Въпрос относно гумите

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Въпрос относно гумите

Мнение от zmej » 28 Юни 2004, 8:26

Тъй като за пореден път си разпрах непоправимо една от двете задни гуми и понеже вече имам колекция от потчи нови гуми, които са по 1, може ли някой да ми обясни защо не трябва да са две разлини гуми на един мост? Какщо се получава ако са с различна шарки, но еднакъв процент на износване и естествено еднакъм размер. Ако размера е от значение, в случая става въпрос за 225/60/15

Weißwurst-Fresser
Аватар
Кара: F40

Re: Въпрос относно гумите

Мнение от CheGevara » 28 Юни 2004, 9:39

zmej написа:Тъй като за пореден път си разпрах непоправимо една от двете задни гуми и понеже вече имам колекция от потчи нови гуми, които са по 1, може ли някой да ми обясни защо не трябва да са две разлини гуми на един мост? Какщо се получава ако са с различна шарки, но еднакъв процент на износване и естествено еднакъм размер. Ако размера е от значение, в случая става въпрос за 225/60/15

защото различните марки имат различно качество и използват различни гумени мишунги и оттук следва различно представяне на мокро, сухо, кално, хладно, горещо и т.н. ....

абе слагай и карай бе ... :lol: :lol: :lol: нали не караш с повече от 100 км/ч :D :D

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmej » 28 Юни 2004, 9:45

CheGevara написа:
абе слагай и карай бе ... :lol: :lol: :lol: нали не караш с повече от 100 км/ч :D :D

Шегаджия :mha:

Weißwurst-Fresser
Аватар
Кара: F40

Мнение от CheGevara » 28 Юни 2004, 11:44

zmej написа:
CheGevara написа:

Шегаджия :mha:

или май сбърках единицата със 2 (200 км/ч ):?: :?: :mha: :mha: :mha:
тогава си прецени сам ... отговорих ти по горе какви са разликите :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmej » 30 Юни 2004, 15:07

мда, сега отзад съм с гуми 225/60/15 едната е пирели, а другата фулда...
Питах момчетата в радиал ими казаха, че щом е на задния мост и щом е еднакъв размер няма проблем. Дано да е така. :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Legba » 30 Юни 2004, 21:57

Друг път няма да има проблем!!!
При тебе задния мост е задвижващ, което те задължава да слагаш еднакви гуми на задния мост. ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmej » 01 Юли 2004, 8:26

Идеята е, че гумите са еднакъв размер и почти еднаква степен на износване (т.е. почти никакво).
Е сега ще видя, вече 4 дни карам така и няма проблеми, ма знае ли човек.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Legba » 01 Юли 2004, 10:39

Ако нямаш еднакъв коефициент на сцепление на 2те гуми едната ще приплъзва. От там следва, че ще се трие по-бързо и разликата ще става все по-голяма. за 4 дена едвали ще усетиш но да кайеме сложи колата на еднородна повърхност и изпили. Ако на 3-4 различни места ти завърти само едната гума (само дяса или само лява) то явно имат различни коефициенти на сцепление. Това за лятото не е толко важно но за зимата е супер важно. Може да почне да ти върти и да е незтабилна. Абе кофти работа.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zmej » 01 Юли 2004, 10:48

еее, аз за зимата си имам други гуми.
На мен поначало опасенията ми бяха за това, че мои приятели ми бяха казали, че ако не са еднакви гумите се натоварвал диференциала и може да се счупи, но явно няма такова нещо.
Що се отнася за спирането, доколкото знам (не съм сигурен за проценти) по-голяма роля има предния мост и там трябва да са еднакви гумите.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Legba » 01 Юли 2004, 11:40

Аз за тръгването говорех принципно. Колкото до диференциала - напълно е възможно. Не съм чувал да стане такова нещо от гуми.. ама .

Назад към E34