Проблеми с охлаждане E36 316i coupr

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 316i m43 coupe
Мечтае да кара: e36 M3 EVO
Детайли за колата: Враца Биич 104магарета Куц кон ама бегачка с БаВаРсКо сърце и кръв!

Проблеми с охлаждане E36 316i coupr

Мнение от horsepower » 10 Юли 2008, 1:35

Здравейте приатели, одавна не бях писал и имам следните запитвания към вас, многоброини фенове на BMW-тата. Проблемат ми е следният, охладителната система, от 4 месеца имам БМВ и не ми харесва как се охлажда, колата е климатична и когато загрее ми се включва климатичната перка! Сметнах че вискосъединителната перка не работи и трябва да купя нова след като я задържам с пръст когато двигателят е горещ.... Купих нова за 120лв, перката отново неще да забръмчи здраво и отново се включва климатичната!!!! :( и откачих радиатора промих го не беше затиснат и когато го закачих пак същата история. Смених термустата 50лв отварящ на 95градусаа опасявах се, че старият не отваря хубаво и какво отново същото :confused: остана водна помпа, но според мен тя кара да циркулира водата защото като отворя пробката за обезвъздушаване има налягане и изфърля охладителна течност здраво. Когато запаля колата за момен израмжи перката леко и после почва постоянно да си играе като загрее ту подухне ти олекне но пак се включва допалнителната и след цялото главоболие реших да отидат да замерят темперетурата на двигателя по компютърен път. Качнаха ми диаогностиката и какво да видим колата работи на 100 градуса доста множко ми се вижда което означава че за тези 3 месеца тази кола е прегрявана постоянно но деяни :) 8) какво да правя моля ви кажете как работи тази перка. Има датчик на горната траба на радиатора ще го снимам и ще ви го покажа които измерва температурата и задеиства климатичния като го искуба не се чува да вие пак вискосъединителната..... като сложа буксите почва да духа здраво климатичния .... Моля ви помогнете! Като спра колата от здраво каране постоянно я оставям на контакт да работи климатичния докато не охлади радиатора ... около 40 секунди понякога и до минута и 30 сек .... много време го чакам, не трябва лии вискосъединителната перка да брамчи с уборотите на коленовия вал мошно и да се чува ? на тази 316I моля ви кажете. А другият ми проблем е в датчика за детонация които се намирал отляво или отдясно на двигателя на нивото на коленовият вал, диаогностиката го засече моля ви ако имате или сте имали такъв проблем ми кажете от каде да купя датчик и каде се намира точно БЛагодаря <Много за отделеното Време , извинявам се за многонаписаното по горе но съм се сбъркал и немога вече>
http://picbg.net/img.php?file=2050db604ce466cd.JPG Така изглежда когато я купих скоро ще нщракам и двигателя и как е сега :) http://picbg.net/img.php?file=8d352c9ca55cc74e.JPG

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 10 Юли 2008, 9:05

доколкото успях да разбера имаш датчик на маркуча към радиатора за перката на климатика. ако е така то 90% е сигурно, че са ти боднали на по-ниски градуси ;) карай така и не се притеснявай.
направи следния тест: остави колата да работи на място на празен ход със включен климатик. след като загрее до работна температура изчакай още малко и подавай газ. трябва по някое време да зацепи и виското. сигурен съм, че ще го чуеш ;)
провери и дали радиатора е еднакво топъл от ляво и от дясно, както и двата маркуча. иначе може да имаш въздух в системата и от там да не сработва виското както трябва. провери първо нивото на охладителната течност.
успех и кажи какъв е резултата.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: M42 POWER

Мнение от petio_bmw 318is » 10 Юли 2008, 9:46

термостата не е много хубаво да работи на 95 по-добре виж стария ако е здрав си сложи него би трябвало да е на 88,а преди да сваляш помпата виж дали е обезваждушена системата и дали ти надува марку4ите ако са корави смени си капа4ката на радиатора,защото от нея може да идва вси4ко.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 10 Юли 2008, 10:15

petio_bmw 318is написа:термостата не е много хубаво да работи на 95 по-добре виж стария ако е здрав си сложи него би трябвало да е на 88,а преди да сваляш помпата виж дали е обезваждушена системата и дали ти надува марку4ите ако са корави смени си капа4ката на радиатора,защото от нея може да идва вси4ко.

М43 мотора е с 95 градусов термостат
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Враца Биич 104магарета Куц кон ама бегачка с БаВаРсКо сърце и кръв!

Мнение от horsepower » 10 Юли 2008, 13:23

Много благодаря на отзовалите се, аз наистина се самнявах по едно време в капачката на радиатора защото губеше водичка и като свалих за промивка първия път радиатора свалих и термостата видях че сачмата не е отгоре и по пътя на логиката въздуха отива нагоре,хванах и обърнах термустата с съчмата на горе след като го направих и обезвъздушавах около 2 дена нонстоп нивото на охладителната течност заспа сега пак обезвъздушавам и ето снимки на мотора и аз мисля че е М43 защото е с верига и е 94 година модела. Казаха ми че термостата е един за този модел само на 95градуса защото исках да купя някои който отваря на по ниска температура :) ще сменя и капачката ако трябва ето мотора и датчика.... Изображение
Изображение
Изображение
И ще ви помоля още нещо, надявам се да не стана прекаленно нахален иска ми се да разбера този датчик за детонация някои играл ли си е с него ? Като форсирам автомобилът на 2000 оборота и го задаржа така има мн. леко претръсване в двигателят което ми казаха че е от този датчик и искам да го сменя :) диаогностиката ми показа същои че не работи добре датчика....

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 10 Юли 2008, 14:16

horsepower написа:.............
Изображение

Колега това на тая снимка оригинално седи ня левия маркуч,на този който излиза от термостата и влиза в радятора долу ;)
Там са два датчика с два кабела и двата са за перката за охлаждане.
Единя включва първа степен на перката другия втората.
Когато пуснеш климатика поподразбиране тръгва и перката на първа степен,а когато този дачик отчете 88 градуса се включва втората степен.
Това обаче е при коли с Ел. перка без виско.
Като гледам ти имаш виско и следователно можеш и без това.
При мен е направено по следния начин.
Когато пусна климатика перката за охлаждане тръгва с пълна сила,а когато позагрее виското почва да фучи яко и доохлажда.
Имах проблем с загряването но виското ми беше заминало,смених го и всичко заспа засега.

Дай една снимка да видя каква ти е перката отпред.
А и междо другото като е студена колата ,я запали и отвий капачката на радятора,там се вижда как циркулира водата ,има една малка дупчица през която реъща.Ако не е голяма струйката значи може водната помпа да не прави дебит поради оронени витла на перката,понеже са бакелитови с времето почват да се ронят.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от horsepower » 10 Юли 2008, 14:28

Виско съединителят трябва ли да фучи и да се чува силно ззащото моя се върти и не фучи ... не ми харесва грам това казваш че трябва да сложа датчика на вече охладената течност така ли от лявата страна !!! кадето е термостата !! И защо там от италия така доиде тоя автомобил ... кажи коя перка от двете искаш да снимам и ще ги снимам виското или климатичната
Проблемът е че незная как трябва да духа този виско съединител на този 1.6 мотор .... силно ли да духа или както при мен ту се включи за момент ту огасне но не се чува силното завихряне а този вентилатор е голям ..... и колата отчете че работи на 100 градуса с стария термостат, но беше огасена и духаше климатичния а когато е огасена нормално да се вдигне температурата но чак до 100 градоса .... в жегите я исчаквам на контакт да огаси климатичния ... много ме нерви това

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 10 Юли 2008, 16:48

:OT: Този двигател според мен е имал газова уредба, не си го упоменал затова го казвам. Съседка има М40 с газова, датчика за перката е разположен по абсолютно същият начин като при теб, на маркуча вместо на обичайното място , лявата стена на радиатора (погледнато на снимката).
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 10 Юли 2008, 19:10

по-скоро допълнително монтиран климатик ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Romeo_0 » 10 Юли 2008, 19:53

На този датчик не му е мястото там ама като няма къде да го мушнат :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 10 Юли 2008, 22:19

Stanchev написа:по-скоро допълнително монтиран климатик ;)

Може да си прав, но на мацката климата си е заводския, сега не знам дали после е слаган. От брат й научих , че и на радиатора има датчик. :shock:
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 10 Юли 2008, 23:48

Перката на климата снимай ,да я видим оригиналната ли е .
И дали има датчик отстрани на радятора ,от лявата страна като си пред колата.
И ако имаш възможност снимай самия радятор от долната му страна от вътре на вън за да видя дали е от големия или от малкия.
От всичко това ще се изясни дали климата е оригинална или е поиталянчена.
А виското трябва да фучи непрекъснато щом загрее колата ,като работи на място,намалява фученето щом се охлади или с други думи засилиш ли се малко спира да фучи,заседиш ли се на място почва и така.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 10 Юли 2008, 23:56

Le Transporteur написа:
Stanchev написа:по-скоро допълнително монтиран климатик ;)

Може да си прав, но на мацката климата си е заводския, сега не знам дали после е слаган. От брат й научих , че и на радиатора има датчик. :shock:

заводско може да е само управлението ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от na4o1978 » 11 Юли 2008, 23:37

тва е ГАЗаааааааааа
дай му гас

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от na4o1978 » 11 Юли 2008, 23:40

пък може да е допълнителен датчик за перката ма е тунинг
дай му гас