БМВ 318 IS-Мнения за озвучаване?

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 07 Май 2008, 3:15

poweramper написа:Все пак бих ти дал съвет мощността на усилвателя да е малко по-голяма от тази на говорителя.
И винаги гледай каква е чувствителността на един говорител (sensitivity, измерва се във 1W/1m).

Говориш умни работи братчет, ама това за мощността на усилвателя и говорителя не е добра идея за повечето обикновени хора, щото там се почва loud усилват баса от еквилайзера и си гърмят говорителите с много по-слабички усилватели. Иначе човек ако не го надува на макс съм съгласен, но по-добре не давай такива съвети, че ще те намразят във форума.
Второто, което си написал, е може би най-важния фактор в изграждането на автомобилна аудио система. Писал съм доста по този въпрос, няма да се повтарям, само ще кажа че говорителите, по които се заглежда това момче са по-скоро избор за състезания, отколкото за нормално слушане на музика. Тежки мембрани, слаба чувствителност, мощни усилватели, много ток, кондензатори, акумулатор, кабели... Глупав е тоя филм ако го правиш само за кеф.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от poweramper » 07 Май 2008, 19:59

The_Ancient написа:
poweramper написа:Все пак бих ти дал съвет мощността на усилвателя да е малко по-голяма от тази на говорителя.
И винаги гледай каква е чувствителността на един говорител (sensitivity, измерва се във 1W/1m).

Говориш умни работи братчет, ама това за мощността на усилвателя и говорителя не е добра идея за повечето обикновени хора, щото там се почва loud усилват баса от еквилайзера и си гърмят говорителите с много по-слабички усилватели. Иначе човек ако не го надува на макс съм съгласен, но по-добре не давай такива съвети, че ще те намразят във форума.
Второто, което си написал, е може би най-важния фактор в изграждането на автомобилна аудио система. Писал съм доста по този въпрос, няма да се повтарям, само ще кажа че говорителите, по които се заглежда това момче са по-скоро избор за състезания, отколкото за нормално слушане на музика. Тежки мембрани, слаба чувствителност, мощни усилватели, много ток, кондензатори, акумулатор, кабели... Глупав е тоя филм ако го правиш само за кеф.

Братчед, като казвам да се взима по-мощен усилвател не казвам да се усилва докрай. Точно обратното имам предвид - да остава запас от мощност и да няма изкривявания, както често се случва когато не ти достигат децибелите (при по-слаб амп). Тогава какво правиш, ами усилваш докрай, започва да криви и опаа... Така че не виждам за какво трябва да ме намразват във форума. Мисля, че всеки има глава на раменете си и знае какво трябва да прави ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от roki77 » 07 Май 2008, 22:03

Това са компонентите които съм избрал засега.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Смятам да взема и кондезатор на един фарад. Моля за мнения за компонентите. Баса ще бъде на кората, със кутия в багажника. Ще има ли нужда от допълнителен акумолатор?
Ум умува, Ум царува, Ум патки пасе

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 07 Май 2008, 23:11

Смени баса за двунамотъчен със по 2 ома на намотка така при успоредно свързване ще можеш да изкараш 500В рмс от усилвателя а с говортеля който си дал ще изкараш 300

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от poweramper » 07 Май 2008, 23:23

Пичовете от electron.bg май са дали грешни характеристики. 500W са на 2 ома, а не на 1. Поне така го видях на 2-3 сайта.

# RMS Power @ 4 ohms: 300 watts x 1
# RMS Power @ 2 ohms: 500 watts x 1
# 2 ohm stable

Ето един линк http://www.onlinecarstereo.com/CarAudio ... ctID=17789

Иначе Kenwood-а бих го заменил с DLS CA12, цената му е 396 лв. (http://www.rnb-audio.com/products.php?P ... 1EEEA40E01)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 08 Май 2008, 6:49

poweramper написа:
The_Ancient написа:

Братчед, като казвам да се взима по-мощен усилвател не казвам да се усилва докрай. Точно обратното имам предвид - да остава запас от мощност и да няма изкривявания, както често се случва когато не ти достигат децибелите (при по-слаб амп). Тогава какво правиш, ами усилваш докрай, започва да криви и опаа... Така че не виждам за какво трябва да ме намразват във форума. Мисля, че всеки има глава на раменете си и знае какво трябва да прави ;)

Абе, аз ти казах че добре си им написал, ама хората не разбират, не си прави труда, така и така ще си изгорят говорителите. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 08 Май 2008, 7:03

roki77 написа:...

