Питане свързано с вдигане на температура...

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 325TDS Touring Automatik
Мечтае да кара: много коне
Детайли за колата: С много гъдели :)

Re: Питане свързано с вдигане на температура...

Мнение от pazo02 » 07 Апр 2011, 23:19

Ами някои така правят...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е65

Мнение от b2d » 08 Апр 2011, 16:28

sry no pisha ot tel slojih i difuzera dnes i v zadrustvaniata pak vdiga temp kazvaite novo visko li da vzimam kakvo da prava. otkacham veche

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 09 Апр 2011, 0:21

Колега първо си писал че си проверявал виското на 90градуса и рзботело ама как ги измери тия гредуси ако не е тайна щот ако гледаш стрелката на таблото кат се изправи си много далече от тея градуси. Второ си писал че ново оригинално виско си сложил , добре ама кат загрява така колата чуваш ли го ( не пишеш за това ) щото ако не го чуваш значи не е зацепило добре и тая стрелка те заблуждава ( не дава верни данни , проблем в датчика за отчитане на темп. или проблем в таблото , на мен така ми забиваше в червеното ама хич даже не беше така прегряла ).Обърни внимание имаш ли фактическо загряване щот иначе ъова ново виско трябва да се чува в съседния град :mhihi: особено представяш ли си на бензинката при около 5000об. на зацепено виско кво прави перката ( ами акъла и се взима ) и няма как да не фучи като обезумяла. Ако нямаш такива звуци или виското е бошлаф ( ама нали ново оригинал демек отпада като вариант ) или радиатора ти се ебава ( запушен частично ) и това трудно ще го разбереш, пък и помпата макар и нова може да си куца по рождение ама не пишеш за нея има ли дебит ( кат отвориш капачката на рзширителния съд фърка ли вода или се чуди ). Иначе така като го описваш всичко работи идеално ама загрява и ние в шах , затова пиши проверил ли си компонентите на охл. система така както са те посъветвали колегите или така си мислиш и търсиш бързо решение.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b2d » 10 Апр 2011, 20:10

такова свистене не чувам и съм опитвал и след, като е минало средата преди да достигне следващата черта да спра виското, сега се връщам от калояново и ме посъветваха да си сменя термостат с такъв от тдс отварял на 82-3, а не на 88 както са нашите и като радиатора е равномерно топъл как да разбера дали е запушен? Иначе сега ще проверя дали блика вода от капачката за вода/антифриз - трябва колата да е достигнала оптимална темп или след като запаля и при студен двигател, макар, че тогава май не трябва да е високо налягането? иначе виското някой, ако може да ми каже как да го тествам? сега ще видя помпата дали има дебит и ще напиша...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 325TDS Touring Automatik
Мечтае да кара: много коне
Детайли за колата: С много гъдели :)

Мнение от pazo02 » 11 Апр 2011, 21:34

За виското мен лично ме съветваха при работещ мотор да пробвам да го спра с вестник/парцал, ако спира, значи е фитка, ако не спира, значи е ок. И аз се съмнявам в моето, но според тази процедура излезе здраво,... Не знам...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 11 Апр 2011, 22:56

