Как е правилното в крайна сметка??

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Как се прознася името?

Мишлен
66
50%
Мишелин
51
39%
Мичелин (чувал съм го)!
1
1%
По друг начин
2
2%
Нямам представа..казвам го както дойде
12
9%

Общо гласове : 132
старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 03 Фев 2008, 22:16

Имената не се превеждат и се пишат, както се чуват!

МишлЕн - и туй-то ;)
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Diamantschwarz coupe

Мнение от gotcha » 03 Фев 2008, 22:34

Карам си бъмъвъ с мичелин, вътре си дупим пионеера на мах с мариа кареи. После хапвам коокеи със сприте и накрая си мия зъбите с колгате!
:mhihi:
Ай заеби в италия така говорят, всичко си четат на италянски... толкова съм се смял.
Mens sana in corpore sano

младши ентусиаст
Аватар
Кара: лоша F30-ка

Мнение от kozela » 03 Фев 2008, 22:34

Най-близко е до Мишлен...малко по-различно е произнасянето но...
Вервайте на французина mais oui 8) :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: каквото изпадне...
Мечтае да кара: safety car, самолет, мотор
Детайли за колата: тотална щета...

Мнение от stozashto » 04 Фев 2008, 0:30

ivantchoG написа:Имената не се превеждат и се пишат, както се чуват!

МишлЕн - и туй-то ;)

Не винаги. По тази логика вместо ПариЖ трябва да казваме Пари. :)

gotcha написа:Значи правилното произнасяне:

МИШЛ (тука е м/у Е и А и пада ударението) Н (чете се много носово) ;)

gotcha има право - Мишле'н
За да се чете "МишЕлИН", трябва да се пише с ударение върху е-то и с още едно е, без ударение ;) , след н-то. :D

П.П. Френският е лесен колкото и българския... :mhihi:
"... _ _ _ ..."

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 2advanced » 04 Фев 2008, 2:00

Oт бащата знам, че е Мишелин иначе както дойде най-често ми се случва мишлен.. :mhihi:
Проблемът на жените с паркирането идва от това, че непрекъснато ги лъжат колко точно са 20см
YNWA
Planet Club Addict
Jeremy Clarkson for BMW M3: ABSOLUTE MASTERPIECE 24/12/2007
Мишу написа:...ма на бела капа се отчитам :mhihi:
:mhihi:
Чакаме отговора на ДЗВЕР-а. Он е компетентен по всички въпроси - от земетресенията и дисекцията на млечната жлеза, до НПК и тям подобни юридически въпроси

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '97 328i cabrio
Мечтае да кара: E24 M6

Мнение от BMWACSCHNITZER » 04 Фев 2008, 2:01

Гласувам за мишлЕн. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 04 Фев 2008, 10:22

stozashto написа:...

Ми то, "побългаряването", си ни е патент :mhihi:
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pepo_ood » 04 Фев 2008, 12:33

с баща ми сме в същия спор от доста време.според мен едно време са нямали нужните знания по дадения език и са го казвали както си го пише.коментаторите на Ф1 използват само ''мишлен'',е ако не е правилно щяха ли постоянно да го повтарят?до сега щеше да се намери някои които да им направи забележка. :roll:

мисля че правилното е Мишлен!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Mercedes-Benz E280 4Matic
Мечтае да кара: отново BMW

Мнение от SpLiT » 04 Фев 2008, 14:45

Колеги, проблема е много по-дълбок отколкото си мислите... просто този път на дневен ред е Мишелин или Мишлен.
Цялата бъркотия идва от това, че последните няколко години навлязоха доста нови думи (чуждици или нови открития) и също така имена. До тук добре... ама нали българина все трябва да "изкиселее" и да покаже колко много разбира и се почна с чекненето на езика. Пример маратонки Найк (Nike), еми аз така си им викам до ден днешен, ама един приятел който ходи на бригада в САЩ ме поправя всеки път, че се казвало Найки...
Искаме да се "интегрираме", ама в какво? Да се американизираме? Това ли е интеграция? Колеги вижте витрините по градовете, това български ли е? Последно време се пише и говори не по правилата на българския език и фонетика, а се пише на кирилица с чуждата фонетика!!! "Интернешънъл Иншурънс Къмпъни" - кой от вашите дядовци ще го разбере това??? Никой! Ама нали фешън (ето още една) звучи... А да не говорим за думата Мол (Mall), как по дяволите се отзова тази дума в българсия речник???????????????

А безотговорните учени от БАН, който "актуализират" българския език си барат пакета и плачат за заплати. Трябат правила, както за държавата (нарочно с малка буква) така и за българския език...

Малко се отклоних, та значи Мишелин или Мишлен... Според мен на БЪЛГАРСКИ по-правилно е да се казва Мишлен, както Рено (Ренаулт ли да е?) или Пежо (Пеугеот), тъй като е прието на български да се пише и произняся както се произнася на френски. А между другото френския е един от най-е*аните езици за писане, тъй че ако почнем да прознасяме това дето те го пишат далеч няма да се стигне.

П.П.: Тоя пост ще го пооправя, че голям бъркоч се получи.

И още нещо: чуждиците се нагаждат спрямо езика, а не обратното. Защо България се пише на латиница Bulgaria, еми защото хората нямат "Ъ" в тяхната азбука и ги боли к*ра как се произнася и пише на български!!! На тях им е удобно и лесно за казване Булгариа!!!!
Бива ли тогава ние, дупедавците, да си изменяме и нагаждаме езика заради чуждиците????

BMWPhotographer
Аватар
Кара: F10 530d xdrive LCI
Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии

Мнение от BMWPetar » 04 Фев 2008, 17:16

titto написа:
:yes: Във френския -in се чете ЕН, а Н-то като е в края на думата се обеззвучава.
Мишле ще да е значи според теб....

Aма много недоразбрали бе :mhihi:
Обеззвучава не значи, че не се произнася изобщо.
Това, което съм написал значи, че в края на думата съгласните не се четат звучно-вземи за пример българското набиЛ.
Michelin се чете мишл(между АН и ЕН, носово).
А за да се чете мишелин по идиотските правила на френския език, трябва да се пише Micheline ;)
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear

BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW

****F10 530d+ xdrive M-sport 2014

Gone, but not forgotten:

*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 04 Фев 2008, 18:03

Като виден франкофон със сигурност мога да кажа, че е "Мишлен" :mhihi:
_!_

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 04 Фев 2008, 20:18

аз пък се радвам че благодарение на тая тема освен мен още 48 + 12 + 2 човека гласували неправилно разбраха как е редно да се произнася :mhihi:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

ентусиаст
Аватар
Кара: го ... X-treme!
Мечтае да кара: МиГ-29 & F15 Eagle
Детайли за колата: ...

Мнение от KIARA_G » 04 Фев 2008, 21:49

gotcha написа:Марката е френска, съответно би трябвало да се произнася на френски...
Мишлен е правилното! Даже на френски звучи по-изчекнато, ма да не влизаме в подробности ;)

Даам, напълно съм съгласна! :yes: Ама Мишелин е по-благозвучно :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Пълно е с пациенти :!:
Изображение♥™
:idea:Ако една жена знае цената си - значи често й се е случвало да я казва на някого!!!

Предишна

Назад към Извън Темата