m42 нестабилна работа на празен ход...

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

Аватар
Кара: e30 318is

Re: m42 нестабилна работа на празен ход...

Мнение от E30_M_Tech_ll » 04 Ное 2010, 20:17

до сега се занимавах..... моторчето светна стана като ново..... а кореселина който сипах във ваничката от кристално бистъ стана черен като масло.... :mhihi:
интересното е обаче че почти не се промени работата на мотора... явно проблема не е бил в него.....
сега остава да почистя и дюзите но това ще стане събота или неделя.... задължително ще пиша дали съм имал успех....
Аз съм изключително нагъл, въпреки, че ме предупредиха за комерсиалните обяви, аз използвах подписа си за такава, и затова получих дъъъъъъъъъъъъълъга почивка!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: S50 @_@

Мнение от VaLy0 » 04 Ное 2010, 22:41

Надявай се някой маркуч нещо някъде да има сгафено или да е цъфнал и да смуче въздух щото ако всичко е наред...... ще се оправи само с реглаж на дебитомера, което всъщност не е нужно, но ако мотора е заслабнал :mhihi: и вече няма тая сила да засмуква много въздух съответно и дебитомера не стои където трябва и така, но дано при теб е някой маркуч ;)

П.П. нещо друго се сетих..... поглеждал ли си на дросела болтчето да не е въртяно :roll:
ИзображениеБъРзИя ///

Аватар

Мнение от E30_M_Tech_ll » 04 Ное 2010, 23:06

даже не знам за кое болче говориш? я ми го покажи на някой схема и да го погледна....
за момента регулирах оборотите да сттоят около 800-900 със врътката на жилото... докато открия проблема ;)
Аз съм изключително нагъл, въпреки, че ме предупредиха за комерсиалните обяви, аз използвах подписа си за такава, и затова получих дъъъъъъъъъъъъълъга почивка!!!

Е30 IS Crasher
Аватар
Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25

Мнение от ge_a » 05 Ное 2010, 2:16

VaLy0 написа:Надявай се някой маркуч нещо някъде да има сгафено или да е цъфнал и да смуче въздух щото ако всичко е наред...... ще се оправи само с реглаж на дебитомера, което всъщност не е нужно, но ако мотора е заслабнал :mhihi: и вече няма тая сила да засмуква много въздух съответно и дебитомера не стои където трябва и така, но дано при теб е някой маркуч ;)

П.П. нещо друго се сетих..... поглеждал ли си на дросела болтчето да не е въртяно :roll:

И като свършиш с всичко това и нищо не стане пиши едно ЛС да ти кажа как да я оправиш ;)
Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!
Изображение

Е30 IS Crasher
Аватар
Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25

Мнение от ge_a » 05 Ное 2010, 2:18

Явор написа:с диф 4.45 и скорости от е36 е нормално да прави квик между 2ра и 3та иеската :mhihi:

Айде вади ДТМ-а в събота и да се подкарваме на тандеми да видиме на живо кое как вика квик, с диф 3.45 съм :mhihi:
Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!
Изображение

Аватар

Мнение от E30_M_Tech_ll » 05 Ное 2010, 9:32

ge_a написа:
Явор написа:с диф 4.45 и скорости от е36 е нормално да прави квик между 2ра и 3та иеската :mhihi:

Айде вади ДТМ-а в събота и да се подкарваме на тандеми да видиме на живо кое как вика квик, с диф 3.45 съм :mhihi:

е кажи направо тука да знаят и другите колеги със същия проблем.... :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: S50 @_@

Мнение от VaLy0 » 05 Ное 2010, 9:43

ge_a написа:
VaLy0 написа:Надявай се някой маркуч нещо някъде да има сгафено или да е цъфнал и да смуче въздух щото ако всичко е наред...... ще се оправи само с реглаж на дебитомера, което всъщност не е нужно, но ако мотора е заслабнал :mhihi: и вече няма тая сила да засмуква много въздух съответно и дебитомера не стои където трябва и така, но дано при теб е някой маркуч ;)

И като свършиш с всичко това и нищо не стане пиши едно ЛС да ти кажа как да я оправиш ;)

Взе да се заяждаш нещо :roll: като знаеш как до сега що не му каза?
А относно болтчето ето го, по принцип трябва да има боя на него и на гайката, ако е барникано боята ще е напукана, ама щом на другата кола е бил добре..... няма да е от него ма все пак погледни:

Изображение
Изображение
ИзображениеБъРзИя ///

Аватар

Мнение от E30_M_Tech_ll » 05 Ное 2010, 10:22

мерси колега след малко ще го погледна :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 05 Ное 2010, 10:51

E30_M_Tech_ll написа:мерси колега след малко ще го погледна :yes:

Няма кво да го гледаш, махаш шалтера от TPS-а, вземаш мултицета, нагласяш го да мери съпротивление 2+ килоома и слагаш лапите на средното и едното крайно краче. На затворена клапа съпротивлението е 1000 плюс-минус 200 ома, по-голямо отклонение от тези норми е достатъчно условие да играят оборотите на празен ход.

Аватар

Мнение от E30_M_Tech_ll » 05 Ное 2010, 11:04

и това ще го пробвам задължително :) и ще постна кви резултати ми е показал мултицета... а няма ли значение на кое точно крайно краче ще меря?

Летящия холандец
Аватар
Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.

Мнение от ///Явор » 05 Ное 2010, 11:37

ge_a написа:

dtm-си го пазя,ще си го слагам в новия хол :mhihi: ама няма проблем да дойда с комбинизона :winky: звънни,ако верно има нещо в събота :yes:
Изображение
С ЧАТ НА Л.С. НЕ МИ СЕ ЗАНИМАВА Работно време 10:00-18:00 тел:0887616782

Аватар

Мнение от E30_M_Tech_ll » 05 Ное 2010, 11:45

ивчо3 написа:
E30_M_Tech_ll написа:мерси колега след малко ще го погледна :yes:

Няма кво да го гледаш, махаш шалтера от TPS-а, вземаш мултицета, нагласяш го да мери съпротивление 2+ килоома и слагаш лапите на средното и едното крайно краче. На затворена клапа съпротивлението е 1000 плюс-минус 200 ома, по-голямо отклонение от тези норми е достатъчно условие да играят оборотите на празен ход.

на затворена клапа показа 1500 и малко ома.... на отворена стигна 4000 ома....
явно там ми е проблема или греша? може ли от нещо друго да се бърка тпс-а и да показва грешни данни? примерно зацапан дросел и не може да затвори до край?

има и друг проблем който супер много ме дразни.....
на запален двигател на свободна като дам газ между обороти от 1500 до 2500 се чува едно чат чат чат чат което постепенно се засилва до някъде с оборотите.... след 2500-3000 не се чува може би от шумната генерация....
като съм вътре зад волана се чува най силно..... като сляза от колата и погледна отпред до двигатела не мгоа да го чуя или се долавя едвам едвам....
някой имал ли е подобен проблем или поне идея от кво може да е щот е много досадно....
възможно ли е да е някой лагер на мотора?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Legacy 2.5 Limited
Мечтае да кара: Eлектромобил :)
Детайли за колата: Japan Power

Мнение от venom4o » 05 Ное 2010, 11:53

При моя мотор също има нестабилна работа на празен ход.След диагностика се установи ,че датчика за температурата на водата измерва минус 55 градуса при температура на водата около 90(работна температура стрелката не мърда от средата :lalala: )
Според него компютъра работи в авариен режим.С адски бедна смес..Колата грам не върви освен сутрин първите 3-400 метра когато се предполага ,че е в режим "смукач" ако мога така да се изразя.
Разбираше си от работата човека и ми показа номер който не бих се сетил-Докато работи мотора откачи кутията на дебитомера и с спрей за почистване на карбуратори(незнам какво има в него , но не се диша покрай него и е силно запалим) пръскаше много леко и по малко.Правеше го финно оборотите се не покачваха ,но мотора се стабилизираше.Работеше по равномерно и не тресеше така - Съответно доказа ,че сместта е бедна.
Някой имал ли е проблем с този датчик за температурата на водата?

Аватар

Мнение от E30_M_Tech_ll » 05 Ное 2010, 12:35

да доста хора но при мен не е проблема в това щото колата си върви добре...

Аватар

Мнение от E30_M_Tech_ll » 06 Ное 2010, 18:43

днес щях да сменям тпс-а и добре че не съм.... първо реших да измеря тоя другия тпс кви данни показва с моя мултицет и се оакза че показва абсолютно същите стойности като моя.... което ме навежда на мисълта че мяо си е здрав.... след преглед на дросела се останови че това болче за ниските обороти е въртяно... съответно го повъртяхме и ние :mhihi: докараха се ниските :) трябва само да го тествам на студен двигател дали ще държи обороти.... :)
след това последва пълно разглабяне на всмукателния колектор и обстойно почистване на частите, дюзите ... абе всичко....
ето малко чисти части....
няма да ви кажа на какво приличаха преди процедурата.... :mhihi:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
утре повече снимки на самия всмукател след боята :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към E30