С тея процедури си помагате много да преебете виското ( мое мнение ). Работещо виско трябва да зацепва прката когато се повиши температурата в радиатора и го духне въздух отвън за да нагрее силикона и да повиши вискозитета си следствие на което перката се завърта доста бързичко което неминуемо води до появата на този специфичен звук ( свистене, виене ) който не може да объркате. Та ако искаш колега да пробваш виското това трябва да е на много хубаво загрят мотор ( не студен или стрелката да се е изправила ) и околната температура да е все пак достатъчно висока за да може да се получи по-бавно охлаждане и повишение на темп. на антифриза преминаващ през радиатора ( демек задължително условие отворен термостат ) и да включи виското. Както става ясно ако няма термостата не е добре и не отваря навреме ,както е и на по-високи градуси , няма да има поток на гореща течност през радиатора ( същото се отнася и за недобре работеща водна помпа , запушен радиатор или обща недобра циркулация ) и няма да зацепи виското макар може би то да е добро ( читаво, ок. , работещо и т.н. ) . Та първо вжно действие пък и не е чак толкоз скъпо ( даже е най-евтино от всички процедури ) е смяна на термостата с такъв нов по възможност оригинален хубав. Термостата на големия ТДС е на 80градуса по Целзий , а на малкия на 88гр. какти и на някои бензинови мотори които имат термостати и на 92гр. Аз препоръчвам да си слагате от термостати ( ако имате два варианта за вашия двигател ) с по-ниска темп. на отваряне предвид нашия отиващ вече ( с течение на годините ) от умерен към субтропичен климат с идеята да си имате по-малко проблеми лятото пък и имайки предвид годинките на колите ни пък и кой преди това с кво го е карал божа работа ама ако видите вътре ква е ръжда мъка е . Та аз лично минах на по-ниския темп. терностата и сега колата се държи доста добре имайки предвид че правих два пъти за три седмици пълна профилактика , нов термостат , нова водна помпа и нов радиатор ( спука се стария ) , но да се има предвид и че зимата може да се очаква по-бавно згряване на двигателя и оттам повишен раздход макар че при мен има обратен ефект явно самата профилактика ( почистване , вънка-вътре , продухване и т.н. ) изигра много важна роля и сега при 8гр. външна темп. сутрин мотора загрява почти с 30-на проента по-бързо и започва да духа топло от парното малко след като излезе от синьото демек 3минути след запалване да отбележа зимата такова поведение беше немислимо и нямаше парно дълго след като е изправила стрелката . Та в тоя ред на мисли правете си профилактиките щото преди вас явно ( в повечето случаи ) никой не се е и сещал за такава процедура и мотора ще ви се отблагодари. Успех.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b2d » 11 Апр 2011, 23:55

Някой може ли да ми каже лесно ли се сменя термостата, защото утре мисля сам да го сменя, маркучите трябва някак си да ги държа да не изтича течност или ? После отново ли обезвъздушаване ли следва? На студен двигател сипвам до, като излезе от малкият отвор течност? И какъв ми препоръчвате термостат, като нов марка или оригинален? Искам да е на по ниска темп. (да отваря) за да видя, дали ще греее отново, а колкото до колегата който е опитвал да спре виското си ме интересува при какви условия си опитал добре загрял мотор и не е спряло или защото значи, че ако това е така то и моето и това на колегата с 328 е тръгнало виското, защото нашите при стрелката на средата и още 5мин работа на място със списани спира след като го мушнеш за 3сек.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 12 Апр 2011, 0:11

Лесно се сменя. За по-малко загуба на антифриз не отвивай капачката на разширителния съд и стисни с нещо ( аз имам стяги и с тях ) мъркучите преди и след радиатора и тогава сменяй ама пак ще загубиш до два литра теност та си приготви все пак. А за пробата няма как да ти зацепи виското първо при тези температури и кат ти е вдигнала стрелката си далеч от работен режим на двигателя еле са минали и 5 минути след това , с тоя термостат на твпйта поне на 88градуса гаранция няма и да е отворил пък камо ли да включи виското , бая ръчка трябва да и дадеш за да зацепи , ако е читаво.Успех но смяташ ли да жалиш антифриза много няма да направиш щот профилактика се не прави със стара охладителна течност и между другото ня колко градуса ти е гъстотата , че има значение.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b2d » 12 Апр 2011, 0:47

Не ми е проблем антифриза, ще си взема, ако трябва и 5л само да спре да греее... :evil: иначе лятото знам, че не е чак от такова значение, защото зимата е да не замръзне и спука. Чакам конкретен отговор за термостата марка и модел точен, за да не свалям този и да ходя до магазин и някой магазин в центъра за части или на Симеон ще намеря всичко :)
А какъв е този датчик за температурата и къде се намира за който спомена по-горе колега, ако той е повреден? Защото ще тествам след, като взема нов термостат старият, че съм почти сигурен, че е окей :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 12 Апр 2011, 22:56

b2d написа:А какъв е този датчик за температурата и къде се намира за който спомена по-горе колега, ако той е повреден? Защото ще тествам след, като взема нов термостат старият, че съм почти сигурен, че е окей :)

Трябва да е този номер 14 http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/C ... ead_vanos/ двоен е , единия дава инфо на компа за темп. на охл. течност , а другия на таблото за стрелката . Малко е кофти ,че е двоен че май ще е цифра .

Предишна

Назад към E36