Бойко Умното

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 04 Апр 2008, 14:14

ktv написа:Ако темата продължава да се развива в тая насока, предлагам да бъде заключена и даже по- добре изтрита :!:

Добре, нищо против, но кажи какво да се пише вътре.
Темата на темата е : "Да се затвори или не София за провинциалисти". По предложение на Бате Бойко.

Какво да пишем вътре?

ентусиаст
Аватар
Кара: самолет
Мечтае да кара: НЛО

Мнение от DiDi » 04 Апр 2008, 14:15

Sharo написа:имам един завод в габрово, в който няма просто кой да работи, защото всички ги мързи да гледат и викат аве ще ходим в софия то там лесно ... лесно ама друг път ... там съм забелязал,че хората въобще не си дават много зор .. те ми викат ще сменим оборотите на мащината в понеделник (днеска примерно е сряда)Е що не сега .. еми щото такоа ... Е защото са свикнали да не бързат за никъде.
Ама върховното е ..."няма смисъл да работя тука за 1000лв, по-добре в софия за 500, защото тука няма кво да се прави"

И аз съм на твоето мнение, че всички си мислят, че тук е по-лесно. И ето тук точно се крие голямата заблуда. В София с 500лв е трудно, а в по-малките градове са като царе (грубо казано). :confused: Обаче нали трябва някой да се бие в гърдите, че е софианец. Събота, неделя и по празниците е сеира - видните софианци си отиват по родните места. Като са там седят и се държат с другите хора като с по нисши същества и тук идва отговора на въпроса "Защо в цяла България мразят столичани?".
Последна промяна DiDi на 04 Апр 2008, 14:18, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 04 Апр 2008, 14:16

D3BEP написа:АМи, бате Шаро, то дали ви щат или не ви щат по курортите е очеизвадно.
В целият свят курортите са с преференциални цени за местни посетители - от страната. Така де. Първо, те по - лесно стават потенциални клиенти, второ - те е по - вероятно да ползват курорта извън сезона, когато е празен, трето, те са по- свободни, чужденеца утре не му дават виза.
Да ама не. Иди в сънито, на златните, иди където искаш.
Ако си чужденец, ще спиш в хотела по - евтино, отколкото ако си българин. Тъй е приятелю. Чужденец в тройна стая за пет дни и ти в такава стая не е едно и също.
И защо е така?
Дали е защото хилядите хора, развиващи големи фирми в тоя бранш са тъпи и няма кой да се сети на тея прости съждения?
Или е умишлено?

Хората по морето не ви плюят, вие плюете , че се насрахте. Вярно, да ви поливам малко със студена вода по главите нещо не ви харесва, ама за съжаление по - право от това няма как да бъда. Затворете си великата столица за външни хора и да ви видим докъде ще изкарате?

И я кажи малко повече за този завод дето имаш...? Странно ми звучиш. Типичен... предприемач. Тука по морето всичките предприемачи ги боли ужасно, че хората дават квартири под наем. Защото трудно могат да накарат някой, който взима 500 лева наем да се пребива от работа и да е влюбен до гроб в работодателя си за 300 лева заплата.
Я разкажи, какво правите в този завод?

В полето около София има място за още 5 софии.

Тъй е, и аз това казах приятелю. Много добре знам софийското поле и то всъщност не е пречка за урбанизацията.
Само дето това е сериозен проблем който вие явно не осъзнавате.
София може да глътне и Златица и Пирдоп ако иска.
Но именно този неконтролиран и безумен растеж я кара към гроба.
Защото ВЕДНАГА щом се присъедини новото селище, започва засилен трафик от софийските зони към него и от него към софийските зони.
Срещата на повечето треактории е нейде в центъра.
И да утрепем Бойко, центърът пак няма да се разтовари. Колкото повече физически се разширява софия, повече възли, повече движение, по - зле за центъра.
Дали сега ме разбираш?

