Какво знаем за...Скандинавия -част пръва

Как издухах на старт едно Ferrari...

Модератори: mitaka7, Общи модератори

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Какво знаем за...Скандинавия -част пръва

Мнение от Bogat-Beden » 11 Апр 2009, 22:20

Колеги,представям ви малко пътешествия на Бай Ганьо из европата,дано да ви хареса,нямам никакви писателски претенции,просто малко споделям с вас :D Дано ви хареса,мисля в движение да редактирам и да поставям снимки където мога :)

05.04.2007-полет Прага-Осло..Един от пътниците в този самолет съм аз-главен участник в следващият разказ с елементи на опити на разсъждение. :mhihi: Минаваме над Дания,в частност København(на нашенски казано Копенхаген)Първото ми впечатление беше за добре подредена :roll: ..градина.(към Дания ще се върна по-късно-при това в буквалния смисъл).След минутки вече летим над Норвегия и въпреки че беше слънчево,не съм вдъхновен от пейзажа-виждат се множество гьолове ,като локви и нищо друго.Кацаме в Осло,(в София същият ден беше около 15 градуса,а тук-около 0 :confused: )Бързо минаваме проверка документи(3ти месец европеец съм,ей 8) ) и аз трябва да си изчакам влака за Драмен.Бях добре облечен със пуловер и дебело зимно яке -навън освен че е около нула и духа силен вятър обаче на пича седнал на асфалта по тениска къс ръкав не му прави впечатление. :shock: .Стигам си дестинацията Хортен,(на 100на км на юг от Осло),където ме чакат 3ма колеги от Кения,които пък са по къси гащи..Колегата кара бързо,но за сметка на това доста зле :mhihi: и аз се постоплям от адреналина.Навлезнах в обстановката за няколко дена и понеже не съм авантюрист,реших аз да карам служебната кола вместо колегата небял.
Градчето всъщност се оказва почти селце,предимно къщи,баири,вятър и нищо друго особено.Не бях обръщал внимание на картата преди това ,но там на място разбрах че в цяла Норвегия магистрала няма.Ограничението е 90 км извънградско и е силно препоръчително да се спазва,прекалено много камери има.настилката на пътя е силно грапава-не знам дали е от климата или се строи така заради климата,но особено с по-стара кола усещането от карането е все едно си у нас(само че без кратерите)Странно за мене беше предимно стария грозен автопарк,както и многото силно оциганени рацинг мания кочини -опел вектри на по 15 години и други такива летящи кокошарници. :mhihi: В самият град интернет клуб нямаше,но във библиотеката имаше безплатен достъп(държавна политика)
Идва петък вечер и аз като изграден хедонист и старо парти куче отивам на диско.Слагам антерийката,"марковите маратонки" от село Марково,гаража на Марко и излизам да пия(шото естествено не танцувам,нали съм селски тЕрикат 8) ).В кръчмата ме чакат лоши новини за джоба-половинка бирица наливна(около 500гр) е 50 крони-демек по тогавашен курс около 15 лв.Но пък е силна и на втората чаша животът вече е хубав и няма проблеми.Местна българка ме осведоми за интересния навик на местните мадами да нападат и "дърпат" мъжете ,та пуснах мрежите и чакам..Оказах се обаче до компания на 2ра възраст и не знам защо най-нехубавата но за сметка на това не слаба и почти връстничка на майка ми :roll: ,реши да ме заприказва..Не успях да я разкарам с лаконични отговори,затова реших себе си да разкарам и от бара преминах в "дискотеката"Обстановката е адекватна за истински селски хоремаг,само че малко по-зле..
Една радостна вест-забранено е пушенето и правилото се спазва строго.Няма редбул,но има Хикс-Рей,което е нещо като нашия Питбул,мааалко по-вкусно обаче.На прибиране заваля сняг и разбираемо защо се прибирам пеш ,само гледам минаващите таксита и псувам яростно.
Минаха за няколко седмици психически самотормоз и реших че моят престой в Норвегия е нерентабилен във всяко отношение и резервирах полет до съседна Дания -Копенхаген.Въпреки че билетът не е скъп с нискотарифната "Norwegian.no" доста по -изгодно излиза с ферибот-както и в пъти по-бавно естествено.Изненадах колегите полусънародници на Обама с решението ми да тръгна и се разделихме сърдечно ,донякъде ми липсваха после(видях че и някои от негрите са досущ като хората)

Кацам в ... Дания...
Тук следва евентуално продължение при интерес от ваша страна,колеги :)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 11 Апр 2009, 23:37

Давай смело нататък :yes:
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 12 Апр 2009, 0:16

Колега Bogat-Beden много ми е смешно като почне някой да говори глупости за прекрасни държави като Норвегия, Швеция или Дания. Част от живота ми е минал по пътищата на тези държави и само хора, които са живели или все още са там могат да се усмихнат на такива разкази и да ги подминат. Не че има някакво значение, но много хора може и да си представят Норвегия така както си я описал и не бих се учудил утре да чуя колко е лошо там. Само да кажа, че средната заплата при тия бедни хора с остарял автопарк е около 3000 евро на месец. А тука май е 150 евро.....

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 12 Апр 2009, 0:24

няма да се учудя ако вектрите имаха поне едно турбо под капака и снегорините са с по 4 турбини ей така за кеф..пич ходил си на държавата на безкрайно пиене (балканският полуостров са пълни аматьори в сравнение с тях) , руси пички , блак метал и турбо.скачай до швеция да ти се отворят очите

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 12 Апр 2009, 1:04

за последните двама колеги ще кажа ,че сте с грешни изводи :) На колегата мордехай не знам дали си минавал оттам и колко пъти,но аз съм живял в Дания година и нещо и тепърва почвам да пиша за там.Това за заплатите го знаем всички,но това не означава автоматично че всичко е като в рая нали ;) И автопарка си има основателна причина да е толкова стар,и до там ще стигнем :)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от CLM-Ivo » 12 Апр 2009, 10:29

Интересно... До сега съм ходил на запад и вчечатлението ми общо взето е- колкото повече на запад, толкова по-добре. А каква е истината за севера?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Audi Cabriolet 1.8T,Audi A6 4.2

Мнение от vectra » 12 Апр 2009, 10:40

е хайде давай смело с продължението...
Нито ми се пее, нито ми се смее, а ми се живее

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pLaM3N » 12 Апр 2009, 11:35

Интересно е, давай ;)

бай печатар
Аватар
Кара: E34 525tds-A
Мечтае да кара: Е38 728i

Мнение от NeoPrint » 12 Апр 2009, 12:08

Чакаме с интерес продължението 8)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 530d M Sport, X3, X6

Мнение от DroW » 12 Апр 2009, 12:59

Колега чакаме с нетърпение да ни разкажеш повече за скандинавските страни. Аз не искам да давам мнение нито да те съдя просто ми е интересно искам да науча повече от човек които е бил там и видял. И ще се радвам да разкажеш и за Кар паркът там понеже повечето от нас живо ги интересува а и доста хора са на мнение че повечето скандинавци карат страшни коли.
Изображение

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от CLM-Ivo » 12 Апр 2009, 13:48

Между другото не казвайте "Скандинавия". Имам преки впечатления от приятели в Швеция и доколкото четох първия пост няма НИКАКВА база за сравнение...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: каручки

Re: Какво знаем за...Скандинавия -част пръва

Мнение от horhef » 12 Апр 2009, 15:24

Bogat-Beden написа:.......

Давай смело продължението :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slowtraveler » 12 Апр 2009, 16:55

Напълно съм съгласен с Богат-Беден за автопарка.
Повечето коли които видях бяха над 10г заради данъците/застраховките.
Преди две години бях по подобен маршрут - самолет:Варна-Виена-Осло-Молде. От там лек автомобил (Астра Ф 1.7дизел) до Вестнес и Томра през ферибота. Свърших си работата и обратно по същия маршрут.
На шофьорчето, което ме караше подарих 0.5л коняк (купен за около 3 евро от Виена) и юнака само дето не направи челна стойка от радост.
Цифроманията ги бие здраво - влакчето от летището на Осло (Gardermoen) до центъра на Осло - около 40лв за 15 минути (40км)...
Билетче за градски автобус около 14лв....
Пица (голяма) - 35 евро...
Две кафета - 10евро
Но пък всичко е много удобно, без нерви и т.н. Като започнеш от електронния чек-ин - няма опашки. Набираш на автомата електронния си билет, избираш си място, описваш си багажа и си вземаш boarding pass. Сдаваш си сам багажа на автоматична лента.
Хората са много любезни и обяснителни....
Имайки сериозни проблеми с норвежкия език се опитвах да се разбера с един автомат за продажба на билети (който не искаше да говори на никакъв друг език освен норвежки), след 1 минута дойде услужлив младеж, който направи необходимите манипулации. Оказа се, че взема процент от тези автомати и точно за това стои там - да спомага оборота да е висок :mhihi:
Хората от всичко правят пари, оправдавайки се с екологията...
Например - нямаш право да държиш колата на празен ход, докато чакаш ферибота, а температурата бе около 0С. Но има едно барче/хоремаг/магазин/читалня (всичкото на около 100кв.м), в което всички автомобилисти си намират занимание, плащайки си биричката, вестника или каквото там си е избрал.
Във ферибота, заради 'безопасността' си принуден да слезеш в ресторантчето, където да си поръчаш прословутите питки/бисквити или каквото там бе изделието, което е синоним на 'ферибот' :mhihi:
Престоят ми там бе много кратък, но по-уредена и спокойна страна не съм виждал - явно на всеки кесията му е пълна, прави си точна преценка и е сигурен в бъдещето :D
П.С. Има и старички Хюндайчета, и стари Волва (съжалявам за смръщените снимки - през януари толкова на север слънцето рядко се показва..) ....
Изображение
Изображение
Последна промяна slowtraveler на 12 Апр 2009, 20:14, променена общо 2 пъти

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 12 Апр 2009, 16:57

Да ти кажа колега, бях там последно преди 4-5години и магистрала имаше от Осло и на север и на юг към Гьотеборг, вярно че беше къса, но не вярвам да са я разрушили, а националните пътища са супер - с двупосочно движение, но с аварийни ленти и изпъкнали набраздени линии, за да се усеща вибрация при навлизане в другата лента, тогава колите бяха все нови и никъде не видях корейски, хората бяха много спокойни и приятелски настроени, всички знаят английски и немски и всичко е страшно уредено, навсякъде е като картинка. Може сега да се е променило.... Понеже на всички е интересно, моля те продължавай да разказваш и предварително ти се извинявам ако приемеш изказването ми за обида към теб, ако някога се видим на събор обещавам да те черпя и спирам да ти спамя темата.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 12 Апр 2009, 19:57

Благодаря на всички за интереса,мисля съввсем скоро да продължа,но не с Норвегия,а Дания и доста по-обширно и със снимков материял :) Много добра забележка на колегата за Швеция-там не съм бил,за което съжалявам,нямаше да ми струва почти нищо,,имах време и възможност... :| наистина повечето нови и хубави коли,които видях в Дания бяха шведска регистрация,а за жените всички знаем :mhihi: Колега Мордехай,не мисля че се е променила Норвегия за това време,не се и замислих че я описах толкова намръщена,просто предишното ми пътуване и престой беше много по-на юг и контраста беше мнооого силен :confused: ,а и моля разказа да се приема и с известно снизхождение -не претендирам за обективност,изчерпателност или писателски умения,просто случайни мисли на Бай Ганю с HP Сергия (Pavilion) :mhihi:
До ден два мисля да постна пак :D

Следваща

Назад към Страхотни истории