Труден старт - палене М43 - Решение

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318i E36 M43 '95
Мечтае да кара: Ново ...

Труден старт - палене М43 - Решение

Мнение от kyna » 07 Мар 2010, 23:56

Здравейте
четах тази тема "Студена пали, топла се колебае" viewtopic.php?f=8&t=182899&hilit=%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B8
и много ми се доближават симптомите, но има малка разлика затова искам да ви попитам с надежда да дадете съвет ако можете и какво да правя:
Ако колата не я паля повече от 2-3 дена първото палене става с ДОСТА ВЪРТЕНЕ на стартера без да подавам газ и си запалва. А ако я паля всеки ден няма проблем - независимо дали е студено или топло времето.
Другото което е ако я изгася и след половин, 1 , 2, 3 часа я запаля се появява проблема описан в тема с линка който съм дал по горе:
"Паля колата и веднага след запалването, оборотите рязко падат до чертата след нулата, вдигат се малко нагоре, после пак падат, и така два три пъти прави, докато не се стабилизира.На няколко пъти съм подавал леко газ, за да не изгасне.Случвало се е да паднат и малко под чертата, колата тресе и всеки момент ще изгасне а понякога изгасва."
Гофриран маркуч, маркучи на стъпковото моторче са сменени, л. сонда също, свещи и кабели за тях, ст. моторче е чисто. Дюзите са в добро състояние. Смененя е и веригата и центровката е супер, сменени са и датчиците на колановия и разпределителния вал. През другото време колата си е супер.
Само този проблем много ме дразни!
Ще бъда много благодартен ако ми дадете насоки за решение на проблема - може някой да се е сблъсквал!
Мерси предварително!
Последна промяна kyna на 27 Мар 2010, 20:16, променена общо 1 път
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i

Re: Труден старт - палене М43

Мнение от raduslaf » 08 Мар 2010, 1:04

Човече, описал си точно това, което съм описал в мойта тема, за какво си пуснал нова? :mhihi: Даже си ме цитирал! :D

Аватар
Кара: E30 & E36

Мнение от diimboo » 08 Мар 2010, 1:57

raduslaf написа:Човече, описал си точно това, което съм описал в мойта тема, за какво си пуснал нова? :mhihi: Даже си ме цитирал! :D

И аз имам същи пролем самоче с М40Б18

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kyna » 08 Мар 2010, 12:01

raduslaf написа:Човече, описал си точно това, което съм описал в мойта тема, за какво си пуснал нова? :mhihi: Даже си ме цитирал! :D

За да не упвам стара тема - ако не трябва нека модераторите изтрият мойта тема!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ваноса да пее одата на радостта

Мнение от Avramov » 08 Мар 2010, 12:15

Проверете си налягането на бензиновата помпа. Поне при мене това е проблема, който се надявам да бъде отстранен в Събота. Аз смених доста неща като почнах със свещи и кабели и вчера се оказа, че помпата прави 0.9-1.1 бара при нормални мисля, че бяха 3.0. Затова пали с повечко въртене и първите 5-10 секунди оборотите играят докато нормализира притока на гориво.

ПП: На диагностиката не го засича проблема, тъй като е механичен, а не в електрониката на помпата.
Aim to be the best, live with the rest!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kyna » 14 Мар 2010, 16:43

При мен помпата си държи налягане 3 бара - днес я проверих!
Кое може друго да е ?!?!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Труден старт - палене М43 - Решение

Мнение от kyna » 27 Мар 2010, 20:24

Решение на проблема се оказа в клапана за регулиране налягането на горивото!
При изгасяне на двигателя през мембраната на клапана минава гориво и отива в колекторите - от там въздуха се обогатява с бензинови пари! При запалване има богата горивна смес затова компа се шашка и се получава това "залюляване" на оборотите. Когато престои една вечер напримен - този бензин се изпарява и затова няма проблем при палене на др. ден.
Този клапан http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15 поз.6 се намира и в др. магазини за около 60 лв а в Дарукар е над 100 лв.
Дано съм полезен и на др. колеги
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xd && 525d
Мечтае да кара: В европейска България