аве не ме разбра за курортите ... нямах впредвид скъпо/евтино или там за чужденците .. ами някой както се изказа не ви щем ... еми като има предлагане има и търсене са ако няма къде да отидеш няма да ходиш и готово няма никой да притеснява хората от село еди кое си ...
и аз съм против тва застрояване .. едно време ис ходих на къмпинг и ми беше супер спокойствие кеф ... са са некви бетонни мастодонти навсякъде ..

завода се занимава с изработката на прибори за хранене и ножове, ножици за лозарство и такива неща .... Точно и ти го даде парадокса ходят в софия да работят за по 500лв при квартира 300 примерно всместо да си седят в родния град и да работят за 1000 примерно ... е кажи ми е тва нормално ли е !?

друг пример
сайта на завода го правеше една фирам от провинцията до преди седмица... е нормално ли е да искам да ми сменят цеите и те да ми викат мноо сложно и 6 месеца да не могат да ги сменят ... !?!?! е за 1 седмица се смениха като смених фирмата със една много заета от голямото село ...
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 04 Апр 2008, 14:20

Има един ие всички слагаме всички провинциалисти под един знаменател, а не сме прави. Например, проблемите идват от баш селяните, з пример давам десетките "милиционери", дошли от някое мслко селце и сега правят дармадан, давам за пример, десетките студенти без никаква обща култура, идващи от още по0зтънтени местенца. Тъпо е, че всичко е в София. Вземете з пример Видима Севлиево, града процъфтява, защо не е така в цялата страна? Защо куцо и сакато идва и ства "бакшиш" и е@ава маиката на ситуацията? В големите градове са добре дошли интелигентни хора с потенциал, само в голям град, те могат да развият и предадат този потенциал, а краварчето о Конско Брезнишко, може само да лъзга боксьорки и бъбреци из градцкия транспорт, да плюе като циганин, да хвърля всичко и навсякъде и след 10 години преживяване в Столицата, да каже: А съм гражданин, да ти ебем путката маина, бе селяндур. Това е единия проблем, дтугия е, че найстина трябва да се разтовари града от ангажименти, заводи, бизнес центрове и други. Имаме много красиви градове с потенцял, пространство и възможност, редно е той да се използва. А столицата, като такава, винаги ще бъде пренаселена, но нека това да става с качествени кадри, и всичко да става с усмивка.Че има ли друг град в БГ, в който по средно стетистияеска сртерия, в делничен ден в 23ч. да има задръстване и нерви? Това сигурно е рядко срещано явление и по курортите.

И моля не ми даваите примери,ч е ще затворите черноморието или Банско например, те са КУРОРТИ, а София е нормален град, или поне беше до преди 15 години.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 04 Апр 2008, 14:22

Шаро, разбира се, че не е нормално, но аз не познавам човек, който да е оставил работа за 1000 в провинцията за да отиде да работи за 500 в София, по-скоро обратното ... А за търсенето и предлагането същото важи дори с по-голяма сила и за София ... Ако нямаше търсене на нискоквалифицирана(и не толкова), евтина работна ръка нямаше и така поголовно да се преселват хората.

Май тука е мястото да направя едно малко уточнение, че нито аз, нито някой от семейството ми има каквито и да било стремежи към София, така че в тоя спор съм нещо като страничен наблюдател :roll:
Последна промяна eraziel на 04 Апр 2008, 14:27, променена общо 1 път
In Ban We Trust!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Sharo » 04 Апр 2008, 14:23

jArGoN_LaDy написа:Събота, неделя и по празниците е сеира - видните софианци си отиват по родните места. Като са там седят и се държат с другите хора като с по нисши същества и тук идва отговора на въпроса "Защо в цяла България мразят столичани?".

