ПИБ на седмото небе...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 17 Май 2008, 9:25

Абе на Банско Цеко започна да обявява хотелите си за продан - не ме питайте откъде знам ... През 2003 година инвестицията бе над 50 млн. евро с пистите и всички съоражения на Шилигарника ,сега изведнъж започна да разпродава "Стражите", "Банско" ... Това може да няма връзка ,но може и да има ,защото в общия случай става въпрос за много пари

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 17 Май 2008, 9:29

Не са проблеми от системата. ВИждал съм им отчетите. Те(от ПИБ) се оправдават със системата - ясно, че смяната на системата си е информация, идваща си от тях. Истината е ,че поизалчняха и направиха свръхкредитиране, с което наистина минаха в опасната зона. Именно заради тях и още мисля че една друга банка БНБ миналата година изскочи с искане да се увеличат Минималните Задължителни Резерви - защото прекаляват с кредитите. Тогава имаше рев и вой от всички и БНБ се отказаха от идеята.

Системата да се намалят цен на акциите със слухове е ясна, колеги. Друг е проблема според мен. Не е заради това играта ,защото българските банки просто не излизат с много на борсата, а и имат малък акционерен капитал. Не случайно доскоро повечето бяха ЕАД - та, една типично българска миндилщина, показвайки способността ни да изобретим всекакви идиотии. Та ЕАД - та те не са от желание за много акционери... От 2-3 години въобще пускат фъндък по некоя акцийка...
Повечето банки имат малко пари на борсата. В случая с ПИБ мисля, че към 10-15 млн. лв. Даже и да са капитализирани, това са пари, които не си струват този заговор(при това заговорът не е за цялата сума, за за печалбата от падането й с няколко процента). Нормалните банки изчисляват стойността си в милиарди левове, големите български говорим за стотици милиарди. Всички банки имат сериозни кръстосани отношения, взаимни депозити, поемат си международни плащания със записи на заповеди, с форфетиране, факторинг, клиринг за сделки и т.н., все операции, които предполагат една в друга да държат сериозни гаранционни депозити при специални условия. Тия 10 милиона и 10-те процента от тях, които ще се загубят от един такъв слух не са парите заради които някой би искал да рискува война с ПИБ при намесата на БНБ и евентуално правителството.
Оставете го това, което казват по телевизията и което пише в блоговете...

Освен това е доста тъпа идеята друа банка да го направи и да вземе да купи сама ил ичрез свързани лица няколкото процента акции от борсата... Сама излиза на топа на устата.

Честн оказано, игнорирайки глупостите на бате Любчо - Папарака - аз взех да си мисля за политически, а не икономически ход... Също е игран театър.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 17 Май 2008, 10:29

laviatan написа:колеги- имам две сметки-някои знае ли каква е сумата която е гарантирана от държавата- и дали сумата е на един влог или на лице :(

и на лице и на гръб, държавата гарантира влогове до 40к BGN ;)

гледайте ся от ПИБ какви нови депозити ще предложат и ще има опашки за внасяне :mhihi:

Имаха сериозни проблеми със софтуера, и все още има даже, виртуалния клон се скапа, но пак е по-добре от Булбанк, които след миграцията си почти бяха затворили за седмица :confused: ПИБ явно затова по празниците мигрираше.

Политически паралели с 1996 може да се открият лесно - управляват комунисти, тогавашния фин. министър сега е подуправител на Искров в БНБ, инфлацийка... абе Радинини вълнения :mhihi:

Не мисля, че се продават хотели по Банско, рано е ;)
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 17 Май 2008, 10:46

Ама гледам дружки сте си с ръковдството, колеги :mhihi:
Цеко, Ивайло, Мая. Блазя ви. Дай боже всекиму таквиз приятели :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nucl3arDru1D » 17 Май 2008, 10:48

тъй, тъй :mhihi:
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 17 Май 2008, 12:05

Имаха сериозни проблеми със софтуера, и все още има даже, виртуалния клон се скапа, но пак е по-добре от Булбанк, които след миграцията си почти бяха затворили за седмица ПИБ явно затова по празниците мигрираше.

