Пътуване през Сърбия или през Румъния?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 03 Апр 2008, 17:26

До Чехия само през Сърбия.. няма никакви проблеми.. един приятел с кола замина минлата седмица и си пътува като пич.. :)
Таксата за лека кола от Градина до Хоргош.. е 25 евро.. две по 5 и едно 15 :) ако те интересува в подробноснти. Унгарската винетка е 11 евро за 7.
За Словакия не мога да ти помогна но до колкото знам е пак в тия граници.. за Чехия съвсем немога да ти помогна :)
Като КМ софия Прага са ти 1300 км, ако тръгнеш в 7:00 от СФ и излезнеш от Сърбия около 13:00 - 14:00, вечерта си в Прага и се наливаш с бира като пич :)

Цената на горивата в Сърбия сипвай на ОМВ не на Мол че аз от последния мол едвам си оправих колата.Нафтата от тая сутрин е ..86.5 динара
1 евро = 81,518 динара ако сменяш пари ги сменяй на Градина, че курса е по хубав :)
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 03 Апр 2008, 17:30

Преди 3 седмици пътувах до Чехия (преди да признаем Косово). Маршрутът ми беше София - Ниш - Белград - Нови сад - Суботица - Сегед - Будапеща (околовръстното) - Гьор (не знам как се пише на български) - Братислава - Бърно, и обратно. Като изключим участъка преди магистралата в Сърбия (Ниш), пътят натам е магистрала почти без изключение. Има малък участък двупосочен път след Нови сад до Съботица, както и отклонението след Гьор (изход 166 - kijarat 166 мисля пише на унгарски) до границата Унгария - Славакия. Но и там може да се кара като на магистрала (130-150 км/ч).
Таксите в Сърбия са 13 + 5 + 5 евро (и на трите "путерини" взимат евро и връщат ресто) в едната посока. Съветвам те да минеш през Сърбия по светло, на магистралата няма проблеми, но от Калотина до Ниш има обикновено 3 полицейски поста и през нощта не се виждат. Мен ме спряха за превишена скорост, но при преговорите бяха благосклонни и се разминах с 20 лв. (този младеж взе левове, понеже аз не исках да му дам евро).
Винетка ти трябва за Унгария (струва 6 евро за 4 дни и е електронна), издаването става веднага след като влезеш в Унгария, на 100 м от граничната контрола вдясно (малка къщичка). Казва се матрица (matrica) и се контролира от пътни патрули (следят по номера на колата). Гледай да не изпуснеш отклонението преди Будапеща за Гьор (Gyor) защото ще минеш през града инак и ще изгубиш 1 час минимум (от опит знам). Като влезеш в Словакия също ти трябва винетка (матрица се казва и там), струва 6 евро за 10 дни и се купува от подобна малка къщичка като в Унгария веднага след граничната контрола в Словакия. Глобата за липса на винетка е около 160 лева в Словакия и Чехия). Продават и на бензиностанциите. В Чехия също ти трябва винетка. Аз си купих годишна - 74 лв. - но мисля че 10-дневната е около 6 евро като не съм сигурен. В Словакия и Чехия винетките ти трябват само за магистралата и трябва да са залепени на стъклото.
С една дума НЕДЕЙ да пестиш от винетки, може да ти излезе солено - аз се опитах са спестя словашката и се разминах на косъм, но на теб може да не ти провърви.
Бензина, които съм сипвал в Сърбия (сега гледам касовия бон) е бил по 99.80 динара за 1 литър 95 безоловен ili okolo 2.36 лв/л. Внимавай като сипваш, мисля че имат и 95 оловен освен безоловния. Аз сипвах само на ОМV и плащах с карта (Виза Електрон), но и на другата им веригя - МOL - мисля пак може да се плаща с такава карта. В Унгария бензин не съм сипвал, но в Чехия е 30,90 крони за 1 литър, което е 2,40 лв/л.
В Словакия има и цивилни полицейски коли на магистралата, аз видях Ауди РС4, така че внимавай. В Унгария също има много полиция, както и в Чехия.
Това е, което се сещам в момента.
Лек път!

P.S. Внимавай в Белград да не изпуснеш отклонението за Нови сад, има 3 броя последователни табели, като най-далечната е на около 1 км от отклонението (пътен възел тип детелина). Ако следиш табелите мисля, че няма да имаш проблеми никъде по пътя. Май само в България имаме проблем с табелите...

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 03 Апр 2008, 17:38

Само мога да добавя към поста на Postman че в Сърбия другата верига с хубави бензиностанций е ELP аз само на тях зареждам когато пътувам с лек автомобил. Иначе с бус зареждам само тук и в Хърватска ;)
Няма проблеми в Сърбия,вчера ми докараха една кола от Австрия минали са пак без проблеми. И пак са си хапвали в същия ресторнт в центъра на гр.ШИД
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 03 Апр 2008, 17:40

Къф е тоя ресторант бе .. аз ям на Лозовишка чешма на прибиране, а на отиване направо на Чушките на Никелсдорф.. :)
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 03 Апр 2008, 17:45

Баце врачаните ме светнаха на него :mhihi:
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 03 Апр 2008, 21:26

Аз да добавя към поста на Постман,има пофторение :mhihi: че в Чехия минетката е 11 еврейчета,това с плащането с карта и аз съм си го мислел,ина4е си бях купил форинти и в Унгария оня се облещи :shock: ,изненадАх го :mhihi: .Ако търсиш в Сф 4ейндж бюро за секви такива валути,ше пиша пак 8)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Пътуване през Сърбия или през Румъния?

Мнение от pepo_ood » 03 Апр 2008, 21:41

мисля че през Румъния е по безопасно,това е,че трябва да минеш по светло!
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 03 Апр 2008, 22:55

Още малко информация...
Ако няма да плащаш в брой за горивото или други неща, на практика не ти трябва съответната национална валута за държавите, през които минаваш транзит. То по принцип тези валути Булбанк не ги обслужва (не търгува с тях), така че можеш да купиш само в чейндж бюрата.
Аз имам изостанали едни 50 чешки крони (няма и 4 лв), ако закъсаш за крони ще ти ги дам :mhihi:

10-дневната винетката в Чехия струва 150 крони, което е 5.88 евро, т.е. много по-вероятно е да е 6 евро, отколкото 11 евро, както Bogat-Beden писа. Възможно е месечната да е 11 евро (250 крони, които са 9,80 евро). Номера на колата трябва да е написан на върху винетката.
Така или иначе винетките ги продават в евро и връщат ресто в евро, поне на граничните пунктове. Аз словашката винетка я купих на бензиностанция, но имах точно пари, така че не знам как са с рестото по бензиностанциите.
Между другото, бетонната магистрала в Чехия съвсем сериозно ще те замисли за какво ги плащаш тези винетки...

В Чехия и Словакия се кара ЦЕЛОГОДИШНО с включени къси светлини съгласно последните промени в законите, имай го предвид. Може би това важи и за Унгария, а в Сърбия по-скоро рядко виждах местните да карат на фарове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 04 Апр 2008, 11:00

Bogat-Beden написа:Аз да добавя към поста на Постман,има пофторение :mhihi: че в Чехия минетката е 11 еврейчета,това с плащането с карта и аз съм си го мислел,ина4е си бях купил форинти и в Унгария оня се облещи :shock: ,изненадАх го :mhihi: .Ако търсиш в Сф 4ейндж бюро за секви такива валути,ше пиша пак 8)

Ами мисля, че ще е по-изгодно да обменя валута от тук, отколкото по границите или бензиностанциите, така че давай го това чейндж бюро :) . А колко форинта излиза винетката (10-дневна) за Унгария? За Сърбия 5000 динара мисля, че ще са достатъчни за таксите по магистралата. А по бензиностанциите дали приемат дебитни карти или да си приготвя кеш?
Изображение

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 04 Апр 2008, 11:14

Хммм,за Сърбия динари мисля не ти трябват,поне за пътните такси,а и все си мисля че ще я минеш спокойно с един резервоар :roll: За Унгария е както каза колегата,6 евро ти е винетката,не съм я плащал у форинти :roll: За бензиностанциите то си има лепенки на картите ,които приемат,както е навсякъде..Аз ползвам Виза Електрон ,въпреки че не е българска,спокойно си теглех от БГ банкомати,само дето е около 4 еврА комис.на транзакция. Чейндж бюрото с многото валути е от площад Славейков тръгваш по Раковска посока НДК,веднага първата пряка вдясно,по едни стълби надолу се слиза,сори че така селски обяснявам :mhihi: ,ама не му знам точния адрес :uups: .По целия път до Чехия английски не ти трябва,на български ше се опрайш по-добре,дори в Унгария по бензиностанциите и митничарите говорят српски :shock: А винетката в Чехия аз си я купих от Шел за 12 евра,трябва да погледна за колко дни е,ше пиша пак 8) Ми лек и безавариен път ,ако се сетя още нещо,ще дращя пак :)
П.С.Като гледам че си с е39,няма да усетиш пътя 8)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 520i - продадена
Мечтае да кара: M5

Мнение от M5 » 04 Апр 2008, 11:41

Ако съм разбрал правилно чейндж бюрото се намира ТУК.
Май ще обменя само чешки крони, щом приемат евро навсякъде. А Сърбия без проблем ще я минем с един резервоар. Дори си мисля, че може да стигнем и до Словакия, но мисля да заредя на излизане от Сърбия, че е по-евтин бензина :idea: .

Благодаря на всички за полезната информация 8) .
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 04 Апр 2008, 12:05

Аз имам пътуване към Унгария след 10 дни и съм пред същата дилема - Сърбия или Румъния. Разликата при мен е там, че ще пътувам с доста добре подготвен джип Toyota, който съвсем не се притеснява от кофти пътища. В този случаи остава ли си маршрута през Сърбия?
Изображение

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 04 Апр 2008, 12:06

M5 написа:Ако съм разбрал правилно чейндж бюрото се намира ТУК.
ХаПцилютно :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Митко Ганчев » 04 Апр 2008, 12:15

M5 написа:Според googlemaps от София до унгарската граница (Szeged) са около 600км. Все си мисля че спокойно могат да се минат с един резервоар. Освен за почивка и тоалетна не мисля да спираме за друго. Още се чудя през деня ли да минеме сърбия или през нощта. Има ли вандали, които да хвърлят камъни и други тежки предмети по колите? През нощта има ли полицаи по магистралите? През деня на фарове ли да карам или не?

През Сърбия съм пътувал много пъти, полицаи има САМО през деня! Поне мен нито веднъж не са ме спирали нощем. Но пък през деня спрат ли те, задължително 5-10 евро. В никакъв случай не им давай 30, в началото винаги толкова си искат...почваш пазарлъка от 2 и на края им даваш 5 :winky: Приятен път;)
П.П Най добре на влизане в сръбско си купи малко динари за бензин, щото по бензиностанциите яко лъжат с курса
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: да го карат

Мнение от ITK » 04 Апр 2008, 12:29

Нас точно пък през нощта ни треснаха тия 36 евро, дето писах на предната страница....размаха не стоп, а такъв светлинен уред, с който по филмите управляват кацането и излитането на самолети...
:mhihi: Въпрос на късмет е всичко... :!:

А бензинът им може да е по-евтин на сърбите, но пък е кофти качество - повече гори и то става все тая......компютърът веднага почва да ти отчита вдигане на разхода със сръбския бензин в сравнение с немския или австрийския....
F**k them all!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата