Луфт/дърпане - неидентифициран проблем!
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
54 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Monteki
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 318D New Face
- Мечтае да кара: Някое "М" калпазанче
Луфт/дърпане - неидентифициран проблем!
Здравейте колеги!
От известно време имам следния проблем: Поне както аз усещам нещата има нещо като свободен ход (луфт), който не мога да определя дали идва от волана или от друг елемент на ходовата част. Ефекта е, че колата в общи линии не може да държи права линия, сякаш този луфт се обира като дърпа леко в едната или в другата посока. Много е неприятно, защото колата по този начин се усеща доста нестабилна, особено при по-висока скорост.
Какво съм направил досега: първо преди няколко месеца смених носачите и тампоните. Това не реши проблема и известно време карах така. В последствие сложих чисто нови джанти и нови гуми. Нещата станаха малко по-добре, но проблема остана осезаем. Усъмних се за рейка, но доктора каза че е ОК. В крайна сметка отидох на друго място, където се оказа че луфт в рейката все пак има, та минах на вариант с рециклиране преди 2 седмици. Това отново доведе до леко подобрение, но отново си дърпа на където си иска (малко по-малко, но си го има). Вече незнам къде да търся проблема, отново ще се ходи по майстори, но не ми се иска да сменя цялата предница за да се разбере какво е
Между другото тампоните на двигателя също са сменени.
Ако някой е имал подобен проблем или има идея каква би могла да е причината, ще се радвам да сподели, че вече тотално ми се развали кефа от карането заради тая неяснотия!
Колата е 318Д, 2003-та.
Благодаря предварително за мненията и съветите!
От известно време имам следния проблем: Поне както аз усещам нещата има нещо като свободен ход (луфт), който не мога да определя дали идва от волана или от друг елемент на ходовата част. Ефекта е, че колата в общи линии не може да държи права линия, сякаш този луфт се обира като дърпа леко в едната или в другата посока. Много е неприятно, защото колата по този начин се усеща доста нестабилна, особено при по-висока скорост.
Какво съм направил досега: първо преди няколко месеца смених носачите и тампоните. Това не реши проблема и известно време карах така. В последствие сложих чисто нови джанти и нови гуми. Нещата станаха малко по-добре, но проблема остана осезаем. Усъмних се за рейка, но доктора каза че е ОК. В крайна сметка отидох на друго място, където се оказа че луфт в рейката все пак има, та минах на вариант с рециклиране преди 2 седмици. Това отново доведе до леко подобрение, но отново си дърпа на където си иска (малко по-малко, но си го има). Вече незнам къде да търся проблема, отново ще се ходи по майстори, но не ми се иска да сменя цялата предница за да се разбере какво е

Ако някой е имал подобен проблем или има идея каква би могла да е причината, ще се радвам да сподели, че вече тотално ми се развали кефа от карането заради тая неяснотия!
Колата е 318Д, 2003-та.
Благодаря предварително за мненията и съветите!
- optimist
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e65 730d SE
- Мечтае да кара: m5
С какъв размер гуми караш ? Тва че са нови е добре но ако са прекалено големи става по-трудно карането 

- Monteki
- кандидат ентусиаст
-
Всичко е регулирано и балансирано
Гумите са 225/45/17. И аз мислих в тази посока, но там би трябвало всичко да е ОК! Зачудих се дали е възможно рециклирането на рейката да не е направено читаво? Правено е при Жан на Окръжна.

Гумите са 225/45/17. И аз мислих в тази посока, но там би трябвало всичко да е ОК! Зачудих се дали е възможно рециклирането на рейката да не е направено читаво? Правено е при Жан на Окръжна.
- Sharo
- старши ентусиаст
-
- Кара: или поне се учи ежедневно
- Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М
рециклирането на рейки не винаги е ефективно принципно
единственото място където съм чувал да са доволни е в техническия
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола
Хайде да покараме малко кола
- Monteki
- кандидат ентусиаст
-
Sharo написа:рециклирането на рейки не винаги е ефективно принципно
А някаква идея дали веднъж рециклирана рейка подлежи на повторна манипулация

- baga
- младши ентусиаст
-
- Кара: e90 320d 163hp 2006
Моята бягаше насам натам като я взех, но бяха разбити шарнирите. Ти обаче пишеш, че си ги сменил. Провери си накрайниците, особено вътрешните, че тях ги пропускат.
- Monteki
- кандидат ентусиаст
-
baga написа:Моята бягаше насам натам като я взех, но бяха разбити шарнирите. Ти обаче пишеш, че си ги сменил. Провери си накрайниците, особено вътрешните, че тях ги пропускат.
Мерси колега, ще го проверя и това. Следващата седмица ще се ходи пак на доктор за диагноза. За мен странното е че надали са чак толкова много нещата които биха могли да водят до подобен проблем. И имайки предвид че не малка част от тях са сменени или проверени...направо се чудя как хора които с това си изкарват хляба не могат да определят от къде идва. А системата "смени това, ако не - следващото" и т.н. е ясна и не е много кефеща. Продължавам да разследвам и ще пиша при развитие.
- krasy1982
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: 318 i
Провери си карето на волана, но както го обясняваш ми се струва че е от широките гуми които си сложил. Аз също съм с такива и наистина се кара по трудно с тях. Волана постоянно играе насам натам и иска здраво държане. Особенно по нашите пътища колата понякога става трудна за удържане.
- Monteki
- кандидат ентусиаст
-
krasy1982 написа:Провери си карето на волана, но както го обясняваш ми се струва че е от широките гуми които си сложил. Аз също съм с такива и наистина се кара по трудно с тях. Волана постоянно играе насам натам и иска здраво държане. Особенно по нашите пътища колата понякога става трудна за удържане.
Мдаааа...в такъв случай ще пробвам да сложа от старата ми Е36 - ца железните 15-ки, да видим дали ще има разлика.
Мерси колега!
- baga
- младши ентусиаст
-
- Кара: e90 320d 163hp 2006
Аз също си помислих за широките гуми, но колегата казва, че колата е нестабилна при висока скорост. С широките гуми, ти оказват влияние надлъжните неравности /коловозите/, но колата трябва да е по-стабилна. Ако обаче има луфт в кормилната уретба, ще бяга насам натам. Относно карето, там гледай след като си проверил всичко останало.
- Monteki
- кандидат ентусиаст
-
baga написа:Аз също си помислих за широките гуми, но колегата казва, че колата е нестабилна при висока скорост. С широките гуми, ти оказват влияние надлъжните неравности /коловозите/, но колата трябва да е по-стабилна. Ако обаче има луфт в кормилната уретба, ще бяга насам натам. Относно карето, там гледай след като си проверил всичко останало.
Извинявам се ако е глупав въпроса, но кое (къде) е това каре на волана

Мерси

- krasy1982
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: 318 i
- Monteki
- кандидат ентусиаст
-
krasy1982 написа:в него влиза кормилния пърт. На е34 има и болт за натягане и обиране на луфтове. На е46 нз как е
Мерси колега, ще прегледам и това!
54 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4