Тракане в скоростната кутия или двумасовия маховик
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Тракане в скоростната кутия или двумасовия маховик
Същите болежки гледахме при един познат наскоро. При съвсем леко отпуснат съединител и много леко газ, тръгваше така забивайки муцуната ту напред ту назад. Като натиснаше съединителя отново, се успокояваше и спря тресенето. Смени го маховика и заспа.
Coulthard написа:Ти кон дето бяга да не яде виждал ли си ?
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
insane_v написа:Boyadjiev написа:Сетих се да допълня, най-лесно е да се провери като на равна отсечка се тръгне и след това се остави колата сама да си дава газ. Веднага се разбира има ли проблем или не. Ако е леко не е спешно, но ако започне да прави като стар Икарус... необходима е смяна...
Сега го пробвах това. Тръгнах и като вдигнах 2000 об. пуснах газта. Колата заби муцуната и почна да придърпва леко. Когато дросела отвори отново, колата тръгна съвсем плавно и не придърпа нито веднъж.
Значи още не ти е наложително, но си предвиди за в бъдеще смяната

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
Като натисниш съединителя се прилага аксиална сила върху маховика и той спира да тропа.insane_v написа:Пропуснал съм да напиша по-горе, че като натисна съединителя тракането спира напълно. И както няколко колеги казаха, май това накланя везната към лагер на първичния вал. Като се замисля в тази посока, ако е от маховика, тогава той щеше да продължава да трака и при натиснат съединител, нали?
Аз смених лагера на първичния вал. Само дето си играх да отварям кутията два пъти.
Тези лагери нямат чупене.
- Dream_BMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330i седан .03
- Мечтае да кара: Това което има
- Детайли за колата: Черна.
Аз карам 325 ТДС с чип и вече два пъти за 3 години си запалвам съединителя и доста често се радвам на задното предаване както си му е реда и смятам че доста често натоварвам и маховика и съединителя и какво ли още не и повече от 3 години или мин 60 000 км си карам с този проблем ,който описва колегата а именно маховика.Получава се претрисане,се едно прекъсва при ниски обороти при при мен са около 800-900 и особенно когато в този момент спирам по наклон.Бях решил да търся друг когато сменям съеднинителля,но за сега си правя пас,че са си цифра а втора ръка си е доста реален риск да е същия,че това е доста срещан проблем при коли на възрастта на нашите.Общо взето мнението ми го пиша с цел да успокоя автора на темата че е доста вероятно да няма друг проблем с този маховик дори и до момента в който ще я продаде на някой мургав събрат за около 1000 лв.Все пак това претрисане го чувствам само на ниски обороти а рядко карам в такива,предимно когато минавам през неравности или спирам.
- insane_v
- младши ентусиаст
-
- Кара: VW T-Roc Sport 2.0 TFSI
- Мечтае да кара: Всичко що започва с М
Аз намерих маховик и кутия за 150 лв общо и петък ще ходя да ги видя и да ги взема. Реших, че е по-добре да ги имам и двете и като сваля кутията ще видим кое е за смяна. Ако не разберем къде е проблема ще ги сменя и двете. Искат ми 100 лв за свалянето на кутията и смяната, така че ремонта ще ми излезе общо около 300 лв с горивото, което ще изгора да отида да взема частите.
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Колега, дали мина ремонта, че моята 520-ка има от 110000 км. подобен проблем с тракане
и никой не можа да ми каже, какво е точно и затова не съм се захванал с ремонт. Пък и колата си върви
добре та бях решил да я карам така, докато не разбера какво е със сигурност
Иначе проблема е яко тракане на свободна. Като я взех беше съвсем слабо и сега след 110000 км вече е
по-силно, но на мен не ми пречи, че карам предимно на дълго и това няма кога да го чуя. Като натисна
съединителя и спира.
Иначе още като взех колата съм купил оригинален съединител
и ако кажеш че е от маховика
ще купя и един маховик нов, само да знам, че е от това е проблема, че хич не обичам да ми пипат колата
без да знаят какво точно ще правят по нея...... че с тия некадърни майстори......

и никой не можа да ми каже, какво е точно и затова не съм се захванал с ремонт. Пък и колата си върви
добре та бях решил да я карам така, докато не разбера какво е със сигурност

Иначе проблема е яко тракане на свободна. Като я взех беше съвсем слабо и сега след 110000 км вече е
по-силно, но на мен не ми пречи, че карам предимно на дълго и това няма кога да го чуя. Като натисна
съединителя и спира.
Иначе още като взех колата съм купил оригинален съединител

ще купя и един маховик нов, само да знам, че е от това е проблема, че хич не обичам да ми пипат колата
без да знаят какво точно ще правят по нея...... че с тия некадърни майстори......
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- insane_v
- младши ентусиаст
-
Не съм ги сменял още, колега. В петък мисля да я вкарвам в сервиза да ги сменям и ще пиша да кажа резултата.
- insane_v
- младши ентусиаст
-
Днес смених маховика и кутията. При мен проблема се оказа "З в 1":
1. Маховика беше тотално разбит. Диска, на който ляга феродовия диск се завърташе на повече от 5 градуса спрямо зъбите на маховика без абсолютно никакво усилие. Явно маховика вече не е бил съвсем "демферен"
Все едно пружините изобщо ги нямаше.
2. Лагера на първичния вал беше толкова износен, че при въртене на ръка съвсем ясно се усещаше "хъркане" и радиалната му хлабина беше доста голяма.
3. Аксиалния лагер на съединителя имаше голяма хлабина. Колегата bmw_324d ми даде кутията заедно с лагера и смених и него. Странното обаче е, че с моя лагер, които имаше голяма хлабина не се чуваше виене, а с този, които беше в доста по-добро състояние се появи съвсем леко виене
Но ще го преживея
Важното е, че тракането изчезна 
1. Маховика беше тотално разбит. Диска, на който ляга феродовия диск се завърташе на повече от 5 градуса спрямо зъбите на маховика без абсолютно никакво усилие. Явно маховика вече не е бил съвсем "демферен"

2. Лагера на първичния вал беше толкова износен, че при въртене на ръка съвсем ясно се усещаше "хъркане" и радиалната му хлабина беше доста голяма.
3. Аксиалния лагер на съединителя имаше голяма хлабина. Колегата bmw_324d ми даде кутията заедно с лагера и смених и него. Странното обаче е, че с моя лагер, които имаше голяма хлабина не се чуваше виене, а с този, които беше в доста по-добро състояние се появи съвсем леко виене

- insane_v
- младши ентусиаст
-
Dream_BMW написа:Бях решил да търся друг когато сменям съеднинителля,но за сега си правя пас,че са си цифра а втора ръка си е доста реален риск да е същия, че това е доста срещан проблем при коли на възрастта на нашите.
Колега, моя маховик много ясно се виждаше, че е разбит. Така че мисля, че можеш смело да си вземеш маховик втора ръка. Ясно се вижда дали е разбит или не. Е, разбира се при условие, че трябва лично да го видиш и да го пробваш на ръка, а не да го поръчаш "на доверие" от някой непознат.
А за втора ръка цената е под 100 лв

- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
insane_v написа:Днес смених маховика и кутията. При мен проблема се оказа "З в 1":
1. Маховика беше тотално разбит. Диска, на който ляга феродовия диск се завърташе на повече от 5 градуса спрямо зъбите на маховика без абсолютно никакво усилие. Явно маховика вече не е бил съвсем "демферен"Все едно пружините изобщо ги нямаше.

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- undisputed_stz
- Потребител
-
- Кара: 530д
insane_v Не знам какчо точно чукане се е чувало от твоята кола но при мен се появи едно единично чукане ... нямам проблем с придарпване или претрисане на колата чукането се появява само когато при по високи убороти варна педала на газта ... смених каре на кардана а сега маисторите ме саветват за този Маховик ... дали е вазможно и при мен това да е причината 

- insane_v
- младши ентусиаст
-
При мен тракането беше постоянно и се променяше с оборотите. Чуваше се само на ниски обороти, когато двигателя работи по-неравномерно и когато съм изключил от скорост. Като натисна съединителя спираше да трака. Като включа на скорост и тръгна пак се чуваше на ниски обороти, но беше доста по-слабо. Като мина 2000 об. не се чуваше.
След ремонта започна да се чува такова единично тракане при смяна на режимите - подаване на газ или отнемане на газта. Върнах се в сервиза и се оказа, че майстора затегнал болтовете на гуменото каре, но сина му не затегнал болтовете на кардана към диференциала. Като стегнахме и тях тракането изчезна
Така че щом тракането е единично търси проблема в кардана.
След ремонта започна да се чува такова единично тракане при смяна на режимите - подаване на газ или отнемане на газта. Върнах се в сервиза и се оказа, че майстора затегнал болтовете на гуменото каре, но сина му не затегнал болтовете на кардана към диференциала. Като стегнахме и тях тракането изчезна

- rudolfff
- Потребител
-
- Кара: m52b28
- Мечтае да кара: s70b56
Малко да съживя темата, при мен имаше аналогичен проблем с тракането на свободна. Така се стекоха нещата, че се сдобих с нова кутия (принципно читава) и съответно я смених. Една седмица каране, нямаше никакъв проблем и след едно малко по-сериозно настъпване, на следващия светофар давам свободна и пак се появи тракането
По реда на номерата, аксиалния лагер е сменен, кутията на теория е ок, вътре всичко е в нормално състояние, гресирано и тн, остава ми маховика като вариант. Въпроса ми е освен него има ли други компоненти които да са причиняват това шиб*но тракане, защото не ми се сваля 100 пъти кутията 

- insane_v
- младши ентусиаст
-
rudolfff написа:Малко да съживя темата, при мен имаше аналогичен проблем с тракането на свободна. Така се стекоха нещата, че се сдобих с нова кутия (принципно читава) и съответно я смених. Една седмица каране, нямаше никакъв проблем и след едно малко по-сериозно настъпване, на следващия светофар давам свободна и пак се появи траканетоПо реда на номерата, аксиалния лагер е сменен, кутията на теория е ок, вътре всичко е в нормално състояние, гресирано и тн, остава ми маховика като вариант. Въпроса ми е освен него има ли други компоненти които да са причиняват това шиб*но тракане, защото не ми се сваля 100 пъти кутията
Провери да не би да не са ти затегнали хубаво болтовете на карето. Може да са се разхлабили и сега тракането да е от тях.
Не изключвам и възможността да ти е прецакан маховика, но нещо не ми се връзва

А относно скоростната кутия - когато аз смених моята кутия и маховика и двете изглеждаха в отлично състояние, но след около 2-3 месеца пак се появи тракане. Не знам дали беше от кутията или маховика пак беше дал фира, колата така си замина с тракането. Но мисълта ми е, че има голяма вероятност и "новата" кутия да е заминала.
29 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2