Шлайфане на глава?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х4 2025
Мечтае да кара: e60 M Power

Re: Шлайфане на глава?

Мнение от whisky_touch » 18 Май 2011, 14:12

Към колегата-задължително я шлайфай
на мен(м42б18) ми излезе 30лв и 40 за гарнитура-това с отстъпки
Съществува един фантастичен свят събран в една композиция даваща толкова радост на пътя! Вулгарно красив свят на брутална мощ, в които няма въздух, а само пушек от изгорели гуми.Там властват технологичния гении,красивия дизаин, красотата. Там няма животни, а само озверели расови коне. Там, всичко се случва на високи обороти и размазващо високите скорости.- Свят на кристално чиста мощ и бензинови пари-светът на автомобилите, светът на БМВ... !

Потребител
Аватар
Кара: бмв е36 1,6
Мечтае да кара: бмв 740
Детайли за колата: Автомобил на годинки! Излиза нещо като заек изкочил от храста :)

Мнение от iliqn66 » 19 Май 2011, 19:00

bum_bum написа:
iv4ooo89 написа:да....ама чета че не е задалжително а препоръчително ясно мерси ключ.

Не е, само баровците шлайфат главата като я слагат. Цели 20лв взимат, сериозен ремонт си е. Болтовете също слагаш старите, да не вземеш нови да купуваш. Гарнитурата е огледай леко и с черен силикон- стъкларски че е здрав. Мажеш яко и лепиш, няма мърдане с него. :yes:

Колега не се базикай за 20 лв а отиди да ти я шлаифат главата! Даже ако питаш мен дай още 30лв за да ти напаснат клапаните машинно!!! Коренна разлика!Прегледаи си и гумичките на клапаните. Относно изказването на колегата, искам да го попитам кое е сериозен ремонт!!! Едно шлайфане на глава ли! Нали после при монтирането ще се получат леки кривини!!! Как ще се балансират те ! Или ако не я шлайфа след някой друг километър да отваря главата пак!!!Това не го правят Баровците а хора които си разбират от работата!!! На колегата като му се свидят 20лв да не кара bmw ами да си купи нещо по евтинко за джоба му!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 20 Май 2011, 11:07

iliqn66 написа:
bum_bum написа:
iv4ooo89 написа:да....ама чета че не е задалжително а препоръчително ясно мерси ключ.

Не е, само баровците шлайфат главата като я слагат. Цели 20лв взимат, сериозен ремонт си е. Болтовете също слагаш старите, да не вземеш нови да купуваш. Гарнитурата е огледай леко и с черен силикон- стъкларски че е здрав. Мажеш яко и лепиш, няма мърдане с него. :yes:

Колега не се базикай за 20 лв а отиди да ти я шлаифат главата! Даже ако питаш мен дай още 30лв за да ти напаснат клапаните машинно!!! Коренна разлика!Прегледаи си и гумичките на клапаните. Относно изказването на колегата, искам да го попитам кое е сериозен ремонт!!! Едно шлайфане на глава ли! Нали после при монтирането ще се получат леки кривини!!! Как ще се балансират те ! Или ако не я шлайфа след някой друг километър да отваря главата пак!!!Това не го правят Баровците а хора които си разбират от работата!!! На колегата като му се свидят 20лв да не кара bmw ами да си купи нещо по евтинко за джоба му!

Ти май не чаткаш бъзика, а? ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е46 facelift
Мечтае да кара: Е90
Детайли за колата: E46 318i N42 143h.p.

Мнение от nedbmw » 21 Май 2011, 22:44

Не е задължително да се шлайфа глава,след сваляне,зависи от това ,как са развиват болтовете,има голямо значение това ,пише го по справочната литература.Трябва равномерно да се отхлабват от края към средата на главата и тогава не се получава изкривяване.Всичко се прави противоположно на стягането . :idea:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 21 Май 2011, 23:12

Надявам се това твърдение да не е сериозно колега, още повече ако говорим за дизел
only rear wheel drive

