Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от ildivvy » 27 Дек 2025, 15:13

Моя приятел, както и разни колеги, също потвърди, че на ток не е много по-евтино (ако не зареждаш у вас на солар)... Предишната му електричка (пак чисто нов мергел) го е оставяла на път няколко пъти заради проблеми. Казвали му да взима кола под наем, такси, влак и т.н. за тяхна сметка, но единия път бил на такова място, че нямало нищо покрай него! Дори пътната помощ щяла да дойде след бая време... Затова го разкарал почти веднага! Та, и при тях не е само мед и рози явно...

Сегашната е със изскачащи дръжки на вратите. Вътре обаче няма дръжки над вратите и няма къде да се хванеш - супер гадно е!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 27 Дек 2025, 15:38

ildivvy написа:Та, и при тях не е само мед и рози явно...

Колкото и парадоксално да звучи, конвенционалните марки още се учат да правят електрички и не им се получава много много. Просто си носят "багажа" от двг колите и вместо да се освободят от него защото само ще им пречи и не им трябва, те го прехвърлят в електричките.

Иначе до евтинията на ток, да не е чак безплатно, но ако зареждаш вкъщи на нощна тарифа особено(на мен това ми е 80+% от тока който харча до тук с колата) е прилично по-евтино дори от доста икономичния дизел който карах преди това, нещо от сорта на 3лв градско и 4лв магистрално на 100. Разбира се не веднъж съм казвал, че това няма да е вечно и държавата няма да ни остави така, защото акциза е огромен приход за нея, та в момента в който почне да се усеща в бюджета ще намерят начин да ни прибират парите някак. Затова като в пирамидите - колкото по-рано си вътре, толкова повече ще изкяриш :mhihi:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Дек 2025, 15:50

Правилно, така беше с газта едно време, после така стана и с метана. Буквално като се появи метана беше безплатно да караш.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 27 Дек 2025, 15:58

Jordana написа:
..Сузуки да беше и разправя 3-4лв му струвало 250 км. ли каза...
Струва 3-4лв ама друг път . За 3лв х0.26лв на киловат битови потребители зарежда 11 киловата . При среден разход на електричка между 14-20квт на 100км като около 14квт/ч е разход за малки ефективни градски модели . Дали минава 250км според тебе с 3лв ? Сигурно е объркАл дневния разход на климатика у тях с колата .... ??!!:roll:

според това което си написал минава 100км с 3,64 и то при положение, че зарежда на дневна тарифа, нещо хич ви няма у сметките

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 27 Дек 2025, 16:07

Ее ама ония е твърдял, че е 3-4лв за 250км не на 100, което наистина е изхвърляне и няма как да стане, ако не зарежда на солари ама тогава щеше да каже че му е без пари направо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 27 Дек 2025, 16:26

b_u_b_o написа:Ее ама ония е твърдял, че е 3-4лв за 250км не на 100, което наистина е изхвърляне и няма как да стане, ако не зарежда на солари ама тогава щеше да каже че му е без пари направо.

ееее тоя се е пък улял, то е евтино ама чак па толкова :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 27 Дек 2025, 17:23

А едно време се хвалехме колко много ни харчи колата :dunno:
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Дек 2025, 18:18

adovet написа:
BMW_POWER написа:Това за кого от фамилията се отнася?

One-pedal driving зимата е малко тегаво. На сняг и хлъзгав път (лед) едната предна гума блокира веднага, щом пусна по инерция.

би трябвало ако блокира някое от колелата веднага да изключва епедала

BOLT-та не го прави, но и той е чипо изпълнение на фона на Тесла и другите по-така марки.

Цените на електроенергията са както тези на бензина. Навсякъде са различни и сметката на един ще бъде съвсем различна от сметката на друг. При мен най-евтиното е

Ultra-low overnight Everyday 11 p.m. to 7 a.m. 3.9 ¢/kWh

Това са под 4.7 стотинки (2.4 евроцента по трънския курс :mhihi: ) на киловат. Да заредя батерията от 0 до 60kWt би ми излязло €1.44. Това са около 200км градско, ако всички консуматори са пуснати на макс в колата и навън е под -20С. Говоря за отопление на седалки и волан, подгрева е на +30С, фарове, вентилатор на макс и всичко е до край. Ако сваля температурата на 22С и махна подгрева, може да стигна до 300-350км градско. Това за €1.44, при условие че източа батерията от 100% до 0%. Бензинът при мен е $1.20/л. (swaliha go za praznicite) За 300км ще ми трябват поне 30л (сутрин колата грее поне 10 мин), Toва са $36 или €22.50.
Та математиката "Ток спрямо бензин" ми излиза 1.44 към 22.50
За нашите електрички ще кажа, че са на по 78 000км и досега са влезли само по веднъж в сервиза за профилактика. Бензинката ще е сменила 7-8 пъти масло в двигателя, предполагам и веднъж масло в скоростна кутия. Пак 7-8 въздушни филтри и всеки може да си сметне, каква разлика излиза. Това е за две години.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

Предишна

Назад към Извън Темата