Отвор на радиатора. РЕШЕНИЕ за РЕМОНТ !!! + снимки

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 318is COUPE M42

Отвор на радиатора. РЕШЕНИЕ за РЕМОНТ !!! + снимки

Мнение от PNR » 20 Ное 2009, 15:41

Здравейте колеги имам едно питане към вас :oops:
ако някой има под ръка разглобен радиатор от е36 ще може ли да измери диаметъра ( ВЪТРЕШНИЯ ) на горния отвор който е за към термостата да ми каже колко ММ е че вчера ми се скъса ухото там и мисля да му вкарам някъв фланец вътре и да го ползвам този радиатор понеже самия той е здрав ...

моля ви ако може някой да го направи защотот съм на бачкане целия ден и няма кога да ого измеря а искам да го дам на някой да ми направи такъв фланец МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ Предварително ...

нещо подобно :
http://img101.imageshack.us/img101/8130/crackw.jpg
http://img101.imageshack.us/img101/2600/hpim0364.jpg

по надоло съм постнал и начина по който аз реших този проблем :):):)

PNR написа:така прединяколко дни с подаване на малко повече газ в един завой :mhihi: се случи нещо малко ...
вътре в колата подмириса на антифриз и предни прозерц нещо беше опръскан а пред мен нямаше друга кола :lol:
отбих веднага и вдига капака :shock:
видях това ...
Изображение

от налягането беше се откъснало ухото на радиатора ( за първия кръг ) и колата беше родила изтекоха и всичките води :confused:

ама нали трябваше да се прибера викам ще го хвана на останлото парченце и лека полека към нас ... Захванах маркуча стегнах внимателно напълних с вода и запалих. Всичко беше точноне сълзеше нищо 6. Викам чакай да позабършаантифриза дето е олял отпред мотора че ще има да пуши сумати време. Забърсвам и не знам какво ми стана и ...
Изображение

Ето това небрежно фибърче ми отвори работа за още час и нещо докато го извадя. Направо няма и такъв късмет

След два дни като свърши седмицата (събота и неделя) викам ще се мъча да оправям радиатора защотот така не може да се кара просто не е сигурно като се има в предвид че маркуча се държи на около максимум сантиметър

Измерих отвора на радиатора колко милиметъра е знчи според зависимост от деформацията на материала и от температурата варира от 32-33мм поне при мен

Веднага в гаража и почвам да търся някаква тръба с близък до този размер който ми трябва и за късмет попаднах на тръба със същия диаметър с резба (знаете ли от какво от сифон на мивка) отрязах му отгоре чашката загладих го хубаво с флексичакта да не да пререже маркуча намазах хубаво със гресчица и омотах хубаво с тефлонче за да си уплътни добре :) :) :)

Навих хубаво със тръбен ключ внимателно разбира се да не да спукам останалата част от отвора на радиатора забърсах хубаво от излезналата грез и външната част на тръбата омотах хубаво отново със тефлон да не като стегна маркуча със скоба да се пререже.

Вкарах маркуча отново хубаво навътре и със две скоби стегнах едната на останалата пластмасова часто от ухото на радиатора и стегнах вече хубаво имайки в предвид че отдоло вече имам метален фланец който няма да ми позволи на материала да се спука или откърши и другата стегнах върху частта на тръбата която стърчеше и засега всичко е точно

Ето и малко снимков материал какво направих и как стана ...

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Последна промяна PNR на 23 Ное 2009, 15:46, променена общо 3 пъти
PNR@abv.bg
София
0888779546

младши ентусиаст
Аватар

Re: Диаметър на отвора на радиатора

Мнение от PNR » 20 Ное 2009, 17:41

ама верно ли никой не може да го измери :(
айде де не може никой да няма свален радиатор само да го прмери с един шублер и да г одрасне щее в полза и за други после темата ...
PNR@abv.bg
София
0888779546

ентусиаст
Аватар
Кара: M42 POWER

Мнение от petio_bmw 318is » 20 Ное 2009, 18:54

33 mm

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от PNR » 22 Ное 2009, 22:15

petio_bmw 318is написа:33 mm

:winky: мерси брат аз го премерих при мене ... е 32 мм :confused:
даже го и направих но утре ще донаправя темата със снимков материал ...
направих малко снимчици :lol: мисля че ще е полезна за доста хора (отново) защотот това проблемче се получава просто от термина ( стареене на материала )
но утре че сега ми го няма кабела да сваля снимките
PNR@abv.bg
София
0888779546

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от PNR » 23 Ное 2009, 11:32

така прединяколко дни с подаване на малко повече газ в един завой :mhihi: се случи нещо малко ...
вътре в колата подмириса на антифриз и предни прозерц нещо беше опръскан а пред мен нямаше друга кола :lol:
отбих веднага и вдига капака :shock:
видях това ...
Изображение

от налягането беше се откъснало ухото на радиатора ( за първия кръг ) и колата беше родила изтекоха и всичките води :confused:

ама нали трябваше да се прибера викам ще го хвана на останлото парченце и лека полека към нас ... Захванах маркуча стегнах внимателно напълних с вода и запалих. Всичко беше точноне сълзеше нищо 6. Викам чакай да позабършаантифриза дето е олял отпред мотора че ще има да пуши сумати време. Забърсвам и не знам какво ми стана и ...
Изображение

Ето това небрежно фибърче ми отвори работа за още час и нещо докато го извадя. Направо няма и такъв късмет

След два дни като свърши седмицата (събота и неделя) викам ще се мъча да оправям радиатора защотот така не може да се кара просто не е сигурно като се има в предвид че маркуча се държи на около максимум сантиметър

Измерих отвора на радиатора колко милиметъра е знчи според зависимост от деформацията на материала и от температурата варира от 32-33мм поне при мен

Веднага в гаража и почвам да търся някаква тръба с близък до този размер който ми трябва и за късмет попаднах на тръба със същия диаметър с резба (знаете ли от какво от сифон на мивка) отрязах му отгоре чашката загладих го хубаво с флексичакта да не да пререже маркуча намазах хубаво със гресчица и омотах хубаво с тефлонче за да си уплътни добре :) :) :)

Навих хубаво със тръбен ключ внимателно разбира се да не да спукам останалата част от отвора на радиатора забърсах хубаво от излезналата грез и външната част на тръбата омотах хубаво отново със тефлон да не като стегна маркуча със скоба да се пререже.

