Акциз - защо съществува?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Акциз - защо съществува?

Мнение от ja » 14 Окт 2008, 23:34

Ясно че няма доволни от високия акциз при внос на коли ама мен ме интересува защо го има този акциз? На какво основание е пресметнат точно толкова да бъде.

Сега аз как мисля. Акциза според мен се налага, когато държавата трябва да защити собствено производство или да наложи някакво ограничение на пазара на вносни стоки. България обаче не произвежда коли следователно няма какво да защитават...
Фактически държавата ме ограничава да си внеса мощен автомобил пък не ми предлага никаква алтернатива на вътрешния пазар.

Сигурно греша някъде ама ми е интересно да чуя какво мислите. Ако някой е запознат поради каква причина съществува акциза да казва.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 14 Окт 2008, 23:36

Аз ще ти кажа, поради същата причина, поради, която мислят "5000лв. глоба за форсиране на двигател", а тя е, че са МАЛОУМНИ! Наистина си мисля, че за да станеш политик трябва да си адски умен, да си прочел толкова книги, колкото аз не съм виждал в библиотеката, да знаеш история и литература и да имаш мироглед към света, ама ней се, оказва се, че нашите "ПОЛИТИЦИ" са тъпи на галоши, а пък НИЕ сме още по-тъпи, че си ги избираме. :mhihi:

това е моето мнение:

АКЦИЗА е недосмислица още от време оно. :idea:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 14 Окт 2008, 23:39

акциз се слага на луксозните стоки, които не са от първа необходимост.
в случая с автомобилите - има под 163 коня, така че имаш избор, нагоре е лукс и трябва да си платиш :confused:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 14 Окт 2008, 23:43

На мен все повече ми се струва, че сме изкопирали някой чужд закон, на Германците примерно, и с леки поправки от слабозаинтересовани хора хоп вече имаме БГ - законче...

Незнам, болно ми става, като се пълнят градовете ни с малолитражки. Остави другото ама те и опасни за каране, тромави за изпреварване...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Gosho.p » 14 Окт 2008, 23:44

Като четеш много книги ставаш начетен, а не умен ;) :mhihi: :mhihi: :mhihi: Аз също имам мнение по въпроса ... не може да няма акциз ... но щом има нека бъде по нормален в рамките на 2-3 лева :mhihi: :mhihi: :mhihi: .. и защо подяволите зависи от конските сили ??? по нормално щеше да бъде ако се определя от масата на МПС-то мадафака ... :help:

п.п.
Stanchev написа:акциз се слага на луксозните стоки, които не са от първа необходимост.
в случая с автомобилите - има под 163 коня, така че имаш избор, нагоре е лукс и трябва да си платиш :confused:

че един ръждясал американец от 70-те лукс ли е??
Последна промяна Gosho.p на 14 Окт 2008, 23:46, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 14 Окт 2008, 23:46

Gosho.p написа:Като четеш много книги ставаш начетен, а не умен ;) :mhihi: :mhihi: :mhihi: Аз също имам мнение по въпроса ... не може да няма акциз ... но щом има нека бъде по нормален в рамките на 2-3 лева :mhihi: :mhihi: :mhihi: .. и защо подяволите зависи от кубатурата ??? по нормално щеше да бъде ако се определя от масата на МПС-то мадафака ... :help:

тука си в грешка, зависи от не от кубатурата, а от конските сили :P , не, че пак не е безсмислено ама ... :confused:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Gosho.p » 14 Окт 2008, 23:47

Поправих го в последния момент ... :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 14 Окт 2008, 23:48

Gosho.p написа:Като четеш много книги ставаш начетен, а не умен ;) :mhihi: :mhihi: :mhihi: Аз също имам мнение по въпроса ... не може да няма акциз ... но щом има нека бъде по нормален в рамките на 2-3 лева :mhihi: :mhihi: :mhihi: .. и защо подяволите зависи от конските сили ??? по нормално щеше да бъде ако се определя от масата на МПС-то мадафака ... :help:

п.п.
Stanchev написа:акциз се слага на луксозните стоки, които не са от първа необходимост.