Не целя да те обиждам, пич, но ти е тъп подхода в кар аудиото. Ако ми кажеш защо се целиш в тези компоненти, а не в някои по-евтини и какво точно целиш може би ще те разбера, но едва ли. Това не е златен ланец да го гледаш колко пари е и съответно колко грама. В автомобилното озвучаване има много по-голямо значение нещата да са направени грамотно и когато плащаш да знаеш за какво.
В момента от теб виждам един говорител проектиран за висока мощност и налягане, който има недостатъците, които изброих по-горе
Плеъра на Пионер съм сигурен че си го избрал по външния вид. :mhihi:
Въпросните кръгли колони са много добра идея, като цяло елипсата е само моден трик на производителите на озвучаване, винаги кръглата форма за говорител си е била номер едно. Все пак съветвам да дадеш още 30 лв и да си вземеш 25 сантиметровия модел 2510А или нещо от сорта беше, за него е пробвано и е ясно че е една от най-добрите комбинирани колони на пазара.
За стъпалцето не знам, не са му много подробни данните, но ако ти е само за суба едва ли ще усетиш голяма разлика с някой тъндър, освен ако не хванеш някой да пооправи спектралния баланс в купето. Като цяло в автомобил хубав звук става с мнооооооогго пари и акъл, не ща да обиждам никого, но не е за всеки тая работа. Ако не можеш да си позволиш 5 бона за озвучаване, по-добре не се меткай там, издокарай си някаква системка, повярвай ми не винаги има смисъл да се хвърляш на по-скъпото.
П.П. Извинявам се ако съм накърнил авторитета на някои разбирачи с мойте скромни знания, на 2 водки съм :mhihi:
Едит: Гледам че нищо свестно не съм написал - търси говорител с максимална чувствителност и минимален Vas (еквивалентен обем на окачването, ако не съм се объркал :mhihi: ), по възможност с хартиена мембрана, в кутия в багажника, но трябва да режеш ако си седан. Ако държиш да е на кората си земи некой бушмен, поне няма да се набутваш. Иначе Херц ЕС серията са добри говорители като за налягане що годе, то е ясно че в тоя бюджет за качество не може да се претендира. Айде лягам си че пак омотах моабетите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от roki77 » 08 Май 2008, 19:23

Явно наистина ми е грешен подхода! Нека го направим по следния начин. Усилвателя ще бъде този. Другото предложете Вие. Бюджета без усилвателя е 900лв. Ако ми предложите бас който е подходящ за кората, тоест без кутия, още по добре.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The_Ancient » 08 Май 2008, 20:26

Сега, доколкото виждам търсиш задна линия, бас и плеър. Добре е да вземеш още едно 4 канално стъпало за предна и задна линия, до към 100 рмс на канал, желателно е да е по-хубаво, защото изкривяванията се усещат най-много на средите (човешкото ухо е най–пригодено, така да се каже, да чува средни честоти и е най-чувствително към изкривяванията в този диапазон, затова за предната и задната линия е добре да вземеш нещо по-добро). Ако вземеш усилвател, пускаш Hi-Pass филтъра и ще минеш с много по-евтини колони и отпред и отзад, защото там не искаш да има бас, за да не кривят и да не горят. За баса с тоя моноблок ще стане супер. Требва некой да ти сметне кутия. Препоръчвам Infinity Kappa perfect 12, имаше един peerless 12 инчов, ама ми изчезна от главата модела беше 800 и нещо си, но той не е кар аудио, сиреч не е толкова устойчив на извращения. Ако ти го направят в кутия и не искаш да се реже много много, може да помислиш да се изкара басрефлекса на кората, тия говорители са около 300-350 лева по мой спомен. Ако ти се виждат много и Херц ЕС 300 (към 150-160 лв) става, създава много голямо налягане тоя говорител. Плеъра дето си си го харесал е добър, по принцип на алпайна и клариона им дават по-добри характеристики като качество на звука, тук вече зависи и с колко pre-outs го искаш, в зависимост от това дали ще искаш да си контролираш разни баланси на усилвателите. Това колко вата пише там не трябва да те интересува, първо всичките са около 25-28Вт РМС на канал, второ ако взимаш и усилвател, това няма никакво значение. Плеъра си го избери на звук и на функции, ако държиш. Алпайна и Пионера имат различно звучене, аз предпочитам алпайн, но за да вземеш модел с еквивалентни функции на Пионера, трябва да кихнеш некой лев отгоре. Абе това вече си е твой избор. Като ги слушаш ги помоли да ти ги пуснат на най-хубавите колони дето имат в магазина да ги чуеш един след друг, изчистете еквилайзера и слушай. То на тебе филтри от касетофона не ти трябват само виж с колко pre-out-а искаш, и един ти е достатъчен ако стъпалото отзад има чинчов изход.
www.bgaudio.org са сложили на сайт калкулатор за звуковото налягане, там можеш да добиеш представа за истинското значение на чувствителността и мощността. Може да потърсиш помощ от някой колега там да ти помогне с озвучаването. По-добре дай малко за труд и създай някаква по-грамотна система, отколкото да се набиеш в скъпи компоненти и да се чудиш защо не свирят. Гледам никой разбирач тука не се включва да ти помага. Не си дават хляба :mhihi:
П.П. Гледам че си пич, ако имам повече време може да се разтърся нещо по-конкретно да ти предложа. Нека и другите ти споделят някакъв опит, все пак не съм най-големия разбирач в кар аудиото, а и те БМВтата са си малко по-особени.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от roki77 » 08 Май 2008, 21:20

