Акциз - защо съществува?
Модератор: Общи модератори
Акциз - защо съществува?
Ясно че няма доволни от високия акциз при внос на коли ама мен ме интересува защо го има този акциз? На какво основание е пресметнат точно толкова да бъде.
Сега аз как мисля. Акциза според мен се налага, когато държавата трябва да защити собствено производство или да наложи някакво ограничение на пазара на вносни стоки. България обаче не произвежда коли следователно няма какво да защитават...
Фактически държавата ме ограничава да си внеса мощен автомобил пък не ми предлага никаква алтернатива на вътрешния пазар.
Сигурно греша някъде ама ми е интересно да чуя какво мислите. Ако някой е запознат поради каква причина съществува акциза да казва.
Сега аз как мисля. Акциза според мен се налага, когато държавата трябва да защити собствено производство или да наложи някакво ограничение на пазара на вносни стоки. България обаче не произвежда коли следователно няма какво да защитават...
Фактически държавата ме ограничава да си внеса мощен автомобил пък не ми предлага никаква алтернатива на вътрешния пазар.
Сигурно греша някъде ама ми е интересно да чуя какво мислите. Ако някой е запознат поради каква причина съществува акциза да казва.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Аз ще ти кажа, поради същата причина, поради, която мислят "5000лв. глоба за форсиране на двигател", а тя е, че са МАЛОУМНИ! Наистина си мисля, че за да станеш политик трябва да си адски умен, да си прочел толкова книги, колкото аз не съм виждал в библиотеката, да знаеш история и литература и да имаш мироглед към света, ама ней се, оказва се, че нашите "ПОЛИТИЦИ" са тъпи на галоши, а пък НИЕ сме още по-тъпи, че си ги избираме.
това е моето мнение:
АКЦИЗА е недосмислица още от време оно.

това е моето мнение:
АКЦИЗА е недосмислица още от време оно.

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
акциз се слага на луксозните стоки, които не са от първа необходимост.
в случая с автомобилите - има под 163 коня, така че имаш избор, нагоре е лукс и трябва да си платиш
в случая с автомобилите - има под 163 коня, така че имаш избор, нагоре е лукс и трябва да си платиш

На мен все повече ми се струва, че сме изкопирали някой чужд закон, на Германците примерно, и с леки поправки от слабозаинтересовани хора хоп вече имаме БГ - законче...
Незнам, болно ми става, като се пълнят градовете ни с малолитражки. Остави другото ама те и опасни за каране, тромави за изпреварване...
Незнам, болно ми става, като се пълнят градовете ни с малолитражки. Остави другото ама те и опасни за каране, тромави за изпреварване...
Като четеш много книги ставаш начетен, а не умен
Аз също имам мнение по въпроса ... не може да няма акциз ... но щом има нека бъде по нормален в рамките на 2-3 лева
.. и защо подяволите зависи от конските сили ??? по нормално щеше да бъде ако се определя от масата на МПС-то мадафака ...
п.п.
че един ръждясал американец от 70-те лукс ли е??

п.п.
Stanchev написа:акциз се слага на луксозните стоки, които не са от първа необходимост.
Последна промяна Gosho.p на 14 Окт 2008, 23:46, променена общо 1 път
- vicho
- старши ентусиаст
-
Gosho.p написа:Като четеш много книги ставаш начетен, а не умен![]()
![]()
![]()
Аз също имам мнение по въпроса ... не може да няма акциз ... но щом има нека бъде по нормален в рамките на 2-3 лева
![]()
![]()
.. и защо подяволите зависи от кубатурата ??? по нормално щеше да бъде ако се определя от масата на МПС-то мадафака ...
тука си в грешка, зависи от не от кубатурата, а от конските сили

- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
Gosho.p написа:Като четеш много книги ставаш начетен, а не умен![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
.. и защо подяволите зависи от конските сили ??? по нормално щеше да бъде ако се определя от масата на МПС-то мадафака ...
п.п.Stanchev написа:акциз се слага на луксозните стоки, които не са от първа необходимост.
ами ще си вземеш един японски резак от 90-те и няма да е лукс

- vicho
- старши ентусиаст
-
BMDrago написа:Момчета!Не е толкова прост живота колкото си мислите
аре да ни го обясниш

Stanchev написа:Gosho.p написа:Като четеш много книги ставаш начетен, а не умен![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
п.п.Stanchev написа:акциз се слага на луксозните стоки, които не са от първа необходимост.
ами ще си вземеш един японски резак от 90-те и няма да е лукс
А тея мнения ме наведоха над въпроса защо след като имам пари за див звяр трябва държавата да ми вземе още допълнително ..? за да нямам пари да го карам ли? .. а може би за да не ги е яд другите че аз карам такава кола?
п.п. Колата си има цена която определя лукса и ... мощността определя разхода на гориво .. не виждам връзката
Последна промяна Gosho.p на 14 Окт 2008, 23:57, променена общо 1 път
- ///milko way
- ентусиаст
-
- Кара: не кара пил-ама пий карал
а бе ние така се трепем ежедневно по пътищата - па не ми се мисли,ако махнат акциза
-представете си всички 18г Опелджии и Голфаджии да яхнат коли по над 200hp.........ми то на 90hp нямат удържане
-нямаме нито пътищата-нито културата на европейци
повечето от нас се ядосваме,когато настигнем на прав път кламбичкащ се Москвич с 50км/ч и не можем да го изпреварим,защото пътя е двулентов,отсреща идва кола или просто има ограничение на скороста
е тва е-просто при нас в БГ прехода от Москвич към Макларън е много бавен
-представете си всички 18г Опелджии и Голфаджии да яхнат коли по над 200hp.........ми то на 90hp нямат удържане
-нямаме нито пътищата-нито културата на европейци
повечето от нас се ядосваме,когато настигнем на прав път кламбичкащ се Москвич с 50км/ч и не можем да го изпреварим,защото пътя е двулентов,отсреща идва кола или просто има ограничение на скороста

Bcu4ko cBъP|_|_|Ba Do5pe.Ako He|_|_|_o cBъP|_|_|u 3/\e,To npocTo He e cBъp|_|_|u/\o!
- Gottlos
- младши ентусиаст
-
Акцизите са една от най-старите форми на облагане с косвени данъци.Въведени още през 17 век, те представляват надбавка към цената на стоката, която потребителят заплаща при покупката. Това именно ги прави лесна за администриране данъчна форма.
Когато изучава прилагането на акцизите, Адам Смит пише:
“Мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги”.
Акцизите са наричани още “данъци на греха”. В последствие с увеличаване потребностите на държавния бюджет с акцизи се облагат все по-широк кръг от стоки. Така постепенно те се превръщат в универсален оборотен данък. След появата на оборотните данъци акцизите отново се възраждат със старото си класическо предназначение
ДАНЪЦИ НА ГРЕХА

Когато изучава прилагането на акцизите, Адам Смит пише:
“Мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги”.
Акцизите са наричани още “данъци на греха”. В последствие с увеличаване потребностите на държавния бюджет с акцизи се облагат все по-широк кръг от стоки. Така постепенно те се превръщат в универсален оборотен данък. След появата на оборотните данъци акцизите отново се възраждат със старото си класическо предназначение
ДАНЪЦИ НА ГРЕХА