ами ще си вземеш един японски резак от 90-те и няма да е лукс ;)
Изображение

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Мнение от BMDrago » 14 Окт 2008, 23:50

Момчета!Не е толкова прост живота колкото си мислите ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 14 Окт 2008, 23:51

Някой знае ли къде да прочетеме точно закона?

Конските сили не са определящи за цената на пазара на стари коли, така че ми се струва страшно тъпо да се мери с един аршин кола на 2 и кола на 20 години...

Още по-тъпо ми се струва да платиш 5000 евро за кола и 15000 лева за акциз...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 14 Окт 2008, 23:52

BMDrago написа:Момчета!Не е толкова прост живота колкото си мислите ;)

аре да ни го обясниш ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Gosho.p » 14 Окт 2008, 23:53

Stanchev написа:
Gosho.p написа:Като четеш много книги ставаш начетен, а не умен ;) :mhihi: :mhihi: :mhihi: Аз също имам мнение по въпроса ... не може да няма акциз ... но щом има нека бъде по нормален в рамките на 2-3 лева :mhihi: :mhihi: :mhihi: .. и защо подяволите зависи от конските сили ??? по нормално щеше да бъде ако се определя от масата на МПС-то мадафака ... :help:

п.п.

ами ще си вземеш един японски резак от 90-те и няма да е лукс ;)

А тея мнения ме наведоха над въпроса защо след като имам пари за див звяр трябва държавата да ми вземе още допълнително ..? за да нямам пари да го карам ли? .. а може би за да не ги е яд другите че аз карам такава кола?

п.п. Колата си има цена която определя лукса и ... мощността определя разхода на гориво .. не виждам връзката
Последна промяна Gosho.p на 14 Окт 2008, 23:57, променена общо 1 път

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Мнение от BMDrago » 14 Окт 2008, 23:54

vicho написа:
BMDrago написа:Момчета!Не е толкова прост живота колкото си мислите ;)

аре да ни го обясниш ;)

Още го изучавам ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: не кара пил-ама пий карал

Мнение от ///milko way » 15 Окт 2008, 0:23

а бе ние така се трепем ежедневно по пътищата - па не ми се мисли,ако махнат акциза
-представете си всички 18г Опелджии и Голфаджии да яхнат коли по над 200hp.........ми то на 90hp нямат удържане
-нямаме нито пътищата-нито културата на европейци
повечето от нас се ядосваме,когато настигнем на прав път кламбичкащ се Москвич с 50км/ч и не можем да го изпреварим,защото пътя е двулентов,отсреща идва кола или просто има ограничение на скороста :arrow: е тва е-просто при нас в БГ прехода от Москвич към Макларън е много бавен
Изображение
Bcu4ko cBъP|_|_|Ba Do5pe.Ako He|_|_|_o cBъP|_|_|u 3/\e,To npocTo He e cBъp|_|_|u/\o!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gottlos » 15 Окт 2008, 0:32

Акцизите са една от най-старите форми на облагане с косвени данъци.Въведени още през 17 век, те представляват надбавка към цената на стоката, която потребителят заплаща при покупката. Това именно ги прави лесна за администриране данъчна форма.

Когато изучава прилагането на акцизите, Адам Смит пише:
“Мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги”.

Акцизите са наричани още “данъци на греха”. В последствие с увеличаване потребностите на държавния бюджет с акцизи се облагат все по-широк кръг от стоки. Така постепенно те се превръщат в универсален оборотен данък. След появата на оборотните данъци акцизите отново се възраждат със старото си класическо предназначение

ДАНЪЦИ НА ГРЕХА :mhihi: :mhihi:

Следваща

Назад към Извън Темата