DSC и зимата
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- prel
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW '02 318i, Peugeot '94 306
DSC и зимата
Ето малко мои размисли за DSC. Както знаете от няколко дни навън си е направо зима и каквото и да разправят, че са чистили в София има улици, които са си заледени здраво.
Първата "заледена" сутрин се качвам в колата и леко и внимателно потеглям, или се опитвам да потегля! Лампата на таблото (дето мига като се е пуснало dsc) не може да свари да мига и се чуват много груби звуци откъм спирачките на задните колела. Викам си, ей ся сигурно супер модерната система, ще направи чудо - тц! никакво чудо, положението е много зле, изключих системата и си потеглих без проблем, в движение пак я пуснах и нещата взеха да стават чак плашещи! Усещането на завоите е, че все едно не си карам аз колата, тая лампа мига нон-стоп, колата се държи изключително непредвидимо - аз например съм преценил, как ще взема заледения завой и, че ще се подхлъзна леко, но тая система ми разбива всички преценки, наистина хора, май в мен е проблема, но се чувствам много по-спокоен и уверен на тия заледени пътища, когато това нещо е изключено.
Търсих много и четах много теми за DSC но така и не намерих ясно обяснено какво точно се изключва и какво остава да работи, когато натиснеш копчето само веднъж. Т.е. в този случай при каква ситуация и как ще се намеси системата?
Какво мислите по въпроса?
Първата "заледена" сутрин се качвам в колата и леко и внимателно потеглям, или се опитвам да потегля! Лампата на таблото (дето мига като се е пуснало dsc) не може да свари да мига и се чуват много груби звуци откъм спирачките на задните колела. Викам си, ей ся сигурно супер модерната система, ще направи чудо - тц! никакво чудо, положението е много зле, изключих системата и си потеглих без проблем, в движение пак я пуснах и нещата взеха да стават чак плашещи! Усещането на завоите е, че все едно не си карам аз колата, тая лампа мига нон-стоп, колата се държи изключително непредвидимо - аз например съм преценил, как ще взема заледения завой и, че ще се подхлъзна леко, но тая система ми разбива всички преценки, наистина хора, май в мен е проблема, но се чувствам много по-спокоен и уверен на тия заледени пътища, когато това нещо е изключено.
Търсих много и четах много теми за DSC но така и не намерих ясно обяснено какво точно се изключва и какво остава да работи, когато натиснеш копчето само веднъж. Т.е. в този случай при каква ситуация и как ще се намеси системата?
- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Re: DSC и зимата
Като натиснеш копчето веднъж изключиш системата само отчасти-не спира да работи но като натиснеш копчето със задържане за поне 10 сек. и се включат лампите на дсц-то и тази за ръчната системата е 100% изключена и колата се пързаля.За мен лично тази ситема помага частично но при много сняг хич не ми харесва защото лично на мен ми пречи и колата се окопава повече-всичко зависи в каква ситуация ще попаднеш!
- marto853.
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E46 coupe 323ci
- Детайли за колата: Някво купе 2.5
Мисля,че нямаш гуми аз нямам никакви проблеми с DSC даже съм много приятно изненадан.
Когато карам DSC и дам рязко газ наистина свети но и набира много по бързо.Тази система контролира колата много добре и без нея сега ще е ад.А ако изкаш да си се вартиш просто задръж за 10тина сек. и си ти.Така се изключват всички ел. с-ми.
Когато карам DSC и дам рязко газ наистина свети но и набира много по бързо.Тази система контролира колата много добре и без нея сега ще е ад.А ако изкаш да си се вартиш просто задръж за 10тина сек. и си ти.Така се изключват всички ел. с-ми.
новият ми номер: 0877787835
В ръководството на колата си пише:prel написа:Ето малко мои размисли за DSC. ... Първата "заледена" сутрин се качвам в колата и леко и внимателно потеглям, или се опитвам да потегля! Лампата на таблото (дето мига като се е пуснало dsc) не може да свари да мига и се чуват много груби звуци откъм спирачките на задните колела. Викам си, ей ся сигурно супер модерната система, ще направи чудо - тц!
...
