325 тдс проблем с перката за пренудително включване
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- vlaikov44
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 730d
325 тдс проблем с перката за пренудително включване
Проблема е следния когато се стопли колата се включва перката за пренудително охлаждане на джигателя смисъл климатичната и то на втора степен тресе се цялата кола чак термостата ми е на 87 градуса зимата нямах проблем оба4е сега като се по стопли времето и ма ,чудя се дали не трябва да сменя термостата на по малко градуси смисал летен,и ако знае някои с къв термостат се кара тдс благодаря предварително 

- vanci88
- ентусиаст
-
- Кара: 98 325 tds M пакет touring
- Мечтае да кара: M6
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
Re: 325 тдс проблем с перката за пренудително включване
vlaikov44 написа:Проблема е следния когато се стопли колата се включва перката за пренудително охлаждане на джигателя смисъл климатичната и то на втора степен тресе се цялата кола чак термостата ми е на 87 градуса зимата нямах проблем оба4е сега като се по стопли времето и ма ,чудя се дали не трябва да сменя термостата на по малко градуси смисал летен,и ако знае някои с къв термостат се кара тдс благодаря предварително
Термостатът е един - 80 градуса! Смени си го,че ще стане 25 градуса и ще пускаш нови теми във форума.
- PREDATOR_318is
- младши ентусиаст
-
Дори да сложиш някой избушен (да седи само отворен) лятото няма да имаш проблем, по принцип тези мотори имат голям проблем с прегряването. Мой близак си караше така 5-цата след като пука глава.
- vlaikov44
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 730d
Мерси за съвета колега ще го сменя 

- stony1
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
- Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Много ме кефите бе колеги. Единия чул, че TDSa имал проблеми, защото негов приятел спукал глава, друг пък прави диагностика по интернет. Не се сърдете, но не е толкова просто.
Един съвет към колегата провери виското, водната помпа, термостата, съединенията на охлаждащата течност и охладителната система. Ако дебита на водната помпа няма необходимия дебит, перката ще се включи. Ако виското има проблем, перката пак ще се включи. Ако термостат не отваря достатъчно, перката пак ще се включи. Перката се включва на втора степен когато охлаждащата течност достигне температура 101 градуса и повече.
Един съвет към колегата провери виското, водната помпа, термостата, съединенията на охлаждащата течност и охладителната система. Ако дебита на водната помпа няма необходимия дебит, перката ще се включи. Ако виското има проблем, перката пак ще се включи. Ако термостат не отваря достатъчно, перката пак ще се включи. Перката се включва на втора степен когато охлаждащата течност достигне температура 101 градуса и повече.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
- vanci88
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
stony1 написа:Много ме кефите бе колеги. Единия чул, че TDSa имал проблеми, защото негов приятел спукал глава, друг пък прави диагностика по интернет. Не се сърдете, но не е толкова просто.
А ти колега НЕ ЧЕТЕШ! Термостатът е на 87 градуса. На този двигател трябва да е на 80 градуса. Първото нещо е да го смени. Ако пак има проблеми почва по веригата да проверява.
- stony1
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527
Аз много внимателно чета и точно поради тази причина не мога да заявя със сигурност къде е роблема на колегата. Това, че термостата му е не 87 градуса, а по документи за tds го дават 80 градуса не е чак такъв проблем. Термостата се монтира с цел максимално бързо двигатела на автомобила да достигне работна температура. Ако термостата отвори малко по-рано, двигатела може да не достигне работната си температура. Ако отвори по-късно това означава, че двигатела е достигнал по-висока температура, но тя е все още е в допустимите норми. В случая 7 градуса повече не са проблем. При температура от 87 градуса и отворен термостат няма никаква причина да се включва перката на климатроника на втора степен.
Поради тази причина написах в предния си пост, че не е толкова елементарно колкото изглежда.
П.П. Един личен опит. При виско работещо на 50% през зимата колата работи нормално, но при затопляне на времето започна да се вкючва перката на климатика направо на втора степен
Поради тази причина написах в предния си пост, че не е толкова елементарно колкото изглежда.
П.П. Един личен опит. При виско работещо на 50% през зимата колата работи нормално, но при затопляне на времето започна да се вкючва перката на климатика направо на втора степен
Българския вариант:
Има огромно значение на какъв е термостата и той не трябва да е на по-висок градус ( имам наблщдение и върху двата ТДС-а ). Та това че отваря на еди колко си градуса не значи че охл. течност нявсякъде е с такава темп. и даже разликите са доста големи от порядъка на десетина градуса демек ако термостата отваря на 87гр. е почти сигурно че темп. при главата отзад където е датчика на 101гр. включващ втората степен на климатичната ел. перка е поне 95-96градуса и при няй-малко намаляне на дебита ( поради споменатите по-горе причини и аз само да добавя запушване частично някъде по пътя на охл. течност , най-вече радиатора ) се повишава темп. на главата дотолкова ( особено при малко повече натискане на педала на газта ) че да задейства датчика. Това не е хубаво и е наложителна пълна профилактика на системата ( промивки , продухвания и смяна на някои важни възли , термостат, водна помпа и виско проверка фучи ли пущината ) . И тоя термостат на 87гр. е най-вече френски да го махкаш и си сложи за твоя двигател на 80гр. че да почва да охлажда през радиатора овреме пък после следиш кога какво и колко загрява и си правиш изводи какво може да е , но виското задължително се заслушай пуска ли си гласчето .
- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 740i idividual
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: Нормнална!
Направи си профилактика на радиятора.Сваляш чистиш хубаво с водоструйка.Отвътре и отвън.

