закон за затъмняване на стъкла?
Модератор: Общи модератори
закон за затъмняване на стъкла?
здравейте,искам да попитам има ли промяна в закона ,където да пише ,че от 2008г няма право задното панорамно стъкло да бъде затъмнено?
аз се опитах да потърся за някаква промяна ,но нищо не намерих .намерих за от 2004г само (имаше изрязака някъде в форума) ,че при наличието на 2 странични огледала за задно виждане може да се тонират задните странични + и това на "пета врата" да речем.
кажете дали има промяна,че нещо ми се оплакаха вече двама познати,че кат са ги накарали да свалят фолиото,иначе актове и спиране от движение.
има ли такова нещо?
аз се опитах да потърся за някаква промяна ,но нищо не намерих .намерих за от 2004г само (имаше изрязака някъде в форума) ,че при наличието на 2 странични огледала за задно виждане може да се тонират задните странични + и това на "пета врата" да речем.
кажете дали има промяна,че нещо ми се оплакаха вече двама познати,че кат са ги накарали да свалят фолиото,иначе актове и спиране от движение.
има ли такова нещо?

за каквото и да си говорим,винаги става дума за пари!!!
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
нема такива филми поне за сега
па нека ти пишат акт .. ама ако после излезе че е верно забранено не съм ти дал аз тоя акъл

па нека ти пишат акт .. ама ако после излезе че е верно забранено не съм ти дал аз тоя акъл

- Pitbull_Germany
- ентусиаст
-
- Кара: само черни класики!!!
Като се направят на умни ги попитай защо всички нови лъскави автомобили излизат дори заводски с тонирани стъкла и защо не са ги накарали да си сменят стъклата при положение, че е забранено. Питай ги и какво е положението с бусовете и баничарките, които нямат задно стъкло, а целите врати са метални!
--------------------------------------------------------
Fuck the Cola, fuck the pizza...all you need is 6 v redica!!!
Хубава кола, която не върви, е като хубава жена, която не прави секс!!!
http://www.metacafe.com/watch/181257/bmw_from_hell_2/
Pitbull_Germany написа:Като се направят на умни ги попитай защо всички нови лъскави автомобили излизат дори заводски с тонирани стъкла и защо не са ги накарали да си сменят стъклата при положение, че е забранено. Питай ги и какво е положението с бусовете и баничарките, които нямат задно стъкло, а целите врати са метални!
Това ще го пробвам

- Иво
- шПерко
-
- Кара: '90 BMW 316i
- Мечтае да кара: Платноходка
- Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)
zvezdo88 написа:Pitbull_Germany написа:Като се направят на умни ги попитай защо всички нови лъскави автомобили излизат дори заводски с тонирани стъкла и защо не са ги накарали да си сменят стъклата при положение, че е забранено. Питай ги и какво е положението с бусовете и баничарките, които нямат задно стъкло, а целите врати са метални!
Това ще го пробвам
И нишо няма да спечелиш. Това трябва да се питат ония дебели прасета от парламента.

- ///M3-E36
- младши ентусиаст
-
- Кара: Third E36 :)
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: За тез пари...
И последно - наказва ли се затъмнено задно панорамно стъкло? Те че винаги могат да си измислят нещо е така, ама ако си пернат в устата и ти можеш да се заядеш и да не подписваш нищо 

- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Не, засега не наказват.
И между другото, правят разлика за стъкло затъмнено от производителя - то се допуска, щом е внесена и регистрирана колата(даже и на предните стъкла), и стъкло, затъмнено с фолио.
И между другото, правят разлика за стъкло затъмнено от производителя - то се допуска, щом е внесена и регистрирана колата(даже и на предните стъкла), и стъкло, затъмнено с фолио.
ЗДП
Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла наавтомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на лекитеавтомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла наавтомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
Добре това последното как трябва да се тълкува:
Забранява се затъмняването на стъклата за да не се намаля видимоста на шофьора,добре ами ако тонирането е по леко и от вътре няма намаляване на видимоста?
както и намаляване на прозрачността им.
А това намаляване на прозрачноста за ограничаването на видимоста на шофьора ли се отнася или за това че от вън не се вижда нищо,защото на мен един полицаи ми разправяше че недавали затъмняването защото не можели да виждат от вън и водача можел да насочи оръжие и т.н!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- furiozo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 535i, S500
карам с 3 затъмнени стъкла - задни странични две и задното с 5% видимост - най - тъмното черно. Откакто съм го сложил са ме спирали сигурно 20-30-50 пъти, нито веднъж не ме и попитаха за черните стъкла така че не са никакъв проблем
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Добре това последното как трябва да се тълкува:
Забранява се затъмняването на стъклата за да не се намаля видимоста на шофьора,добре ами ако тонирането е по леко и от вътре няма намаляване на видимоста?
Ако няма намаляне на видимостта на шофьора, според този закон нещата са ок. Така че черно, зелено, ако прозрачността е като на нормално стъкло, ок.
Мисля обаче да пофилософствам още малко:
Има обаче още един проблем за който ми е идвало на акъла, който може да се тълкува по - свободно: че водачът не трябва да пречи и ограничава видимостта и на другите шофьори на пътя, както и да създава предпоставки за птп например.
Затова са забранени халогени, дълги и т.н.
Та ако караш зад някой със затъмнено задно и свободно предно, всичко е наред, задното пропуска навън, ще виждаш светлината настоповете на тоя пред него, ще можеш да реагираш своевременно.
Тоя отпред пък вижда както и шофьора през една кола назад, няма проблеми
Ако обаче и предно и задно са затъмнени, следва ограничена видимост и за тоя отпред, и за тоя отзад. И може да бъде отчетена като предпоставка за ПТП; на практика виждаш само една кола, напълно непрозрачна.
Тъй си мисля, вие какво ще кажете?
А това намаляване на прозрачноста за ограничаването на видимоста на шофьора ли се отнася или за това че от вън не се вижда нищо,защото на мен един полицаи ми разправяше че недавали затъмняването защото не можели да виждат от вън и водача можел да насочи оръжие и т.н!
Точно тая версия само полицейски мозък може да я измисли... Да направят прозрачни и вратите тогава и да приемат закон, веднага като спре колата шофьора с вдигнати ръце

Ше кажеш, че веднага като спрат някой и става престрелка...
Въобще не мисля, че това е презумпцията в закона. В много държави е така.
А като е затъмнено отзад, неводачът не може да насочи оръжие. Даже е по - вероятно пътник да стреля отколкото опасан с колани и притиснат от кормилото водач....
Глупости.
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
ма обаче още един проблем за който ми е идвало на акъла, който може да се тълкува по - свободно: че водачът не трябва да пречи и ограничава видимостта и на другите шофьори на пътя, както и да създава предпоставки за птп например.
E за това не се бях замислял наистина си е предпоставка защото аз съм свикнал да гледам поне няколко коли напред много често ми се случва да видя стоповете на по-предната кола и да си спра плавно а колата пред мен да закове спирачки в последния момент защото мацката вътре се е гримирала в движение и т.н!Също да гледам под спрял реис или камьон за крака на евентуални пешеходци които са скрити зад голямото превозно средство и могат да изскочат на платното!
Така че наистина пълното затъмняване на една кола ще намали значително PERCEPTION-a на другите водачи!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- Pitbull_Germany
- ентусиаст
-
- Кара: само черни класики!!!
D3BEP написа:Не, засега не наказват.
И ти си прав, колега, но закона трябва да се разглежда еднакво за всеки. Няма такива номера от сорта на тази е заводска, твойто фолио не е. Имах приятел, който докато бях в Германия караше стаж във Фолксваген и ми е казвал, че автомобилните стъкла и в завода се затъмняват пак по същия начин. Няма някакви немероятни системи, освен това, че там е роботизиране, а не се прави на ръка. Така че дали си със заводски тъмни джамци или не, не би трябвало да има значение - и двете са тъмни. Разбирам иначе да ти се иска сертификат, че фолиото ти е марково и направено според опредлени стандрати, а не е за 5 лв., макар че тук съм бос и не знам дали има грамадна разлика между това за 5 лв. и това за 50 лв. метъра, но все мисля, че има. Има си хора от форума, които си се занимават с това - те да кажат.
Но съвета ми е - не се оставяйте и си отстоявайте правата. Не може онзи с С-класата за 300 бона да минава метър, защото му били заводски тъмни и предните стъкла, а на вас да ви шарят актове. По образование съм юрист и все си мисля, че пред закона всички сме равни...или поне би трябвало да е така!
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
То не го пише в закона това, коеот ти казвам. Не по закон правят разликата между заводски и любителски тонирани стъкла. Практически я правят. Щото ако е регистрирана така, ако е описано в документите на колата, не се занимават, пазят интереса на вносители и производители, които им плащат.
В другия случай обаче са готови да ти нашият, даже и неправомерен акт пък ти после се оправяй...
Това е реалността, а не че законът прави разликата. Полицаите я правят.
Те са над закона...
В другия случай обаче са готови да ти нашият, даже и неправомерен акт пък ти после се оправяй...
Това е реалността, а не че законът прави разликата. Полицаите я правят.
Те са над закона...