колко спестява ванос-а
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- biem_w
- ентусиаст
-
- Кара: на 15''ки
- Мечтае да кара: 300C hemi 6.1L
Re: колко спестява ванос-а
така. темата е малко старичка но от прочетеното невидях нито един конкретен коментар. Колегата попита дали ваноса буквано пести гориво. Ами не колега. Ваноса буквално работи над определени обороти и неговата функция там е в определен момент на пълна тяга "педала до ламарината" да държи клапаните малко по дълго време отворени за да набива малко повече гориво. А като се преееба ваноса мотора започва данеработи равномерно,тресе и харчи не 1-2 литра повече а значително повече от 10 до 30% гориво
Поправете ме ако греша.

Информация само по телефона! Не ми се играе на чат срещи!
- batmitko.1
- Потребител
-
- Кара: e36 320i
- Мечтае да кара: M3
Колегата biem_w е наи-точен до момента.Наистина е така защото мотора е направен така че ваноса да работи постояно и има определено положение на клапаните които остават малко по отворини при работа.Ваноса като не работи мотора запшочва да колебае обороти защото клапаните не са си на място
- gsi_leo
- младши ентусиаст
-
- Кара: LX62314
- Мечтае да кара: e31 860
- Детайли за колата: Бърза,Мощна,Вечна
Въпрос до знаещите кой от двата вида мотори издържа повече на тормоз,имам в предвид след 6500 оборота,,,МЕРСИ
-0896965069-Сашо
...готов да помогне всекиму...
...готов да помогне всекиму...
- Kinopi
- младши ентусиаст
-
- Кара: с натегнат шпер
- Мечтае да кара: ///M3 E36
gsi_leo написа:Въпрос до знаещите кой от двата вида мотори издържа повече на тормоз,имам в предвид след 6500 оборота,,,МЕРСИ
Без ванус колега.М50-то на 7200 си се чувства като у дома

- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
biem_w написа:Ваноса буквално работи над определени обороти и неговата функция там е в определен момент на пълна тяга "педала до ламарината" да държи клапаните малко по дълго време отворени за да набива малко повече гориво.
Само това "буквално" не знам от къде реши, че е така. Колко дълго са отворени клапаните се определя от гърбицата на разпределителния вал в случая, а Кога се отварят вече се променя с помоща на ваноса.
По скоро ваноса работи по-активно във средни обороти като се стреми да измести въртящия момент по надолу в оборотите и да направи автомобила по приятен за каране за масови потребител, рацерите не се впечатляват от ваноса

A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
- bavar4o.70
- младши ентусиаст
-
- Кара: е36 320
- Мечтае да кара: м3
Той вануса работи до ок. 4500 об.То и макс. върт. момент на ванусовия е 190 н.м при 4300 об. ,а при при без, на ок. 4900 ,ако не ме лъже паметта.
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
единичния ванос не спестява особено, но виж двойния е друга работа.
- BMW318 i-KOKO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ 318i M43
- Мечтае да кара: M4
Така и така гледам, че сте подхванали ваносите, та дайте да разберем и двойния ванос колко харчи.
И какво прави той колеги? Извинявам се ако това мнение не е за тук.
- biem_w
- ентусиаст
-
- Кара: на 15''ки
- Мечтае да кара: 300C hemi 6.1L
bavar4o.70 написа:Той вануса работи до ок. 4500 об.То и макс. върт. момент на ванусовия е 190 н.м при 4300 об. ,а при при без, на ок. 4900 ,ако не ме лъже паметта.
точно така е колега

Информация само по телефона! Не ми се играе на чат срещи!
- batmitko.1
- Потребител
-
- Кара: e36 320i
- Мечтае да кара: M3
Той вануса работи до ок. 4500 об.То и макс. върт. момент на ванусовия е 190 н.м при 4300 об. ,а при при без, на ок. 4900 ,ако не ме лъже паметта.
Абсолютно вяр
но
Абсолютно вяр

- bavar4o.70
- младши ентусиаст
-
BMW318 i-KOKO написа:Така и така гледам, че сте подхванали ваносите, та дайте да разберем и двойния ванос колко харчи.
Ваноса се командва от еку-то.То подава ток на един ел. магнитен клапан,който подава налягане на маслото към бутало на което има стержин,в челната част на който лагерува втулка с шлици от външната и от вътр. страна.Тези шлици са под ъгъл спрямо оста на втулката и на противоположни посоки.Вътр. шлици са зацепени за вала,а външ.за зъбн. колело на всм. вал.Когато еку подаде ток на клапана,той пуска масло с налягане в заднатачаст на буталото.То избутва стержина с втулката с ок.1 см. напред,при което вала се завърта напред спрямо зъбното колело с ок. 6градуса предварение.Това се случва м-у 1500-4500 об и при тпс в положение на натоварване.При това положение вала започва да отваря всм. клапани 6 гр. по рано.Ефекта от това е никакъв,но всм. клапан се затваря и 6 гр преди д.м.т. ,като тези 6 гр. буталото прави вакум и съответно почва да прави компресия 6 гр след д.м.т. По този ночин намаля съпротивлението във фаза сгъстяване и работещия в този момент цилиндър има по малко вътрешно съпротивление и като цяло вдига к.п.д.-то на мотора в ниските об ,като дава върт. момент в по ниски об. и икономия на гориво.Ако греша нека някой ме поправи!
- BMW318 i-KOKO
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ 318i M43
- Мечтае да кара: M4
bavar4o.70 написа:BMW318 i-KOKO написа:Така и така гледам, че сте подхванали ваносите, та дайте да разберем и двойния ванос колко харчи.
Ваноса се командва от еку-то.То подава ток на един ел. магнитен клапан,който подава налягане на маслото към бутало на което има стержин,в челната част на който лагерува втулка с шлици от външната и от вътр. страна.Тези шлици са под ъгъл спрямо оста на втулката и на противоположни посоки.Вътр. шлици са зацепени за вала,а външ.за зъбн. колело на всм. вал.Когато еку подаде ток на клапана,той пуска масло с налягане в заднатачаст на буталото.То избутва стержина с втулката с ок.1 см. напред,при което вала се завърта напред спрямо зъбното колело с ок. 6градуса предварение.Това се случва м-у 1500-4500 об и при тпс в положение на натоварване.При това положение вала започва да отваря всм. клапани 6 гр. по рано.Ефекта от това е никакъв,но всм. клапан се затваря и 6 гр преди д.м.т. ,като тези 6 гр. буталото прави вакум и съответно почва да прави компресия 6 гр след д.м.т. По този ночин намаля съпротивлението във фаза сгъстяване и работещия в този момент цилиндър има по малко вътрешно съпротивление и като цяло вдига к.п.д.-то на мотора в ниските об ,като дава върт. момент в по ниски об. и икономия на гориво.Ако греша нека някой ме поправи!
Браво колега,ето едно полезно нещо, за незнаещите и за бъдещите колеги на които им предстои покупка на кола с
ВАНОС-система

И сега някой ако каже и ако тропа, дали работи? Супер
п.с За диагностика ясно!

п.с За диагностика ясно!
- bavar4o.70
- младши ентусиаст
-
Повечето неревизирани на ок. 300 000 км. тропат,но и работят.Моя беше такъв.Но не е гаранция,че работи.На диагностика се разбира,защото датч на разпр. вал отчита изместване спрямо този на коляновия,при работещ ванус. 

30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2