Directx 9/10, xp или vista и ЗАЩО?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 14 Май 2008, 20:01

@peter: Да, Убеден съм. 1994 имаше само Windows 3.11, който просто беше графичен режим на ДОС. Демек всички приложения бяха за ДОС. После излезе Win 95 и нещата не се промениха особено. Чак при Windows 98 Second Edition всичко работеше изцяло в неговата графична среда. Той беше и последната ОС, която имаше безгрижно работещо ДОС-ядро. Ако пък много искаш да ми докажеш обратното, с радост ще се хвана на бас с теб. Не знам каква ти е професията, ама аз си вадя хляба с компютри от 1989 година. И то добър хляб вадя, което значи че не съм много тъп :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 14 Май 2008, 20:23

Хайде дай ми кое не може да се подкара под XP ;)
Даже и кирилица под "дос" на XP ще ти пусна :mhihi:

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 14 Май 2008, 20:36

Прав е и Антони, със своите твърдения. И аз съм ги видял тези твърдения, с дългогодишно висене в хардуербг.цом :lol: Идеята ми беше, че ако всичко му е ОК на ХP, няма защо да минава на Виста. Не си спомням по тестовете как беше, но май нямаше особено превес в производителността дори и с новите процесори, а за старите е ясно. Трябва да има прогрес, но за мен той винаги влиза в употреба поне 2 години след излизането на операционната система.
А Windows XP няма истински ДОС, а само емулация на ДОС (command prompt-a) , затова някои приложения не вървят. Аз не мога да си спомня, но имаше една златна игра, която не искаше да тръгне на ХP.
Иначе Вичо браво, страхотна машина :)
BMW only!

шПерко
Аватар
Кара: '90 BMW 316i
Мечтае да кара: Платноходка
Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)

Мнение от Иво » 14 Май 2008, 21:11

Наскоро си взех лаптоп на Toshiba и съм силно разочарован и от българските дистрибутори као цяло и от уговорката между Toshiba и Micro$oft да налагат Виста.

1. ПЦ-то ми пристига с Виста, наистина има интересни неща, но изисква много ресурси и все оюе не съм сигурен колко е надеждна.

2. В договора ми пише, че трябвало да имам Recovery CD в пакета, но такова нямаше. Обаждам се и питам дистрибутора, а някакъв кретен ми мънка по телефона как не ги давали тези ЦД-та, защото се злоупотребявало с тях. Е викам вие какво ги правите, претапяте ли ги или ги раздавате на познати. За мен една напълно кретенска история, но типична за БГ.

3. Отивам на сайта на Toshiba и съм изумен от надписа "Ние препоръчваме Виста" и наличието на никакви драйвери за XP, за мойта печка. В крайна сметка, след една безсънна нощ събрах драйверите за всичко и си пуснах XP-то.

4. Много важно е да спомена, че 80% от приложенията ми, с които работя, не тръгваха под Виста, което лично мен ме спъваше много. Дори телефонът ми, който е SE K800i, сравнително нов не тръгна. Имам предвид официалния му софт свален от сайта на SE. За какво да си говорим? И за какво ми е тази ОС, след като с 1ГБ RAM под XP всичко хвърчи.

5. Имайте си едно на ум и с Тошибите, защото точно 20 дена след закупуването ми изгоря цялото дъно. Все пак за този проблем хората се оказаха свестни, признаха, че е фабричен дефект и ми го върнаха с ново дъно в максимално кратък срок.

Малко се отклоних от темата за Виста, но това, което ме дразни е начина на Майкрософт да я наложат тази ОС, преди софтуерните фирми да са реагирали и да са пуснали версии на програмите си за нея. Тошиба хубаво ми препоръчват Виста, но нямат право да ме задължават да я ползвам като не ми предоставят драйвери за XP. Срамота отвсякъде.
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2

Мнение от b2 » 14 Май 2008, 21:21

А забелязали ли сте друго? Пускаш торент клиент да тегли. Примерно тегли с 3-4мб/с и под XP машината направо умира, нищо не можеш да правиш. Със същата скорост на същата машина под Vista буквално не се усеща, че теглиш здраво.

Имам чувството, че доста са оптимизирали файловите операции (най-вече се усеща при Vista SP1) - но това е чисто субективно наблюдение от работата ми - не чета форуми, новини и т.н.