;) ;) ;) ;) :!: :!: :!: :winky: :winky:
Последна промяна Sharo на 04 Апр 2008, 14:25, променена общо 3 пъти
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 2advanced » 04 Апр 2008, 14:23

Joro_Paveto написа:Абе тя работата се усра от прочутото българско трудулюбие...и мерак за гъзария...селянина си вика" абе що да копам и рия, като моа да продам нивята, тракторите, кравите, овцете и лопатите и да стенем гъзар у софето!" Щот така е по-леснооо.
Нали направиха РМД-та...и кво стана..понеже синчето е у софето да учи и си намерило неква мизерна работа тука, а не на село...тате не знае как се управлява такова нещо като стопанство и естествено нещата се преебават...и хоп нивата се продава, тракторите на скрап...кравите под ножа и хоп тате при синчето в софето...щот сина си е намерил рабта още докато е учил...значи и тате ще си намери работа...нема проблеми...обаче после тате ревееее..."хлебо левче" еми тате ако си беше привикал сина да ти управлява стопанството, а ти си беше орал, копал и пасъл добитъка...немаше хлебо да ти е левче!!!
От земеделска страна ние се превърнахме в най-бързо нагъзаряващата нация! Всеки втори е гъзар и голем гражданин!

А ние не ги плюем хората от провинцията...просто не ни допадат хората от провинция трайно настанили се в София. Хората, за които столицата е фикс идеята, тези дето си мислят, че след два дена в София вече са с новия манталитет и са големите граждани, дето имат права на мрънкат и да изискват. Не искам никой да ме разбира погрешно, че видиш ли всичко извън София трябва да се затрие, напротив точно обратното, страната ще е по-добре ако се развива извън София!
Има много готини пичове от провинцията, повечето са свестни хора с добро образование...обаче да си стоят там, там те ще са послезни, ние си имаме достатъчно образовани хора, кореняци софиянци...успеха в живота не е свързан само със София.

Я да кажат какво мислят софиянци за шефовете си, които са от някое малко селце в провинцията? Ми че хората от провинцията в по-големите компаний са мнозинство и обикновенно шефът им и той от дълбокия прованс и си пасват...но винаги има 1-2-ма софиянци дето да работят в тоя колектив...питайте ги какво мислят за шефа и обкръжението си...
И докато тука хората от провинцията се засягат...я да си кажат какво те мислят за софиянци... не е ли същото каквото ние за тях...никой не обича да му се нанасят в двора без разрешение...
Хайде кажете какво мислите за нас, най-вече хората от курортите, които "не разчитат" на софиянци?

Абсулютно съм съгласен с това мнение! Също искам да кажа, че това за гъзареенето и показноста на прословутия номер СА са митове и легенди, аз през целия си съзнателен живот не съм видял един софиянец да се прави на много оборотен в друг град, това го наложиха новоизлюпените софиянци според мене, дето се връщат да се правят на много велики по родните си места..
А някой беше казал, че София е голям град и индустриален център, същото може да се каже за Пловдив, Варна, Бургас...там също има достатъчно добри работни места за амбициозни хорица, защо наплива е само у столицЪтЪ? Чух, че и в Пловдив строят Мол и там има бъдеще начи... :mhihi: :mhihi:
Друг е въпроса, че вече към повече от половината от жадуваната София е на изток от ятовата граница и трудно си копуваш вода от някой магазин...
А и ето я абсулютната 101% истина, някой да го обори това хахах
http://vbox7.com/play:dbb49034
Последна промяна 2advanced на 04 Апр 2008, 14:37, променена общо 1 път
Проблемът на жените с паркирането идва от това, че непрекъснато ги лъжат колко точно са 20см
YNWA
Planet Club Addict
Jeremy Clarkson for BMW M3: ABSOLUTE MASTERPIECE 24/12/2007
Мишу написа:...ма на бела капа се отчитам :mhihi:
:mhihi:
Чакаме отговора на ДЗВЕР-а. Он е компетентен по всички въпроси - от земетресенията и дисекцията на млечната жлеза, до НПК и тям подобни юридически въпроси

