изчезва охлаждащата течност

3-та серия ('83-'94)

Модератори: GEORGIEV, ///Явор, ge_a, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E 30 kупе
Мечтае да кара: Е 30 купе
Детайли за колата: карам я от 93г.пичове.беше на 7г.като я купих и напътя досега немее оставяла.сметнете колко е годишна и колко години я карам и се похвалете ако някой има повече стаж на първата си Е30.

изчезва охлаждащата течност

Мнение от БАВЪР » 13 Авг 2010, 9:44

Колеги дайте съвет относно моя проблем:от известно време доливам през 2-3 дена по 300-400гр.вода в радиатора и тя изчезва незнайно къде.не се вижда никакъв теч от двигателя,гумите и от питата на радиатора.маслото в картера е чисто. мисля че проблема е сериозен.Е30,М10,316,1.8,карбуратор. :bchug:

Е30 IS Crasher
Аватар
Кара: Е30 М42Б18, E61 M54B25

Re: изчезва охлаждащата течност

Мнение от ge_a » 13 Авг 2010, 10:49

Като за начало прегледай капачката на радиатора дали е здрава, че тя е с клапанче и том може да се изпарява водата спокойно без да я видиш ;)
Най-обичам да вадим теловете на гумите !!!
Изображение

Потребител
Аватар
Детайли за колата: карам я от 93г.пичове.беше на 7г.като я купих и напътя досега немее оставяла.сметнете колко е годишна и колко години я карам и се похвалете ако някой има повече стаж на първата си Е30.

Мнение от БАВЪР » 13 Авг 2010, 10:58

сменил съм капачката с нова(мисля че на 1.2бар. отваря),термостата ми е и той чисто нов и нова водна помпа.

ентусиаст
Аватар
Кара: e60 e30 turbo

Мнение от ///ivanE30 » 13 Авг 2010, 12:44

аз имах м10тка и доливах така мотора си бачкаше супер и вървеше прекрасно после се оказа че ми е бил спукан блока много малко но така карах над 1 година и работещ в перфекно здраве го свалих от колата...така че караи си смело докато може :yes:
bedrock city racing

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30-ката да си пали джапанките
Мечтае да кара: E39 M5

Мнение от JoRkAtA_pld » 13 Авг 2010, 15:03

Също провери маркучите които отиват за парното.
My E30
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: mega10B18

Мнение от terziev » 13 Авг 2010, 16:59

и отоплението на дроселовата клапа
Изображение
Явор написа:всеки който прави нещо,дори и безмислено по е30 си е един вид МАНЯК ;) тоест всички са маняци под общ знаменател :bowdown:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30- 324 D, E30-318 i
Мечтае да кара: Автентична "М"-ка на верния модел.

Мнение от Stoqnov_ » 13 Авг 2010, 17:50

Имах подобен проблем преди 7-8 години с една Темпра, 1.6 бензин, карбуратор. Карах така цялото лято. На есен разглобявах мотора. Предполагах, че има някаква минимална пукнатина на блока, тъй като доливах едно и също количество вода на определени километри. Като разглобявахме мотора обаче се оказа, че главата на местата, където контактува с блока е като старо и угнило дърво, все едно беше червоядена. Не можах да си обясня какво е ставало и защо. Шлайфах я в гр. Сливен /момчетата работеха кадърно, за не много пари/, взех нова гарнитура, както и горните- за капака на клапани и тази за колекторите. След като сглобих мотора карах над 100 хил. км , продадох колата така и онзи още я кара. Така че, ако ти се цапа- порядъка на работа е същия. Писал си, че си с нова капачка на радиатора, нова водна помпа, питата не таи. Практически няма от какво друго да ти губи вода. Съветвам те първо да провериш маркучите и питата за парното. Ако са наред..... описах ти реда на работа, захващай се. Ако всичко друго е наред- вариантите са - проблем в блока или проблем в главата. Успех.
С времето се уверих, че ако искаш БМВ-то ти да върви.., трябва да си го направиш.

Потребител
Аватар

Мнение от БАВЪР » 13 Авг 2010, 19:02

мерси на всички :bchug: :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: съмтаймс сайдуейс по пистити :D
Мечтае да кара: е30 м3
Детайли за колата: e30 sedan m44b19

Мнение от Rumburak » 14 Авг 2010, 1:46

Мдааа.. колега провери си в краката долу мокета да не е станал лееко мокричък(и според цвета на антифриза ти - оцветен)...ако е мокър... гледай към радиаторчето на парното има една клапа Изображение
мисля, че е номер 7 от снимката, та там е слабо място...слабо, слабо... колко да е слабо, колите ни са на по 20+ години....Та и аз бях с ново всичко друго по охладителната система, но клапата беше избила и мокета ми е син още :ranting: от антифриза дето се чудех къде изчезва, успех :yes: :wave:
Изображение
Дилян Пенчев написа:
Se7ven написа:А Шпера вдига ли разхода?

Не вдига разхода и няма логично обяснение да го вдига освен че като имаш шпер повече се юркаш на най-десния педал :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от БАВЪР » 15 Авг 2010, 8:48

ОК,ще ровя и там

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: от време на време

Мнение от sezo_ » 17 Авг 2010, 21:53

колега, ти нямаш разширителен съд, в тия жеги ако си я карал повечко и с повече настъпване, нормално да ти няма по 300-400 мл на два дена.. с две думи, като я позагрееш и почва да си капе през преливника..
Изображение

пияния майстор
Аватар
Кара: на мастика с айрян
Мечтае да кара: е30 М3

Мнение от remaka » 19 Авг 2010, 20:22

sezo_ написа:колега, ти нямаш разширителен съд, в тия жеги ако си я карал повечко и с повече настъпване, нормално да ти няма по 300-400 мл на два дена.. с две думи, като я позагрееш и почва да си капе през преливника..

да тури едно разширително казанче от жига за проба и ако се пълни значи е тва ама и аз съ6м чупил м10 и се си мисля че е блока :(
Remi Performance Garage
Което не става с акъл,става с мощност :)
Ако с мощноста(чука) не стане,потърси по знаещи :)
Ако не можеш да го оправиш не го чупи повече!!!

Потребител
Аватар

Мнение от БАВЪР » 20 Авг 2010, 14:53

sezo_ написа:колега, ти нямаш разширителен съд, в тия жеги ако си я карал повечко и с повече настъпване, нормално да ти няма по 300-400 мл на два дена.. с две думи, като я позагрееш и почва да си капе през преливника..
нахулих едно малко шише от кола на преливния маркуч,да видя колко ще излезе ама слаба работа - има няма 15-20гр. за вял ден-няма да е оттам,зех да се притеснявам че може да е блока :( .а иначе от 95-та,без настъпване не съм я карал,щото се сърди иначе нали знаете :mrgreen: :bchug:

Потребител
Аватар

Мнение от БАВЪР » 24 Фев 2011, 18:23

оказа се издухана гарнитура на главата,оправихме я и сега пак си е пушка колата.още веднъж мерси на всички за помоща :mrgreen:

Назад към E30