въпрос относно Катализатора
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- scipo
- младши ентусиаст
-
- Кара: нормално
въпрос относно Катализатора
Колеги искам да си кажете мнението за катализатора дали да го махна или да го оставя? Красавицата ми я докараха август и не съм го махал. Приятели ми казват че са го махнали още същия ден като си купуват колата или най много на другия ден, и затова ви Питам в крайна сметка да го махам или да го оставям?

- ///M Body Shop
-
-
- Кара: E39
Ами гаранция ше се появят колеги дето ше кажат не, ама аз го махнах и нямам никви ядове засега. Колата е е46 316(големия мотор) 

- scipo
- младши ентусиаст
-
martost написа:Ами гаранция ше се появят колеги дето ше кажат не, ама аз го махнах и нямам никви ядове засега. Колата е е46 316(големия мотор)
Благодаря колека ! Но искам и да попитам каква е разликата със и без катализатор?
- somuchbetter
- младши ентусиаст
-
- Кара: 318 e46
- Мечтае да кара: M3 e46
Ако все още ти е добре (незапушен) не го махай. Отиди на сервиз и ще ти кажат дали е за смяна/махане.
Моя катализатор е между 2 ламбда сонди и няма как да го махна и ще трябва да си копувам нов като се обади. Предполагам и при теб е така.
Моята е на 180 000 и за сега е добре, но все пак аз съм бензин - при дизелите незнам какво е положението.
Като го махнеш малко се отпушва колата и започва да изхвърля по-добре изгорелите газове и уж качва много малко мощноста, но пък замърсяваш много. Също става малко по-шумна кагота работи.
Моя катализатор е между 2 ламбда сонди и няма как да го махна и ще трябва да си копувам нов като се обади. Предполагам и при теб е така.
Моята е на 180 000 и за сега е добре, но все пак аз съм бензин - при дизелите незнам какво е положението.
Като го махнеш малко се отпушва колата и започва да изхвърля по-добре изгорелите газове и уж качва много малко мощноста, но пък замърсяваш много. Също става малко по-шумна кагота работи.
impossible is nothing

BMW TEAM PLOVDIV

BMW TEAM PLOVDIV
dminchev написа:Ако все още ти е добре (незапушен) не го махай. Отиди на сервиз и ще ти кажат дали е за смяна/махане.
и кво като се намира между две сонди???? и при мене е така и проблеми няма, а разликата във вървенето е осезаема, да не говориме за разхода..... катализатора е направен да издържа около 90 000 - макс 100 000, а тия коли са над двеста със сигурност....
- scipo
- младши ентусиаст
-
slitter написа:dminchev написа:Ако все още ти е добре (незапушен) не го махай. Отиди на сервиз и ще ти кажат дали е за смяна/махане.
и кво като се намира между две сонди???? и при мене е така и проблеми няма, а разликата във вървенето е осезаема, да не говориме за разхода..... катализатора е направен да издържа около 90 000 - макс 100 000, а тия коли са над двеста със сигурност....
Значи няма проблеми като е м/у сонди и има само плюсове като се махне

scipo написа:Значи няма проблеми като е м/у сонди и има само плюсове като се махне![]()
Въпрос на личен избор!!! Мойта си го остави и което е истина, калата Й по-тихо работи от мойта, но пък не върви. Има една особеност - от време на време като няма катализатор първата сонда преди кат записва грешка, която не е постоянна, в смисъл не се отразява на работата на колата. Просто притрепват оборотите за части от секундата при палене. Това даже не е задължително и да се случи стига сондата да е здрава напълно. Ако стане така сменяш и сондата и това няма как да го прави. Нещата са комплексни. Не е задължително да я сменяш, дори да го прави, въпроса е дали нещо толкова незначително ще те притесни. Затова казвам въпрос на личен избор. Иначе някъв сериозен проблем, че е между двете сонди няма. Просто колата се усеща наистина отпушена. Реагира по-бързо на педала, има повече мощност в ниските обороти се усеща особено. Другия вариант е да си сложиш нов катализатор, ама лично аз не виждам смисъл. А този може да го покараш още малко и да си решиш....
- scipo
- младши ентусиаст
-
slitter написа:scipo написа:Значи няма проблеми като е м/у сонди и има само плюсове като се махне![]()
Въпрос на личен избор!!! Мойта си го остави и което е истина, калата Й по-тихо работи от мойта, но пък не върви. Има една особеност - от време на време като няма катализатор първата сонда преди кат записва грешка, която не е постоянна, в смисъл не се отразява на работата на колата. Просто притрепват оборотите за части от секундата при палене. Това даже не е задължително и да се случи стига сондата да е здрава напълно. Ако стане така сменяш и сондата и това няма как да го прави. Нещата са комплексни. Не е задължително да я сменяш, дори да го прави, въпроса е дали нещо толкова незначително ще те притесни. Затова казвам въпрос на личен избор. Иначе някъв сериозен проблем, че е между двете сонди няма. Просто колата се усеща наистина отпушена. Реагира по-бързо на педала, има повече мощност в ниските обороти се усеща особено. Другия вариант е да си сложиш нов катализатор, ама лично аз не виждам смисъл. А този може да го покараш още малко и да си решиш....
ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ НА КОЛЕГАТА за изчерпателните отговори

- bad_bad_boy
- младши ентусиаст
-
- Кара: Х5 Е70-3.0D
- Мечтае да кара: BMW X6M
колега ти с дизел или с бензин си? Ако си дизел ...за какви сонди става въпрос???? За дизелите съм чувал, че мн добре се усеща колата в ниските, когато е без катализатор! аз лично моя не съм го махал, но съм навит на такава интервенция, ако е безопасно
ex E36-97"................ ex 525dA-02"-163kc++
ex 330d-00"-184kc......ex 320d-02"-150kc
ex E36-tds-97"...........ex 118d-05"-122kc
ex 320d-99"-136kc......ex 330d-03" - 184kc+
ex 320d-00"-136kc......ex 530dA-05" - 218 kc
ex E83-05"-3.0dA-204kc...ex E90-320i-150kc
E60-530xdA-231kc...ex.E60-530dA-sed-3БР.
now loading pleace wait..............
ex 330d-00"-184kc......ex 320d-02"-150kc
ex E36-tds-97"...........ex 118d-05"-122kc
ex 320d-99"-136kc......ex 330d-03" - 184kc+
ex 320d-00"-136kc......ex 530dA-05" - 218 kc
ex E83-05"-3.0dA-204kc...ex E90-320i-150kc
E60-530xdA-231kc...ex.E60-530dA-sed-3БР.
now loading pleace wait..............
- RadioDJ
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 200320DM47TU
- Мечтае да кара: trabant ot novite
- Детайли за колата: super pila e:)
:(
slitter написа:dminchev написа:разхода..... катализатора е направен да издържа около 90 000 - макс 100 000, а тия коли са над двеста със сигурност....
Катализаторът е направен да издържи за цялата експлоатация на автомобила - за повечето европейски производители горе долу това прави 200 000 - 300 000 км. , без значение бензин или дизел.
Това е напълно постижимо ако автомобилът се поддържа с качествени консумативи и гориво, сменя се на време маслото и не се допускат пропуски по горивната, запалителната и др. важни системи.
Моят съвет е в никой случай да не махаш катализатора, освен ако наистина има признаци на влошаване на неговата работа. Както бях в писал в друга тема, най-доброто за един сервиз е да има повече "лесен тип" работа като например - махане на катализатори, заваряване, сменяне на накладки, антифриз и тн. Затова и повечето БГ сервизи като им закараш една кола над 100 000 км с някакви оплаквания - едно от първите неща, които те съветват е - Махай катализатора. Освен това ако ти си човек, който не си взима сваленото в сервиза, освен, че ще ти вземат пари, после ще препродадат твоя катализатор на цени между 50-150лв.
Аз съм с катализатори (2 броя са на 320д), колата е вече на 117 000 и няма никакви признаци за запушване. Ако нещо все пак се случи някои катализатор, ще търся да го сменя с друг, а не да дам своя принос, София да става все по мръсен и опушен град.
Forced induction means torque,
torque means fun.
torque means fun.
- Next
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E90 330D
- Мечтае да кара: ///M power
- Детайли за колата: BMW - Bought My Wife
аз пък чух ,че катализатора го искупували доста скъпичко защото вътре имало златни нишки така може да се направи някой лев от стария катализатор
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
аз пък съм слушал че дизелите нямат катализатори а така нареченият "филтър за твърди частици"
как работи катализатора с 2 думи
въз основа на температурата на изпусканите газове най-общо казано катализатора започва да "работи",при бензиновите автомобили,тези газове са над 650 градуса,не така стоят нещата при дизелите,при дизелите изпусканите газове са с много ниска температура и в "комънреал" двигателите е "добавен" още един такт на впръскване непосредствено преди да излезнат газовете,така се покачва темтературата и каталитичният неутрализатор започва да "работи" по ефективно,обаче пак...
и затова пежо измислиха "ФАБ" системата...при обикновенните дизели си е най-обикновен филтър за твърди частици
в катализатора има платина и за това е доста скъп,при филтъра няма платина...ама пак си е бая число
как работи катализатора с 2 думи
въз основа на температурата на изпусканите газове най-общо казано катализатора започва да "работи",при бензиновите автомобили,тези газове са над 650 градуса,не така стоят нещата при дизелите,при дизелите изпусканите газове са с много ниска температура и в "комънреал" двигателите е "добавен" още един такт на впръскване непосредствено преди да излезнат газовете,така се покачва темтературата и каталитичният неутрализатор започва да "работи" по ефективно,обаче пак...

в катализатора има платина и за това е доста скъп,при филтъра няма платина...ама пак си е бая число
- somuchbetter
- младши ентусиаст
-
- Кара: 318 e46
- Мечтае да кара: M3 e46
slitter написа:dminchev написа:Ако все още ти е добре (незапушен) не го махай. Отиди на сервиз и ще ти кажат дали е за смяна/махане.
всеки сам си преценя как да си омаже колата

impossible is nothing

BMW TEAM PLOVDIV

BMW TEAM PLOVDIV
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Разкарал съм ги преди 6-7 месеца и двата.
Една идея по-еластична в ниските (не очаквайте нищо особено)
Разхода не ми се е променил, звука също.
Една идея по-еластична в ниските (не очаквайте нищо особено)
Разхода не ми се е променил, звука също.
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2