зимните гуми задължителни ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 12 Ное 2008, 19:43

Аз като живеех във Варна, редовно съм спорел с местните, че треа да се слагат зимни гуми зимата. Там много малко хора си купуват зимни гуми... щото не валяло снаг :)

А за спирането е ясно, то летната гума и 50 мм грайфер да има, просто каучука е твърд и зимата си става на камък :)

Соред мен трябва да има закон за това и да се наложи да се сменат като падне температурата под 7 градуса примерно...

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 12 Ное 2008, 19:59

Tя вече падна под толкова :)
BMW only!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: да го карат

Мнение от ITK » 12 Ное 2008, 20:01

Трябва да станат задължителни, маса народ кара с летни цяла година...идиоти всякакви, като се добави масовото неспазване на дистанция и става ужас, всеки първи сняг става като апокалипсис в София...
F**k them all!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 12 Ное 2008, 20:11

ITK написа:Трябва да станат задължителни, маса народ кара с летни цяла година...идиоти всякакви, като се добави масовото неспазване на дистанция и става ужас, всеки първи сняг става като апокалипсис в София...

напротив, всеки първи сняг е ПРАЗНИК за нашия отбор, откакто имам книжка първия сняг се посреща подобаващо с 1 резервоар гориво и цяла нощ пързалка...

нямам търпение, колкото повече говорите, толкова повече ми се кара :mhihi: :driving:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 12 Ное 2008, 20:12

Абе един бакшиш ме вози скоро и гаааазз, и като реши да завие скача на спирачките, и шейна... едва успя да вземе завоя. Викам му няма ли да сменя гумите а той ми разправя, че за какво да ги сменя, като са нови нищо че са летни...

Така, че закона е задължителен, най-малко заради такива неграмотници.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 12 Ное 2008, 20:14

vicho написа:напротив, всеки първи сняг е ПРАЗНИК за нашия отбор, откакто имам книжка първия сняг се посреща подобаващо с 1 резервоар гориво и цяла нощ пързалка...

нямам търпение, колкото повече говорите, толкова повече ми се кара :mhihi: :driving:

и на мене ми се кара та 2 не виждам ама пари нема нещо и май ще рева ако не се появят до вторник :(

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от blackrider » 12 Ное 2008, 20:56

VesoPesa написа:
blackrider написа:
..... написа:e a дано, че ми писна да ми спират разни по светофарите в задната броня

Аз БМВ ударено ОТЗАД ! Не съм видял :mhihi: Всички са с удари от пред. А това,че някой не си сменя гумите със зимни си е лично негов проблем-той ще си носи последствията после. 8)

дали няма :mhihi: точно 3 пъти са спирали в мене.
1-и път спирам си нормално на светофар и след малко се помръдвам напред :shock: слизам оня: "еми един нещо ми свирна..." щети само неговата боя по мойта броня(за мене :mhihi: )
2-и път един пред мене спира рязко, аз спирам рязко, тоя зад мен не спира :twisted:
за мене малко жулната лайсна на бронята :mhihi:
3-и път мокро, светофар, жулта светлина тоя пред мене решава че ще спре, спирачки, спирам, удар отзад, щети няма, пак само за мене :mhihi: :mhihi: :mhihi:

едит: по темата, в закона пише вярно само тва за 4-те милиметра и май е само за зимните гуми :roll:

Батенце ти си некав страшен късметлия :mhihi: :winky:
А аз преди 2ч,видях една Е36-ца купе която я караха на пътна помощ с размазана предница

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Svetlix » 13 Ное 2008, 18:18

ITK написа:Трябва да станат задължителни...

Станат ли задължителни и цените им ще се променят доста и по тва време ще си е жътва за гумарите! Пък и тия по Сандански и Петрич кога ще видят сняг и температури подходящи за зимни гуми? Да не говорим пък по южното черномоерие.

Към днешна дата няма закон, който ни задължава да караме със зимни гуми. По-скоро медиите разпръскват яко дезинформация.
Нека сме толерантни един към друг на пътя, независимо кой какъв автомобил кара!

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 13 Ное 2008, 18:32

Svetlix написа:Станат ли задължителни и цените им ще се променят доста и по тва време ще си е жътва за гумарите! .
Защо да им се променят цените,да не би да са много по -евтини сега? :roll:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 13 Ное 2008, 18:58

Да заповяда този бакшиш в Габрово да кара с чисто нови летни гуми :mhihi:
А иначе и ние тук посрешаме първия сняг подобаващо.
Да е благословена Узана и Боженци и Шипка(когато е затворена) :mhihi:
По принцип мразя снега и студа,но сега като знам,че новите зимни гумички,новото термостатче и антифризче го чакат и аз го чакам все повече.Направо нямам търпение.Само ми се струва,че тази зима ще карам без броня,че старите пружини ги продадох :(
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 13 Ное 2008, 19:20

Значи и аз се поинтересувах и найстина 4мм граифер за зимните и в закона не е регламентирано дали трябва да се слагат зимни гуми!
Не знам какъв човек трябва да си за да караш след като падне снега със летни гуми!Иначе сега днеска в работата с колегите разглеждахме АутоБилд и там пишеше че широко разпространеното схващане ,че под 7 градуса трябва да се слагат зимни гуми е абслоютно невярно и че летните гуми са много по-добри при сух и мокър асфалт през зимата единствено при снежно покритие имало полза от зимни гуми!
Аз се оборудвах с Dunlop Winter Sport 3D 185/65/15 новички и доста поспорих с един приятел който ми обясняваше ,че нямало полза от новата гума по-добре стара тъкмо Германеца я е разработил! :kuku:
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Svetlix » 14 Ное 2008, 11:28

Bogat-Beden написа:
Svetlix написа:Станат ли задължителни и цените им ще се променят доста и по тва време ще си е жътва за гумарите! .
Защо да им се променят цените,да не би да са много по -евтини сега? :roll:

Не са! Но по-голята търсене съоветно предполага и повишение на цените .. поне в България. Пък и като цяло зимните гуми са 1 идея по-евтини от летните.

Аз се оборудвах с Dunlop Winter Sport 3D 185/65/15 новички и доста поспорих с един приятел който ми обясняваше ,че нямало полза от новата гума по-добре стара тъкмо Германеца я е разработил!

Кажи му на твоя приятел, че е на светлинни години от истината ...
Преимствата на новата гума са наистина много! Защо не бих си взел гуми по-стари от 2-3 сезона ..Като почнем от това, че каучука старее и с течение на времето става на пластмаса .. от което гумата става по-шумна, има по-слабо сцепление (ако ще и 10 санта да и е грайфера) и стигнем до това, че изборът е малък ... не можеш да избереш желания размер, марка и модел.
Нека сме толерантни един към друг на пътя, независимо кой какъв автомобил кара!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ajaxus » 14 Ное 2008, 12:36

Nukem написа:разглеждахме АутоБилд и там пишеше че широко разпространеното схващане ,че под 7 градуса трябва да се слагат зимни гуми е абслоютно невярно и че летните гуми са много по-добри при сух и мокър асфалт през зимата единствено при снежно покритие имало полза от зимни гуми!

абсолютно вярно е ;) всичко останало са митове и легенди от едно време 8)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 14 Ное 2008, 13:17

не могат да ти мерят грайфера и на базата на това да ти напишат акт .. подобни измервания се правят със средство за измерване .. средството за измерване ( такива са например радара ,дрегера ,бензиноколонките ,еталонни шублери термометри мензори и др ) минават периодична метрологична проверка която се удостоверява със малък сребрист стикер и датата до която е валиден ... КАТ нямат такова средство за измреване на грайфера ,всичко друго пада в съда моментално .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: всичко на колела
Детайли за колата: E38 IAL 07.2001

Мнение от hemicharger » 14 Ное 2008, 14:57

ajaxus написа:
Nukem написа:разглеждахме АутоБилд и там пишеше че широко разпространеното схващане ,че под 7 градуса трябва да се слагат зимни гуми е абслоютно невярно и че летните гуми са много по-добри при сух и мокър асфалт през зимата единствено при снежно покритие имало полза от зимни гуми!

абсолютно вярно е ;) всичко останало са митове и легенди от едно време 8)

Стига сте говорили глупости.....каучука на лятната гума няма същото действие през зимата (сух или мокър) на асфалт както през лятно време. пример...засили се с 120 и пробвай да спреш за да видиш какъв ще е спирачния път
Drugs... rock 'n' roll... bad-ass vegas whores... late-night booty calls... shiny disco balls...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата