Какъв съвет да дам на синчето ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Какъв съвет да дам на синчето ?

Мнение от Chapai » 24 Апр 2008, 8:34

Моля, за Вашето мнение. Става дума, че синчето ще кандидатсва за постъпване в гимназия, а аз си нямам и понятие ако ме попита, какъв съвет да му дам... От началото на учебната година посещава курсове по български и математика, успехът му в училище е задоволителен. За момента се коментират:
1. Природо-математическа гимназия с профил:
а. Математика
б. Информатика
с. Информационни технологий
д. Биология
2. Гимназия с преподаване на чужди езици с профил:
а. Английски език
б. Немски език
с. Френски език
Съветът Ви ще ми е от полза, поне малко да съм подготвен по темата. Благодаря...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320i а вече и 320d с пакет ;)
Мечтае да кара: M3

Мнение от govedarov » 24 Апр 2008, 8:38

Професионална гимназия и после ТУ ;) Това е истината колега , поне професия и занаят да научи ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от rado84 » 24 Апр 2008, 8:41

Аз лично бих го посъветвал да учи информатика и информационни технологии, защото след това по-лесно ще го приемат в университет за такава специалност и ще е с хубава и добре платена работа, а ако завърши гимназийка с език, най-много да стане някой пропаднал даскал, който се чуди дали да даде пари за ново чене или да яде. :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от porostorm » 24 Апр 2008, 8:51

Остави го сам да избере какво да учи за да не стане така, че да го набуташ насила да учи нещо което няма да му харесва и всъшност да се получи така, че въобще да не го учи...
Нека мине гимназия първо но после в никакъв случай в ТУ ;) :mhihi:
:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от rado84 » 24 Апр 2008, 8:57

porostorm написа:Остави го сам да избере какво да учи за да не стане така, че да го набуташ насила да учи нещо което няма да му харесва и всъшност да се получи така, че въобще да не го учи...
Нека мине гимназия първо но после в никакъв случай в ТУ ;) :mhihi:

Защо не в ТУ? Точно там се учат интересните раути и мисля тая или другата година да кандидатствам в ТУ с нещо за компютри, най-добре ако има програмиране, че т'ва ма вличе. Тъй че, кажи - защо да не влиза в ТУ, че ми е интересно?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: N42B20 с ръкавици
Мечтае да кара: Spitfire

Мнение от Archangel » 24 Апр 2008, 9:00

rado84 написа:Аз лично бих го посъветвал да учи информатика и информационни технологии, защото след това по-лесно ще го приемат в университет за такава специалност и ще е с хубава и добре платена работа, а ако завърши гимназийка с език, най-много да стане някой пропаднал даскал, който се чуди дали да даде пари за ново чене или да яде. :roll:

Не си много прав.В езиците има толкова хляб,колкото и в математиката.
Както с език можеш да станеш даскал,така и с математика в ТУ можеш да станеш прост жичкаджия(няма да си говорим това Електроинжинерство дали ще идват после да ми оправят контактите вкъщи или ще са мега-хипер важни инжинери,които чертаят ел. схеми за ядрени централи).

Към колегата с въпроса: щом ти не можеш да дадеш съвет на детето, помисли кое му идва по-отвътре. Със зубрене нищо няма да постигне,особено ако случи на учители в училището.
Питай го кое му е по-лесно-българския или математиката.
В случай, че каже българския-помисли си добре.Опитайте езиковите гимназии,макар че нивото на английската и френската е спаднало изключително много. Аз завърших 133то(бившата Руска-Пушкин зад Радисън САС).В момента доколкото знам училището е с реномето на Немската и Испанската гимназии.Покрай септември има родители,които буквално спят пред училището,за да запишат детето си там. Има контрол,и преподавателите по езици са изключително старателни и квалифицирани,стига детето ти да му се учи. Също така няма изцепки от типа "наркомани батковци от 12ти клас ме джобиха в тоалетните",които са ежедневие в Английската примерно.
За училището конкретно лоша дума не бих могъл да кажа.Освен учене,прекарах 5тте най-забавни години от живота си там,колкото сме учили,толкова сме и дивели.

Работа с езици бол. В момента сме в европейски съюз.Търсят се изключително много квалифицирани специалисти, владеещи 2-3 чужди езика. До 5 години ще се развият различните ни връзки с европейски институции и юридически фирми(от мащаба на Grand Tornton),което би дало на детето ти реален шанс с едно Право или Международни отношения в СУ да излезе в чужбина като юрист или дипломат(макар че за там трябват едни малко по-специални връзки ;) ).
Аз следвам Международни отношения в СУ и досега не бих се оплакал в никакъв случай от избора,към който ме насочиха родителите ми в 7ми клас. Излязох с 3 езика-френски,руски и английски.

Така че е важно в този момент да направиш избора,защото горе-долу той определя към какво ще се насочи детето.Помисли добре.
Поздрави.

