Бензинова помпа

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

Бензинова помпа

Мнение от Iceman » 05 Юни 2005, 15:04

Малко е дългичко , и интересното и въпроса са накрая , така , че може направо там да скочите =)

След дълга борба със регулатора на налягането на горивото, най-накрая успях да го сменя, и от там нататъка се почнаха едни проблеми ... След първото врътване на ключа , аха да запали и нищо , още веднъж и пак нищо :(. Казвам си аз , сигурно има въздушна възглавница с горивната система , нали съм я отварял за да сменя регулатора и трябва да се обезвъздуши. разхлабвам аз малко единия маркуч и давам контакт , потече бензин , въздух , после само бензин и си казвам , оп готово , затягам и пак на ключа. Но колкото и да се пробвам , двигателя спи и не пали :(. След няколко опита забелязвам, че безиновата помпа вече не се чува да работи при подаден контакт. И се почна едно ровене по схеми , книги и почвам да проследявам всяка жица . Попаднах ня наколк оварианта на схеми за Е34 и всяка с леки разлики около релето за бензиновата помпа , но най-лошото беше,че нито една не отговаряше на това което мерех :(. Дали пък моята Е34 не е по-различна ?!. Най-старнното беше, че на клема 87 на релето за горивото има късо към земя ?!!! , а според всички схеми там е клема 15 и се подава +12 през релето за горивната помпа от клема 30 !. В едната схема клема 30 е директното закачена Батерия-та а в другата през едно реле което се командва от централния ел. блок. При мен тази клема получава +12В само при контакт , което не пасва на нито една от схемите ама айде това се преживява. Според една от схемите тази клема подава +12В и на инжекторите който в моя случай нямаха връзка със тази клема 15 , поне на инжекторите нямаше късо към маса. Изобщо яко объркване , незнам по коя схема да гледам , да си разглоба колата и да си нарисувам моя схема :(#!. Та накрая има една молба към феновете със Е34 , 24V , М50 мотор , да мерне някой какво има на клема 87 на релето за горивото със омметър към маса при изваден бушон 23 (защото през него минава горивната помпа и е ясно че ще даде много малко съпротивление към маса , около 1.9 Ом). А релето на горивната помпа както всички знаем (казвам го в случай ,че аз съм се объркал , дай боже) е кафявото най-близо до калника , в дясната кутия зад двигателя.
/usr/src/ Luke...

Потребител
Аватар

Re: Бензинова помпа

Мнение от Iceman » 05 Юни 2005, 15:09

забравих още един въпрос , всички схеми които имам са единидушни , че между клема 87 на релето на горивната помпа и едната (по близката до калника) клема на бушон 23 трябва да има връзка което при мен не се наблюдава , а при вас ? дали не ми е там проблема ? (другата клема на 23 дето е по близка до мотора ходи директно към бензиновата помпа, проверено е )
/usr/src/ Luke...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 05 Юни 2005, 18:54

човек нещо не мога да те разбера .. преди да смениш регулатора колата палеше ли ? ако да не търси проблема в горивната помпа .. а и като дадеш на контакт нали потича гориво ,значи тя работи ..

Потребител
Аватар

Мнение от Iceman » 05 Юни 2005, 19:01

Уфф , прав си трябваше да дам малко повече инфо ;) . Това е продължение на една много стара тема от преди можеби 5-6месеца , когато се жалвах ,че машината губи ряз на кръстовища , и тогава поне 80% от насоките на членовете на клуба бяха ,че "виновника" е регулатора на налягането. Е чак сега си намерих такъв регулатор на налягането , смених го и почнаха едни други проблеми (дъъългия пост ;)). За съжаление не можах да намеря старата тема и да сложа линк за да е ясно за какво иде реч.
/usr/src/ Luke...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Madmax » 06 Юни 2005, 0:15

Релето би трябвяло да е оранжево. Значи на клема 87 през бушон 23(7,5А) е точно захранването на горивната помпа. Много пъти съм тествал такива помпи и това го знам със сигурност. На клема 30 имаш постоянно захранване +12V(не от контактния ключ, а направо от акумулатора). На клема 86 е захранването (пак +12В) на бобината на релето. Този сигнал идва от главното реле, което захранва , както сам си открил, дюзите, ABS-а и няколко други дребни неща. На клема 85 има маса, която се пуска от краче 3 на ЕCU-то. Системата няма абсолютно никаква нужда от обезвъздушаване и такова не се изисква, за да работи. По принцип помпата се тества като клеми 30 и 87 на куплунга на релето се свързват с проводник и по този начин помпата е включена перманентно при загасен двигател. Регулаторът регулира налягането на горивото при М50В20 на 3 бара, а при М50В25 на 3,5 бара(при липса а вакуум, т.е. загасен двигател). Правят се 4 вида тестове на помпата и на системата: за дебит, за налягане, за задържане на налягането и за консумиран ток на помпата. Въпроси?

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 06 Юни 2005, 12:57

Като гледам май нещата отиват към биропиене. Вие що не се видите, отстранявате проблема и после описвате :) А после сядаме и :bchug: :bchug: :bchug:
Изображение

Потребител
Аватар

Проблема е решен !

Мнение от Iceman » 06 Юни 2005, 15:27

Решението на проблема се оказа толкова елементарен , че ме е срам да си призная :uups: . Както казват хората , като нещо не върви , излез от маслата , отиди се разходи малко , пък се върни и проблема си реши ;) . Отидох аз с една туба за бензин , турих 10л в резервоара , и пак на ключа. Двигателя се позакашля няколко пъти , и взе че запали като пушка е сега , кой ще ме срещне на кръстовище сега а :)). После се сетих че в един от форумите някой беше споменал, че като свърши горивото или не се получи необходимото налягане във състемата на инжекторите за определено време , ECU си мисли , че има проблеми с херметизацията , липса на бензин и т.н. и изключва подаване на захранване към бензиновата помпа (нещото което ме оплете така май :uups: ).
/usr/src/ Luke...

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 06 Юни 2005, 15:45

не се претиснявай колега...ако чуеш от мене какви тъпотии съм си вършил :mhihi:

това го чувам за пръв път че ЕЦУ-то изключва помпата при липса на гориво..аз вече изгорих с една помпа когато ми свърши бензина близо до нас...взех една туба заредих ама не ще и не ще и накрая се оказа че съм за нова помпа :lol:

младши ентусиаст
Аватар

ре

Мнение от NESH » 06 Юни 2005, 20:47

И някой замервал ли е на атмосферна Баварка при колко наднаягане от регулатора има положителен ефект в работата на мотора? При мен отначало не се чувства а после рязко започва да се дави, особено на ниски! М30Б35 ми е мотора .

Назад към E34