На 101% подкрепям Antony_J - т.е. обобщено - Ако имаш що-годе добра машина - Vista, ако не - XP. Но така или иначе едно е ясно - няма вечно да останеш на XP, скоро ще бъдеш принуден :mhihi:
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 14 Май 2008, 21:25

10мбпс не съм забелязал да ми влачи експито :)

Ако си говорим за мегабайти не знам :)
In Ban We Trust!

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 14 Май 2008, 21:49

Anthony_J написа:

И накрая един коменар за всички, които плюят по Виста. Същото съм го слушал, когато излезе XP. Тогава подобни капацитети обясняваха как от Win 2000 по-хубаво няма и ХР е лайно. ХР не е лоша операционна система, но все пак вече е на 6 години. Виста е чудесен наследник, който го превъзхожда многократно, но съответно изисква големи ресурси. При ниският долар в момента това не е толкова страшен проблем. Наистина игрите под Виста изискват повече.
Надявам се, че съм ти бил полезен.

Нещо си в сериозна грешка.... когато излезна ХР всички му се радваха.... щото им беше писнало от 98/МЕ, а 2000 не е за всеки... особено с тоя DirectX... така че XP-то си беше харабия... и все още си е... ма да казваш, че Vista превъзхожда ХР, и то многократно - ебаси глупостите, извинявай много... Vista е толкова зле в момента, че повечето големи фирми дори и SP1 не признават и още бягат от тая OS... що мислиш M$ решиха да отрежат поддръжката на ХР, като изтеглят срока по-рано? Ми щото иначе никой няма да отиде на Vista... аз в момента я имам на тестовият комп само щото ми трябва за тестовете на DX10 игрите, иначе..... тежка OS, като визуалните глезотии с нищо не компенсират тежестта, която е в пъти по-голяма от XP-то.... много хора си мислят, че имат добри PC-та преди да качат Vista и да разберат, че M$ не мислят по този начин... то просто не може едно и също приложение/игра да заемат много повече място като са под Vista... тва не е нормално просто.... има още много да се каже за Vista, ма мисля, че не му е тук мястото... :)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Anthony_J » 14 Май 2008, 22:11

Е, Моллов, от теб пък баш не го очаквах :) Вистата като секюрити и стабилност е в пъти по-добра. Аз всички визулани лайна си ги изключвам така или иначе и при Виста, и при ХР. Ясно е, че МС са педали и нарочно спират ХР от продажби за да налагат Виста, но така и беше с 2000 като излезе ХР. А и аз още имам клиенти, които са 2000, щото са чували, че е най-добро. И аз адски се дразня, че купувам ноутбук с гаден Селерон и 512МБ рам и драйвери само за Виста. Трябва да има баланс в това отношение. Вистата не е съвършенна, но и МС си го признават и затова работят усилено по новата версия. А за да се сетиш кой съм, ще ти припомня че с теб веднъж се връщахме заедно от Хановер / Цебит и на прекачването в Прага на летището гледахме на ноутбука ти турският хит Гора :)

шПерко
Аватар
Кара: '90 BMW 316i
Мечтае да кара: Платноходка
Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)

Мнение от Иво » 14 Май 2008, 22:13

Mollov написа:
Anthony_J написа:

И накрая един коменар за всички, които плюят по Виста. Същото съм го слушал, когато излезе XP. Тогава подобни капацитети обясняваха как от Win 2000 по-хубаво няма и ХР е лайно. ХР не е лоша операционна система, но все пак вече е на 6 години. Виста е чудесен наследник, който го превъзхожда многократно, но съответно изисква големи ресурси. При ниският долар в момента това не е толкова страшен проблем. Наистина игрите под Виста изискват повече.
Надявам се, че съм ти бил полезен.

