответно не си длъжен да ползуваш веднага или при тях тази услуга.
Поздрави!
7 мнения
• Страница 1 от 1