Свърших бензина на път - възможни обяснения на проблема

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: да го карат

Свърших бензина на път - възможни обяснения на проблема

Мнение от ITK » 10 Авг 2009, 8:59

Вчера се прибирам по е79, намирам се между Димово и Монтана стрелката на резервоара е под 1/4, БК ми показва че имам бензин за 123 км, подминавам анонимната бензиностанция в с. Плешивец, знаейки че следва Лукойла на Белотинци, тръгвам да катеря баира, изпреварвам една малка количка, лампата за резервоара НЕ свети и в момента в който си се прибирам след изпреварването усещам че спирам, давам газ, нищо, два-три пъти газ до дупка, колата си спира, оборотите падат, веднага аварийки и отбивам точно на един завой....явно свършил бензин..Господ здраве да му дава на човека в червеното Пежо, което изпреварих, спря, предложи да ме дръпне до Лукойла (до който имаше не повече от 1 км) аз му обясних че е не става, автоматик съм, по-добре да ме закара до лукойла, така и стана, даже ме върна, сипахме 3 литра в една туба, налях бензин и веднага си запали от раз и тръгна, спрях пак на лукойла и сипах до-горе. Касовата бележка ми пише 61 литра гориво...Прибрах се до София без проблеми, върви си колата...
Сега резонните въпроси: ясно е че БК лъже, ама защо не се включиха лампата и звуковия сигнал?! Нали резервоара е 62 литра, как побра 64 л. и това значи ли че съм карал абсолютно на изпарения и съм нямал капка бензин вече? И кво от утре с туба бензин в багажника ли да карам? Аз разбирам БК да показваше 40-50 км, ама 123 оставащи?!?!
Някой имал ли е подобен проблем и случката може ли да има евентуални технически последствия за помпа, дюзи и прочие...?
F**k them all!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от majstorapetkov » 10 Авг 2009, 9:56

Резервоара побира около 63л., малко са излъгали 1-2л. на Лукойл- нормално за тях. От продължителното каране се е натрупала някаква грешка в системата за измерване на количеството на гориво и БК, и затова не е сработила светлинната и звукова сигнализация. И след ресет ще се оправи. Като дадеш контакт светва ли за момент жълтата лампа на резервата? Други последствия може би няма да има.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ITK » 10 Авг 2009, 10:00

majstorapetkov написа:Като дадеш контакт светва ли за момент жълтата лампа на резервата?

Да, светва...
F**k them all!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 220

Мнение от Osmicata » 10 Авг 2009, 10:35

Мерси за темата, колега. При мен - на практика почти идентичен случай. Само, че на изхода от Букурещ в бесен трафик :mrgreen: . По БК оставаха към 104 км, не свети лампа, няма звук, нищо. Аз смятам да заредя на ОМВ в Русе и не зареждам в Б. Колата придърпа два пъти и спря. Добре, че 1. се образува от нищото една циганче, което ми помогна да я качим на бордюра, сам никакъв шанс и 2. колата спря пред .... автосервиз, не се шегувам. Аз винаги карам с туба в багажника, но този път тя беше в багажника на Е-21 цата на брат ми :D . Та както и да е. Сипах 6 литра и тръгна от раз. :D Равносметката: при мен също понякога наливат по 64 литра, и от време на време при палене присвятква жълтата лампа. Преди да се получи минах бая километри. Доколкото разбирам смо ресет може да оправи грешките, които са се натрупали ? Мерси за информацията.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ITK » 10 Авг 2009, 13:14

Ха :roll: значи не съм единствения с подобна идиотска ситуация..
С ресет какво искате да кажете - диагностика и изчистване на грешките със софтуера ли?
F**k them all!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от majstorapetkov » 10 Авг 2009, 14:30

След като изгасиш колата компа минава през ресет. Пробвай винаги ли ти показва еднакви км без да си карал колата като дадеш контакт или запалиш след известно време. И аз ще направя тази проба за себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 10 Авг 2009, 20:44

и звукова сигнализация ли има на мен само ми светва лампата кога идва звукът ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ir0n » 10 Авг 2009, 23:31

Колега къде прочете за звукова сигнализация ? :mhihi:

Слави
Аватар

Мнение от © » 11 Авг 2009, 7:00

majstorapetkov написа:След като изгасиш колата компа минава през ресет. Пробвай винаги ли ти показва еднакви км без да си карал колата като дадеш контакт или запалиш след известно време. И аз ще направя тази проба за себе си.

това със сигурност не е така
километрите винаги са различни като се определят спрямо средния разход в последните ххх брой километри или минути. Не знам точно

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от majstorapetkov » 11 Авг 2009, 8:28

Явно не съм бил разбран. Спираш, преди да загасиш си запомняш оставащите ти км. Примерно след няколко часа отиваш и палиш, и гледаш колко оставащи км ти показва, би трябвало да са същите и така няколко пъти, но без да караш колата и разбира се да работи много малко колата на място, защото иначе ще има разлика.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Авг 2009, 10:07

Имал съм подобен проблем,но със мерцедес,тогава се оказа че резервоара е скачени съдове,тоест в 2 части и от едната част не може да се изпомпва към другата част,дебита на бензиновата помпа беше паднал,което не пречеше на работата на колата,при БМВ тата е идентичен случая със скаченият резервоар

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с удоволствие
Мечтае да кара: по хубави пътища
Детайли за колата: G30 520 xDrive 2017

Мнение от g_mihalev » 11 Авг 2009, 10:53

Така и така заговорихте за резервоари и бензин, все се каня да попитам нещо :).
Както всички знаем колите ни имат 2 резервоара, които ако са заредени до горе, показват по бордови компютър съответно 34 и 27 ( по спомени). След време като съм изхабил да кажем 30 литра, по бордови показва 31 и 0.
Та въпроса ми е - Нетрябва ли да изразходва едновременно и от двата резервоара, все пак са скачени?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ITK » 11 Авг 2009, 11:11

Next написа:и звукова сигнализация ли има на мен само ми светва лампата кога идва звукът ?

При мен заедно със светването на лапмата се чува и звук.....или поне така беше до оня ден :D

И кво сега пак тубата в багажника или като падне стрелката под 1/4 пълня пълня догоре и така....щото иначе не се знае кво ще му скимне на господин компютъра :shock:
F**k them all!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kokakabana » 11 Авг 2009, 22:26

мисля че неса скачени съдове има помапа която прехвърля от единия към другия резервуар със сигурност е39 са така на моя авер му огасна по същия начин когато му остана малко гориво (той работи на бензиностанция в гърция рядко кара с празен резервуар ) доляхме нафта и потегли оказасе че помпата му е изгуряла за 200 лв я смени и сега няма ядове. разбра го когато остаяна с малко гориво може и при вас да е така.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от zalojna4 » 12 Авг 2009, 2:07

при мен няма звукова индикация когато светне лампата и тези данни който показва борд компютъра верни ли са ?
Изображение

Следваща

Назад към E46