Нещо си в сериозна грешка.... когато излезна ХР всички му се радваха.... щото им беше писнало от 98/МЕ, а 2000 не е за всеки... особено с тоя DirectX... така че XP-то си беше харабия... и все още си е... ма да казваш, че Vista превъзхожда ХР, и то многократно - ебаси глупостите, извинявай много... Vista е толкова зле в момента, че повечето големи фирми дори и SP1 не признават и още бягат от тая OS... що мислиш M$ решиха да отрежат поддръжката на ХР, като изтеглят срока по-рано? Ми щото иначе никой няма да отиде на Vista... аз в момента я имам на тестовият комп само щото ми трябва за тестовете на DX10 игрите, иначе..... тежка OS, като визуалните глезотии с нищо не компенсират тежестта, която е в пъти по-голяма от XP-то.... много хора си мислят, че имат добри PC-та преди да качат Vista и да разберат, че M$ не мислят по този начин... то просто не може едно и също приложение/игра да заемат много повече място като са под Vista... тва не е нормално просто.... има още много да се каже за Vista, ма мисля, че не му е тук мястото... :)

И аз не съм плюл XP никога. Даже доста ми допадна като ОС и с удоволствие ще си я ползвам още дълго. Наскоро излезе и SP3. Аз игри не играя, така това не ми е проблем. Просто искам да ми вървят приложенията, с които работя и с които съм свикнал. Не знам кой толкова е плюл по XP? Аз пак казвам, че са от тези, които не са.
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2

Мнение от b2 » 14 Май 2008, 22:46

eraziel написа:10мбпс не съм забелязал да ми влачи експито :)

Ако си говорим за мегабайти не знам :)

Мегабайти имах предвид.
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 14 Май 2008, 22:55

Anthony_J написа:Е, Моллов, от теб пък баш не го очаквах :)

А, мамин златен Тони... :D :D :D Ти ли си бре... BMW фен.... ашколсум... ма за Vista не си много прав.... такива простотии прави, че... последно се вкарах в големият сапунен сериал, наречен "Да подкараме Hybrid Crossfire за по-малко от 60 часа...". Нема такъв зор.... както и много други примери... въпреки, че 64bit версия е по-прилична от 32 битовата... определено...

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 14 Май 2008, 22:58

И мен ме дразни много как чегърта харда като пусна торент и почне над 2мб/с да сваля. По принцип в компютъра ми най-бавното нещо е тъпия харддиск, тия устройства си остават едни и също от доста години (по 7200 оборота скорост на въртене) и жалко, че по-бързите не са практични за домашна употреба. Но ако това за Виста-та е вярно, печели бонус точки и ми звучи примамливо 8) Иначе зависи и от процесора - b2 ти с двуядрен процесор ли си ? Те се справят доста по-добре с много задачи наведнъж, отколкото едноядрения, а Виста може би управлява двете ядра по-добре.
BMW only!

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Тежка

Мнение от Ненко Вранков » 14 Май 2008, 22:59

Да... ама то малко зависи и за какво си използваш РС-то... ;) Вкусове и предпочитания-всякакви ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Anthony_J » 14 Май 2008, 23:00

@Моллов, ми аз от 12 години само това карам :) Ти не беше ли писал едно ревю за Виста малко преди да я пуснат официално в продажба и много и хвалеше глезотийките? :) Може и да бъркам де.

Мародератор
Аватар

Мнение от Mollov » 14 Май 2008, 23:02

А, мениджъра на Vistata определено управлява повече процесори и повече памет по-добре от ХР-то.... но заради това да минаваш на Vista... не си заслужава....а гледам вичо иска да ползва DX10... ми нема сми, баце.... то в момента почти няма видеокарти, които да ускоряват прилично DX10 при максимални настройки на играта.... само някои игри нямат ядове, но точно най-интересните като Crysis ако ги пуснеш Very High и дори при 1280 х 1024 задъхват яко 8800 GT, че дори и 9800GTX (която е някъв клокнат вариант на 8800GTS 512 с различна лепенка)... а малко хора ще сложат CF или SLI само заради 2-3 игри... та за момента седи мирен... като излезнат RV770 и GT200 и ако имаш пари за тях - тогава... щото сега като олекотиш някоя и друга настройка, че да върви тоя DX10 - язък, че се опитваш.... щом не му виждаш цялата прелест.... ходи под DX9/XP да си играеш на спокойствие ;)

Глезотийките.... еми да, интересни са... шарени.... луд на шарено се радва.... но като функционалност и user friendly-ност виж кво съм писал... тежка, тежка, тежка... и най-важното - тежка... и не на последно място - още не е за масовият потребител, освен ако не е лаком за DX10...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата