Относно музика в e34 touring

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Относно музика в e34 touring

Мнение от Zubcho » 05 Яну 2008, 22:08

Здравейте всички, имам малко идеи за подобряване на звука в автомобила. Не търся сила, а по-скоро качество. Обмислям подмяната на оригиналните тонколони със HERTZ. Не предвиждам някакви изхвърляния със силата на звука или парите. Идеята ми е нещо до към 1000 лв. максимум. Какво ще ми предложите? Ако може и линкове към съответните модели за да мога да си ги запазя и след време като започне проекта да са ми готови :) Само имайте предвид, че задните тонколони са монтирани на покрива фабрично. Приемам всякакви предложения и съвети.

В момента съм с Pioneer DEH-P4800MP и сток колоните и всичко работи.

Благодаря предварително.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Indiana » 05 Яну 2008, 23:24

С колко тонколони ти е колата отзад? Освен на тавана има ли и други?
В момента аз сменям музика на моята кола и просто едва след монтирането на усилвателя, HERTZ показа целия си потенциал.

Прегледай какви точно са размерите на оригиналните тонколони и замени всичко с качествено (пак казвам, че днес се изумих от HERTZ), отпред си направи 2 или 3-компнентна система, а отзад в зависимост от местата, постави 2-3-лентови говорители, НО задължително постави 4-канален усилвател да настроиш всичко както си трябва, да отрежеш някои честоти, да подсилиш някоя линия, ще останеш много доволен, накрая ще вкараш и един бас-бокс в комбито и просто всичко ще си дойде на мястото ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 06 Яну 2008, 21:06

Автомобила разполага със 4 тонколони отпред и 2 отзад които са в покрива монитрани и няма други. Отпред са долу 13 см. предполагам горе 8 или по малки. Има вариянт ако склоня 1 приятел да взема още едни пищялки които се поставят фабрично на основата на огледалата. Ама май ще трябва големи увещания да правя и после да търся схема как да ги монтирам (визирам кабелите).

На кой модел хертц си се спрял ти? Може ли линк?

Ако иска някой ще снимам разположението на тонколоните и ще го пусна тук. А др. седмица ще премеря диаметрите на колоните да видя колко са точно.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Indiana » 07 Яну 2008, 10:03

Моите са двукомпонентни отпред ESK 130 http://avitel-bg.com/?PageID=14&GroupID=4&RecordID=1034 ,а отзад са елипси ECX 690 http://avitel-bg.com/?PageID=14&GroupID=4&RecordID=1044, но ти предполагам няма как да хванеш елипси на тавана и ако са ти 165мм, можеш да пробваш тези ECX 165 http://avitel-bg.com/?PageID=14&GroupID=4&RecordID=1042. В момента се чудя за бас-бокс, но може би да отида някъде да ми изработят и да сложа субуфър HX 250 http://avitel-bg.com/?PageID=14&GroupID=4&RecordID=1020

Всичко това е от серията ENERGY на HERTZ, като можеш да минеш към по-евтина и по-скъпа. С едно усилвателче ще ти се върже около сумата, за която говориш ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 07 Яну 2008, 18:05

Добре изглеждат. В събота ще започна замерване на тонколоните отпред да разбера точния им размер. Ако някой ги има размерите на предните тонколони (тези в краката и тези отгоре на таблото) нека сподели да не се мъча да разглабям.

А какъв усилвател като ватове RMS и пикова мощност мислиш да ползваш за тези колони? Аз си мисля, че може да се монтира усилвателя за тези колони някъде зад жабката или около филтъра за климатика. Така ще можеш лесно да пренасочиш оригиналните кабели и всичко да си остане скрито.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Indiana » 07 Яну 2008, 20:46

Абе не избрах най-точното време да правя тези интервенции, но пък след 2 дена в гаража с калорифера на 6 всичко е идеално (е почти). Купих си от магазина комплект кабели, който включваше 2 по 5м към тонколоните, 5м захранващ кабел, 1м кабел за маса, 5м кабел за сигнала към усилвател (чинчове), 5м кабел, чрез който плеъра подава сигнал за стартиране на усилвателя и доста голям бушон :mhihi:

Това за Е30-ката :arrow: Разглабяш цялата дясна половина на колата. Свалят се седалките, праговете, джабката. Зад нея е мотроника, от който излиза сноп кабели към двигателния отсег. Има заготовки да прекараш допълнителни кабели, от където прекарваш към акумулатора (като се замисля на тдс акумулатора е под седалката, не знам дали и на другите е там....). Като надигнеш мокега покрай прага отдолу има едно като асфалт покритие, някаква изолация, като надигнеш и нея и под прага си има специален канал за кабели, всичко се скрива там и ста перфектно ;) Монтажа на усилвателя.....и аз не съм измислил, но при мен ще е в багажника, защото всъщност усилвателите са 2. Ето тези MRP-F450 http://www.alpine-europe.com/index.php?id=mrp-f450 и MRP-M450 http://www.alpine-europe.com/index.php?id=mrp-m450
Усилвателите имат всички необходими настройки, като единият има изход към другия за субуфър. Към момента отрязах от предните честотите под 150Хц, а след добавянето на субуфър, ще отрежа и от задните колкото трябва ;)

