Съединители ли ... ?! Аман... ! Ремонт долна помпа –DIY

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Съединители ли ... ?! Аман... ! Ремонт долна помпа –DIY

Мнение от metodi80 » 15 Юни 2011, 11:46

И така ... Уж бях сложил нов, „хубав” съединител –SACHS , уж щял да изкара минимум 80к , уж ..... Да , ама преди три дена стана така , че уж-то си пролича с пълна сила ... Излизам от улицата на моя блок , завивам , подадох малко повечко газ , за да позавърти дупето ... и така както се кефех на ситуацията , изведнъж нещо изчатка както когато се къса тел под опън , чу се и звук все едно хидравликата на съединителя е засмукала въздух , педала стана „spongy” , неестествено „гумен” и до там .... , не можех да вкарам никаква скорост , двигателя си работи , всичко е точно , но скорост не мога да вкарам ... Вариантите бяха проблеми или с хидравликата , или със самия съединител .... Предположих , че или помпата ,или работното бутало на вилката са се скапали (не ми се искаше да мисля , че съеднителя на около 40к е за смяна) .... Свалих буталото , отворих го ....

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

горното прахозащитно маншонче се беше скъсало леко и от там се виждаше леко омазняване със спирачна течност ... , но това изобщо не е фактор за работата на буталото ...

Изображение

Изображение

Изображение

Основно значение има вътрешната гумичка , която на външен вид си беше перфектна.....

Изображение

Изображение

Изображение

Въпреки това , понеже така или иначе го бях разглобил , реших да му сменя гумичките.
Ремонтен комплект гумички се предлага като оригинална част , има си и номенклатурен номер , само че оригиналният ремонтен комплект струва около 60 лв (колкото цял цилиндър „неоригинален”) и го няма в наличност (поне в Дарукар) . За това сложих „неоригинален” ремонтен комплект гумички . М/у другото , който реши да сменя тези гумички и не може да си ги намери никъде , да драсне едно ЛС ....
Важно е притягащата щайба да се набие хубаво , за да не изпуска течност , набива се със дорник с подходящ диаметър , докато гумената периферия на прахозащитната гумичка не се покаже в пролуките на притягащата шайба ...
Рециклирах буталото , монтирах го , обезвъздуших системата .... но както й очаквах ефекта беше нулев ... Скорости не можех да вкарам по никакъв начин ....
Свалих горната помпа , отворих я , но и там нямаше никакъв проблем, гумичките си бяха като нови ... Помпите са няколко типа , моята явно се оказа рядка (къса ) , защото където и да търсех нова помпа , все ми предлагаха по –дълъг вариант на помпа .... За това й не съм я снимла помпата , за нея ще кажа само , че ремонтния комплект гумичка е същия като на работния цилиндър (независимо дали е дълга или къса) ...
Монтирах помпата , обезвъздуших ... ,но скорости отново не можех да вкарам !
Хидравликата си работеше перфектно и за мен вече беше ясно , че проблема е в съединителя (най –веротяно в притискателя ).
Със свито сърце разглобих отново съединителя .....

Ето го и притискателя SACHS :

Изображение

В първия момент не се виждаше проблеми никъде , всичко излгеждаше в перфектно състояние :

Изображение

Kато натиснах диафрагмата на притискателя на преса проблема „лъсна” ....
По вътрешната и външната повърхност на диафрагмата има две притягащи шини от стоманена тел дебели около 2-3 мм . На снимката долу се вижда вътрешната шина , точно с/у нея от противоположната страна , трябва да е разположена другата шина ... Трябва , но тя не се вижда ,понеже се е скъсала и не е на мястото си ...

Изображение

Изображение

А ето я и скъсаната шина :

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Когато купих съединителя платих 300 лв за него , всички хвалеха марката , че нямало да имам проблем с тоя съединител , че съм щял да си откарам .... , да , ама не ...
Не правя антиреклама , може просто аз да съм уцелил дефекта част, но ще се замисля дали да си купя нещо с такава марка, не ме е яд толкова за дадените пари , колкото за труда и разправията около тоя проблем .... Пък и когато става въпрос за моята кола съм способен денонощно да лежа под нея , ей ме на с мустаци от грес .... в 1 часа през нощта , в канала , на лампа ... Луд , умора няма .... :mhihi: .....

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Re: Съединители ли ... ?! Аман... ! Ремонт долна помпа –DIY

Мнение от plradev » 15 Юни 2011, 11:58

Кофти тръпка :no:
Не знам дали знаеш ,но масово притискателите се рециклират в завода ,било то закс,лук и т.н. Диафрагмата се сменя 100% ,предполагам и огледалния ,а също така и тия малоумни шини ,щото би било малоумие да пестят от това.Ама знае ли човек вече ...