С други думи: препоръчваме ви да изключвате системата, когато се опитвате да излезете от дълбок сняг, когато потегляте на хлъзгава настилка или когато шофирате с вериги.We recommend that you deactivate the
system for increased traction:
> When rocking the vehicle or starting
off in deep snow or on loose surfaces
> or when driving with snow chains.
- Face
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320Д(M47TUD20)
prel написа:.....
Колега моят съвет е на сняг да не изключваш системата,защото тя играе главна роля за движението на автомобила в права линия без занасяне.Както е превел колегата по горе само в случай на затъване се изключва за да може автомобила да потегли.Друго важно условие за добрата работа на системата е,когато е много хлъзгаво да се стремиш да караш на по ниски обороти т.е. да подпомагаш системата да не се задейства.Иначе особено при обратен наклон+гас=нонстоп ДСЦ,което на мен лично не ми харесва.Общо взето най ми е добре при потегляне от кръстовище и предстоящ завой,без системата се въртиш като пумпъл,а с нея си взимаш сигурно завоя и не те е грижа,че нещата могат да излязат извън контрол.
- prel
- кандидат ентусиаст
-
Това, което казвате е ясно, относно писанията в книжката съм ги чел, както и всички свързани теми във форума и в доста чуждестранни форуми. Гуми имам.
Face, благодаря за съвета.
Аз споделям мнение и ме интересува конкретно някой да ми обясни точно това
Face, благодаря за съвета.
Аз споделям мнение и ме интересува конкретно някой да ми обясни точно това
prel написа:какво точно се изключва и какво остава да работи, когато натиснеш копчето само веднъж. Т.е. в този случай при каква ситуация и как ще се намеси системата?
prel написа:Аз споделям мнение и ме интересува конкретно някой да ми обясни точно товаprel написа:какво точно се изключва и какво остава да работи, когато натиснеш копчето само веднъж. Т.е. в този случай при каква ситуация и как ще се намеси системата?
Това с десетте секунди е за автомобили преди 1999 година (поне така пишат в чуждите форуми за E38), но може би става и при по-новите - най-добре е да го пробваш на някой празен паркинг с много сняг (както смятам и аз да направя).
Значи има три режима на работа:
1) DSC ON (ВКЛ) - лампата на бутона не свети
2) DSC OFF (ИЗКЛ) - лампата на бутона свети
3) DSC HALF-MODE (ABS ВКЛ, тракшън ИЗКЛ) - (това за което питаш):
За влизане в третия режим натискаш бутона и го задържаш: Ламптата трябва да светне и след няколко секунди да изгасне (тогава пускаш бутона). В този режим DSC работи, както в нормален режим, с ОГРОМНАТА РАЗЛИКА, че не отнема мощността от движещите/задни колела при активиране на DSC и системата се опитва да компенсира поднасянето само чрез спиране/ABS на колелетата. Този режим е доста по-опасен за използване, но позволява потегляне в сняг и на хлъзгаво, както и превъртане на задните колела, като все пак запазва стабилността, чрез автоматично забавяне/спиране на колелата.
Значи:
1) DSC ON - лампата на бутона не свети - ABS, спиране на колелетата, намаляване на мощността на двигателя
2) DSC OFF - лампата на бутона свети - системата е изключена и не ти 'пречи'/'помага'
3) DSC HALF-MODE - лампата на бутона не свети - при занасяне системата ползва само спирачки на колелетата за повишаване на стабилността. За разлика от другите 2 режима, от този се излиза само след изключване от контакт.
Деян
Последна промяна deank на 20 Дек 2009, 14:14, променена общо 1 път
- titto
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320i
- Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
- Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната
Преди 1999 г.нали го няма това със задържането на бутона на DSC-то, защото моята има само вкл.-изключ, демек, когато натисна бутона и лампата светне, всичко е изключено...!?deank написа:prel написа:Аз споделям мнение и ме интересува конкретно някой да ми обясни точно товаprel написа:какво точно се изключва и какво остава да работи, когато натиснеш копчето само веднъж. Т.е. в този случай при каква ситуация и как ще се намеси системата?
Това с десетте секунди е за автомобили преди 1999 година (поне така мисля) и работи на E38. Значи има три режима на работа:..................Деян