П.П.: За ТУ...имам 20на приятели там. И за всеки на когото ги помоля да кажат нещо за ТУ,обикновено има две думи: Моите съболезнования.
Общо взето ги скъсват от учене,мислят си че имат ужасно затегнат контрол и внушават на хората,че ще станат както казах по-горе-не електротехници,а главни инжинери в АЕЦ.Или ще работят в ЦРУ като специалисти по подслушвателните устройства, а не жичкаджии в БТК. Разни такива. А понеже университетските 5 години трябва да са най-хубави от живота-повярвай ми-на детето ти хич няма да му хареса точно тази "затегнатост" на нещата в ТУ.Знам го от хората около мен.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..

Бургаското явление
Аватар

Мнение от Illusion » 24 Апр 2008, 9:51

Все още изпитите за кандидатстване в повечето учебни заведение (както и ТУ, ако не се лъжа) е с математика. В Бургас в специалността с информатика и английски се приема с най-висок бал. И си е добър старт - много математика, много информатика, английски и немски. Вече и приемането се улесни значително с тези тестове...
Информатиката в ПМГ гарантирам, че няма да му е лесна, но пък, ако схване всичко отначало, после няма да му е кой знае колко сложно. И btw няма много общо с компютрите. Информационните технологии вече са друго нещо. Там се учи за компютрите и неща, които са доста по-интересни.

Ако му върви математиката и най-вече м уе интересна, според мен това е най-добрия вариант. А ако - не, не го карай насила да учи някъде.
Mishel_Vaian написа:Качвайте се на бързи ИС-ки. И отзад возете яки Миски. Жените от мотори не разбират.Те колите по цвят избират
Само Илюжън не може се прекара да опита ИС-ка тя да кара

ИзображениеИзображениеИзображение

Плевен тийм
Плевен тийм
Аватар
Кара: 323ti
Мечтае да кара: 332ti
Детайли за колата: сива

Мнение от Ogi » 24 Апр 2008, 10:00

аз пък си мисля че информатиката е най добрия вариант...
хем има бъдеще хем ще му е интересно и забавно...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Re: Какъв съвет да дам на синчето ?

Мнение от deyan-enchev » 24 Апр 2008, 10:09

Chapai написа:...
1. Природо-математическа гимназия с профил:
а. Математика
б. Информатика
с. Информационни технологий
д. Биология
...

Ами колега, горните мнения са много добри и доста реални поне за мен. Съветът ми е именно за тази гимназия с този профи, допълнително език детето ти така или иначе ще научи. За мен 2 са най-важните Англ. и Немски. Техническите университети са добър избор, но Университети не гимназии ;) , то като мине гимназиалното образование детето ти ще е по-големичко и по ше има собствено мнение. Който ти съветва за ИТ сферата си е прав, в момента по мое наблюдение тя е доста добре платена, търсят се ИТ специалисти (това няма да намелее).
ПП. Обезателно обаче да си учи езици, ние няма да накараме англичаните да четат на булгарски, обратното е по възможно ;) .
пп2. запиши го и е някой басейн да тренира плуване, да стане Як.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 24 Апр 2008, 10:11

rado84 написа:Защо не в ТУ? Точно там се учат интересните раути и мисля тая или другата година да кандидатствам в ТУ с нещо за компютри, най-добре ако има програмиране, че т'ва ма вличе. Тъй че, кажи - защо да не влиза в ТУ, че ми е интересно?

Защото КСТ в ТУ е пълна мизерия. Завършил съм го. Мога смело да заявя, че в областта на информатиката не ми казаха нищо ново. Вярно, учил съм го това в училище на сериозно ниво, занимавал съм се освен това, понеже ми беше интересно, но все пак беше разочароващо. :roll:

Към автора - остави го хлапето да учи каквото го влече. Ако не знае какво го влече, тогава е друга работа. Подхвърли му няколко идейки, но пак, за предпочитане, го остави да си избере самичък.
Ако се спре на информатиката, силно препоръчвам ТУ-ЕС (Технологично училище "Електронни системи").
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Апр 2008, 10:17

Математика + език, после още един и финанси в УНСС :yes:
А след това големите чужди фирми си знаят работата, на него дори няма да му се налага да търси ;)
Изображение

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 24 Апр 2008, 10:22

Попитай го какво иска той и ако не е нещо абсурдно, му кажи че го подкрепяш, това е достатъчно! ;)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dare__devil » 24 Апр 2008, 10:28

аз съм на 23 години...работя вече...знам какво търсят 90% от работодателите...
компютри и езици....ако се научи да програмира....английски и още един...Светът е негов :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 24 Апр 2008, 10:40

bum_bum написа:Математика + език, после още един и финанси в УНСС :yes:
А след това големите чужди фирми си знаят работата, на него дори няма да му се налага да търси ;)

+1

Зачърших преди 12г. 9 ФЕГ и считам, че езикът е иключително важен и не пречи на математикат после за кандидатстване за виШу ;)
Средата в езикова гимназия твърдя, че е по-социална от техникум и МГ - повече са женките :mhihi:
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 24 Апр 2008, 11:23

Съгласен съм, че програмистите са търсени много и имат много добри заплати, ама цял живот пред компютър....
Най-хубаво го попитай, какво иска той.

Следваща

Назад към Извън Темата