Тъпа история и хубава тема :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 15 Юни 2011, 12:03

Мето, съжалявам за кофти момента и поредно поздравление за невероятната тема,която си направил.Такива теми като твоите пораждат чувство на много добър майстор в мен и започвам сам да си оправям нещата :bowdown: ...хей да не забравиш да се обадиш :P... но не и преди да си махнеш мустака от грес :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е с гуми

Мнение от anton mutafchiev » 15 Юни 2011, 12:09

кофти случка добре е че си я оправи, така като стане и като трябва да права нещо втори път кадето съм го правил вече и полудяван заради излишния труд дет се хвърля

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 15 Юни 2011, 12:18

jbankov написа: ...хей да не забравиш да се обадиш :P... но не и преди да си махнеш мустака от грес :mhihi:

Ще се целувате ли ... :mhihi:

....сори,не се сдържах :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 15 Юни 2011, 12:24

plradev написа:
jbankov написа: ...хей да не забравиш да се обадиш :P... но не и преди да си махнеш мустака от грес :mhihi:

Нема ве.., ти па .... , ние сме мъжки момчета ...
:mhihi:

А за рециклирането сефте чувам ... , ама как става тоя филм ... , кво требва да се направи , да им го пратя ли ... ? :conf:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Мнение от 00700 » 15 Юни 2011, 12:27

Станалото е неприятно, но важното е, че си разбрал къде е проблема и си го разрешил. Много добро описание на проблема!
Тъкмо мислех тези дни да правя ремонт на съединителя! Но след твойте премеждия ... Както споделих в друга тема, като загрее като се натисне съединителя се чува един шум, все едно нещо не е смазано. Единия вариант беше да е от вътрешната страна, прожинката или помпата /смазах ги/, но се оказа че е извън купето. Посъветваха ме да не го пипам, щом се чува само шум, но реално си работи идеално ... поне за сега. Друг е въпроса, че ще доведе до други проблеми по веригата ... .

Браво за темата!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Юни 2011, 12:30

:shock: баси гнусното менте
Аз за това уж неуж си поръчах съединителя от голям търговец в Щатите да не го мисля, че то като смениш 2-3 менета цената ти идва пак същата, а ти остават и труда и разправиите и ядовете :banghead:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 15 Юни 2011, 12:31

metodi80 написа:
plradev написа:

Нема ве.., ти па .... , ние сме мъжки момчета ...
:mhihi:

А за рециклирането сефте чувам ... , ама как става тоя филм ... , кво требва да се направи , да им го пратя ли ... ? :conf:

Не бате ,завода производител си събира старите притискатели,рециклира ги и ги продават като нови :banghead: Всеизвестен факт е това
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 15 Юни 2011, 12:54

Един голям % от новите части е рециклаж ама сигурно има разлика от рециклаж правен в завода, който си е практически нова част и правен от Цун Кай Хуй.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 15 Юни 2011, 12:56

Браво за темата :yes:
Вече няколко комплекта ЛУК съм поръчвал от лавиатан(за50б25,м43б16) парите им за пълен комплект са наполовина от тия дет си дал за САШ-а и нямат никви грижи и забележки.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 15 Юни 2011, 13:05

bum_bum написа:Един голям % от новите части е рециклаж ама сигурно има разлика от рециклаж правен в завода, който си е практически нова част и правен от Цун Кай Хуй.

И пак опираме до въпроса какви "маркови" части се предлагат на Бг пазара и гаранцията за произхода им ...
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Мнение от baitun » 15 Юни 2011, 13:53

Мето, браво за хубавата тема, благодарности за енти път, а относно оригиналните части разликата може да се направи на първо място цените примерно в дару, вари и т.н., не знам кой едноличен търговец ще внесе стока примерно с 30-40 процента надолу от техните цени, въпреки, че и оригиналната част може да сдаде багажа-няма нищо вечно за съжаление

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 15 Юни 2011, 14:23

Методи знаеш, че и аз имах проблем с влизането на скоростите, сега и видимо взе да притриса на полусъединител, знаеш че смених скоростна кутия,2-те помпи на съединителя, гуменото каре, тампоните на мотора и скоростите, спирачната течност, обезвъздушаване и т.н, обаче накрая се оказа дефектен/най-вероятно фалшив/ съединител Luk 140лв го бях платил в моя случай, с него съм минал не повече от 10к км, сега чакам да ми пристигне новия съединител от Германско, че от тука се наплаших! Така че явно дали е 140, дали е 300 в Бг. няма значение, всичко е фалшиво, да не казвам как за 4к се разтракаха повдигачите от едно наливно уж оригинално масло!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: е36 32*<0>5

Мнение от Prekysvach » 15 Юни 2011, 21:01

масова кампания да си режем притискателите преди да ги сдадем за желязо , като им е на 2 да рециклират майките си !!!

Следваща

Назад към E36