П.П.Аз карам на изключено DSC в града, особено в участъци с по-стръмни улички, за да мога аз лично да си контролирам колата-полусъединител и т.н., иначе ми връща газ-та, даже може да загасне от място, ако е голям баира!

--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"
titto написа:Преди 1999 г.нали го няма това със задържането на бутона на DSC-то, защото...
Ами пишат, че е точно за тези преди '99-та. Аз на моята имам само ASC бутон (нямам DSC бутон), но ще пробвам дали става нещо. Доколкото зная, ASC-Т помага при ускорение, за да не превъртат колелетата, а DSC добавя контрола върху занасянето при завиване...
- titto
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е46 320i
- Мечтае да кара: БМВ и в отвъдното!
- Детайли за колата: Мууудна красавица, но си го изкарвам на служебната
deank написа:titto написа:Преди 1999 г.нали го няма това със задържането на бутона на DSC-то, защото...
Ами пишат, че е точно за тези преди '99-та. Аз на моята имам само ASC бутон (нямам DSC бутон), но ще пробвам дали става нещо. Доколкото зная, ASC-Т помага при ускорение, за да не превъртат колелетата, а DSC добавя контрола върху занасянето при завиване...
Ох, верно бе и моята е с ASC....не съм пил кафе още!

--------------------------------------------------------------------------------------------
Е12-M535i;Е30-318;Е34 Touring 525 TDS;Е36-318iS;Е46 320i
"FWD е като жена с малки ци.и-върши работа, но няма КЕФ...!!!"
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
При ASC има само две положения включено или изключено.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Archangel
- старши ентусиаст
-
- Кара: N42B20 с ръкавици
- Мечтае да кара: Spitfire
Колега, първите Е46 са в средата на 98'ма година
Така че тия работи малко се разминават с истината. Първо че индикациите при Е46 са само на таблото, бутонът няма нищо общо.
DSC е усъвършенствана версия на ASC.
При Е46 DSC-то работи по следния начин:
1. Еднократно натискане на копчето - изключва се traction control-а(светва индикацията по средата на таблото, т.нар. "Внимание, завъртаме се"
)
2. Задържане на копчето - изключва се цялата система - DSC и Traction Control-а.(светва индикацията по средата плюс индикацията за ръчната спирачка, но в жълто).

DSC е усъвършенствана версия на ASC.
При Е46 DSC-то работи по следния начин:
1. Еднократно натискане на копчето - изключва се traction control-а(светва индикацията по средата на таблото, т.нар. "Внимание, завъртаме се"

2. Задържане на копчето - изключва се цялата система - DSC и Traction Control-а.(светва индикацията по средата плюс индикацията за ръчната спирачка, но в жълто).
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..
- prel
- кандидат ентусиаст
-
Archangel написа:]Еднократно натискане на копчето - изключва се traction control-а(светва индикацията по средата на таблото, т.нар. "Внимание, завъртаме се")
Ей, този отговор чаках!

С две думи, еднократното натискане изключва "защитата" от превъртане на колелата при потегляне, но иначе другата система, дето вкарва колата в пътя си работи, така ли да го разбирам?
с две думи,караш си колата леко ако е заледено,за да не стане като някои теми от предишни години "изтървах колата на завой" и следващата беше "купих си старата 7-ма серия" не помня вече кой колега беше.....
по твоите думи постоянно светела системата,значи или незнаеш как се кара на сняг или незнам....2 дена тука карам на заледено,не на сняг.2 пъти ми присветна и то само като потеглях,след това си върви нормално колата(говоря за градско)

Излязох преди малко да разкарам Е38-цата и с доста зор успявам да накарам лампата да почне да пресветка... Иначе пробвах този номер със задържането на ASC бутона... наистина светна лампата
"внимание завъртаме се"
и после изгасна... и повече бутона не реагира, докато не изгасих и не запалих пак... Но дори след процедурата по задържането, лампата на таблото пресветна 2-3 пъти, т.е. системата сработваше...
Голям кеф е с ASC-T, че досега карах Е34 без такива 'опции' и е съвсем различно

Голям кеф е с ASC-T, че досега карах Е34 без такива 'опции' и е съвсем различно