318 tds. Духнала гарнитура или нещо друго?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо дизел
Мечтае да кара: би-турбо дизел

318 tds. Духнала гарнитура или нещо друго?

Мнение от SHTILL » 12 Май 2011, 10:15

Добро утро, колеги. Каляската омеша маслото и водата. Охладителната система се напълно с масло. Свалих главата и гарнитурата видимо никъде не е духнала, освен на едно място, което съм го снимал. От там ли е проблема според вас или нещо друго е проблема ?
07052011339.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е с гуми

Re: 318 tds. Духнала гарнитура или нещо друго?

Мнение от anton mutafchiev » 12 Май 2011, 11:43

ами аз не виждам нешто сериозно може да закараш главата на проба да не е спукана

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318 tds

Мнение от hristo_t » 12 Май 2011, 22:04

Здравей! Според мен ти се е спукал топлообменника. И не го казвам от предположения или слухове които съм чувал някъде а преди време имах същият проблем. Този така наречен топлообменник се намира под сервоуправлението ( казанчето за спирачната течност).По точно долепен е до корпуса на масленият филтър. Представлява едно продълговато оребрено радиаторче. Охлажда маслото. През него минават тръбичките на маслото и антифриза.Но маслото е с по голямо налягане около 2 бара, докато антифриза е с 0,5 бара. И така като се спука мембраната маслото заради по -голямото си налягане се смесва с антифриза. Предполагам -казанчето ти е било пълно с масло, а на щеката --нищо. Нов топлообменник струваше преди година и половина около 300-310 лв. 5 литра масло и антифриз естествено. На мен ми излезе около 600 лв с труда. Неприятни са тези ремонти , особенно като ми казаха в магазина за авто части че точно такъв топлообменник нямат в наличност защото не се търсели много. 1 на 1000 автомобила давали такъв дефект. И повечето майстори не предполагат че проблема е от там и търсят пробиви в гарнитурата.Провери топлообменика си и пиши ако има развитие по въпроса.

А ето този имейл получих преди време от колега от форума:
Благодарност!!! колега към теб имам лична благодарност за едно твое мнение което ми спести много пари и главоболия (за топлообменика).
Последна промяна hristo_t на 13 Май 2011, 20:34, променена общо 2 пъти
htt

BMW fanatic
Аватар
Кара: ИСТРЕБИТЕЛ мечнае за СОВАЛКА
Детайли за колата: e36 330i

Мнение от with-fox » 13 Май 2011, 18:31

hristo_t написа:Здравей! Според мен ти се е спукал топлообменника. И не го казвам от предположения или слухове които съм чувал някъде а преди време имах същият проблем. Този така наречен топлообменник се намира под сервоуправлението ( казанчето за спирачната течност).По точно долепен е до корпуса на масленият филтър. Представлява едно продълговато оребрено радиаторче. Охлажда маслото. През него минават тръбичките на маслото и антифриза.Но маслото е с по голямо налягане около 2 бара, докато антифриза е с 0,5 бара. И така като се спука мембраната маслото заради по -голямото си налягане се смесва с антифриза. Предполагам -казанчето ти е било пълно с масло, а на щеката --нищо. Нов топлообменник струваше преди година и половина около 300-310 лв. 5 литра масло и антифриз естествено. На мен ми излезе около 600 лв с труда. Неприятни са тези ремонти , особенно като ми казаха в магазина за авто части че точно такъв топлообменник нямат в наличност защото не се търсели много. 1 на 1000 автомобила давали такъв дефект. И повечето майстори не предполагат че проблена е от там и търсят пробиви в гарнитурата.Провери топлообменика си и пиши ако има развитие по въпроса.

