ПИБ на седмото небе...
Модератор: Общи модератори
46 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Не ги контролира, а ги кара да внасят гаранция за всеки кредит и вноска във фонда за всеки заем. Кредити и депозити те сами си решават как да правят.
БНБ контролира само минималните резерви, които са голяма част от чисто паричната наличност на банката, Петьо. Не и всеки депозит и кредит. Просто ги следи в кредитен регистър и при опасни ситуации се намесва.
Следят се кредитите и депозитите в системата, иначе банката може дадава ркедити и със своите средства, с печалбата от финансови и валутни операци, от ценни книжа и други, не само с депозитите и по този начин да изглежда отношението зле - много кредити, малко депозити, а всъщност да не е. Много трудно е уловимо какво се случва надребно, БНБ хваща една твърде окрупнена картина.
Системата е проста. Банката взема от депозита на клиента чиста пара, после зависи от продукта, тя с тях може да даде кредит, надвишаващ в пъти сумата, която е получила. Начинът е прост: кредитът е отпуснат, но клиентът е стимулиран да си държи ненужните му в момента пари в банката. И банката хем ги е дала, хем ги има и ги дава и на друг.
При ПИБ това става много просто. С добри лихви по кредита и високи лихви по депозит клиентите са стимулирани да изтеглят кредит, но да си държат парите на депозит или в друг банков продукт докато им потрябват.
И банката плющи заеми.
Рискът е ясен.
Първият, по - невероятен е за ликвидността. Механизми за справяне много, електронни пари, гаранции, заеми и други.
Вторият е по -опасен, много възможен, и той е инфлация. Макар БНБ да контролира паричната маса и да я обезпечава в Евро, банките мултиплицират наличните пари именно по посочения начин. От един лев те могат да направят три, както дойде. И като се отпуснат да сипват пари в кредити, на пазара излизат много пари, нехартиени, необезпечени, кои електронни, кои реални, че и най - често насочени към интересни за банките сектори... И цените се вдигат.
Без да говорим, че остават задължения в едан позатруднена икономика.
Както вече казах, не случайно БНБ опита да увеличи МЗР на банките.
И неслучайно от няколко месеца ПИБ почти отказват да дават кредити. Има си причина.
Тъкмо вторият проблем(инфлацията) е по - страшен и според мен той е възможен както ако банката оцелее, така и ако не оцелее. За това говоря за ПОЛИТИЧЕСКА ИГРА... Само инфлация трябва да падне правителството. Нищо, че пак ние с вас ще я платим, на кой му пука?
ПП> Аско, ще м исе и аз да съм оптимист. Преди няколко месеца именно заради психоза фалира голяма американска банка. Купи я "безизвестният" г-н Морган.
Хубавото е, че нашите медии са слаби и хората не им вярват колкото в Америка. Иначе медиите чудеса правят... Събарят банки отма...
БНБ контролира само минималните резерви, които са голяма част от чисто паричната наличност на банката, Петьо. Не и всеки депозит и кредит. Просто ги следи в кредитен регистър и при опасни ситуации се намесва.
Следят се кредитите и депозитите в системата, иначе банката може дадава ркедити и със своите средства, с печалбата от финансови и валутни операци, от ценни книжа и други, не само с депозитите и по този начин да изглежда отношението зле - много кредити, малко депозити, а всъщност да не е. Много трудно е уловимо какво се случва надребно, БНБ хваща една твърде окрупнена картина.
Системата е проста. Банката взема от депозита на клиента чиста пара, после зависи от продукта, тя с тях може да даде кредит, надвишаващ в пъти сумата, която е получила. Начинът е прост: кредитът е отпуснат, но клиентът е стимулиран да си държи ненужните му в момента пари в банката. И банката хем ги е дала, хем ги има и ги дава и на друг.
При ПИБ това става много просто. С добри лихви по кредита и високи лихви по депозит клиентите са стимулирани да изтеглят кредит, но да си държат парите на депозит или в друг банков продукт докато им потрябват.
И банката плющи заеми.
Рискът е ясен.
Първият, по - невероятен е за ликвидността. Механизми за справяне много, електронни пари, гаранции, заеми и други.
Вторият е по -опасен, много възможен, и той е инфлация. Макар БНБ да контролира паричната маса и да я обезпечава в Евро, банките мултиплицират наличните пари именно по посочения начин. От един лев те могат да направят три, както дойде. И като се отпуснат да сипват пари в кредити, на пазара излизат много пари, нехартиени, необезпечени, кои електронни, кои реални, че и най - често насочени към интересни за банките сектори... И цените се вдигат.
Без да говорим, че остават задължения в едан позатруднена икономика.
Както вече казах, не случайно БНБ опита да увеличи МЗР на банките.
И неслучайно от няколко месеца ПИБ почти отказват да дават кредити. Има си причина.
Тъкмо вторият проблем(инфлацията) е по - страшен и според мен той е възможен както ако банката оцелее, така и ако не оцелее. За това говоря за ПОЛИТИЧЕСКА ИГРА... Само инфлация трябва да падне правителството. Нищо, че пак ние с вас ще я платим, на кой му пука?
ПП> Аско, ще м исе и аз да съм оптимист. Преди няколко месеца именно заради психоза фалира голяма американска банка. Купи я "безизвестният" г-н Морган.
Хубавото е, че нашите медии са слаби и хората не им вярват колкото в Америка. Иначе медиите чудеса правят... Събарят банки отма...
- [FF]GODFLESH
- ентусиаст
-
пичове без психоза моля ви... 

"Mopar is the only way to go if you want to beat the other guy and look better doing it."
- bam-bam
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39
- Мечтае да кара: Е92
- ktv
- оптимист-неверник
-
- Кара: старо Е 34
- Мечтае да кара: ново Е 34
- Детайли за колата: най- добрата
Всичко е демагогия и манипулация. Чия, ще се разбере по- късно. Аз в банките имам само кредити
В Русия съм, в Русия съм

Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!
- t060
- ентусиаст
-
- Кара: Без книжка.
- Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
- Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.
- ktv
- оптимист-неверник
-
- Кара: старо Е 34
- Мечтае да кара: ново Е 34
- Детайли за колата: най- добрата
Аааа, бира- не
Бозъ с кюфла искам.
Не дърпай дявола за опашката и инфлацията за процента, че ще стане страшно. Пък за черпенето- ще го правим, ама първо трябва да се видим 

Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!
- ACCELERATOR
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
t060 написа:В този ред на мисли и аз съм с 3 заема. Една инфлацийка към 15-20% ще ми дойде добре. На тебе също, като ти "поизеде" заемите. Дай да помагаме на слуховете и със спестеното ще се почерпим.
Аз май имах да те черпя бира
Ще ти се

С инфлацията се качва и лихвения процент. Банките винаги си взимат своето, не се притеснявай - ако ще и да фалира, ако ще и инфлация да има

- t060
- ентусиаст
-
- Кара: Без книжка.
- Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
- Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.
- ACCELERATOR
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
- Мечтае да кара: E34
Ами и аз не разбирам много, но при тази инфлация, която надвишава лихвите по кредитите, и всички тези ипотечни (и други) кредити, които се раздадоха през последните години, би следвало цялата банкова система да изпадне в колапс. Очевидно това няма как да стане, а и никой не го иска
Предполагам, че банките си имат механизми за връщане на парите, които са отдали чрез кредит, когато има по-висока от предвидената инфлация.

Предполагам, че банките си имат механизми за връщане на парите, които са отдали чрез кредит, когато има по-висока от предвидената инфлация.
- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Кара: Е61 530xd, LCI
Аз имам 5 кредитни карти и две от тях са ми от ПИБ. Те са с най-високия лимит (от моите карти) - по 10 000 лв на карта, въпреки че нямам никакви банкови сметки и каквито и да било отношения с тях. Просто ми дадоха да попълня едно мизерно листче и без никакво доказателство за доходите ми получих Виза и Мастър Кард. От друга страна банката, в която са ми фирмените разплащателни сметки от 5 години (а аз съм собственик на фирмата) ми даде кредитна карта с 1000 лв лимит и то след като попълних хиляда документа и доста разправии. Това е много показателно за начини по който ПИБ отпуска кредитите.
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
t060 написа:ktv написа:Всичко е демагогия и манипулация. Чия, ще се разбере по- късно. Аз в банките имам само кредитиВ Русия съм, в Русия съм
В този ред на мисли и аз съм с 3 заема. Една инфлацийка към 15-20% ще ми дойде добре. На тебе също, като ти "поизеде" заемите. Дай да помагаме на слуховете и със спестеното ще се почерпим.
Аз май имах да те черпя бира
Забрави го този филм.
Всики банки си коригират лихвеният процент при такива проблеми. Вдигне ли се ОЛП, Софибор, Либор или каквото са си избрали за база на преизчисленията, ТИ ПРОМЕНЯТ ЛИХВЕНИЯТ ПРОЦЕНТ ПО ВРЕМЕ НА КРЕДИТА и ти вдигат вноската.
Поука от 1996 г.
И между другото в кредитите ти трябв ада го пише, що не си чел

Важи за нормални кредитити де. Ако си взел хитри, с 15 до 40 % годишно оскъпяване, там няма преизчисление, щото ше се скарат с пределно разрешената от закона лихва

- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
Искам да Ви кажа, че не ме притеснява слухът, че ПИБ е пред фалит. Такъв слух имаше и през 2005 год.
Притеснява ме последващата реакция - ако съм човек с МНОГО влияние и МНОГО пари и искам банката Х да фалира, със сигурност бих финансирал една мощна медийна кампания, която обяснява как в същата тази банка Х няма никакви проблеми. Е, не съм с МНОГО влияние, нито с МНОГО пари, нито пък искам банката Х да фалира. Но така си мисля. След дългото соц. минало и обясненията през 1986-та, как след аварията в Чернобил всичко е Ок...просто народопсихология. Хората не вярват на институциите. Още по-малко им вярват, ако институциите казват, че всичко е Ок.
Притеснява ме последващата реакция - ако съм човек с МНОГО влияние и МНОГО пари и искам банката Х да фалира, със сигурност бих финансирал една мощна медийна кампания, която обяснява как в същата тази банка Х няма никакви проблеми. Е, не съм с МНОГО влияние, нито с МНОГО пари, нито пък искам банката Х да фалира. Но така си мисля. След дългото соц. минало и обясненията през 1986-та, как след аварията в Чернобил всичко е Ок...просто народопсихология. Хората не вярват на институциите. Още по-малко им вярват, ако институциите казват, че всичко е Ок.
- iv0
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е60 535d
ясно, че цялата работа е да си изкупят акциите обратно.. който следи борсата сигурно забеляза, че цената се стабилизира доста бързо
46 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4