ел. инсталация за климатик - нужда от спешна помощ !!!

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: 530i touring
Мечтае да кара: E39 - М5

Re: ел. инсталация за климатик - нужда от спешна помощ !!!

Мнение от 318_is » 04 Юли 2011, 11:33

Здравейте колеги и аз реших да правя тази интервенция от врътките към дигиталния климатроник ;) Има ли къде това да се направи се пак от човек който се занимава само с климатици ето това ми е въпроса ? И ореантировъчни цени? Поздрави

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Мнение от jakson » 04 Юли 2011, 22:33

Методи, много ти благодаря ! Нямаш си и на идея как ме извади от кашата в която се бях овъртял. :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Днес свързах всичко. След като ми обясни кое куде да вържа пак се оматах оканчателно, обаче взех лист и молив и си начартах принципна схема и видях нагледно кое къде е и благодарение на теб свързах всичко.
Поставих и предпазителите и всичко е свързано. Значи цялата ел.инсталация за климатика се вързва общо към 3 проводника.
Син/черен който го намерих на буксаъа на климатка, която е долу под волана. Прозвъних го и видях, че е същият. Аз имам оставена една бяла букса в бушониерата която букса е с 3 проводника. Син/черен , черно/сиво и черен/син.
След като ти ми обясни всичко така подробно за което още веднъж благодаря успях да направя всички връзки.
Значи син/черен от регулатора на налягане го вързах към син/черен абсол/тно същия е поцвят и дебелина кабел, който отива на буксата на климатика. Мисл, че беше на черната букса, прозвъних го и го вързах.
После черно/кафевия от регулатора, го вързах към релето нормал спийд на 5 пин който е черно/сив и също така го вързах на черно/сивия от инсталацията на колата, 1към1 е съшият и него го прозвъних, НЕ е закачен към буксата на климатика, значи остава да е към компа на колата.
От релето за компресора 5 пин черно/син го вързах към черно/син на инсталацията който битрябвало да отива към пин 48 на компа.
Сложих съответните предпазители, захраних схемата. Запалих, пуснах климатика, ест. няма фреон, но нищо нетръгна мислих си, че компресора ще "изщрака" и ще тръгне ама нищо...
Дали това, че няма налягане в с-мата не е причината да не тръгва ?
Защото нали има регулатор на налягане, може би ако няма налягане непозволява на компресора да тръгне. Как мислите дали е така ?
Другото което е , оставих колата да поработи малко и изчаках да стигне стрелката на т' до средата, стигна, но ел. перката не се включи. Небитрябвало ли да се включи ? Верно, че мотора небеше загрял много даже небеше горещ като го пипнах, а леко топъл.
Тази ел. перка само при пуснат климатик ли се задейства или когато загрее много двигателя ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 04 Юли 2011, 22:44

jakson , няма защо да ми благодариш , аз съм го казвал много пъти - форума е за това, за да си помагаме .... Особено , когато някой като тебе има желание !
Не прочетох хубаво кой кабел къде си вързал , понеже честно казано не ми се гледаха пак схеми , за да сравня и да видя дали правилно си вързал всичко , но ако си гледал хубаво схемите и ако си свързал всичко по тях , то би трябвало всичко да е ОК !
По въпроса за фреона , когато в системата няма фреон компресора изобщо не заработва ....
Перката ще започне да върти , когато температурата достигне тази , която следи датчика (зависи на колко градуса е самия датчик ) .... Остави двигателя на тихи да работи , следи стриктно стрелката , ако видиш , че стрелката тръгне леко на страни от средата , а перката не се е включила , значи не си вързал правилно ! Ако имаш мултицет с термосонда , може едновременно да следиш температурата на двигателя с него .....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 04 Юли 2011, 22:48

Днес зареждах фреон че да го усетя този климатик за какво го имам.
И при мен въобще не тръгваше компресора когато го пусна преди да го заредят с фреон.
Момчето което зареждаше ми сложи 500 гр. фреон,запалих колата пуснах климата и хоп всичко тръгна.
Каза ми че в системата няма налягане и затова не тръгва компресора така че и ти щом нямаш фреон не чакай да ти тръгне компресора.
Утре ще ходя да го дозареди и да види дали няма течове.
А и аз да питам нещо вярно ли е че събира 825 гр фреон системата???
:driving: :dunno: :driving:

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 04 Юли 2011, 23:08

Ех колеги, много ви благодаря ! И ме успокоихте. Иначе всичко си правих както е по схемата.
Обмислях, гледах забелязах малка разлика в релето на компресора, но небитрябвало да окаже влияние, има 1 диод при 98ма г. иначе всичко е същото.
Добре, че беше колегата Методи за да ме измъкне от калта в която се бях омазал целия, още веднъж ти благодаря :bowdown:
1 съсед ми каза, че видял в нета някакъв форум за климатици , където пишело за някакъв сервиз който взимал към 40лв. вместо 70 за зареждане.
Иначе колегата от който купих компресора се оказа много свястен и ми го даде с тапи и така маслото си е останало в него. Нямам идея от климатици, никога не съм имал кола с климатик и никога не съм оглеждал устройството на такава за което моля да бъда извинен.
Сега незнам дали трябва да се слага масло в компресора или само фреон ?
Предполагам, че тези които ги пълнят ще го проверят.
Иначе само да добавя за ел.инсталацията. Забелязах, че като натисна копчето за климатика и оборотите на двигателя се повишават, значи инсталацията на климатика си е вързана към компа на колата.
Другото което ми направи впечатление е , че с новия радиатор ( големия ) колата загрява по-бързо. Вероятно климатичния радиатор пречи да влиза въздух за да се охлажда водния.
Тези дни ще си търся дифузъор за голям радиатор, За ваничката под радиатора бяхте прави, мног съм тъп, исках да я хвана за бронята мислих си, че трябва да виси отдоло, а одеве видях, че е направена да влезне в предната броня и пластмасите около радиатора влизат в нея и там вече дупките за винтове се съвпадат. Още не съм хванал защото нямаше как да легна под колата. Ще трябва на някой тротоар да я кача или на канал :) и всичко ще е ок.
Наистина е нужна тази ваничка.
Сори, че така се отплеснах от темата ама се вълнувам малко :) :lalala:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 04 Юли 2011, 23:37

Хубаво е че се вълнуваш , без да ти развалям настроението и да ти променям налгасата .... , но докато не видиш , че климатика бачка , докато не видиш , че перакта се включа и охлажда , докато не видиш , че двигателя е добре в движение при пуснат климатик , то не бързай да се радваш !
Хубавите неща за съжаление стават трудно ! :(
Дано да си направил всичко както трябва и всичко да тръгне ! От опит знам , че винаги има нещо за дооправяне , особено когато се прави за първи път ....

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 05 Юли 2011, 0:28

metodi80 написа:Хубаво е че се вълнуваш , без да ти развалям настроението и да ти променям налгасата .... , но докато не видиш , че климатика бачка , докато не видиш , че перакта се включа и охлажда , докато не видиш , че двигателя е добре в движение при пуснат климатик , то не бързай да се радваш !
Хубавите неща за съжаление стават трудно ! :(
Дано да си направил всичко както трябва и всичко да тръгне ! От опит знам , че винаги има нещо за дооправяне , особено когато се прави за първи път ....

Така е , прав си. Много се надявам всичко да е ок. Гледах по няколко пъти схемите и съответните кабели. Прозвъних по 2 пъти цялата ел.верига, прозвъних даже и масите и +са . Проверих по няколко пъти буксите и кабелите към тях и съответните релета.
Там където се закача цялата верига към ел. инсталацията на колата, като изключим захранването са 3 проводника. Гледах ги, оглеждах ги по цвят, дебелина, прозвъних този който отива към буксата на климатика. Много се надявам всичко да е наред. Наистина това си е доста :banghead: .....
Ако колите са еднакви, донора и тази на която се монтира, вероятно ще е по-лесно, но много се надявам всичко да е ок.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 05 Юли 2011, 0:58

:conf:
Последна промяна ~Мишо~ на 06 Юли 2011, 19:45, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 05 Юли 2011, 9:30

~Мишо~ написа:Не разчитай на това че компресора е бил с тапи (добре е сторил продавача),маслото което се ползва с R134a е силно хигроскопично и трябва да се смени,отделно цялата система трябва да се промие с азот и да се вакумира най-малко 30 мин.

Само не ми казвай, че трябва пак всичко да се сваля :paranoid: :paranoid: :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 05 Юли 2011, 13:41

:paranoid:
Последна промяна ~Мишо~ на 06 Юли 2011, 19:46, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 05 Юли 2011, 15:02

~Мишо~ написа:Само компресора :roll: ,не знам дали има начин да го промиеш от старото масло на място...
След като се промие добре системата се слага ново масло,малко по-скъпо ще ти излезе първоначалното пускане но по-добре така,за да не продължат проблемите после.

:bcry: :bcry: :bcry: пак ли трябва да го свалям :( То може и на място те да си го свалят, тези които го пълнят и дано имат канал, че иначе не ми я ясно как ще стане....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 05 Юли 2011, 21:09

Не се занимавай да сваляш нищо .... Кажи им само да ти дръпнат каквото има налично в системата и просто да го изхвърлят ако се съмняваш , че съдържимото не е с нужните качества .... След това да ти напълнят с нов фреон и масло .... Фреона и маслото на компресора се мешат , тоест пълнят се едновременно в системата .... Най -общо не се притеснявай , като отидеш при хора , които знаят какво правят те ще си свършат работата , а ти няма нужда да се грижиш за нищо .... Само им кажи , че искаш съдържанието да бъде изтеглено и изхвърлено ...
Само че като ги знам повечето , няма да го изхвърлят а пак ще си ти го върнат обратно и ще те чарджат все едно са ти сипали ново .... Та в крайна сметка се въртиш в кръг !

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 06 Юли 2011, 0:58

Методи, това беше добро :) ! Изтеглят маслото и после пак го връщат :).
Значи като цяло с-мата от 2.8цата си работеше. Колегата, запали БМВто и пусна климатика и веднага започна да духа студено.
След няколко дена демонтира климатика и аз си го взех лично от него, отвсякъде течеше жълтъ-зеленикава течност наподобяваща антифриз, която миришеше много особенно.
Компресора го взех от друг колега, който ми го прати по куриер. Човека го беше запушил така, че да не изтича и да не влизат боклуци. Имаше тапички, а тръбите бяха грижливо завити в найлон и от тях течеше миризливата зеленикава течност,беше скоро демонтиран. Когато завъртях на ръка вътрешната ролка на компресоа , съвсем леко, от тапите започнаха да излизат балончета, и течноста започна да напира да излиза. От това сметнах, че вероятно компресора си е пълен.
Тези неща ги пиша за да обясня в какво състояние беше всичко.
Не ми се вярва да са влезнали боклуци, защото всичко си беше завито. Все пак ще споделя и с тези които пълнят, ако са честни ще направят каквото трябва. Ако не ще измислят 1 куб неща, също като на 1 познат на който му казали, че псаста му ( 2ка ) събирал към 7-8 литра фреон защото бил комби и му казали някаква фантастична цена и човека навел нос тръгнал да се качва в колата да си ходи. Те били мили и започнали да му казват, че колата ,му е като джип и искали да свалят сами малко от цената.
Та всичко си е до хората и до това как ще се представиш пред тях, ако видят, че неразбираш, лошо ти се пише...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 06 Юли 2011, 15:05

Изобщо не им обяснявай нищо ! В БГ ако говориш много и обясняваш те взимат за канарче и те "гласят" както те си искат ! Кажи им че искаш да ти напълнят климатика без да обясняваш много-много и толкоз ! Те ако са съвестни ще ти кажат какво е положенито , ако не са , й да обясняваш все същото си е ... Може само да уточниш , че сам си си монтирал климатика , за да вземат нужните мерки за сигурност при евентуален проблем ...

ПредишнаСледваща

Назад към E36