Благодарност!!! колега към теб имам лична благодарност за едно твое мнение което ми спести много пари и главоболия (за топлообменика) ,така че ако имаш някъкви проблеми с колата драсни ми на личен ще ти помогна

Напълно съм сагласен със твоети мнение. :yes: :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318тдс комби

Мнение от mgate » 13 Май 2011, 20:03

hristo_t написа:Здравей! Според мен ти се е спукал топлообменника. И не го казвам от предположения или слухове които съм чувал някъде а преди време имах същият проблем. Този така наречен топлообменник се намира под сервоуправлението ( казанчето за спирачната течност).По точно долепен е до корпуса на масленият филтър. Представлява едно продълговато оребрено радиаторче. Охлажда маслото. През него минават тръбичките на маслото и антифриза.Но маслото е с по голямо налягане около 2 бара, докато антифриза е с 0,5 бара. И така като се спука мембраната маслото заради по -голямото си налягане се смесва с антифриза. Предполагам -казанчето ти е било пълно с масло, а на щеката --нищо. Нов топлообменник струваше преди година и половина около 300-310 лв. 5 литра масло и антифриз естествено. На мен ми излезе около 600 лв с труда. Неприятни са тези ремонти , особенно като ми казаха в магазина за авто части че точно такъв топлообменник нямат в наличност защото не се търсели много. 1 на 1000 автомобила давали такъв дефект. И повечето майстори не предполагат че проблена е от там и търсят пробиви в гарнитурата.Провери топлообменика си и пиши ако има развитие по въпроса.

Благодарност!!! колега към теб имам лична благодарност за едно твое мнение което ми спести много пари и главоболия (за топлообменика) ,така че ако имаш някъкви проблеми с колата драсни ми на личен ще ти помогна

:yes: от топлообменика е колегата Христо е прав и ще го черпя :bchug: като го видя :bowdown:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SHTILL » 15 Май 2011, 0:34

Смених гарнитурата на главата, но пак надува маркучите, загрява и изхвърли маслото във водата. Утре ще погледна топлообменника, но как да разбера дали от него е проблема ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318 tds

Мнение от hristo_t » 15 Май 2011, 11:27

загрява и изхвърли маслото във водата - ето от това се разбира че проблема е там.
Моят майстор свали топлообменника и го изолира по някакъв начин . Свърза маркучите на антифриза директно, а маслото не се охлаждаше. Остави тръбичката му отворена и то си капеше върху кората под двигателя! Покарах така колата около час. Като следях и нивото на маслото. Е разбира се то не течеше като чешма, но все пак е добре да му се следи нивото. И така като видяхме че вече маслото не пълни казанчето на антифриза, установихме че проблема е от там. Макар че моят майстор беше 100% сигурен че от там идва проблема.Аз понеже четох доста мнения тук във форума все още бях малко песимистично настроен, защото прогнозите на колегите които се вкючиха тогава никак не бяха добри. А и повечето залагаха на гарнитура или спукана глава.
htt

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от SHTILL » 15 Май 2011, 20:51

hristo_t написа:Здравей! Според мен ти се е спукал топлообменника. И не го казвам от предположения или слухове които съм чувал някъде а преди време имах същият проблем. Този така наречен топлообменник се намира под сервоуправлението ( казанчето за спирачната течност).По точно долепен е до корпуса на масленият филтър. Представлява едно продълговато оребрено радиаторче. Охлажда маслото. През него минават тръбичките на маслото и антифриза.Но маслото е с по голямо налягане около 2 бара, докато антифриза е с 0,5 бара. И така като се спука мембраната маслото заради по -голямото си налягане се смесва с антифриза. Предполагам -казанчето ти е било пълно с масло, а на щеката --нищо. Нов топлообменник струваше преди година и половина около 300-310 лв. 5 литра масло и антифриз естествено. На мен ми излезе около 600 лв с труда. Неприятни са тези ремонти , особенно като ми казаха в магазина за авто части че точно такъв топлообменник нямат в наличност защото не се търсели много. 1 на 1000 автомобила давали такъв дефект. И повечето майстори не предполагат че проблема е от там и търсят пробиви в гарнитурата.Провери топлообменика си и пиши ако има развитие по въпроса.

Благодарност!!! колега към теб имам лична благодарност за едно твое мнение което ми спести много пари и главоболия (за топлообменика).

:bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: Хиляди благодарности, колега !!! Живи и здрави :bchug:
Ключ моля.
Изображение

Назад към E36