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 21 Май 2011, 23:20

Майстор дето не шлайфа глава или не напасне клапаните след това значи не е направил ремонта както подобаващо :yes: ,а си е оставил ръцете....коментарите после са излишни.
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nedbmw » 22 Май 2011, 9:39

michev написа:Надявам се това твърдение да не е сериозно колега, още повече ако говорим за дизел
Сериозно е колега пробвал съм го даже съм слагал и старата гарнитура ,ако е сменяна скоро особено това важи за металните многопластови гарнитури,добрия майстор може да прецени ,кое е за подмяна и ремонт и кое не е .Вярно е ,че добрия монтьор работи с нови (оригинални) части но в БГ,добрия монтьор може да работи и със стари но здрави стига да иска да спести пари на клиента или на себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 22 Май 2011, 9:42

Абе не знам как се прави ама аз заради едно стягане с нови болтове и гарнитура без да е шлайфана главата такъв чеп ядох, че нямам думи..
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nedbmw » 22 Май 2011, 9:55

bum_bum написа:Абе не знам как се прави ама аз заради едно стягане с нови болтове и гарнитура без да е шлайфана главата такъв чеп ядох, че нямам думи..

Била е много крива явно,не трябва да има повече от 0,05-0,07мм отклонение от равниноста,зависи и колко болта има на определена площ,ако са повечко не е страшно,но най важното,ако не се сваля глава заради прегряване е как разхлабваш болтовете за да не я извадиш крива,а не както някой колеги практикуват с гайковера рязко разхлабване и често не се съобразяват и започват да развиват от средата ,а крайните болтове са стегнати , следствието е изкривена и за шлайф глава.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Май 2011, 10:35

Не е била крива, свалянето беше за да се ревизира. След смяна на клапани, напасване и т.н. "майстора" я качил без да я шлайфа. С новата гарнитура и болтове. След като надула веднага я занесал на шлайф и пак я качил със същите гарнитура и болтове. С шлайфана глава и веднъж вече сваляни болтове и гарнитура пак надуваше и така..
Точно поради факта, че в много случаи монтьорите в България спестяват разни "ненужни" части и операции смятам, че добри монтьори просто няма. Навсякъде пише, че болтовете на главата са "стреч". Тук обаче бай майстор преценява, че могат да се ползват 2-3 пъти .. ми мерси от такъв майстор.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 22 Май 2011, 21:42

Добрия майстор знае какво да прави, но в повечето случаи като сподели цената на клиента и за капак, че трябват нови болтове познайте въпроса на клиента, че то тези старите няма ли да станат, какво им има?! :mhihi:
Главата първо задължително се проверява със специална линия(за щастие имам такава), която се полага върху нея, ако някъде "свети" главата се оработва докато стане права, както е необходимо.Ако след щателна проверка е права, няма нужда да се шлайфа.В повечето случаи, обаче шалйфа е неизбежен макар и с малко.
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

костинбродчанин
Аватар

Мнение от vladi_a_i » 22 Май 2011, 21:59

Борис_Малинов написа:Добрия майстор знае какво да прави, но в повечето случаи като сподели цената на клиента и за капак, че трябват нови болтове познайте въпроса на клиента, че то тези старите няма ли да станат, какво им има?! :mhihi:
Главата първо задължително се проверява със специална линия(за щастие имам такава), която се полага върху нея, ако някъде "свети" главата се оработва докато стане права, както е необходимо.Ако след щателна проверка е права, няма нужда да се шлайфа.В повечето случаи, обаче шалйфа е неизбежен макар и с малко.

С тази специялна линия която си понатежава е желателно и блока да се проверява макар,че не всеки го прави,а аз съм бил свидетел на грозна гледка от към блока а главата е перфектна.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 22 Май 2011, 22:04

Разбира се, че се мери и блока.Друг е въпроса, колко "майстори" разполагат с тази линия?
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Май 2011, 22:27

Как и викат на тая "линия" да не се излагам по магазините като си търся :mhihi:
Изображение

костинбродчанин
Аватар

Мнение от vladi_a_i » 22 Май 2011, 22:34

bum_bum написа:Как и викат на тая "линия" да не се излагам по магазините като си търся :mhihi:

Честно не знам,но мога да питам....а тя може и да се направи от тежък метал плътен и да я дадеш на шлайфисти да я оформят да е равна и удобна за ползване.

Предишна

Назад към E36