Добавка за запушен радиатор

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Добавка за запушен радиатор

Мнение от nParMaTuK » 07 Юли 2009, 14:06

Някой ползвал ли е и какво?
Трябва ми нещо което да се долее към антифриза без да се смъква радиатора, ако няма ше го смъквам, ама ме мързи за сега :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 07 Юли 2009, 14:48

Питай "Makarov 2 " той е чистил неговия радиятор
Изображение

Аватар
Кара: e34, e36

Мнение от Kristopher » 07 Юли 2009, 16:11

от старите майстори знам че се промива с оцет
Изображение
Компютърна диагностика на BMW след 1993 година - безплатна
Изображение

Каобой
Аватар
Кара: 318

Мнение от МРЪСНИЯТ_ХАРИ » 07 Юли 2009, 18:41

Kristopher написа:от старите майстори знам че се промива с оцет

С горещ оцет съм чувал и е доста евтин в кауфландИзображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 07 Юли 2009, 19:11

Smoocki написа:Питай "Makarov 2 " той е чистил неговия радиятор

Да , "Makarov 2" го е чистил и метода му е много ефективен , но за целта радиатора трябва да се свали , а колегата иска да не го сваля .... Колега каквото и да ползваш ще се наложи да свалиш радиатора ... Но не виждам какъв е проблема , става за има нема 10 мин (аз го свалям за 5 :D).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 318is COUPE M42

Мнение от PNR » 08 Юли 2009, 0:31

сваляш го и с оцет както казаха колегите аз моя като го сменях заради климатика (сложих по голям) новия хо измих яко с оцет с някъв препарат за чинии даже и яко струя вода под налягане в обратната посока на пълнене от втория кръг ....
и много добре между ламелите после ... така или иначе е свален
PNR@abv.bg
София
0888779546

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nParMaTuK » 09 Юли 2009, 1:25

Пичове, свалих радиатора и сложих нов, иначе наливах някаква добавка от ОМВ и няма ефект, та извода е или чистене с много старание и несигурен резултат или нов :D
Мерси за препоръките 8)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325 TDS , Nissan primera 4x4
Мечтае да кара: GTR
Детайли за колата: комби,М пакет

Мнение от ТРСТ » 09 Юли 2009, 14:14

Мъничко си избързал,но все пак и перфектно изчистения радиатор не е по-добър от нов.Дано си се сетил да промиеш цялата система преди това,защото с течение на времето ще се запуши и новия.Иначе номера с оцета върши чудесна работа,само че аз не свалям радиатора, а пълня цялата система,след като първо съм промил със силна струя вода малкия и големия кръг поотделно.После паля мотора и 15-20км с високи обороти.Източвам,промивам отново с вода,този път гореща,за да не прецакам ДВГто и зареждам с антифриз.Ефекта е невероятен.Лагуна,която от 3г е почти без парно,вече 6 месеца има перфектна охладителна система и течността е като сълза,а на френския чугун тръгне ли му веднъж ръждата трудно се спира.Има вероятност да надува системата докато е заредена с оцет,защото киселината прави реакция с гадориите и отделя газове.След источването му всичко си идва на място.

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 09 Юли 2009, 17:05

Колеги,не става ли да се сипе примерно оцет към един литър и да се кара спокойно една-две седмици.После да се источи всичко и да се напълни системата с антифриз.На мен радиаторчето за парното се е позапушило вече,а двата маркуча са врели и като карам силно почва да си подухва хладно.Даже се чуда за чисто нов радиатор да си взема.На жената Седана като загрее направо ми става лошо от топлината
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 09 Юли 2009, 19:24

vladi_a_i написа:Колеги,не става ли да се сипе примерно оцет към един литър и да се кара спокойно една-две седмици.

Има резон ..... ако има някой запознат нека каже ...но ми се струва , че така наистина може да се почисти системата (айде да не е една , две седмици ами няколко дена ...).

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 09 Юли 2009, 20:15

Точно това мисля да направа,но да видиме дали някой го е правил и дали има ефект
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ТРСТ » 09 Юли 2009, 20:52

Малко по-горе съм го описал.Правил съм го на няколко коли,включително и на моето рено.Лагуната имаше проблем с парното и колегата смяташе да си сменя радиаторчето,но на рената е голяма мъка.Промихме с оцет и парно като на нов автомобил.Моята имаше проблем с големия радиатор,от спукан маслопровод в главата пускаше масло в охладителната система.Маслото полепва по стените на радиатора,спича и край с ефективното охлаждане.Промивка с оцет и в жегите дори нямам проблеми.Мисля си даже,че оцета "запечатва" по някакъв начин ръждата.Наблюдавам вече половин година реното на колегата и антифриза си е съвсем чист,а като се сетя каква боза източихме и при повторното промиване с вода пак изтичаха батаци.Оцета събаря и котления камък.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 09 Юли 2009, 20:57

ТРСТ написа:Малко по-горе съм го описал..

Да де ....ама ти си описал , че караш 15-20 км на високи обороти , а в случая колегата "vladi_a_i" , както и аз се чудиме дали ако се покара малко по дълго време (примерно 2-3 дни) така няма да е по -ефективно или пък по -лошо за системата ..... И примерно да е само с оцет в системата или с антифриз и сипан в него оцет ... какво ли ще стане ?! :roll: Лично аз се замислям малко ...! Но нека ако някой друг е експериментирал да сподели ....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ТРСТ » 09 Юли 2009, 21:11

И така ще има ефект,но по малък.Някъде бях чел,че се прави с 10процентен разтвор на лимонена киселина,но и с винена става,нищо че е малко по слаба.Аз лично си карах реното 3 дни само с оцет,като при движение нямах проблеми ,но като изгася от реакцията на киселината с мръсотиите в радиатора се отделят газове,които изтласкват течността в казанчето.Отначало си мислех,че гарнитурата нещо........,но като отворих капачката на радиатора на следващата сутрин,го намерих почти празен,а казанчето беше пълно до капачката.Това обяснява нещата с надуването.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nParMaTuK » 10 Юли 2009, 1:39

ТРСТ написа:Мъничко си избързал...

На мен охладителната система ми беше перфектна. Проблема дойде от там че сложих климатик и съответно смених водния радиатор, щото на колите с климатик е по-голям и от там дойдоха проблемите, иначе с оригиналния радиатор не съм имал пробеми :D
Изображение

Назад към E36