Благодаря за съветите The_Ancient .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325tds

Мнение от suravia » 08 Май 2008, 22:10

http://bgcarshop.com/product_info.php?c ... s_id=44920
http://www.vikiwat.com/index.php?page=s ... =1&lang=bg
http://www.vikiwat.com/index.php?page=s ... =1&lang=bg
като за начало ми се струва че това щети свърши доста добра работа стига да има кои да ти ги накара да свирят :)
колегата е прав че не винаги скъпите работи са хубави :confused:
можеш да влезеш в някои магазин на бошмен там също има доста кадърни неща за малко пари 8)
Облицовки на сгради с ал.композитни панели(etalbond)
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325tds

Мнение от suravia » 08 Май 2008, 22:39

roki77 написа:Явно наистина ми е грешен подхода! Нека го направим по следния начин. Усилвателя ще бъде този. Другото предложете Вие. Бюджета без усилвателя е 900лв. Ако ми предложите бас който е подходящ за кората, тоест без кутия, още по добре.

на моята кола си спретнах ей тези свирки http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=86473
но са йофтенки : :mhihi: :mhihi:
Облицовки на сгради с ал.композитни панели(etalbond)
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330

Мнение от disasterguy » 28 Май 2008, 18:58

Аз да си задам един явно тъпичък въпрос за вас, които разбирате от музиките в колите. Има си и отпред и отзад колони, не мога ли да си сложа само една туба отзад и да си ми е перфектно или задължително трябва да сменя задните колони !? ? :uups: :uups:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Braikov » 26 Юни 2008, 8:37

DirtySouth написа:Само да ти кажа с моя смешен pioneer за 150 лева надсвирвам 2 говорителя на кората на MTX по 200 лева парчето ... Просто погледни в домашното аудио където всичко е измислено много преди Кар Аудиото има ли говорители където да не са в кутия ? да не ползват Обем ?

:mhihi: Напиши в гугъл "open baffle". Едни от най-качествените домашни аудио системи са отворените. Няма да изпадам в подробности, защото не засяга темата, а в контекста на темата (както вече някой спомена) говорител на кората свири в обема на багажника и е логично да се подбере с висок еквивалентен обем (Vas).
Ако държиш да ти блъска 20-30 децибелов пик около 50-те херца (а и не само там) пъхаш събууфър в багажника. А ако искаш малко от малко да слушаш музика избираш подходящи и свирещи говорители и ги монтираш в купето. Това изисква научно и опитно обоснован подход!

Потребител
Аватар

Мнение от RedCafe » 12 Авг 2008, 17:54

пичове и аз съм се спрял на някои неща мисля че ще стане яко:

СД-то
CDX-GT620
http://www.avitel-bg.com//?PageID=11&RecordID=367

Solo Baric S12L7
http://www.avitel-bg.com//?PageID=11&RecordID=629
за Кикера мисля да взема този усилвател
http://www.avitel-bg.com//?PageID=11&RecordID=287

говорителите мисля че трябва да са добви че знам какъв бас вади кикера :)

ESK 163L отзад на кората
http://www.avitel-bg.com//?PageID=11&RecordID=272

или тези за кората отзад
TS-A2503i
http://www.avitel-bg.com//?PageID=11&RecordID=29

и още два отпред на вратите
HCX 130
http://www.avitel-bg.com//?PageID=11&RecordID=445

Говорителите мисля да ги захрана с този четериканален усилвател
http://www.avitel-bg.com//?PageID=11&RecordID=66

Вие какво ще кажете на добри компоненти ли съм се спрял или?

ПредишнаСледваща

Назад към Car аудио и видео