въпрос относно смяна на масло

1-серия (E81, E82, E87, E88, F20, F21)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

въпрос относно смяна на масло

Мнение от бат петьо » 08 Сеп 2011, 13:59

Колеги, предстои ми смяна на масло на Е81. Първата ми смяна (колата купих от магазина нова) по показания на ВС -то беше на 14.08.2009г. на 15577 км. в М-Кар Пловдив. Нямам данни оригиналното масло, с което е пристигнала колата дали е било longlife. Нямам данни и какво са сипали на 14.08.2009г. в Пловдив, но вероятно е било longlife, защото следващата смяна по ВС беше на 30.04.2011г., пак в М-Кар Пловдив и на 48731 км. Този път си запазих фактурата, от която се вижда, че на 30.04.2011г. са ми сипали отново longlife. За моя голяма изненада следващата смяна според ВС-то трябвало да направя през м.08.2011г. след 11000 км. или на 59731 км. И сега съм в следното положение: километрите не съм ги минал още, но м.08.2011г. мина и надписа cervice свети в червено. И в двата случая обаче ми се струва невероятно при положение, че маслото е longlife и на предната смяна минах с такова масло около 30000 км. по ВС. Един познат ми казва да не сменям масло при това положение, а само да си нулирам компютъра за още един сервизен интервал. Дайте някакъв съвет: да сменям ли масло (и дали това да стане на време - 08.2011г. или на км. - 59731), или да я карам поне още 5-10 х. км., като преди това си нулирам сервизния интервал (все пак не ми се вярва в М-Кар да са ми сипали друго масло при положение, че на фактурата изрично си пише "...Моторно масло 5W30 Longlife-04 0,1...")
Ще Ви моля да ми посочите и свестен магазин за масло и др. консумативи, аз съм от Бургас, но това вече няма значение с куриерските доставки.
Предварително Благодаря!

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Re: въпрос относно смяна на масло

Мнение от Mollov » 08 Сеп 2011, 16:11

Не са ти нулирали както трябва борд компа при предишната смяна... иначе не дръж толкова дълго време колата извън сервизните диапазони, да не ти откажат гаранцията после... отивай в БоваКар, те са за Бургас и им обясни казуса... ще ти свършат работа сигура...

Потребител
Аватар

Мнение от бат петьо » 09 Сеп 2011, 20:05

Извинявай, не разбрах точно какво имаш предвид, дали Бова кар ще ми смени маслото, или ще ми нулира сервизния интервал? А също и за гаранцията, тя изтече преди 1 година, ама ако има някаква друга гаранция, за която не знам ...

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 10 Сеп 2011, 18:54

A, ако не е в гаранция, нулирай си сам сервизният интервал... но трябва да помниш кога си го направил, че да смениш маслото по-рано от показанието... примерно след 10к километра да го смениш отново...

Иначе в Бова можеш да се консулитраш за казуса, ако искаш официално становище какво да правиш, дали да нулираш и т.н... те са официален дилър на BMW.

Потребител
Аватар

Мнение от бат петьо » 10 Сеп 2011, 19:19

Тенкю Вери Мач

Потребител
Аватар
Кара: BMW 116i
Детайли за колата: 1,6 122k.s.

Мнение от choko77 » 24 Яну 2012, 20:36

Аз имам един подобен въпрос,защото за пръв път в живота си се качвам на нова кола.Та колата е 116i Е81,закупена нова от магазина,но не в България ,а от Гърция.В момента е на 4000км,борда започна да показва service 06.2012 А в същото време маслото ми дава смяна след 25000 или 2013г.Не съм минавал на никакви сервизи досега и въпросът ми е какво се прави на първо посещение в сервиз?Колата се кара вече само в страната така,че ще трябва тук да ходя. И естествено какво ще ми струва?

Потребител
Аватар

Мнение от бат петьо » 30 Яну 2012, 16:51

choko77 написа:Аз имам един подобен въпрос,защото за пръв път в живота си се качвам на нова кола.Та колата е 116i Е81,закупена нова от магазина,но не в България ,а от Гърция.В момента е на 4000км,борда започна да показва service 06.2012 А в същото време маслото ми дава смяна след 25000 или 2013г.Не съм минавал на никакви сервизи досега и въпросът ми е какво се прави на първо посещение в сервиз?Колата се кара вече само в страната така,че ще трябва тук да ходя. И естествено какво ще ми струва?

Колега, не съм от най-компетентните, но най-вероятно не става дума за масло. Възможно е да е някакъв филтър, на климатика или нещо подобно, например преглед. Аз, например, в моя случай се чух по телефона с приемчика в М-Кар и той каза, че най-вероятно се касае до един контролен технически преглед, който се минава на 60 000 хил. км. В борд компютъра с бутоните за навигация би следвало да се открие за какво става дума. Ако това те затруднява, избери си един оторизиран сервиз, който ти е най-удобен и отиди да я видят. Там ще ти погледнат индикацията и ще могат да ти кажат какво струва като пари, а ти съответно не си длъжен да ползуваш веднага или при тях тази услуга.
Поздрави!

Назад към 1-ва Серия