Какво знаем за...Скандинавия -част пръва
Модератори: mitaka7, Общи модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Какво знаем за...Скандинавия -част пръва
Колеги,представям ви малко пътешествия на Бай Ганьо из европата,дано да ви хареса,нямам никакви писателски претенции,просто малко споделям с вас
Дано ви хареса,мисля в движение да редактирам и да поставям снимки където мога
05.04.2007-полет Прага-Осло..Един от пътниците в този самолет съм аз-главен участник в следващият разказ с елементи на опити на разсъждение.
Минаваме над Дания,в частност København(на нашенски казано Копенхаген)Първото ми впечатление беше за добре подредена
..градина.(към Дания ще се върна по-късно-при това в буквалния смисъл).След минутки вече летим над Норвегия и въпреки че беше слънчево,не съм вдъхновен от пейзажа-виждат се множество гьолове ,като локви и нищо друго.Кацаме в Осло,(в София същият ден беше около 15 градуса,а тук-около 0
)Бързо минаваме проверка документи(3ти месец европеец съм,ей
) и аз трябва да си изчакам влака за Драмен.Бях добре облечен със пуловер и дебело зимно яке -навън освен че е около нула и духа силен вятър обаче на пича седнал на асфалта по тениска къс ръкав не му прави впечатление.
.Стигам си дестинацията Хортен,(на 100на км на юг от Осло),където ме чакат 3ма колеги от Кения,които пък са по къси гащи..Колегата кара бързо,но за сметка на това доста зле
и аз се постоплям от адреналина.Навлезнах в обстановката за няколко дена и понеже не съм авантюрист,реших аз да карам служебната кола вместо колегата небял.
Градчето всъщност се оказва почти селце,предимно къщи,баири,вятър и нищо друго особено.Не бях обръщал внимание на картата преди това ,но там на място разбрах че в цяла Норвегия магистрала няма.Ограничението е 90 км извънградско и е силно препоръчително да се спазва,прекалено много камери има.настилката на пътя е силно грапава-не знам дали е от климата или се строи така заради климата,но особено с по-стара кола усещането от карането е все едно си у нас(само че без кратерите)Странно за мене беше предимно стария грозен автопарк,както и многото силно оциганени рацинг мания кочини -опел вектри на по 15 години и други такива летящи кокошарници.
В самият град интернет клуб нямаше,но във библиотеката имаше безплатен достъп(държавна политика)
Идва петък вечер и аз като изграден хедонист и старо парти куче отивам на диско.Слагам антерийката,"марковите маратонки" от село Марково,гаража на Марко и излизам да пия(шото естествено не танцувам,нали съм селски тЕрикат
).В кръчмата ме чакат лоши новини за джоба-половинка бирица наливна(около 500гр) е 50 крони-демек по тогавашен курс около 15 лв.Но пък е силна и на втората чаша животът вече е хубав и няма проблеми.Местна българка ме осведоми за интересния навик на местните мадами да нападат и "дърпат" мъжете ,та пуснах мрежите и чакам..Оказах се обаче до компания на 2ра възраст и не знам защо най-нехубавата но за сметка на това не слаба и почти връстничка на майка ми
,реши да ме заприказва..Не успях да я разкарам с лаконични отговори,затова реших себе си да разкарам и от бара преминах в "дискотеката"Обстановката е адекватна за истински селски хоремаг,само че малко по-зле..
Една радостна вест-забранено е пушенето и правилото се спазва строго.Няма редбул,но има Хикс-Рей,което е нещо като нашия Питбул,мааалко по-вкусно обаче.На прибиране заваля сняг и разбираемо защо се прибирам пеш ,само гледам минаващите таксита и псувам яростно.
Минаха за няколко седмици психически самотормоз и реших че моят престой в Норвегия е нерентабилен във всяко отношение и резервирах полет до съседна Дания -Копенхаген.Въпреки че билетът не е скъп с нискотарифната "Norwegian.no" доста по -изгодно излиза с ферибот-както и в пъти по-бавно естествено.Изненадах колегите полусънародници на Обама с решението ми да тръгна и се разделихме сърдечно ,донякъде ми липсваха после(видях че и някои от негрите са досущ като хората)
Кацам в ... Дания...
Тук следва евентуално продължение при интерес от ваша страна,колеги

05.04.2007-полет Прага-Осло..Един от пътниците в този самолет съм аз-главен участник в следващият разказ с елементи на опити на разсъждение.

Градчето всъщност се оказва почти селце,предимно къщи,баири,вятър и нищо друго особено.Не бях обръщал внимание на картата преди това ,но там на място разбрах че в цяла Норвегия магистрала няма.Ограничението е 90 км извънградско и е силно препоръчително да се спазва,прекалено много камери има.настилката на пътя е силно грапава-не знам дали е от климата или се строи така заради климата,но особено с по-стара кола усещането от карането е все едно си у нас(само че без кратерите)Странно за мене беше предимно стария грозен автопарк,както и многото силно оциганени рацинг мания кочини -опел вектри на по 15 години и други такива летящи кокошарници.

Идва петък вечер и аз като изграден хедонист и старо парти куче отивам на диско.Слагам антерийката,"марковите маратонки" от село Марково,гаража на Марко и излизам да пия(шото естествено не танцувам,нали съм селски тЕрикат

Една радостна вест-забранено е пушенето и правилото се спазва строго.Няма редбул,но има Хикс-Рей,което е нещо като нашия Питбул,мааалко по-вкусно обаче.На прибиране заваля сняг и разбираемо защо се прибирам пеш ,само гледам минаващите таксита и псувам яростно.
Минаха за няколко седмици психически самотормоз и реших че моят престой в Норвегия е нерентабилен във всяко отношение и резервирах полет до съседна Дания -Копенхаген.Въпреки че билетът не е скъп с нискотарифната "Norwegian.no" доста по -изгодно излиза с ферибот-както и в пъти по-бавно естествено.Изненадах колегите полусънародници на Обама с решението ми да тръгна и се разделихме сърдечно ,донякъде ми липсваха после(видях че и някои от негрите са досущ като хората)
Кацам в ... Дания...
Тук следва евентуално продължение при интерес от ваша страна,колеги

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
Давай смело нататък 

George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Колега Bogat-Beden много ми е смешно като почне някой да говори глупости за прекрасни държави като Норвегия, Швеция или Дания. Част от живота ми е минал по пътищата на тези държави и само хора, които са живели или все още са там могат да се усмихнат на такива разкази и да ги подминат. Не че има някакво значение, но много хора може и да си представят Норвегия така както си я описал и не бих се учудил утре да чуя колко е лошо там. Само да кажа, че средната заплата при тия бедни хора с остарял автопарк е около 3000 евро на месец. А тука май е 150 евро.....
- Bogat-Beden
-
-
за последните двама колеги ще кажа ,че сте с грешни изводи
На колегата мордехай не знам дали си минавал оттам и колко пъти,но аз съм живял в Дания година и нещо и тепърва почвам да пиша за там.Това за заплатите го знаем всички,но това не означава автоматично че всичко е като в рая нали
И автопарка си има основателна причина да е толкова стар,и до там ще стигнем 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- vectra
- младши ентусиаст
-
- Кара: Audi Cabriolet 1.8T,Audi A6 4.2
- NeoPrint
- бай печатар
-
- Кара: E34 525tds-A
- Мечтае да кара: Е38 728i
- DroW
- младши ентусиаст
-
- Кара: e60 530d M Sport, X3, X6
Колега чакаме с нетърпение да ни разкажеш повече за скандинавските страни. Аз не искам да давам мнение нито да те съдя просто ми е интересно искам да науча повече от човек които е бил там и видял. И ще се радвам да разкажеш и за Кар паркът там понеже повечето от нас живо ги интересува а и доста хора са на мнение че повечето скандинавци карат страшни коли.
- horhef
- младши ентусиаст
-
- Кара: каручки
Re: Какво знаем за...Скандинавия -част пръва
Bogat-Beden написа:.......
Давай смело продължението

- slowtraveler
- кандидат ентусиаст
-
Напълно съм съгласен с Богат-Беден за автопарка.
Повечето коли които видях бяха над 10г заради данъците/застраховките.
Преди две години бях по подобен маршрут - самолет:Варна-Виена-Осло-Молде. От там лек автомобил (Астра Ф 1.7дизел) до Вестнес и Томра през ферибота. Свърших си работата и обратно по същия маршрут.
На шофьорчето, което ме караше подарих 0.5л коняк (купен за около 3 евро от Виена) и юнака само дето не направи челна стойка от радост.
Цифроманията ги бие здраво - влакчето от летището на Осло (Gardermoen) до центъра на Осло - около 40лв за 15 минути (40км)...
Билетче за градски автобус около 14лв....
Пица (голяма) - 35 евро...
Две кафета - 10евро
Но пък всичко е много удобно, без нерви и т.н. Като започнеш от електронния чек-ин - няма опашки. Набираш на автомата електронния си билет, избираш си място, описваш си багажа и си вземаш boarding pass. Сдаваш си сам багажа на автоматична лента.
Хората са много любезни и обяснителни....
Имайки сериозни проблеми с норвежкия език се опитвах да се разбера с един автомат за продажба на билети (който не искаше да говори на никакъв друг език освен норвежки), след 1 минута дойде услужлив младеж, който направи необходимите манипулации. Оказа се, че взема процент от тези автомати и точно за това стои там - да спомага оборота да е висок
Хората от всичко правят пари, оправдавайки се с екологията...
Например - нямаш право да държиш колата на празен ход, докато чакаш ферибота, а температурата бе около 0С. Но има едно барче/хоремаг/магазин/читалня (всичкото на около 100кв.м), в което всички автомобилисти си намират занимание, плащайки си биричката, вестника или каквото там си е избрал.
Във ферибота, заради 'безопасността' си принуден да слезеш в ресторантчето, където да си поръчаш прословутите питки/бисквити или каквото там бе изделието, което е синоним на 'ферибот'
Престоят ми там бе много кратък, но по-уредена и спокойна страна не съм виждал - явно на всеки кесията му е пълна, прави си точна преценка и е сигурен в бъдещето
П.С. Има и старички Хюндайчета, и стари Волва (съжалявам за смръщените снимки - през януари толкова на север слънцето рядко се показва..) ....

Повечето коли които видях бяха над 10г заради данъците/застраховките.
Преди две години бях по подобен маршрут - самолет:Варна-Виена-Осло-Молде. От там лек автомобил (Астра Ф 1.7дизел) до Вестнес и Томра през ферибота. Свърших си работата и обратно по същия маршрут.
На шофьорчето, което ме караше подарих 0.5л коняк (купен за около 3 евро от Виена) и юнака само дето не направи челна стойка от радост.
Цифроманията ги бие здраво - влакчето от летището на Осло (Gardermoen) до центъра на Осло - около 40лв за 15 минути (40км)...
Билетче за градски автобус около 14лв....
Пица (голяма) - 35 евро...
Две кафета - 10евро
Но пък всичко е много удобно, без нерви и т.н. Като започнеш от електронния чек-ин - няма опашки. Набираш на автомата електронния си билет, избираш си място, описваш си багажа и си вземаш boarding pass. Сдаваш си сам багажа на автоматична лента.
Хората са много любезни и обяснителни....
Имайки сериозни проблеми с норвежкия език се опитвах да се разбера с един автомат за продажба на билети (който не искаше да говори на никакъв друг език освен норвежки), след 1 минута дойде услужлив младеж, който направи необходимите манипулации. Оказа се, че взема процент от тези автомати и точно за това стои там - да спомага оборота да е висок

Хората от всичко правят пари, оправдавайки се с екологията...
Например - нямаш право да държиш колата на празен ход, докато чакаш ферибота, а температурата бе около 0С. Но има едно барче/хоремаг/магазин/читалня (всичкото на около 100кв.м), в което всички автомобилисти си намират занимание, плащайки си биричката, вестника или каквото там си е избрал.
Във ферибота, заради 'безопасността' си принуден да слезеш в ресторантчето, където да си поръчаш прословутите питки/бисквити или каквото там бе изделието, което е синоним на 'ферибот'

Престоят ми там бе много кратък, но по-уредена и спокойна страна не съм виждал - явно на всеки кесията му е пълна, прави си точна преценка и е сигурен в бъдещето

П.С. Има и старички Хюндайчета, и стари Волва (съжалявам за смръщените снимки - през януари толкова на север слънцето рядко се показва..) ....
Последна промяна slowtraveler на 12 Апр 2009, 20:14, променена общо 2 пъти
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Да ти кажа колега, бях там последно преди 4-5години и магистрала имаше от Осло и на север и на юг към Гьотеборг, вярно че беше къса, но не вярвам да са я разрушили, а националните пътища са супер - с двупосочно движение, но с аварийни ленти и изпъкнали набраздени линии, за да се усеща вибрация при навлизане в другата лента, тогава колите бяха все нови и никъде не видях корейски, хората бяха много спокойни и приятелски настроени, всички знаят английски и немски и всичко е страшно уредено, навсякъде е като картинка. Може сега да се е променило.... Понеже на всички е интересно, моля те продължавай да разказваш и предварително ти се извинявам ако приемеш изказването ми за обида към теб, ако някога се видим на събор обещавам да те черпя и спирам да ти спамя темата.
- Bogat-Beden
-
-
Благодаря на всички за интереса,мисля съввсем скоро да продължа,но не с Норвегия,а Дания и доста по-обширно и със снимков материял
Много добра забележка на колегата за Швеция-там не съм бил,за което съжалявам,нямаше да ми струва почти нищо,,имах време и възможност...
наистина повечето нови и хубави коли,които видях в Дания бяха шведска регистрация,а за жените всички знаем
Колега Мордехай,не мисля че се е променила Норвегия за това време,не се и замислих че я описах толкова намръщена,просто предишното ми пътуване и престой беше много по-на юг и контраста беше мнооого силен
,а и моля разказа да се приема и с известно снизхождение -не претендирам за обективност,изчерпателност или писателски умения,просто случайни мисли на Бай Ганю с HP Сергия (Pavilion)
До ден два мисля да постна пак

До ден два мисля да постна пак

18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2