какъв антифриз да си купя?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
25 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
чакайте сеа.. аз не казвам съвсем без антифриз, на вода само !
естествено че само вода е глупост.
въпроса е .... каква е разликата на антифриз + дестилирана вода
и
антифриз + обикновенна вода.
от скромните ми познания за дейонизираната или дестилирана вода , когато съм профилактирал акомулатор, знам че е необходимо тази чиста вода да не е допирала метални части , казано най-народно.
затова вода от улука или стопена от хладилника НЕ става за акомулатори. защото точно йоните от металните части спомагат за по-бърз разряд на клетките.
така.. сега като имаме впредвид че двигателя е метален .. - за какво му е дейонизирана вода ??
за котления камък също споменах че не е бойлер, където за месец минават,обаче поточно, стотици литри вода, и се отлага котлен камък.
за тези няколко литра в охладителната система колко котлен ще се отложи ? мисля пренебрежимо малко да се забележи дори.
затова мисля за свойствата на охлаждането 99% влияе качествата на антифриза, а това на водата, с която се разрежда - примерно 1% влияние .
това ми е логиката. но въобще не споря , и както казах , и аз съм сложил такъв антифриз с дейонизирана вода.
пийс.
естествено че само вода е глупост.
въпроса е .... каква е разликата на антифриз + дестилирана вода
и
антифриз + обикновенна вода.
от скромните ми познания за дейонизираната или дестилирана вода , когато съм профилактирал акомулатор, знам че е необходимо тази чиста вода да не е допирала метални части , казано най-народно.
затова вода от улука или стопена от хладилника НЕ става за акомулатори. защото точно йоните от металните части спомагат за по-бърз разряд на клетките.
така.. сега като имаме впредвид че двигателя е метален .. - за какво му е дейонизирана вода ??
за котления камък също споменах че не е бойлер, където за месец минават,обаче поточно, стотици литри вода, и се отлага котлен камък.
за тези няколко литра в охладителната система колко котлен ще се отложи ? мисля пренебрежимо малко да се забележи дори.
затова мисля за свойствата на охлаждането 99% влияе качествата на антифриза, а това на водата, с която се разрежда - примерно 1% влияние .
това ми е логиката. но въобще не споря , и както казах , и аз съм сложил такъв антифриз с дейонизирана вода.
пийс.

- agent smit
- младши ентусиаст
-
miro20 написа:за тези няколко литра в охладителната система колко котлен ще се отложи ? мисля пренебрежимо малко да се забележи дори...
Не е пренебрежимо малко поради две причини, каналчетата по които минава течността са тесни и малко котлен камък им трябва за да се запушат и плюс това колите ни не са първа младост

е да.. ако се кара само на вода
отварял съм стар бойлер.. и като гледам люспите натрупан варовик/котлен камък.. примерно е 5мм за 5 години (бойлера бе още по стар)
та ако на година се натрупва 1мм най много при интензивна употреба на 80 литров поточен бойлер , през който са минали хиляди литри вода... колко ли се е отложило от 3-4 л вода ??
според мен се запушват и повреждат съединенията от много други причини, като всякакви мръсотии, смесвания, качество на антифриза и т.н. други фактори, а не само от единия котлен камък, който сигурно е нанометри по описаната по-горе математика.
отделно че не знам какви вещества има в самия антифриз, но едно от многото му такива трбва и да смазва и да не прави налепи като варовик и подобни.
или както при мен се бе напукал радиатора под казанчето - от стареене на материала най вече и кой знае от какво още... но едва ли котлен камък е виновен
и се оправи само със смяна със нов.

отварял съм стар бойлер.. и като гледам люспите натрупан варовик/котлен камък.. примерно е 5мм за 5 години (бойлера бе още по стар)
та ако на година се натрупва 1мм най много при интензивна употреба на 80 литров поточен бойлер , през който са минали хиляди литри вода... колко ли се е отложило от 3-4 л вода ??
според мен се запушват и повреждат съединенията от много други причини, като всякакви мръсотии, смесвания, качество на антифриза и т.н. други фактори, а не само от единия котлен камък, който сигурно е нанометри по описаната по-горе математика.
отделно че не знам какви вещества има в самия антифриз, но едно от многото му такива трбва и да смазва и да не прави налепи като варовик и подобни.
или както при мен се бе напукал радиатора под казанчето - от стареене на материала най вече и кой знае от какво още... но едва ли котлен камък е виновен

и се оправи само със смяна със нов.

- joreto_88
- младши ентусиаст
-
- Кара: '01 E46 318Ci
В крайна сметка вчера не можах да дочакам отговора който прочетох след свършена вече работа, просто нямах това време. Разредих го с обикновенна вода, и вече е в двигателя. Аууууу на много гадно място тая пробка бе и особенно ако се сменя пред блока. Хайде стига сме съсипвали темата на човека. Той попита какъв антифриз да си купи, а не с какво да го разрежда и защо.
joreto_88 написа:В крайна сметка вчера не можах да дочакам отговора който прочетох след свършена вече работа, просто нямах това време. Разредих го с обикновенна вода, и вече е в двигателя. Аууууу на много гадно място тая пробка бе и особенно ако се сменя пред блока. Хайде стига сме съсипвали темата на човека. Той попита какъв антифриз да си купи, а не с какво да го разрежда и защо.
Колега я кажи как я разви тая пробка, на крик ли я вдига?
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Denev написа:joreto_88 написа:В крайна сметка вчера не можах да дочакам отговора който прочетох след свършена вече работа, просто нямах това време. Разредих го с обикновенна вода, и вече е в двигателя. Аууууу на много гадно място тая пробка бе и особенно ако се сменя пред блока. Хайде стига сме съсипвали темата на човека. Той попита какъв антифриз да си купи, а не с какво да го разрежда и защо.
Чакай сега коя пробка е на гадно място

Пробката на радятора за антифриза е на супер лесно и удобно място.
Достатъчно е да си отвориш капака и да разгледаш,няма начин да не я видиш

- joreto_88
- младши ентусиаст
-
vld написа:Denev написа:joreto_88 написа:В крайна сметка вчера не можах да дочакам отговора който прочетох след свършена вече работа, просто нямах това време. Разредих го с обикновенна вода, и вече е в двигателя. Аууууу на много гадно място тая пробка бе и особенно ако се сменя пред блока. Хайде стига сме съсипвали темата на човека. Той попита какъв антифриз да си купи, а не с какво да го разрежда и защо.
Чакай сега коя пробка е на гадно място![]()
Пробката на радятора за антифриза е на супер лесно и удобно място.
Достатъчно е да си отвориш капака и да разгледаш,няма начин да не я видиш
Става въпрос за пробката на блока дето е под изпускателния колектор.
Колега Denev имаш ЛС.
- santo_bansko
- ентусиаст
-
- Кара: Само компоти:)
- Kregec
- ентусиаст
-
- Кара: БМВ Е34 М50Б20
- Мечтае да кара: М....power
Колеги аз ще задам един въпрос. Каква е тая пробка, не се ли източва антифриза или водата само като се извади маркуча, които отива в долната част на радиатора? Питам защото незнам поне аз не съм видял такава пробка, ако някои е наясно нека да обясни по ясно за какво става въпрос!
- joreto_88
- младши ентусиаст
-
Kregec написа:Колеги аз ще задам един въпрос. Каква е тая пробка, не се ли източва антифриза или водата само като се извади маркуча, които отива в долната част на радиатора? Питам защото незнам поне аз не съм видял такава пробка, ако някои е наясно нека да обясни по ясно за какво става въпрос!
Като извадиш само маркуча (което не е желателно, харата са сложили пробка на радиатора все пак) и източиш водата от радиатора, в блока на двигателя ти остават още 3-4 литра течност. Има още една пробка под изпускателния колектор, отстрани на блока (отгоре неможеш да я видиш, трябва да залегнеш под колата). Отвиваш я и източваш и останалото количаство.
25 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2