DIY Скъсени вакуум пътища.
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Re: DIY Скъсени вакуум пътища.
Не обръщайте темата на чат, за да не се чудите после защо ви ги няма мненията...
- lyu_records
- младши ентусиаст
-
- Кара: Каквото си иска
- Детайли за колата: Обикновенно много бърза
Добре де действително би трябвало да има смисъл за поставянето на резервоара. Сега по логика нищо няма какво да стане с вакума, демек да се прецака нещо по него. Но не се ли по грубо шашардисва геометрията. Не виждам смисъл от поставянето му. Колеги дайте мнения чисто технологични и механични. 

- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Любо...погледни пак схемата, която съм дал.
Ти не включваш вакуума директно в турбината, а в клапана. (който е хубаво да се почисти - има филтърче)
И аз не виждам особен смисъл от поставяне на вихрови клапи на колекторите, обаче ги има...да не ги махаме и тях ли ?
Ти не включваш вакуума директно в турбината, а в клапана. (който е хубаво да се почисти - има филтърче)
И аз не виждам особен смисъл от поставяне на вихрови клапи на колекторите, обаче ги има...да не ги махаме и тях ли ?
- lyu_records
- младши ентусиаст
-
Dimitroff написа:Любо...погледни пак схемата, която съм дал.
Не бе Ванка схващам човече

- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Тая оребрена толумба според мен има някакъв клапан вътре, който задържа вакуума, или както Пацо каза - служи за буфер между вакуумната помпа и клапана на турбото.
Si non confectus, non reficiat.
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
- Кара: M62B46
Нищо няма в тая толумба, целта и е да задържа по голям обем от вакум(в резерв), евентуално при по екстремно шофиране да не ти се втвърди педала на спирачките или да не ти лагва турбината.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Какво общо имат спирачките с вакуумите по колата? Не се заяждам, просто питам 

Si non confectus, non reficiat.
- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Главната функция на вакум помпата е за спирачките. Сервото на спирачките е с вакум, без вакум няма спирачки...
- lyu_records
- младши ентусиаст
-
Zagy написа:Тая оребрена толумба според мен има някакъв клапан вътре, който задържа вакуума, или както Пацо каза - служи за буфер между вакуумната помпа и клапана на турбото.
По логика като го карам, клапана който управлява EGR-а е идентичен с този на променливата геометрия, а и вакума е един и същ. Функцията му е една и съща, щом не са го турнали тоя тулуп при EGR-то що пък при променливата геометрия го има, ако извършваше функция на буфер би трябвало да го има и при управлението на EGR-a, щото схемата е същата. Защо да трябва на геометрията а на EGR-a не?

- lyu_records
- младши ентусиаст
-
Retrofit написа:Главната функция на вакум помпата е за спирачките. Сервото на спирачките е с вакум, без вакум няма спирачки...
Колега до колкото знам, това е съвсем различен вакум!

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Защото турбината ти движи колата, а не ЕГР-а.
- gocho_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320d 2000г.
Zagy написа:Какво общо имат спирачките с вакуумите по колата? Не се заяждам, просто питам
Retrofit написа:Главната функция на вакум помпата е за спирачките. Сервото на спирачките е с вакум, без вакум няма спирачки...
И на мен ми е интересно как точно работи системата ...
в темата за "тресене при спиране" беше обсъждано ,че е от вакуума ,
но никой не е установил загуби от пробойна или нещо подобно и как да реши проблема.
Нито пък някой знае как точно работи системата ,ясно е че от
спирачките се бърка работата на електромагнитните клапани управляващи турбото и EGR-ра
Колега, "Retrofit" я ни образовай малко за тия вакуми

Sorry за

- lyu_records
- младши ентусиаст
-
Retrofit написа:Защото турбината ти движи колата, а не ЕГР-а.
Добре де щом без тулуп се движи EGR-а, съответно и без тулуп се движи геометрията. То нали за това е темата. Ама защо са го сложили, някой отварял ли го е да види какво има вътре? Че станах много любопитен?

- Retrofit
- младши ентусиаст
-
Писах по горе, за да има системата резерв, когато натискаш спирачките вакума намаля, егр-а и той ползва вакум, тампоните на мотора и те са с вакум.
Вакума е главно за спирачките, от там със щуцер тръгва до егр-а, до турбината, до тампоните.
Пробвай на загасена кола и по леко надолнище, спри и припомпи спирачката, педала ще се втвърди и за да спреш ще трябва много силен натиск на педала.
Вакум помпата си има определен дебит, който го достига почти напълно при работа на празен ход, с повишашане на оборотите вакума не се увеличава коренно. При по екстремно каране(гас-спирачки, гас-спирачки), ако го няма вакумния резервоар, може да има недостиг на вакум и педала може да ти стане по твърд или геометрията на турбото да не работи адекватно, може да има забавяне.
Не е гаранция, може и да не се случи или да не го усетиш, но от БМВ са се подсигурили
Вакума е главно за спирачките, от там със щуцер тръгва до егр-а, до турбината, до тампоните.
Пробвай на загасена кола и по леко надолнище, спри и припомпи спирачката, педала ще се втвърди и за да спреш ще трябва много силен натиск на педала.
Вакум помпата си има определен дебит, който го достига почти напълно при работа на празен ход, с повишашане на оборотите вакума не се увеличава коренно. При по екстремно каране(гас-спирачки, гас-спирачки), ако го няма вакумния резервоар, може да има недостиг на вакум и педала може да ти стане по твърд или геометрията на турбото да не работи адекватно, може да има забавяне.
Не е гаранция, може и да не се случи или да не го усетиш, но от БМВ са се подсигурили

- lyu_records
- младши ентусиаст
-
То хубаво но този резервоар според мен си е само и единствено свързан с геометрията. Това със спирачките колега не мога да го разбера, смисъл ако е за тях щеше да е на съвсем различно място и маркуч. А бе за геометрията си е то си е ясно, ама каква му е функцията и какво има вътре. google не ще да каже