Не толкова традиционни въпроси (вузове и кинти)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Не толкова традиционни въпроси (вузове и кинти)

Мнение от acer » 20 Май 2008, 0:34

Пичове, знам че тука има по-пекани/запознати хора, моля да споделят малко инфо, ако може! :)
1. Икономическите университети във Варна, УНСС и този в Свищов признават ли се в САЩ?
2. За същите университети колко е времето за което мога да прекъсна обучението? 1 семестър? 1 година? Важи ли и това за прекъсването, ако уча задочно (знам че в унсс няма задочно).
3. Други универстети/колежи, които се признават в САЩ с икономическа/административна насоченост?
4. Един добър икономист (не счетоводител), горе долу кви пари взима? Търсих в джобс.бг да се ориентирам, ама разбира се никой не пише.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 20 Май 2008, 8:52

В САЩ повечето от нашите университети не се признават директно. Не знам за американския в Благоевград. Има приравнителни изпити за повечето, но мисля че чак след като вземеш гражданство процедурите и цените стават по - човешки.
Имат двустранни споразумения университет А с университет Б за признаване на някои степен ии специалности, та примерно да идеш там и за да си магистър по нещо си да си бил магистър тук и да запишеш една година магистратура там; това трябва да уточниш с конкретният университет конкретният деканат на специалността, много е динамично.
За УНСС доколкото си спомням можеш да прекъснеш за 1 година и имаш право на 3 прекъсвания. Това обаче подлежи на промяна на честите академични съвети.

Един добър икономист не взима добри пари в страната. Всъщност, ние сме страната на "икономистите". Всеки разбира повече от другия, като дойде дума за икономика. По таз наука няма непрофесори.

Моята препоръка към теб:
1. НЕ се занимавай с приравняване, избор на "Американска специалност". Влез където решиш и замини за САЩ на бригада, оттам нататъка вече каквото дойде. Много п о- сериозни въпроси ще са ти на главата като тръгнеш за Америка от това дали правилната специалност избрах, щото в масачузетският институт май няма такава.
2. Зарежи ултрамодерните "Финанси" и "Международни икономически отношения". Нивото там е паднало страшно много. А за добри пари с тея специалности просто забрави. Като преводач.
3. Препоръчвам ти счетоводство като специалност. Не е точно икономическа, по - скоро ходи към юридическа, но гладен и беден счетоводител няма. Именно там са парите. ЗНам, че сигурно ти е странна препоръката, но е така. И счетоводството се цени по целия свят

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 20 Май 2008, 11:03

3. Препоръчвам ти счетоводство като специалност. Не е точно икономическа, по - скоро ходи към юридическа, но гладен и беден счетоводител няма. Именно там са парите. ЗНам, че сигурно ти е странна препоръката, но е така. И счетоводството се цени по целия свят

Много си прав Дзвер и аз имам такива наблюдения за счетоводителите а ако след време стане и експерт счетоводител ,само колко праи взимат за един подпис!А и като специалност е елементарно за искарване!
Също ако колегата иска да не се претоварва много от работа и да не си мъчи мозака и същевременно да взима много добри пари Архитектура във ВИАС е добро решение,сега уж имало и архитектура във Каравелов и е акредитирана но там нивото е много ниско :mhihi:
По принцип фатката е да се учи нещо което после се почва сравнително лесно часна практика!Геодезия също е добър избор!
А за Щатите дипломите ни не се признават директно ,но като запишеш дадена специалност можеш да си наредиш изпитите един след друг и да завършиш за отрицателно време!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 20 Май 2008, 11:09

Прав е Двера за счетоводството, но това не е работа за всеки. Трябва да не те дразни работата с много бумащина и сметки :) Иначе Бизнесадминистрация не е лоша специалност, но като цяло икономическото образование в България девалвира сериозно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Scouser » 20 Май 2008, 19:16

Какво имаш предвит да ти я признаят дипломата? Ако успееш да дойдеш тука легално и си подадеш резумето в някоя фирма и пишеш че си завършил еди си кой университет в БГ ще ти го "признаят". Друг е въпроса дали ще ти предложат работа с това убразование. Ако искаш да почнеш в БГ и да се трансферираш тука в Американски университет, ще стане, но са бая разправий. Първо ще трябва да ти приравнят класовете които си взел в БГ към американската състема със кредитите. За тая продцедура искат разпечатка на английски преведена от обобщено обяснение какво точно е преподавано в класа. След това като ги получат тия документи ще ти кажат колко кредита ще ти дадат като приравнение. Пример за бакалавър по повечето спецялности трябват между 120-130 кредита. Един клас е 3 или 4 кредита и има някой лабораторни които са по 1 или 2. Зависи. Другата пречка е ако не знаеш езика, ще те сложат в програма дето учиш само анлгийски за да стигнеш до нивото на входящ студент. И тогава вече може да почнеш да учиш нормално.

Друг е момента че ако си интернационален студент, тарифата за убочение скача драстично, в някои случеи дори двойно. Ако ваште нямат кинти и искаш да учиш тука сам се приготви за здраво гърчене и бачкане да можеш да си платиш само училището и да ПРЕживяваш. Забравяш за излизане по барове, развлечениа, Баварий и тем подобни също можеш да ги отпишеш докато не завършиш. Така че си предцени добре. Ако искаш някаква по точна информация, кажи и ще ти помогна с каквото мога.

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 20 Май 2008, 21:41

С английски почти съм готов за TOEFL, ама нямам кинти за обучение, за това питах дали се зачита бг-то образование там.
Получих отговорите, които ми трябваха, благодаря.

Назад към Извън Темата