- vanci88
- ентусиаст
-
vladobate написа:Има огромно значение на какъв е термостата и той не трябва да е на по-висок градус ( имам наблщдение и върху двата ТДС-а ). Та това че отваря на еди колко си градуса не значи че охл. течност нявсякъде е с такава темп. и даже разликите са доста големи от порядъка на десетина градуса демек ако термостата отваря на 87гр. е почти сигурно че темп. при главата отзад където е датчика на 101гр. включващ втората степен на климатичната ел. перка е поне 95-96градуса и при няй-малко намаляне на дебита ( поради споменатите по-горе причини и аз само да добавя запушване частично някъде по пътя на охл. течност , най-вече радиатора ) се повишава темп. на главата дотолкова ( особено при малко повече натискане на педала на газта ) че да задейства датчика. Това не е хубаво и е наложителна пълна профилактика на системата ( промивки , продухвания и смяна на някои важни възли , термостат, водна помпа и виско проверка фучи ли пущината ) . И тоя термостат на 87гр. е най-вече френски да го махкаш и си сложи за твоя двигател на 80гр. че да почва да охлажда през радиатора овреме пък после следиш кога какво и колко загрява и си правиш изводи какво може да е , но виското задължително се заслушай пуска ли си гласчето .
+1 Имах подобен проблем-даже и тема пуснах. Смених виското,помпата беше сменена,климатичен радиаотор нов,изчистих водния и нищо....зимата като стане 5-6 градуса и повече и настъпя печката повече-перката се включваше. Оказа се,че в сервиза /хеед 91/ не са ми сложили термостатът от Дару кар, който им дадох, а такъв за 90 градуса.
ПС 7 градуса са много за ТДС. Смешно е да говориш наизуст.
Здравейте
и аз имам проблем с перката , включва се почти веднага след като запаля колата.Дали според вас проблема е в термостата или по скоро някой датчик?
и аз имам проблем с перката , включва се почти веднага след като запаля колата.Дали според вас проблема е в термостата или по скоро някой датчик?
- stony1
- старши ентусиаст
-
vanci88 написа:ПС 7 градуса са много за ТДС. Смешно е да говориш наизуст.
Бъди сигурен, че не говоря наизуст.
Успех на колегата с разрешаването на проблема. Аз на негово място бих проверил цялата система.
Българския вариант:
- Dream_BMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330i седан .03
- Мечтае да кара: Това което има
- Детайли за колата: Черна.
Аз имах същия проблем.Още като измина няколко километра при външна температура от около 25-30 градуса и помощния вентилатор се включваше на втора степен и след като смених виското и почистих радиатора външно,който се бе наблъскал с болкуци толкова много,че когато се опитам да погледна между ламелите му не се виждаше светлина дори нещата се оправиха.Сега проблема ми е само когато я карам повече от 4-5 мин с 200 км/ч и стрелката почва да подминава средата и да наближава дясната линийка на таблото.Върна ли газта и веднага се прибира на средата.всичко ми е сменено и почистено.Водната помпа нова на МЕЙЛЕ с метална турбинка,термостат БЕР.Червения антифриз на МОТУЛ,виското ми кажи речи е постоянно зацепено.Дразнещ е проблема с тази охладителна система на ТДС-а иначе е страхотна машина,но направо съм се вманиачил да гледам показанието на температурата на таблото.
Ами 200 му идва малко многичко колега има предвид не като макс. скорост а като по-продължително каране.. И честно казано не спомена да си сменил радиатора с нов ,че не знайш преди теб колко чиста водица е минала през тоя двигател , а как ръждясва и няма оправия след това нямаш на идея. И гледайки само отделните елементи на охладителната система не виждате най-важното , колиците са ни на годинки кой квото ще да ми разправя и в техническо отношение са далече и от заветните поне 80% читавост ( оставяме настрана как мъркал двигателя и как ускорявал не е миродавно ) тъй че и други фактори влияят - вериги ( ами кой сменя ) оттам центровка , предварение , недобро вдишване ( мръсен въздух и затлачен филтър през повечето от експлоатационното му време) , мно-о-о-го кофти гориво , клапани тропат оттам неравномерно натоварване на двигателя оттам локални прегрявания ама кой да ги разбере кат стрелката седи на средата и не мърда и ний велики как колата била бетон и шпорим с 200 и отгоре ( и аз бях така в началото) и после вдигала темп. ами кат го видиш и вече е късно щот то тая срелка реагира над 105градуса поне пък нали се сещате кво става в тоя двигател тогава пък и за маслото никой нищо не казва кво е и дали ще издържи такива темп. кат струва 6лв. Ами това е картинката и за съжаление иска си грижи ТДС-а и колкото остарява толква повече му трябват и ако се налага всяка година профилактика и читави части , че сме за окайване тук в БГ как на друсат с буклуци . Ако искате да карате с такива скорости има начини да си упдейтнете охлаждащата система та да мяза и да не гледате в стрелката през 4 сек. ама горе долу кат парици игур 1000 и кусур ще мине и пак двигателя трябва да е читав за да нямате изненади.
- pazo02
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 325TDS Touring Automatik
- Мечтае да кара: много коне
- Детайли за колата: С много гъдели :)
viewtopic.php?f=8&t=238257
виж в моята тема какво са ме съветвали колегите
виж в моята тема какво са ме съветвали колегите
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2