Абе страшна разправия е, особено за температури -20....добре, че имах помощ от един приятел, който прекара един следобед в багажника на Е30-ката :mhihi: :mhihi: :mhihi:

edit: Тук можеш да видиш откъде минава стандартно окабеляването при по-мощната аудио система и къде стои усилвателя http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HG51&mospid=47392&btnr=65_0188&hg=65&fg=20

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 09 Яну 2008, 18:13

Ей този последния линк направо ме разби. Баси кефа почвам да пълня по усилено касичката. Интересно къде ли седят 2-рия чифт тонколони които са нарисувани отзад? При мен ги няма, но явно ще е супер звука от тях отзад и няма да се налага инсталиране на допънителни колони. Явно и тавана ще трябва да си преправям :( Аз съм с големия шибедах. Дали заради него го няма др. чифт колони?

Пускам линк на темата във форума на е34 да кажат колегите мнение.

Мерси

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 520i E39 Touring M54

Мнение от m@rtin » 12 Яну 2008, 15:11

2рият коплект на тавана е друго ниво на оборудване при купуването на автомобила!!То включва още 2 говорителя на тавана и по още един (общо 2) на предните врати
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 14 Яну 2008, 21:30

Как да боцна още 2 тонколони на тавана? 100% има място и за тях. Като разглабям тавана лятото трябва да си сложа и другия чифт. :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ruskin » 20 Яну 2008, 19:07

Хъмм 1000лв. не са много не са малко.

Предлагам ти вариант с:

Alpine CDE-9850Ri - Това
Това за предна линия.
Това задна линия.

За кабеляк ще дадеш останалите пари до 1000лв. Някой ден като посъбереш още 400лв. ще си вземеш и усилвател за тях.

Идеята на звука е да се наслаждаваш на него, а не да дигаш джангър.[/url]

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 15 Фев 2008, 12:45

Такаа не искам да сменям плейъра. Значи на предна линия на комбито (е34) има 2 колони в краката на пасажерите, 2 на таблото в ъглите на предното стъкло и 2 пищялки които са на основата на страничните огледала. Задната линия има само 2 колони, но се оказа, че има друг тип кора която седи на тавана и на нея могат да се монтират 4 тон колони, като предвиждам място за 2 пищялки някъде. Обмислям и 2х10" за баса. Трябва да видя само размерите как са на колоните защото не ми се иска да правя нови кори на вратите и тн. ами да си ползвам оригиналните места предвидени за колони.

Казвам отново искам повече качество, не толкова сила.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 525TDS Touring

Мнение от Dirrty » 25 Фев 2008, 22:10

Колега моита 5-це е с двата люка и ги има абсолютно всички говорители показани на схемата
† Св. Синод
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E38 725tds & E65 4.5i
Мечтае да кара: ALPINA B12

re

Мнение от DjElien » 05 Мар 2008, 23:16

Колега и аз съм със същата 5ца но нямам втори колони отзад.....Темата ,която си подхванал много ми харесва поздравления.. и аз ще мисля за мойта какво да я правя..... но Каквото и да сложиш пиши ми да се засечем някаде да го чуя или пък ако аз сложа нещо 1000% ще свирна да се видим...УСПЕХ .... :lol: :lol: :lol:
BMW....ТОВА Е РЕЛИГИЯ.....

с две лица
Аватар
Кара: на задно предаване

Мнение от Vlados » 23 Мар 2008, 9:59

Като си взех колата, отидох при един приятел, който слага музики, за да се консултирам с него. Попитах го какви колони трябва да си взема, а той само хвърли поглед към колата и каза, че ако е с оригиналните говорители на БМВ не ми трябва НИЩО друго освен една активна туба или усилвател с пасивна туба.
Тъй като му имам доверие, така и направих: Купих си усилвател "СОНИ" (двуканален) - 130 лв., един бас - 12" - 130 лв. и кутия - 80 лв. кабели - 70 лв. СД-то ми е Пайнър
В резултат на всичко имам една повече от добра музика в комбито и то без да се разглабя и сменя нищо по него.
Който не вярва трябва да чуе! :bchug:
Изображение

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 23 Мар 2008, 10:23

И аз съм твърдо ЗА оригиналните колони в колата
Свирят доста добре но трбява да им се орежат ниските от 100-120Херца за целта е нужно усилвателче с пуснати филтри или най добрият вариятн е плеар с кросовер :)

Следваща

Назад към Car аудио и видео