Мнение от bmw55 » 05 Апр 2010, 18:07

Колега помпата трябва да дава 3.5 бара.
Бъди честен пък да става квото ще

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 06 Апр 2010, 0:58

Не гледай помпата, тя може да прави и 4 и 5, че и повече понякога бара според производителя, а регулатора държи налягането и то на 3, а не на 3.5 бара /специално при този мотор/. Само като любопитен факт - при механичните инжекций налягането на впръскване е 6 бара, а помпата прави 12 до 15, то заради това е и с размери на малък пожарогасител :mhihi: .
only rear wheel drive

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kyna » 06 Апр 2010, 1:36

bmw55 написа:Колега помпата трябва да дава 3.5 бара.

Ако откача макучето към колектора на регулатора на налягане, налягането се вдига до 4 бара. Така че налягането се определя от регулатора - моя е за 3 бара!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 06 Апр 2010, 10:11

колега, я пак обясни къде точно е връзката на този регулатор и мембраната му с входящия тръбопровод :roll: ... как е възможно изобщо гориво от регулатора да постъпи вътре :shock: ...
предполагам проблема е бил пикаещ регулатор ... същите симптоми са и при пикаеща /обратно в резервоара/ помпа...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320д

Мнение от giggs_11 » 06 Апр 2010, 15:02

kyna написа:

Ако откача макучето към колектора на регулатора на налягане, налягането се вдига до 4 бара. Така че налягането се определя от регулатора - моя е за 3 бара!
значи ,колега и аз имам такъв проблем ,но се колебая ,между тоя клапан регулатор и температурния датчик на двигателя...........направих тест,незнам обаче дали изобщо може да се пробва дали работи тоя клапан ,моя тест.......откачих маркучето на клапана от към рейката и го затапих.....покарах малко колата нямаше разлика,опитах няколко пъти да запаля.......същата работа,пак аахааа да угасне и възстановява оборотите.........та въпроса ми е това което съм направил,може ли да се счита за реален тест?!Ако не остава само температурния датчик,а с него сам няма да се оправя защото е заврян на баба си в кривата.......и за това се надявам допоследно да е регулатора.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Мечтае да кара: x6

Мнение от malkiq utd » 06 Апр 2010, 15:22

giggs_11 написа:
kyna написа:

значи ,колега и аз имам такъв проблем ,но се колебая ,между тоя клапан регулатор и температурния датчик на двигателя...........направих тест,незнам обаче дали изобщо може да се пробва дали работи тоя клапан ,моя тест.......откачих маркучето на клапана от към рейката и го затапих.....покарах малко колата нямаше разлика,опитах няколко пъти да запаля.......същата работа,пак аахааа да угасне и възстановява оборотите.........та въпроса ми е това което съм направил,може ли да се счита за реален тест?!Ако не остава само температурния датчик,а с него сам няма да се оправя защото е заврян на баба си в кривата.......и за това се надявам допоследно да е регулатора.

Колега не вярвм да е от него ,но пиши в темата като остановиш нещо.
Ще чакам с интерес!!!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kyna » 06 Апр 2010, 18:22

giggs_11 написа:
kyna написа:

най-добре е да провериш налягането на помпата - ако е ниско налягането може пак да прави така!
Иначе за датчика може и на диагностика да се види дали е наред - без да се налага да стигаш до него!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320д

Мнение от giggs_11 » 07 Апр 2010, 17:14

malkiq utd написа:
giggs_11 написа:
kyna написа:

Колега не вярвм да е от него ,но пиши в темата като остановиш нещо.
Ще чакам с интерес!!!
не вярвяш да е от кое...........от датчика или от клапан регулатора?!

Следваща

Назад към E36