ТОчн оптука е абсурда. Булбанк направиха далеч по - голяма. радикална, че и тъпа миграция, и до ден днешен стари кадри не се справят с новата система, а мигриррат вече две години и никак не им пострадаха депозитите, даже се увеличиха.
ПИБ ква таква миграция напрайха, че има намаляха депозитите(където дават пари) а им се увеличиха кредитите (където земат)...
Ай, молим ви са :mhihi: :lol: ;)

Дай боже секиму такава миграция :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Плевен тийм
Плевен тийм
Аватар
Кара: 323ti
Мечтае да кара: 332ti
Детайли за колата: сива

Мнение от Ogi » 17 Май 2008, 12:38

аз преди около месец отидох да си искам кредит в ПИБ и кредтния инспектор ми каза че са им спрели кранчето от София... в момента кредитите се удобряват само в София и не дават много много, което ме навежда на мисълта че явно имат парична недостатъчност :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Re: ПИБ на седмото небе...

Мнение от 2advanced » 17 Май 2008, 13:01

D3BEP написа:Ae от няколко дена го зная този слух, но си мълча поради особеното ми отношение към него.
Първа Инвестиционна Банка, казват, щяла да фалира.
Оферти за закупуването й вече има, нема да казвам, но едни гръцки, едни германски и други банки... Колко са бошлаф, не знаеме...

Прави ми впечатление друго.Почти от седмица знам за тоя слух... Той дойде до мен не по линия на администрацията, на официалната власт или на БНБ... Дойде от познати. Идва вътрешно, от няколко други банки. Те са разпространили този слух сред ВСИЧКИТЕ си служители, уж на ушенце и уж да пазят тайна... Говори се между мениджър и подчинен... ВЪтрешна информация... И, естествено тайната се "запазва"... Къв е проблема? Само няколкостотинхиляди човека я знаят...

Друго, друго ми идва на акъла.
Дали ПИБ наистина няма да фалира?
Дали не се води един грозен маркетинг именно в тази насока?
Дали няма да ни докарат пак ИЗКУСТВЕНА ИНФЛАЦИЯ? Дали няма пак да скрият яките кредити и да продадат ключова банка за стотинки?
Не е тайна, че ПИБ имаше проблеми с ликвидността. Ще рече: минимизирани минимални задължителни резерви, много кредити и малко депозити. Откъдето й куцаха наличните пари... Затова и депозитите "седмо небе" с голяма лихва...
Сега, при този слух... Доста народ ще тръгнат да си теглят депозитите... Вече имат опит, 1997 - ма...
Дали и сега нечии вестникарско - маркетингови изяви няма да ни докарат същото?
Вие какво знаете по случая?

Ами в интерес на истината това се върти като слух от месец или поне аз преди толкова го чух.
И въпреки, че слуха е само във финансистките среди, преди 2-3 дена ПИБ решиха да излезнат с изявление в което опровергават всички изговорени неща. Добре де ако процента на знаещите е толкова малък, колкото поне аз си мисля това е супер прибързано изявление. Прилича ми даже на гузен негонен бяга в този случай.
Според един финансист причината за "нестабилната ситуация" е това, че ПИБ е раздала кредити наляво и надясно без много въпроси.
Не съветвам никой нищо, аз лично ще смятам да си изтегля парите от банката.
Проблемът на жените с паркирането идва от това, че непрекъснато ги лъжат колко точно са 20см
YNWA
Planet Club Addict
Jeremy Clarkson for BMW M3: ABSOLUTE MASTERPIECE 24/12/2007
Мишу написа:...ма на бела капа се отчитам :mhihi:
:mhihi:
Чакаме отговора на ДЗВЕР-а. Он е компетентен по всички въпроси - от земетресенията и дисекцията на млечната жлеза, до НПК и тям подобни юридически въпроси

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 17 Май 2008, 13:46

Според един финансист причината за "нестабилната ситуация" е това, че ПИБ е раздала кредити наляво и надясно без много въпроси.

И според мен тук някъде е истината. Това да се обвинява системата за ликвидността на банката е... смешно. Банки има повече от 3000 години. През повечето време са нямали компютърна система и не системата решава какви да са кредитите и депозитите, тя само ги въвежда като база данни.

Но пък лично аз бих казал обратното. Не си теглете парите. Не си теглете, щото мазало. При много кредити именно изтеглените депозити могат да сринат банката. Депозити до 40 000 лв и да фалира банката, си ги получавате. Обаче ако изтеглите... Пак ни чака инфлация и може би банков фалит и продажба.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 17 Май 2008, 13:53

а ако фалира-какъв ли е срока в които може човек да си ги вземе....... :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 17 Май 2008, 15:07

laviatan написа:а ако фалира-какъв ли е срока в които може човек да си ги вземе....... :roll:

Не по - късно от 45 дни след обявяването на несъстоятелност. Лихва обаче не плаща.
Ей го закона: http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vPages/L ... govete.pdf

Създаден е специален фонд, гарантиран от встъпителни вноски на банките и процент от събраните от тях средства всяка година. Всичк ибанки ежегодно внасят там пари. В това отношение няма притеснения, фондът си функционира нормално. Една банка, даже и Булбанк да е, няма да събори системата.

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 17 Май 2008, 16:55

Аз само отново да вметна - ПИБ няма проблеми, които да касаят клиентите и парите им.

Иначе си чоплете темата наволя ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 17 Май 2008, 17:10

Идеята на темата, Аско, не е че ПИБ има проблеми с клиентите и парите. Още в първите думи съм го казал. Ясно е, нали?
Дали ПИБ наистина няма да фалира?
Дали не се води един грозен маркетинг именно в тази насока?

Идеята е: дали в следствие на тази PR - мизерия ПИБ може да ПОЛУЧИ проблеми с парите.
Защото положението й не е на умиране, но не е цветущо(какот още преди около 2 месеца казах, когато Боби Максо питаше за кредит, сега просто потвърдиха тогавашните ми думи за много кредити и малко депозити) и сега липсва само психоза сред потребителите. Без психозата ПИБ щеше да оцелее нормално. С психоза... Там никоя банка НЕ Е СИГУРНА, че може да оцелее.

А темата пуснах по повод, че най - после вчера изкараха тъпотията по новините. И реших, че след като вече по новините го пускат за да плашат хората ,рискът аз да ги уплаша е минимален.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nucl3arDru1D » 17 Май 2008, 17:43

Какво говорите изобщо? Проблеми няма за мен, единствено излишна психоза, овчи усвоена, която изведнъж приключи, едиствено виртуално се плямпа. :roll:

Какво значи: "Щеше да оцелее?" :shock: :twisted:
Повтарям: Проблеми няма, всеки с дори елементарна финансова култура го вижда. И не шашкайте хорта, че токова им трябва :!:

Оставам им клиент и това е. 8)
Изображение
Изображение

Новини
Аватар

Мнение от Новини » 17 Май 2008, 19:05

D3BEP написа:Идеята на темата, Аско, не е че ПИБ има проблеми с клиентите и парите. Още в първите думи съм го казал. Ясно е, нали?

Идеята на темата е едно, това, което си мислят повечето хора докато я четат през ред е друго ;)
За последната една седмица ми се изредиха 20 човека на телефона да ме питат верно ли било, че щяла била да фалира едва ли не утре :mhihi: - един бил чел, друг бил чул, трети имал бил познати, четвърти гледал на карти ;)

D3BEP написа:Идеята е: дали в следствие на тази PR - мизерия ПИБ може да ПОЛУЧИ проблеми с парите.

Шанса този ход да предизвика проблеми е сигурно 1% както и да го гледам. Подобни сценарии не са новост. ;)
Последна промяна Новини на 17 Май 2008, 21:38, променена общо 1 път

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата