Прегряване - 318 тдс

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318 тдс

Прегряване - 318 тдс

Мнение от viktor_ » 11 Окт 2009, 22:24

Здравейте колеги,
имам проблем с охлаждането на е36-цата ми. Когато се изкачва продължително време маршрут с голям наклон, колата ми прегрява и изхвърля охладителната течност. Това ми се случи два път при изкачване (от двете страни на Петрохан), колата губи мощност, и в този момент е вече в червената зона и като отворя капака е изхвърлила антифриза (3-4 литра). Доливам вода и продължавам да карам. По равните участъци няма проблеми и в задръстванията. Минавал съм и преди по този маршрут поне 10тина път и не съм го имал този проблем. Сменял съм капачката на разширителният съд, както и вчера смених виско съединител, защото ми казаха че не работи щом мога да спра перката когато е загряла колата, но дори и след неговата смяна пак прегря. Интересува ме тази силиконова перка не трябва ли да се завърта с по-голяма скорост когато се покачват оборотите и някой знае ли от къде може да е проблема. Също така забелязах че перката която е за климатика (най предната) се включва едва когато ми прегрее колата и изхвърли водата (кога трябва да се включва тя?).

Потребител
Аватар
Кара: без книжка
Мечтае да кара: M5

Re: Прегряване - 318 тдс

Мнение от hakerov » 12 Окт 2009, 0:31

То хубаво доливаш,ама обезвъздушаваш ли?Има обяснено как става,потърси в търсачката.Може и в това да ти е проблема.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 520

Мнение от kobrata55 » 12 Окт 2009, 0:55

колега и при мен беше подобно но до червеното никога не е стигала в баир като я карах на по висока скорост и загрява като я вкарам в обороти и темп.пада смених водната помпа и измих хубаво радиатора сега не е загрявала,колко пари купи тоя силикон че май и аз съм за смяна

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 12 Окт 2009, 8:42

kobrata55 написа:... колко пари купи тоя силикон че май и аз съм за смяна

Около 140 лв. на Sachs.
Относно проблема на колегата.след като наливащ вода обезвъздушаваш ли хубаво.
Когато загрее колата пробвал ли си се да спреш виското,щом е ново би трябвало да не можеш.
Водната помпа върти ли,да не да имаш изронени витла и да не може да върти антифриза.
Пробвай да измиеш радиатора отвън,и да не се хванеш за главата като видиш колко боклуци има между ребрата,може и заради това да не може да охлажда добре.
Успех
:driving: :dunno: :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от viktor_ » 12 Окт 2009, 13:49

Здравейте,
хубави предложения дават. Аз стигнах до извода че е възможно да е запушен радиатора или реостатът да не работи както трябва, относно обезвъздушаването бях я обезвъздушил а и 97 година се обезвъздушава автоматично (няма пропги по радиатора). Относно виското старото съм опитвал и съм успявъл да го спра с рака, новото не съм но и него ще го тествам да вида какво ще стане. Водната помпа си хвърля добра струйка вода, което ме навежда на мисълтта че работи добре. Иначе виското като цена различно варира от 50-100лв на старо.

Потребител
Аватар

Мнение от C.Cvetanov » 12 Окт 2009, 13:50

318-та се обезвъздушава сама, не е това проблема, водна помпа или радиатор, ако сменяш помпата една хубава промивка на системата. Перката би трябвало да се включи по рано виж си датчика. Другия вариянт е гарнитура на главата :(
кола без турбо, е като жена с малки цици, върши ти работа ама не ти прави кеф ;)))

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от viktor_ » 12 Окт 2009, 13:57

Забравих да питам най предната перка нормално ли е да не се включва в охлаждането на радиатора (да е само за климатичната система) и едва когато ми прегрее колата и изхвърли охладителната течност да се включва?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от viktor_ » 13 Окт 2009, 17:19

Колеги, имам едно питане относно водната помпа, ако тя е с пластмасови витла и да предположим са стопени, ще може ли да върти водата, защото моята е върти но незнам дали дебита е достатъчен. И още един въпрос, ако е пукната главата какви са симптомите?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 520

Мнение от kobrata55 » 13 Окт 2009, 19:02

колега ако е пукната главата симптомите са надуване на маркучите изкарване на много бяла пара през аузпуха губене на антифриз и т.н.но ти първо си свали и изми радиатора отвън на пароструика а от вътре на чешмата

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 13 Окт 2009, 19:43

viktor_ написа:Колеги, имам едно питане относно водната помпа, ако тя е с пластмасови витла и да предположим са стопени, ще може ли да върти водата, защото моята е върти но незнам дали дебита е достатъчен.

Водната помпа се върти от ремъка, чрез ос върти витлата вътре. Когато вътрешната перка се изрони от оста, тя спира да върти с адекватни обороти. Ако е водната помпа - търси такава с метална перка!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ИНТЕРЕСНО!
Мечтае да кара: в гр.Толбухин :)
Детайли за колата: В клуба на 20+

Мнение от mladi » 14 Окт 2009, 0:49

Колега когато запалиш колата и я оставиш да работи,вдигни предния капак и отвори капачката на радиатора и се загледай в течноста(антифриза)дали не прави балончета!Ако има такива симптоми вероятноста за издухана гарнитура е голяма :( !Провери дали ти отваря добре термостата(сменял ли си го и ако да ,кога?)ако не си го сменял е хубаво да го свалиш от пост с нов ,че може да се е изморил вече!Те колегите мн.ясно ти казаха какво друго да провериш и евентуално да смениш,Успех! :yes:
ISTINSKI PRIATEL E NE TOZI,KOITO TI BARSHE SALZITE,A TOZI KOITO NE TE KARA DA PLACHESH!
В КАКЪВ СВЯТ ЖИВЕЕМ,ЩОМ ДА ВЪРНЕШ НЕЩО,КОЕТО НЕ ТИ ПРЕНАДЛЕЖИ Е ГОЛЯМ ПОДВИГ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от viktor_ » 14 Окт 2009, 8:58

mladi написа:Колега когато запалиш колата и я оставиш да работи,вдигни предния капак и отвори капачката на радиатора и се загледай в течноста(антифриза)дали не прави балончета!Ако има такива симптоми вероятноста за издухана гарнитура е голяма :( !Провери дали ти отваря добре термостата(сменял ли си го и ако да ,кога?)ако не си го сменял е хубаво да го свалиш от пост с нов ,че може да се е изморил вече!Те колегите мн.ясно ти казаха какво друго да провериш и евентуално да смениш,Успех! :yes:

Термостата не съм го сменял но това ще бъде първото нещо което ще сменя (ако можете да ми препоръчате магазин който да продават качествени части и колко горе долу върви като цена), някой може ли да даде снимка къде точно се намира този термостат и тези датчици за предната перка (при каква температура трябва да се включва). Другото което вчера забелязах е че карах колата в задръстванията (един час) и не загря до работната си темпрература, както и някак нямаше никаква мощност. Много странно и сега се чудя от какво може да е това. Иначе съм гледал дали излизат мехурчета не на радиатора а на преливника в казанчето, защото там ми е капачката, ходих и на майстор той каза че не е гарнитура.

ботокс ефект 
Аватар
Кара: черна сянка
Мечтае да кара: още по-черна сянка

Мнение от Dido_stz » 17 Окт 2009, 9:55

аз залагам на пукната кратуна, не може да си я прегрявал 10 пъти,да ти губи всичкия антифриз и да не е пукната кратуната на тоя дизел. като чета колегите колко се оплакват, че като им е прегряла веднъж и са пукнали главите на дизелите си, на твоята ако е здрава направо си я оставяй за цял живот-непобедима е...
и заебете ги тия балончета-един газов анализ е най-сигурния вариант,една компресийка и мерни и друг съвет не карай колата така, ами я оправи веднага, защото скоро може да се случи да не можеш да я оправиш
the project is ready....
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от viktor_ » 22 Окт 2009, 20:30

Dido_stz написа:аз залагам на пукната кратуна, не може да си я прегрявал 10 пъти,да ти губи всичкия антифриз и да не е пукната кратуната на тоя дизел. като чета колегите колко се оплакват, че като им е прегряла веднъж и са пукнали главите на дизелите си, на твоята ако е здрава направо си я оставяй за цял живот-непобедима е...
и заебете ги тия балончета-един газов анализ е най-сигурния вариант,една компресийка и мерни и друг съвет не карай колата така, ами я оправи веднага, защото скоро може да се случи да не можеш да я оправиш

Колега надявам се да не си прав, оказа се че и второто виско което смених не работи, защото с лекота можеш да го спреш, сега ще го сменям пак, както и термостата и надявам се проблема да отшуми, ще пиша когато ги сменя.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от viktor_ » 26 Окт 2009, 10:44

Здравейте колеги, смених си термостата,виско съединителят, измих радиатора, наблюденията за сега са доста добри. Остава да я тествам как ще се държи на Петрохан.

Следваща

Назад към E36