Вкарах маркуча отново хубаво навътре и със две скоби стегнах едната на останалата пластмасова часто от ухото на радиатора и стегнах вече хубаво имайки в предвид че отдоло вече имам метален фланец който няма да ми позволи на материала да се спука или откърши и другата стегнах върху частта на тръбата която стърчеше и засега всичко е точно

Ето и малко снимков материал какво направих и как стана ...

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
PNR@abv.bg
София
0888779546

старши ентусиаст
Аватар

Re: Отвор на радиатора. РЕШЕНИЕ за РЕМОНТ !!! + снимк

Мнение от metodi80 » 23 Ное 2009, 12:09

:clap: :yes: Станало е перфектно ..... Хубаво е че тая тръба дето си намерил има гладка вътрешна и "гофрирана" външна повърхост - точно за тази цел е ... ! :D Всичко е 6 , само е трябвало да капнеш и няколко капки епосидна смола или някакво лепило , но и така с тефлончето за уплътнение мисля , че ще е почти същото .... Ще кажеш след време дали ефекта е траен. :) (Както ти казах , в двата случая, когато съм правил подобно нещо , винаги съм слагал лепило и даже на ум не ми е идвало да навивам тефлон за уплътнение , а идеята си я бива ..! :yes: )
Темата е за полезни , тоя недостатък е често срещан на радиаторите на Е36.
Ама само как се смях , като чух , че от сифонче си ползвал тръба ... :bowdown: , само за това е чакала тая тръбичка в гаража ти , да знаеш ... :D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от PNR » 23 Ное 2009, 12:45

metodi80 написа:Темата е за полезни , тоя недостатък е често срещан на радиаторите на Е36.
Ама само как се смях , като чух , че от сифонче си ползвал тръба ... :bowdown: , само за това е чакала тая тръбичка в гаража ти , да знаеш ... :D

ами и на мен ми беше малко криво че от сифон на мивка да му се незнае ама кво да направя същия размер с резба едра при това пък на всичкото отгоре за без пари :mhihi: абе нямам думи ама стана засега :mrgreen:
PNR@abv.bg
София
0888779546

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 23 Ное 2009, 12:52

Браво,идеално си се справил! Със сигурност темата ти ще бъде полезна на доста колеги.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 23 Ное 2009, 13:02

Е,няма ли кой да я премести вече в полезни!Това е голяма болка при нашите е36-чки!
Евала ти за труда :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: Отвор на радиатора. РЕШЕНИЕ за РЕМОНТ !!! + снимки

Мнение от bmw325tds » 23 Ное 2009, 16:51

:yes: Продължавай в същия дух PNR.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M40 1.8 metan

Мнение от buny_boy11 » 23 Ное 2009, 19:10

За да се счупи този отвор, значи пласмасата на радиатора е остаряла и станала чуплива.Ако не искате да имате повече проблеми с радиатора наи добре да се смени с чисто нов.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 23 Ное 2009, 21:14

buny_boy11 написа:За да се счупи този отвор, значи пласмасата на радиатора е остаряла и станала чуплива.Ако не искате да имате повече проблеми с радиатора наи добре да се смени с чисто нов.

:yes: За временно решение докато се купи нов става,иначе не бих разчитал на това...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 23 Ное 2009, 22:06

buny_boy11 написа:За да се счупи този отвор, значи пласмасата на радиатора е остаряла и станала чуплива.Ако не искате да имате повече проблеми с радиатора наи добре да се смени с чисто нов.

То е ясно , че щом се е стигнало до такова решение, трябва нов , ама що па да не покара така докогато може , пък като не може вече ще си го сменя .... А в някои случай тези "импровизации" карат доста по -дълто от предполагаемото .... На две коли съм правил подобни "нагоди" и си карат момчетата с тях , едната ще стане почти година от как я правихме и няма проблеми ...

PNR написа:
metodi80 написа:Темата е за полезни , тоя недостатък е често срещан на радиаторите на Е36.

ами и на мен ми беше малко криво че от сифон на мивка да му се незнае ама кво да направя същия размер с резба едра при това пък на всичкото отгоре за без пари :mhihi: абе нямам думи ама стана засега :mrgreen:

Не ме разбра явно .... Няма защо да ти криво , ама хич даже ... какво като е от сифон ... подходящ материял , подходящ диаметър , всичко пасва - няма по доборо от това ..... А какво, да тичаш при стругар, да му обясняваш , да му чертаеш - разправия ....., а така имал си точно това , дето ти е требвало и си го сложил - ИДЕАЛНО Е !!! Без значение от сифон , от кво ще да е ... А това дали ще изкара или няма да изкара - питай ме мене , както вече казах една Е36-ца си кара така вече почти година и няма никви грижи ...така че питай патило , а не "коментарило" .... :mhihi:

Назад към E36