Луфт/дърпане - неидентифициран проблем!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318D New Face
Мечтае да кара: Някое "М" калпазанче

Луфт/дърпане - неидентифициран проблем!

Мнение от Monteki » 13 Юли 2009, 13:00

Здравейте колеги!

От известно време имам следния проблем: Поне както аз усещам нещата има нещо като свободен ход (луфт), който не мога да определя дали идва от волана или от друг елемент на ходовата част. Ефекта е, че колата в общи линии не може да държи права линия, сякаш този луфт се обира като дърпа леко в едната или в другата посока. Много е неприятно, защото колата по този начин се усеща доста нестабилна, особено при по-висока скорост.
Какво съм направил досега: първо преди няколко месеца смених носачите и тампоните. Това не реши проблема и известно време карах така. В последствие сложих чисто нови джанти и нови гуми. Нещата станаха малко по-добре, но проблема остана осезаем. Усъмних се за рейка, но доктора каза че е ОК. В крайна сметка отидох на друго място, където се оказа че луфт в рейката все пак има, та минах на вариант с рециклиране преди 2 седмици. Това отново доведе до леко подобрение, но отново си дърпа на където си иска (малко по-малко, но си го има). Вече незнам къде да търся проблема, отново ще се ходи по майстори, но не ми се иска да сменя цялата предница за да се разбере какво е :evil: Между другото тампоните на двигателя също са сменени.
Ако някой е имал подобен проблем или има идея каква би могла да е причината, ще се радвам да сподели, че вече тотално ми се развали кефа от карането заради тая неяснотия!
Колата е 318Д, 2003-та.

Благодаря предварително за мненията и съветите!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 13 Юли 2009, 13:11

ами като слагаш нови джанти, гуми ходиш ли да ти регулират предницата?
Последна промяна Next на 13 Юли 2009, 13:12, променена общо 1 път
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e65 730d SE
Мечтае да кара: m5

Мнение от optimist » 13 Юли 2009, 13:12

С какъв размер гуми караш ? Тва че са нови е добре но ако са прекалено големи става по-трудно карането :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Monteki » 13 Юли 2009, 13:34

Всичко е регулирано и балансирано :)
Гумите са 225/45/17. И аз мислих в тази посока, но там би трябвало всичко да е ОК! Зачудих се дали е възможно рециклирането на рейката да не е направено читаво? Правено е при Жан на Окръжна.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 13 Юли 2009, 13:37

рециклирането на рейки не винаги е ефективно принципно

единственото място където съм чувал да са доволни е в техническия
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Monteki » 28 Юли 2009, 14:32

Sharo написа:рециклирането на рейки не винаги е ефективно принципно

единственото място където съм чувал да са доволни е в техническия

А някаква идея дали веднъж рециклирана рейка подлежи на повторна манипулация :?: Милсех и дали е вариант търсенето на втора ръка по моргите....абе мизерия с две думи :evil:

Потребител
Аватар

Мнение от Gopara » 28 Юли 2009, 18:30

Днес и аз гледах една Е46-ца,но 320 бензин.И тя има същия проблем и е доста неприятно.Ще следя темата,за нови постове,защото проблема явно не е намерен в предишните постове :(

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e90 320d 163hp 2006

Мнение от baga » 28 Юли 2009, 19:28

Моята бягаше насам натам като я взех, но бяха разбити шарнирите. Ти обаче пишеш, че си ги сменил. Провери си накрайниците, особено вътрешните, че тях ги пропускат.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Monteki » 29 Юли 2009, 0:11

baga написа:Моята бягаше насам натам като я взех, но бяха разбити шарнирите. Ти обаче пишеш, че си ги сменил. Провери си накрайниците, особено вътрешните, че тях ги пропускат.

Мерси колега, ще го проверя и това. Следващата седмица ще се ходи пак на доктор за диагноза. За мен странното е че надали са чак толкова много нещата които биха могли да водят до подобен проблем. И имайки предвид че не малка част от тях са сменени или проверени...направо се чудя как хора които с това си изкарват хляба не могат да определят от къде идва. А системата "смени това, ако не - следващото" и т.н. е ясна и не е много кефеща. Продължавам да разследвам и ще пиша при развитие.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: 318 i

Мнение от krasy1982 » 29 Юли 2009, 14:53

Провери си карето на волана, но както го обясняваш ми се струва че е от широките гуми които си сложил. Аз също съм с такива и наистина се кара по трудно с тях. Волана постоянно играе насам натам и иска здраво държане. Особенно по нашите пътища колата понякога става трудна за удържане.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Monteki » 29 Юли 2009, 15:18

krasy1982 написа:Провери си карето на волана, но както го обясняваш ми се струва че е от широките гуми които си сложил. Аз също съм с такива и наистина се кара по трудно с тях. Волана постоянно играе насам натам и иска здраво държане. Особенно по нашите пътища колата понякога става трудна за удържане.

Мдаааа...в такъв случай ще пробвам да сложа от старата ми Е36 - ца железните 15-ки, да видим дали ще има разлика.

Мерси колега!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e90 320d 163hp 2006

Мнение от baga » 29 Юли 2009, 16:48

Аз също си помислих за широките гуми, но колегата казва, че колата е нестабилна при висока скорост. С широките гуми, ти оказват влияние надлъжните неравности /коловозите/, но колата трябва да е по-стабилна. Ако обаче има луфт в кормилната уретба, ще бяга насам натам. Относно карето, там гледай след като си проверил всичко останало.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Monteki » 29 Юли 2009, 16:56

baga написа:Аз също си помислих за широките гуми, но колегата казва, че колата е нестабилна при висока скорост. С широките гуми, ти оказват влияние надлъжните неравности /коловозите/, но колата трябва да е по-стабилна. Ако обаче има луфт в кормилната уретба, ще бяга насам натам. Относно карето, там гледай след като си проверил всичко останало.

Извинявам се ако е глупав въпроса, но кое (къде) е това каре на волана :roll:

Мерси :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: 318 i

Мнение от krasy1982 » 29 Юли 2009, 20:35

в него влиза кормилния пърт. На е34 има и болт за натягане и обиране на луфтове. На е46 нз как е

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Monteki » 29 Юли 2009, 20:42

krasy1982 написа:в него влиза кормилния пърт. На е34 има и болт за натягане и обиране на луфтове. На е46 нз как е

Мерси колега, ще прегледам и това!

Следваща

Назад към E46