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 04 Апр 2008, 14:25

Ами не знам, Шаро, дали е нормално. Предполагам, че твоето и на Жаргон Лейди твърдения малко опростяват ситуацията.
Обикновено мигриращите не се изсипват в София с прът и вързоп и парите от продажба на магарето в джоба, както лицата от влака на картинката.
Те учат там 5-6 години. Изкарват някоя година на гости при роднини. Или пък даже биват прехвърлени. Повечето мигриращи специално в София обикновено са млади хора.
Междувременно започват нещо. Често даже имат подготвено!
То не им пада от небето. Вече дали е изгодно и защо го държат, аз не знам. Една работа може да се държи поради много причини. Не само заради заплатата. Може да е престижна .Може да е интересна. Може да дава възможности за растеж. Може да носи допълнителни доходи. Може да са в София заради някой друг. И още какво ли не.

И така.
А ти лично колко години би издържал като майстор, правещ вилици в малък завод в габрово?
Кариера, развитие, растеж, престиж? Има ли там?
И каква е пречката пред тоя майстор да си прави часмакче например?
Не знам. Може и грешно да си представям. Но определено според мен е нормално, че има работни места, кото, макар и да не са лоши, не задържат хора. Но не говорим за индивидуалния случай.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Sharo » 04 Апр 2008, 14:27

eraziel написа:Шаро, разбира се, че не е нормално, но аз не познавам човек, който да е оставил работа за 1000 в провинцията за да отиде да работи за 500 в София, по-скоро обратното ... А за търсенето и предлагането същото важи дори с по-голяма сила и за София ... Ако нямаше търсене на нискоквалифицирана(и не толкова) евтина работна ръка нямаше и така поголовно да се преселват хората.

Май тука е мястото да направя едно малко уточнение, че нито аз, нито някой от семейството ми има каквито и да било стремежи към София, така че в тоя спор съм нещо като страничен наблюдател :roll:

точно тва е трагичното, че и аз невиждам кой нормален човек ще я остави тая работа ама ежедневно го виждам ...
ама все пак в завода се работи наистина не е като да си продавач/ка в някой магазин и да си клатиш краката по цял ден ....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Sharo » 04 Апр 2008, 14:31

D3BEP написа:И така.
А ти лично колко години би издържал като майстор, правещ вилици в малък завод в габрово?
Не знам. Може и грешно да си представям. Но определено според мен е нормално, че има работни места, кото, макар и да не са лоши, не задържат хора. Но не говорим за индивидуалния случай.

да то там е проблема в наща държава, че всеки иска да е по- по- най-
а нестава така траа има и работници неможа само шефове ..

проблема с миграция и емиграция е ясен хората от провинцията идват да учат в сф а па тия от сф в чужбина и си остават там .. та така ...
някой ден ще се затрием сами и ше ривем ама ние ще сме си виновни

Плевен тийм
Плевен тийм
Аватар
Кара: 323ti
Мечтае да кара: 332ti
Детайли за колата: сива

Мнение от Ogi » 04 Апр 2008, 14:34

jArGoN_LaDy написа:
Sharo написа:имам един завод в габрово, в който няма просто кой да работи, защото всички ги мързи да гледат и викат аве ще ходим в софия то там лесно ... лесно ама друг път ... там съм забелязал,че хората въобще не си дават много зор .. те ми викат ще сменим оборотите на мащината в понеделник (днеска примерно е сряда)Е що не сега .. еми щото такоа ... Е защото са свикнали да не бързат за никъде.
Ама върховното е ..."няма смисъл да работя тука за 1000лв, по-добре в софия за 500, защото тука няма кво да се прави"

И аз съм на твоето мнение, че всички си мислят, че тук е по-лесно. И ето тук точно се крие голямата заблуда. В София с 500лв е трудно, а в по-малките градове са като царе (грубо казано). :confused: Обаче нали трябва някой да се бие в гърдите, че е софианец. Събота, неделя и по празниците е сеира - видните софианци си отиват по родните места. Като са там седят и се държат с другите хора като с по нисши същества и тук идва отговора на въпроса "Защо в цяла България мразят столичани?".

извинявай но ти пробвала ли си да живееш с 500 лв като цар в някой от провинциалните градове?
абе вие защо си мислите че стандарта е много различен ? тока ми е 100 лв. телефона ми е 100 лв. хляба тук също е левче бензина също е 2.10... една количка в най смотаното кафе в града е 1.09 лв. едни пилешки хапки са 4 лв. коя от цените смяташ за много различна от софийските?

ентусиаст
Аватар
Кара: самолет
Мечтае да кара: НЛО

Мнение от DiDi » 04 Апр 2008, 14:35

Sharo написа:точно тва е трагичното, че и аз невиждам кой нормален човек ще я остави тая работа ама ежедневно го виждам ...
ама все пак в завода се работи наистина не е като да си продавач/ка в някой магазин и да си клатиш краката по цял ден ....

Българинът иска малко да работи, а много да печели. За жалост такъв филм не се прожектира. :roll: :winky:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 04 Апр 2008, 14:36

Sharo написа:

проблема с миграция и емиграция е ясен хората от провинцията идват да учат в сф а па тия от сф в чужбина и си остават там .. та така ...

Напротив. Това не е проблем на нашата държава, а е ФУНДАМЕНТАЛЕН закон в икономикса.
Нарича се ЗАКОН ЗА НАРАСТВАЩИТЕ ПОТРЕБНОСТИ. Познат още с взаимопроизводния си - ЗАКОН ЗА ПРЕДЕЛНАТА ПОЛЕЗНОСТ
За съжаление според мен повечето работодатели в Бг не го отчитат този закон. Нещо повече, те даже не отчитат инфлацията, а камо ли нарастналите потребности на работниците.
И оттам и проблемите.

Когато работникът стигне до една критична точка, той вече е готов и да рискува. Особено пък ако е производствен работник. Той майсторлъкът си му остава.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Sharo » 04 Апр 2008, 14:38

Ogi написа:
jArGoN_LaDy написа:

извинявай но ти пробвала ли си да живееш с 500 лв като цар в някой от провинциалните градове?
абе вие защо си мислите че стандарта е много различен ? тока ми е 100 лв. телефона ми е 100 лв. хляба тук също е левче бензина също е 2.10... една количка в най смотаното кафе в града е 1.09 лв. едни пилешки хапки са 4 лв. коя от цените смяташ за много различна от софийските?

проблема е че хората тука са свикнали да живеят ма мах ... в англия като живях занеш ли колко често някой си позволява да отиде на заведение или на дискотека клуб и т.н.... е много рядко ... а тука в седмицата по 1 2 пъти поне сме свиканали .. па после нямало пари .. айде айде
хората там масово нямат коли щото е мноо скъпо .. па тука имаме по няколко .. ама айде няма да намесваме цивилизованите страни

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Sharo » 04 Апр 2008, 14:41

D3BEP написа:
Sharo написа:

Напротив. Това не е проблем на нашата държава, а е ФУНДАМЕНТАЛЕН закон в икономикса.
Нарича се ЗАКОН ЗА НАРАСТВАЩИТЕ ПОТРЕБНОСТИ. Познат още с взаимопроизводния си - ЗАКОН ЗА ПРЕДЕЛНАТА ПОЛЕЗНОСТ
За съжаление според мен повечето работодатели в Бг не го отчитат този закон. Нещо повече, те даже не отчитат инфлацията, а камо ли нарастналите потребности на работниците.
И оттам и проблемите.

Когато работникът стигне до една критична точка, той вече е готов и да рискува. Особено пък ако е производствен работник. Той майсторлъкът си му остава.

ай са кажи ми кой нормален човек като работи на заплата 1000лв и след определен оборот получава процент си клати краката .... е аз мога да те запозаня с поне 2ма ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата