смяна на свещи

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

смяна на свещи

Мнение от gogo1 » 19 Юли 2008, 14:10

Здравейте колеги ,

Търсих на всякъде и тук с търсачка и в нета ,тема в която се описва как се сменят свещи на двигател М43 ,но никъде не можах да намеря.(Намерих за смяна на свещи в Pelican partс.com но там беше показан двигател със свещи ,които са скрити а моите са открити и кабелите се захващат по съвсем различен начин,нещата са по различи от моя двигател. Гледах и в "RealOEM" устройството на кабелите и свещите за да ми подскаже горе долу какво да прая.) Знам че ще кажете - какво толкова има в смяната на едни свещи. Ами ще ви кажа. Опитах се да сваля кабелите от тях но уви ,дърпах ,дърпах и не излизат. Страх ме да ги дърпам по силно да не ги откъсна ,а знам че са бая скъпи. Значи хващам ги за металната част дето е точно над свещите (не ги дърпам за гумената част -не съм толко зле), но не излзат . Чудя се дали не се отвиват по някакъв начин или просто се дърпа по силно? И след това новите свещи при навиването трябва ли да се навият с динамометричен ключ или с ключа за свещите си е достатачно (ако ги навивам с динамометричен колко трябва да е силата ?). Някой ще каже- иди на майстор. Е да но аз пък искам да се понауча и да си пипам сам нещато които уж не са толкова сложни. Та колеги ще се радвам ако някой ,който е наясно с утройството на М43 сподели как да постъпя при тази уж несложна операция!

ентусиаст
Аватар
Кара: не кара пил-ама пий карал

Мнение от ///milko way » 19 Юли 2008, 14:47

по-добре дай 5лв на някой майстор,защото така или иначе няма да можеш да развиеш най вътрешната без да си купиш ключ или да махнеш акумолатора--ако имаш оригинален ключ--не става (дълъг е)
-сложи си NJK а не BOSCH
Изображение
Bcu4ko cBъP|_|_|Ba Do5pe.Ako He|_|_|_o cBъP|_|_|u 3/\e,To npocTo He e cBъp|_|_|u/\o!

Потребител
Аватар

Мнение от gogo1 » 19 Юли 2008, 15:07

Акомулатора ми е в багажника и не ми пречи за отвиването. Проблема ми е първо как вообще да махна тия кабели- по силно да тегля ли, какво? А и не ми искат 5 а 20 лв за смяната на свещи. (Не ми е проблем аз до тука толко пари дадох по колата 20 лв още не са проблем ,но ми се ще да си пипам аз ,както вече казах.)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ozir1S » 19 Юли 2008, 15:25

Дърпаш яко кабелите щото вакуум нали се сещаш ;) И помниш кой къде е бил за да няма после що не пали :mhihi: Мойте си ги смених сам пред блока за 15 минути. Лично аз обичам като пипам по тоците да махам клемите от акумулатора :) Ти си предцени ;)
Изображение
Деба тия дърти кочини!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: М-43Б-18,318i

Мнение от emes691 » 19 Юли 2008, 17:13

И аз карам М43.Първо ако са ти оригинални кабелите не можеш да ги объркаш,понеже са надписани,на всяка една лула отгоре на нея си пише за кой цилиндър са.и забележи че и дължината им е различна.Второ ти трябва ключ,защото и място и дълбочина са кът.Трето,хващаш за лулата и дърпаш по сериозно.Четвърто,,,,пъхаш ключа,тои вътре трябва да има гумен пръстен,че като я развиеж този пръстен хваща свеща,иначе няма вадене от дупката,после слагаж новата в ключа,трябва да влезе в гум.пръстен,с това действие я центрираш за да не развалиш резбата на блока.И никакъв динамометричен ключ,мислиш че в сервизите ги навиват с такъв??????АААААА и не ги сменяй на горещ двигател

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Табуретка със спортно окачване...
Мечтае да кара: Фотьойл
Детайли за колата: БМВ e46, M54B25

Мнение от indianeca » 19 Юли 2008, 21:03

Най-добре двигателя да е студен. За това е добре например сутрин, ако имаш оригиналния ключ става идеално. Кабелите трябва да са надписани със цифричка за съответния цилиндър. Дърпаш кабела в самата основа от към свеща и сменяш! При слагане натискаш кабела към свеща така, че да се чуе едно щракване. Внимавай да не скъсаш някоя свещ. Съветвам те да си намериш или NGK или Denso, по възможност Iridium.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: N57 3.0xd

Мнение от Hellrider » 19 Юли 2008, 21:06

kakъв е проблема, ако е топъл двигателя, че моите в сервиза като ги сменяха едва ли са го чакали час два+ да изстине
това М50 с тоя чугун много бавно изстива да знайте :shock:

Потребител
Аватар

Мнение от gogo1 » 19 Юли 2008, 23:21

Колеги , много ви благодаря за отзивчивостта :). Утре ще ги сменям тия свещи имам си и оригиналния ключ и нови свещи Denso. Благодаря ви още веднъж!

младши ентусиаст
Аватар

аа

Мнение от nigh7lif3 » 20 Юли 2008, 7:44

Те кабелите са номерирани, поне мойте и няма как да ги объркаш. Внимавай й с капачето отгоре, че аз като ги сменях го напънах малко и едната щипка даде фира та сега съм без.... :mhihi:

Потребител
Аватар

Re: аа

Мнение от gogo1 » 20 Юли 2008, 10:38

nigh7lif3 написа:Те кабелите са номерирани, поне мойте и няма как да ги объркаш. Внимавай й с капачето отгоре, че аз като ги сменях го напънах малко и едната щипка даде фира та сега съм без.... :mhihi:

Колега , при мен няма капаче над свещите. Сещам се за какво говориш (точно такъв тип двигател със капаче над свещите глеах в "Pelican parts" как се сменят свещите). При мен свещите заедно с кабелите са открити- горната част на свещите заедно с кабел4ето са над главата и се виждат отстрани.

Потребител
Аватар

Мнение от gogo1 » 20 Юли 2008, 10:55

А трябва ли като отвивам и завивам свещите с ключа за свещи (при мен си е оригиналния) да ползвам някакво рамо или само така с ръка да ги отвивам и стягам ? (То тоя ключ представлява една тръбичка и така като го гледам не съм сигурен че ще могат да се отвият свещите само с ръка) Гледам че отзад на капака на багажника,дето стои ключа за свещите май е трябвало да има и още нещо към него ,можеби някакво лостче или нещо от сорта ,което да се прикрепя към тоя ключ (тая тръбичка) и с него по лесно да се отвива или завива? А ми прави впечатление че има по две дупки в които би могло примерно да се завре отверка и тя да се ползва за лост ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sabi1984 » 20 Юли 2008, 11:20

ползвай отверката за лосче ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X3 3.0SD
Мечтае да кара: Koenigsegg
Детайли за колата: X3 3.0.SD стокова.. засега ;)

Мнение от EDS » 20 Юли 2008, 17:59

Ozir1S написа:Дърпаш яко кабелите щото вакуум нали се сещаш ;) И помниш кой къде е бил за да няма после що не пали :mhihi:

Това на снимката е заради объркани кабели :mhihi: :mhihi: :mhihi:-голяма тъпотия беше :shock: :shock:

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Табуретка със спортно окачване...
Мечтае да кара: Фотьойл
Детайли за колата: БМВ e46, M54B25

Мнение от indianeca » 20 Юли 2008, 19:10

Какво стана бре човек :shock: ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X3 3.0SD
Мечтае да кара: Koenigsegg
Детайли за колата: X3 3.0.SD стокова.. засега ;)

Мнение от EDS » 20 Юли 2008, 20:03

Като продавах старата си кола реших да си сваля свещите(дензо иридиум бяха на 2 месеца :shock: ) и да ги прехвърля на бимата ама какво стана още ми е мистерия - по принцип като закачаш кабелите на свещите няма как да ги объркаш понеже са по дължина,така че това което стана още не мога да си го обясня .Майсторчето което ги намести после така както трябва да са каза че били объркани към бобината- а аз там не съм ги разкачал абее объркана работа най вероятно причината съм аз , не бях откачил и акумулатора (ако това има някакво значение)Друг път няма да правя грешката да ги разкачам наведнъж а само един след друг че после бецален :uups: :drinking:
Изображение

Следваща

Назад към E36