Ъпгрейд на седалките

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Ъпгрейд на седалките

Мнение от moniglow » 28 Окт 2008, 18:05

Колеги както знаете шофьорската седалка се амортизира в пъти повече от пасажерската и в един момент може да се скъса и тогава.....!!!
Карам Е36 97г.Колата е със кожен салон./светъл миши цвят/и започва да се протрива отляво,а отдясно кожата е почти нова. Понеже няма никакъв шанс да намеря същата кожа за претапециране ако се скъса, реших да преместя кожата от пасажерската седалка на шофьорската.
След като разглобих седалките се оказа,че седалката и облегалката
отляво са абсолютно еднакви с тези отдясно
.Размених им местата и сега имам шофьорска седалка със здрава кожа и стегнат дунапрен .

Операцията отнема не повече от час ,а комфорта и удоволствието да се возиш в нова седалка си заслужава труда.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от DREminem » 28 Окт 2008, 18:50

Доброутро

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36, E87, F25

Мнение от xts » 28 Окт 2008, 18:57

Искам и аз да направя нещо подобно. Може ли дадеш някои напътствия и по-специално, ако има определни места, където трябва да се внимава.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 28 Окт 2008, 19:50

Е това е колега добре че откри топлата вода че .... Супер тема никога нямаше да се сетя :mhihi: Те на външен вид са толко различни ,а трябвало да се отвори да се види че са еднакви :mhihi:
I'm slowly drifting
Изображение

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Мнение от ///MapTo » 28 Окт 2008, 19:59

А мога ли да сложа задна дясна седалка за шофьорска,че само тя ми е без забележки? :roll: :help:
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини

Мнение от DirtySouth » 28 Окт 2008, 20:00

Не но на мястото на забележката може да сложиш кожата от волана ;)
I'm slowly drifting
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36, E87, F25

Мнение от xts » 28 Окт 2008, 21:00

Вие сега така го нахранихте момчето и няма кой да ми даде степ-бай-степ инструкции. Пак ще трябва да се ровя в Бентли менюъла.
Основното ми притеснение е да не счупя някоя щипка и после да ми трака пластмасата отзад. Също така седалката и облегалката едно цяло ли са? Като пусна седалката назад поне така изглежда.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 92,318 sedan

Мнение от BorisMW » 28 Окт 2008, 23:48

xts написа:Вие сега така го нахранихте момчето и няма кой да ми даде степ-бай-степ инструкции. Пак ще трябва да се ровя в Бентли менюъла.
Основното ми притеснение е да не счупя някоя щипка и после да ми трака пластмасата отзад. Също така седалката и облегалката едно цяло ли са? Като пусна седалката назад поне така изглежда.
    Aбе те че са едно цяло са едно и в средата имаш метална шина на сгъвката,ама я кажи къде са болтовете дето се развиват за да се махнат от пласмасата?
Нищо не е свършило докато не свърши!
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw

младши ентусиаст
Аватар
Кара: На криво
Мечтае да кара: Още по-на криво

...

Мнение от Изрода » 28 Окт 2008, 23:58

Що се базикате със момчето?
Поне е написал нещо полезно дето може да помогне на някои,споделил е опит,а не е задал поредния ТЪП въпрос,с каквито е пълно напоследък.

ЕВАЛА БАТЕ :yes:
Изображение Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 29 Окт 2008, 0:38

Да бе верно,как му се нахвърлихте :roll: .То може да са стари нещата,ама поне има смисъл в темата и я пуска с мисълта да помогне....

moniglow нема се пуашиш бате,добра е темичката :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 29 Окт 2008, 0:40

Евала за темата. Аз не бих успял да сменя тапицерията за 1 час. Браво.

Кажи как се разглобява седалката. На мен частта, в/у която седя понякога прещраква и е ясно, че има счупена щипка, но все не остава време. Дай малко инфо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E36S50B30,Mini Cooper S
Мечтае да кара: S50B30 turbo
Детайли за колата: модифицирани

Мнение от VT5602AK » 29 Окт 2008, 1:40

колега даи некъв матрял

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от moniglow » 29 Окт 2008, 16:17

Зравейте колеги,
Не се сърдя за първите коментари.Обикновенно така реагират “знаещите”.Даже когато Те питат например пречи ли на кондензатора да се монтира с дисплея налу,или искат да ги "светнем" защо толкова се харчат корите за врати на Е36 или други подобни ..............то това не е откриване на “топлата вода “, Те в следствие от интензивен мисловен процес отговорите си ги знаят ,ама така си питат-да проверят такива като нас дали сме чували .Добре че и такива ги има!!
Съжалявам,че не направих снимки,щеше да е по-лесно да покажа стъпките ,но ще
се опитам да опиша какво правих при размяната.
1.изваждате седалките от колата
-ако са с подгряване изключвате буксите ,също кабела на датчика за присъствие на пасажерсата седалка и кабела за пиропатрона на колана.
-освобождавате болта,който държи колана
Седалката и облегалката са две отделни части /поставени в/у конструкция/ и тази метална шина,която виждате м/у тях ,като пуснете седалката ,е елемент от конструкцията и не се пипа
2.разглобяването започва с :
- махане на подглавника/излиза с рязко и силно издърпване нагоре/
- гърба на облегалката е пластмасова кора,която в долната си част се държи с две види ,а в горната си част минава през втулките на подглавника.Развивате видите и повдигате кората нагора за да излезе от тези втулки и тя се отделя,тогава ще видите връхната част от копчетата-4бр /приличат на дюбели-назъбени в единия край-с дълж.10-12мм/
-Сега е време да освободите самата облегалка.Посредством тези пластмасови копчета е закрепена за пластмасовото корито върху което тя ляга.Понеже са на зъбчета,трябва внимателно да се стиснат с клещи,за да освободят зъбчетата и натискаш навън за да минат през отвора.Така освободена облегалката се отделя.
-Същата процедура се прави и със седалката-пак са 4бр.копчета/едното е на супер гадно място/
3.Разменяте и сглобявате.
Буксата отопление на седалките ,ако имате такова след размяната няма да може да се закрепи на старото място /понеже извода на кабела от седалката е в единия край /защото дължината не достатъчна ,но си изберете друго място.
Може би като четете изглежда сложно,но ако си отделите време и имате търпение,ще се получи.Успех!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 29 Окт 2008, 16:30

Браво. Много добър коментар за знаещите, искрено се забавлявах и много добро обяснение.

Мен ме интересуваше как "културно" се сваля пластмасовата кора отзад без да се троши, за да си захвана едното лостче на облегалката (това което я сваля напред, за да седнат отзад хора). Явно първо се свалят двете болтчета и тогава.

Назад към E36